Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Барајте ги најдобрите лекари во базата на податоци за медицински специјалисти

Мамолог

Мамулолог е специјалист кој дијагностицира одредени заболувања поврзани со млечните жлезди, како и нивното лекување и развој на понатамошни превентивни мерки во спречувањето на болести во оваа област. Оттука, одговарајќи на прашањето кој е мамулолог, може да се дополни одговорот со фактот дека токму овој специјалист треба да се контактира кога ќе се појават голем број различни проблеми, почнувајќи од појава на манифестации како што се влегување на мајчините жлезди, што се јавува пред почетокот на менструацијата, до маститис Со овој проблем се манифестира мамулогот на пациентот), мастопатија или формирање на тумор.

Компетенцијата на мамолог ја сугерира можноста за лекување на наведените видови проблеми во рамките на амбулантското лекување, како и можноста за лекување во болница (хирургија, терапија со лекови). Овие активности може да се комбинираат и да се имплементираат само одделно, сето тоа зависи од специфичниот специјалист.

Треба да се напомене дека во услови на ЗНД земји, како и во соседните земји, како специјализација како "мамолог" не постои во принцип. Во основа, функциите доделени на лекарите на дојката ги вршат лекари чии активности се поврзани со третманот на рак, сродни услови и услови од сличен тип. Млечните жлезди, соодветно, се исто така меѓу областите на нивниот профил, самите специјалисти во овој случај се онколози.

Имајќи го предвид фактот дека ракот на дојката е практично лидер во рак во различни земји, вклучувајќи ја и Русија, приемот на мамолог е достапен во скоро секоја сериозна клиника. Исто така, мамолог прифаќа и во клиниката, бидејќи наоѓањето на мамул, без оглед на ситуацијата, не е толку тешко.

Мамулолог: што го третира овој специјалист?

Главните активности на мамулогот во однос на специфични болести се во следните варијанти:

 • дишормонални патологии на млечните жлезди - во овој случај, се смета фиброцистичното заболување или мастопатијата, како и гинекомастијата;
 • туморски патологии на млечните жлезди - ова вклучува рак на дојка, липома, фиброаденома, сарком, итн;
 • патологии на инфламаторната природа на млечните жлезди - тука особено се смета маститис; Општо земено, воспалителните болести на жлездите спаѓаат во надлежност на хирурзите, чија специјализација е поврзана со гнојната хирургија.

Кога да се обратите кај маммологот: превентивен, прв и итен преглед

Како превентивна мерка, мамулогот треба да биде посетен двапати годишно. Неопходно е да се земе предвид одредена особеност, според која специјалист за дојка може да ве однесе - деновите на циклусот. Со оглед на ова, можете да одите кај него по завршувањето на менструацијата, пред почетокот на овулацијата (околу 5-6 дена).

Подобро е прва консултација со овој специјалист ќе се направи во неговата младост, бидејќи токму поради рана дијагноза, доколку постои патологија и потреба за лекување, докторот, соодветно, ќе може да го пропише, со што ќе се намали на не развој.

Што се однесува до итна консултација, неопходно е без оглед на возраста или други фактори, основната причина за одење на овој специјалист е појавата на симптоми (исцедок од брадавицата, болка во градите, итн.). Во отсуство на поплаки, оптоварување на наследството и други предиспонирачки фактори, посета на мамолог по 30-годишна мамологија може да се смета за неопходност што се спроведува во период од една и пол години. Според тоа, со отежнувачки фактори и со генетска предиспозиција, посета на лекар треба да се јавува двапати годишно.
Исто така е важно жените да сфатат дека ракот на дојката во почетната форма на курсот не покажува видливи и болни симптоми. Покрај тоа, традиционалната мерка (независна сензација на жлездите), исто така, може да биде неефикасна во текот на овој период на болеста. Така, идентификацијата на патологијата во скриената (првична) форма на нејзиното постоење е можна само при посета на канцеларијата на мамулогот.

Преглед на дојка: кога станува ова неопходно?

Постојат голем број на состојби на млечните жлезди, кои задолжително бараат соодветен пристап кон нив, имено, консултација со мамулогот. Ова се специфични симптоми, врз основа на кои, и без оваа препорака, жената може да има сериозни загрижености во врска со сопствената состојба и фактичката болест. Со цел читателот да разбере што точно се подразбира под овие држави, да ги издвоиме во детали:

 • црвенило на млечните жлезди;
 • промени во големината на млечните жлезди (и нагоре и надолу);
 • појава на затегнатост во градите;
 • појава на празнење на брадавицата;
 • болка во пазувите и околните области;
 • болка во вилинските жлезди (или во една од жлездите);
 • испакнување или повлекување на кожата, забележано во областа во близина на брадавицата;
 • асиметрија на млечните жлезди.

Покрај тоа, постојат и голем број на предиспонирачки фактори, наспроти позадината на влијанието на кое внимание треба да се посвети и на потребата да се посети специјалист за дојка, ние ќе ги нагласиме подолу.

 • присуство на генитални заболувања (моментално релевантни или претходно пренесени);
 • присуството на специфични сензации, што може да биде дури и незначајно во природата на нивната манифестација (чувство на пукање, болка во млечната жлезда, опипливото набивање, разни видови на испуштање на брадавица / брадавица, чувство на зафаќање на жлездите итн.);
 • за време на бременоста беше придружена со појава на одредени непријатни моменти во него;
 • во минатото, во релативно поново или сегашно време, постоеше траума на дојките / жлездите;
 • актуелен проблем во форма на дисфункција на црниот дроб;
 • тежок и продолжен престој во состојба предизвикана од психо-трауматска ситуација, со други зборови, во овој случај, стресот се смета за предиспонирачки фактор;
 • релевантноста на наследна предиспозиција во која ракот на дојката се појавил кај некој од најблиските роднини.

Во основа, приемот на специјалист што го разгледуваме е амбулантен, што значи консултација со специјалист за дојка, вршење на потребните манипулации од страна на дијагностиката. Паралелно, како што веќе е наведено, тие се оперираат во болницата, како и потребниот третман.

Прием на мамулогот: како е тој?

Приемот на овој специјалист се состои во палпација (односно, испитување на млечните жлезди), како и при појаснување на специфични поплаки релевантни за пациентот. Како истражувачки методи, поради кои може да се направи последователна дијагноза на патологија, може да се назначат следниве варијанти:

 • мамографија (во оваа студија, млечните жлезди се изучуваат со користење на х-зраци);
 • ултразвучен преглед (ултразвук) на млечните жлезди;
 • проучување на ткивата отстранета со биопсија за последователна онкоанализа на материјалот.

Дополнително, може да се користат и следниве методи:

 • сцинтиграфија;
 • КТ и МРИ на градите;
 • диктографија (метод на испитување на рендгенските зраци на младите жлезди).

Тестови пропишани од страна на мамолог

Не е исклучена и опцијата за анализа, тие вклучуваат следново:

 • земајќи тест (постапката се изведува со повлекување на материјал од една брадавица), спроведување цитолошка студија (испитување на повлечениот материјал);
 • земајќи тест од двете брадавици на жлездите, цитолошки преглед на запленетиот материјал;
 • пункција за една од палпабилните формации, изведена како дијагностички метод со употреба на ултразвучен уред за време на постапката.

Бебе мамулолог

Веќе ја нагласивме потребата од посета на мамолог на рана возраст погоре, детскиот мамулог е специјалист чија посета е неопходна за дете или адолесцент да се третираат одредени состојби и болести. Како таква, можно е да се идентификуваат псевдо-тумори, асиметрија на жлездите, повреда на жлездите или нивната хипертрофија (зголемување). Тоа е, исто така, возраста поврзана со мастопатија, fibroadenoma, итн. Повторуваме дека со навремено упатување до мамолог, можноста за целосна наплата е дозволена при спроведување на соодветни мерки на терапија.

Во адолесценцијата потребна е консултација со мамулоза за време на таканаречената "хормонална бура", бидејќи болестите на мајчините жлезди често почнуваат да се развиваат од овој период, а нивната манифестација може веќе да се забележи за време на бременоста или лактацијата (доење).

Треба да се напомене дека мамеологот за детски лекар мора делумно да биде психолог кој ги зема во предвид особеностите на детската психа и психата на адолесцентите. Важно е способноста да се направи контакт, за да се инспирира довербата кај пациентите. Со оглед на тоа, внимателно треба да се избере мамулолог, чија проценка често е најдобар доказ за усогласеност со барањата за професионализам и третман, односно, земајќи ги предвид квалификациите и ефективноста на третманот и ставовите кон пациентите.

Рак на дојка: симптоми

Имајќи предвид дека ракот на дојката е можеби една од главните болести за кои жените особено се плашат, важно е да се знае кои симптоми се манифестираат во очигледни фази од нејзината важност, односно кога воопшто веќе постојат некои симптоми инаку, но тие се познаваат.

Значи, пред сè, тоа е болка . Важен факт е дека, од време на време, жените понекогаш доживуваат болка во оваа област. Со честа појава на болка во градите, може да се претпостави релевантноста на хормоналните промени како причина за овој феномен (до 90% од случаите тоа е случај). Со болка само во една од вијалните жлезди, како и со појавата на секрети во истата жлезда, со вметнување на кожата и со откривање на формирање на тумор во процесот на палпација, може да се каже дека симптомите кои се манифестираат во одреден случај изгледаат малку посериозни од само болка кај градите

Болка во пазувите, болка во подрачјето брадавица - Овие манифестации се јавуваат кај околу 10% од случаите кај жени во текот на предменструалниот период. Болката што се случува во овој случај се карактеризира како досадна. За ублажување на болката, треба да ја намалите количината на сол во исхраната во период неколку дена пред почетокот на менструацијата, а исто така треба да се воздржите од кофеин од овој период. Поради тоа, отстранувањето на течноста од телото ќе се случи непречено, ткивото на градите исто така не е исклучок.

Кога ја одложувате претходната постапка на биопсија или со претходна повреда, болните чувства имаат малку поинаков карактер. Така, концентрацијата на болка е забележана во одредена област, без оглед на менструалниот циклус. Од природата на болка чувства сечење или пукање. Треба да се напомене дека по биопсија, болката може да трае до две години, болката главно се концентрира во градите, иако главниот фокус на болката е концентриран во ребрата. Кога болката е отежнато со длабок, остар здив или со притискање на ребрата, постои причина да се претпостави дека пациентот нема ништо повеќе од артритис.

Стресот во болка, исто така, има своја позиција во манифестацијата на симптомите. Значи, ако нивото на хормонот за стрес во телото е зголемено, тогаш болката во него, исто така, се зголемува, без оглед на областа на нивната локализација, соодветно, ова е исто така случај и за млечните жлезди. Ако го додадете овој ефект, алкохол, кафе и нездрава исхрана во комбинација со дневната рутина, наскоро може да се забележи дека болката во градите се зголемува.

Следниот симптом, кој во контекст на оваа болест треба да обрне внимание, е изгледот на испуштањето. Екскрецијата може да биде алармантна, но во реалноста тие немаат никаква врска со ракот во повеќето случаи. Во суштина ова е нормална појава, релевантна за вториот дел од менструалниот циклус, причината за нивното појавување е акумулација на одредена количина на течност во областа на млечните канали. Ако бременоста не се појави, оваа течност исчезнува со текот на времето. Треба да се напомене дека возбудената состојба на брадавиците може да доведе до ослободување на мала количина на оваа течност, таа е претежно транспарентна, или малку заматена. Понекогаш ваквите секрети се јавуваат на позадината на пренесување на значајна физичка активност.

И покрај фактот дека исфрлањето не е директен показател за вистинскиот рак на дојка, сепак некои од нивните карактеристики треба да предизвикаат будност:

 • Постојано ослободување (односно, тие се појавуваат не само во период од неколку дена пред менструацијата);
 • излачувањата се придружени со надворешни промени на млечните жлезди (означени заптивки, зафаќање на кожата);
 • појавата на спонтан тип на празнење (т.е. празнење се појавува без претходно компримирање на дојката, без претходна физичка активност или триење);
 • течноста ослободена од брадавиците има одредена боја (односно, не е матна или транспарентна, но црвеникава, зеленикава, итн.);
 • кожата на брадавицата е нервозна и генерално е во воспалена состојба;
 • испуштање само од една града или празнење 1-2 пати во брадавицата.

Печатите што ние веќе ги забележавме не се малигни во многу случаи, но ова не е причина за нивното исклучување како сериозен симптом што укажува на можен рак на дојка, сосема спротивно. Особено, апелот до докторот може да биде појава на следните симптоми поврзани со затегнатоста во градите:

 • при испитување, цврстина на заптивката е забележана;
 • запечатувачките рабови се нерамни;
 • се карактеризира со болка;
 • во другите гради нема слични пломби;
 • движењето на печатот се случува само со ткивата во непосредна близина до него;
 • карактеристики својствени на печатот, не се менуваат во согласност со менструалниот циклус.

Сподели го овој напис:

Вчитувајќи урнатините ...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.