Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Барајте ги најдобрите лекари во базата на податоци за медицински специјалисти

Нарколог

Злоупотребата на дрога е медицински курс кој ги проучува ефектите од тутунот, алкохолот и зависноста од дрога, начините за нивно отстранување и последователната превенција.

Кој е наркотик?

Еден нарколог е медицински специјалист кој ги третира луѓето за алкохол, дрога и поретко за зависност од тутун. Терапевтските мерки може да се одвиваат како амбулантски или болнички.

Што е вклучено во надлежност на нарколог?

Лекарот на оваа специјализација се занимава со елиминирање на таквите патолошки состојби:

 1. алкохолизам;
 2. пушењето тутун;
 3. земање дрога на кој било начин;
 4. Интернет зависност;
 5. игри зависност.

Освен третманот, наркотопот може да биде ангажиран во превенцијата и управувањето со пациентот по завршувањето на текот на третманот.

Кога треба да се јавам кај наркотик?

Како што практиката покажува, побарајте помош од специјалист од оваа класификација е веќе во доста напредната фаза. Иако, ако започнете со терапија во рана фаза на болеста, може да се избегнат сериозни компликации.

Неопходно е да се консултирате со нарколог ако следните фактори се вистинити:

 1. агресивно однесување, без очигледна причина;
 2. губење на контролата над нивните постапки;
 3. апатија, промени во расположението;
 4. панично чувство на анксиозност;
 5. се обидува да изврши самоубиство, мисли во оваа насока;
 6. психолошки нарушувања.

Оваа клиничка слика укажува на развој на секаков вид на зависност. Во рана фаза, проблемот може да се реши со помош на профилактични агенси. Но, треба да се забележи дека многу зависи од пациентот. Ако некое лице не сака да се ослободи од неговата зависност, наркотопот е практично немоќен.

Нарколог: како да се одреди зависноста?

Фактот дека едно лице има зависност од дрога може да ги наведе следните симптоми:

 1. црвено лице, човекот е жешко;
 2. постојано сакаат да спијат;
 3. има нарушувања во работата на меморијата и вниманието;
 4. халуцинации;
 5. лицето почнува да размислува за теми кои не се чудни за него;
 6. нема чувство на болка;
 7. стебленца на очите кои не реагираат на светлина или целосна темнина.

Во однос на интоксикација, во овој случај, симптомите се како што следува:

 1. некохерентен говор;
 2. силен мирис на алкохол;
 3. нарушена координација на движењата.

Во овој случај, веднаш треба да побарате лекарска помош.

Какви тестови треба да помине?

Еден нарколог може да даде упатства за следните лабораториски и инструментални анализи:

 1. општ и биохемиски тест на крв ;
 2. уринализа ;
 3. КТ скенирање;
 4. МНР;
 5. испорака на коса за да се одреди типот на употребениот лек;
 6. скрининг за присуство на лек во крвта;
 7. Ултразвук на абдоминалните органи .

Во зависност од состојбата на пациентот, можеби ќе бидат потребни дополнителни методи за истражување или консултација со друг медицински специјалист. Особено, психолог или психијатар .

Поради фактот дека алкохолот или лековите имаат деструктивен ефект врз човечкото тело, особено во мозокот, можеби е потребен сложено лекување, не само од нарколог.

Прием кај наркомодалот: како да се однесуваш?

А нарколог, како и психолог, треба да знаат сè за својот пациент. Затоа, сите одговори на прашања треба да бидат чесни и отворени колку што е можно. Доста често, докторите од таква специјализација практикуваат анонимност на приемот или заедно со роднините.

Методи на лекување

Во зависност од состојбата на пациентот, наркозакогот може да пропише лекување и амбулантно и во болница. Покрај терапијата со лекови, пациентот поминува низ психотерапија. Само сеопфатен третман може да му помогне на пациентот да се ослободи од неговата зависност.

Препораки на наркоп

Патолошката зависност од било која супстанција е случај кога едно лице целосно може да го спречи тоа. Треба да се сфати дека секоја зависност (дрога, алкохол, игра) е силен удар не само за физичко туку и за психолошко здравје.

Во однос на превенцијата, има доволно од сите три правила кои ќе помогнат да се избегне таква опасна болест:

 1. ако пиете алкохол, тогаш треба да знаете кога да престанете (дури и ако тоа е ниско-алкохолни пијалаци);
 2. води здрав начин на живот без никотин;
 3. никогаш не пробајте дроги.

Особено неопходно е да се забележи последната точка - по две дози на дрога започнува зависноста. Полошо, секој пат кога телото бара голема доза на лекот.

Во одредена фаза на развој на таква зависност, ќе биде речиси невозможно за едно лице да застане сам. Ако не започнете со третман, тогаш смртта не е исклучена. Затоа, не треба да се занемари. Еден нарколог може да помогне да се ослободи не само од физичката, туку и од психолошката зависност.

Сподели го овој напис:

Вчитувајќи урнатините ...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.