Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Барајте ги најдобрите лекари во базата на податоци за медицински специјалисти

Нефролог

Нефролог е специјалист во дијагностиката, лекувањето и спречувањето на болести на бубрезите. Има смисла да се претпостави релевантноста на бубрежната болест кога се појавуваат симптоми како што се болка во грбот, престанок или некое намалување на мокрењето, појава на крв или протеин во урината (во некои случаи, овие манифестации се забележуваат визуелно, во некои случаи, кога се тестира, тоа го потврдува експерт проучувајќи ги нивните резултати). Во меѓувреме, во некои случаи и во некои фази на бубрежна болест, симптомите може да бидат отсутни, бидејќи нивната дијагноза е малку комплицирана.

Ако се задржите на она што го третира нефрологот, тогаш тука, како што читателот веќе може да сугерира, станува збор за заболувања на бубрезите, тие, пак, традиционално можат да продолжат во акутна или хронична форма.

Кои болести ги третира нефрологот?

Постојат голем број на болести кои се третирани од нефролог. Особено, меѓу нив се следниве опции:

 • уролитијаза;
 • гломерулонефритис (патологија во која имунолошко оштетување се јавува кај бубрежните гломерули);
 • хипертензија во комбинација со бубрежна патологија;
 • нефритис;
 • пиелонефритис (инфективно-воспалителен процес кој се карактеризира со оштетување на бубрежниот паренхим и бубрежниот систем на карлицата);
 • медицинско оштетување на бубрезите (лезија која се развива на позадината на земање на одредени лекови);
 • бубрежна амилоидоза (патологија, во која постои метаболичко нарушување кое предизвикува формирање на таква супстанца како амилоид, тоа, пак, доведува до оштетување на органите).

Постојат на некој начин поврзани болести, поради што пациентите погрешно одат да добијат нефролог. Таквите болести, иако тие се поврзани со бубрезите, но имплицираат потреба за хируршки третман, меѓу нив се следниве:

 • бубрежна туберкулоза;
 • абнормална положба или структура на бубрезите;
 • присуство на големи бубрежни камења;
 • оток на бубрезите.

Наведените патологии бараат посета од друг специјалист, во овој случај, потребна е консултација со урологот, кој ќе спроведе соодветна дијагноза и ќе ги утврди понатамошните активности поврзани со третманот.

Кога да се обратите до нефрологот?

Како што веќе беше забележано, некои бубрежни заболувања може да се појават без одреден симптом, врз основа на кој може да се претпостави нивната важност. Во меѓувреме, манифестирајќи се во акутна или малку незначајна форма, ваквите болести може да доведат до развој на компликации, тие, пак, може да бидат релевантни не само за уринарниот систем, кој кај болестите на оваа област се смета како основа, но и за кардиоваскуларен систем.

Како непосредна причина за барање медицинска помош, која ја обезбедува нефролог, се разгледуваат бројни симптоми, врз основа на кои таквата помош е крајно неопходна. Тие вклучуваат следниве манифестации:

 • анурија - состојба во која пациентот целосно уринира;
 • олигурија - состојба која се карактеризира со изразено намалување на мокрењето;
 • полиурија е состојба која се карактеризира со зголемување на излезноста на урината;
 • болка во долниот дел на грбот;
 • хематурија - појава на крв во урината;
 • протеинурија - појава на протеини во урината.

Консултации и набљудување на нефролози се важни во случај на претходно идентификувани болести или акутно манифестирани состојби, тие вклучуваат следниве видови на нив:

 • ренална колика;
 • бубрежна инсуфициенција;
 • присуство на уринарни инфекции;
 • акутна воспаление на бубрезите (синдром).

Ако има проблем со артериска хипертензија (односно зголемен притисок), тогаш посетата на канцеларијата на нефрологот исто така не се повредува - ова нарушување може да укаже на присуство на хронична бубрежна болест.

Советувалиште нефролог: кога е неопходно за детето?

Развојот на одредени заболувања на бубрезите кај децата станува доста чест, што, соодветно, бара назначување на соодветен третман, кој се обезбедува со посета на специјалист што се разгледува. Потребно е детски нефролог кога се појавуваат следниве симптоми:

 • оток (овој симптом се смета дури и ако има само отекување на очите на детето);
 • во урината се наоѓа мешавина на слуз, крв;
 • мокрењето се намали на 1/3 од стандардната старосна норма;
 • мокрењето се карактеризира со зголемување на излезот на урината;
 • урината имаше невообичаен мирис;
 • урината се менува според некои карактеристики (станува матна, заситена, се менува конзистентноста, се менува бојата итн.);
 • кога уринира, детето се чувствува болно, плаче;
 • надворешните гениталии поцрвенети, овој симптом е константен;
 • Се забележува ноќно мокрење на дете на возраст од 4 години.

Нефролог: Што го прави овој специјалист на приемот?

Традиционално, нефрологот, како и секој друг лекар, го интервјуира пациентот за жалби што се релевантни за него. Специфични карактеристики на начинот на живеење се разјаснети, се спроведува општ тип на испитување, посебен акцент се става на приемот за да се идентификува можната наследна предиспозиција на пациентот на одредени заболувања на бубрезите и, воопшто, на болести на уринарниот систем.

Анализи кои ги администрира нефролог

 • тестови врз основа на кои е можно да се утврди сегашното ниво на калциум, креатинин, фосфат, електролити и уреа;
 • биохемиска анализа на урината и крвта, врз основа на резултатите од кои се одредува стапката на седиментација на еритроцитите;
 • анализа со цел проучување на Ц-реактивен протеин.

Врз основа на податоците од наведените анализи, дополнително може да се доделат следните инструментални типови на студии:

 • ангиографија (рендгенски метод на бубрежната област);
 • Ултразвук (го испитува регионот на бубрезите, како и абдоминалната празнина);
 • КТ скенирање на бубрезите (компјутеризирана томографија);
 • МТП на бубрезите (магнетна резонанца);
 • сцинтиграфија (метод на испитување на радионуклиди);
 • биопсија на бубрезите.

Што се однесува до таквото прашање како третман од нефролог, се базира на две главни области:

 • специфичен третман фокусиран на елиминација на специфичен тип на болест;
 • Нефропротективен третман (овој третман е опција за универзален третман за сите патологии релевантни за бубрезите).

Подготвувајќи да примите нефролози

Евиденцијата за нефрологот сѐ уште е половина од битката, а другиот дел е да се подготви за посетата на овој лекар, врз основа на следниве основни принципи:

 • Храната не е дозволена во период од 12 часа пред назначеното време на посетата;
 • земање алкохол, пушење (исто така во рамките на наведениот период) е исклучено;
 • во пресрет на внесувањето елиминираше употребата на големи количини на течност
 • употребата на одредени лекови е исклучена (ако е можно), а доколку е неопходно, се пријавува кај докторот, поради здравствената состојба, која одреден лек е земена.

Сподели го овој напис:

Вчитувајќи урнатините ...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.