Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Барајте ги најдобрите лекари во базата на податоци за медицински специјалисти

Говорни терапевт

Говорната терапија како поле на науката е фокусирана на проучување на разни видови говорни дефекти, како и причините, нивните провокации, симптоми и проток карактеристики кои ги придружуваат овие дефекти. Врз основа на комплексот на наведените карактеристики, соодветно, се развиваат и специфични методи на корекција, поради што станува возможно да се влијае на постојните нарушувања на говорот. Треба да се напомене дека ова поле на науката е тесно поврзано со отоларингологијата, психолингвистиката и педагогијата.

Што прави логопед?

Говорниот терапевт е специјалист со чија помош се одредуваат и спроведуваат неопходните техники за корекција на говорот дефекти кои се релевантни за децата и возрасните пациенти. Тој помага во "формулацијата" на звуците на соодветен начин, во отстранувањето на абнормалности во изговорот, како и при пелтечење (логоневроза). Елиминацијата на говорните дефекти се должи на одредено влијание врз органите на говорот. Овој специјалист учи за правилно дишење и контрола на сопствениот говор, тој исто така добил објаснувања во врска со формирањето на одредени варијации на звуците. Меѓу другото, логоперот, исто така, применува одредени вежби со помош на кои се доделуваат потребните информации.

Задолжително е логопедот да има одредени психолошки вештини, бидејќи работата на логопед обично е насочена кон контакт со пациенти кои претрпеле сериозни болести. Факт е дека нарушувањата на говорот се комплексна психолошка траума, а од компетентен и правилен пристап на логопедот, пациентот може брзо да се реставрира.

Болести кои говорниот терапевт ги третира

Меѓу болестите кои говорниот терапевт може да ги елиминира се следниве типови на нив:

 • афонија, дисфонија (нарушувања во говорната звучност);
 • dyslalia (прекршување на изговорот на одделно разгледуваните звуци: лизнување, ненаситност);
 • логоневроза (говорно растројство во форма на пелтечење);
 • тахилалија, брадилалии (прекршоци, манифестирани со брзина на изговорот);
 • дислексија (говорно растројство кое се манифестира во вештини за читање);
 • ринолалии (тоа е, назален);
 • разни нарушувања на говорот кои се јавиле кај пациенти со глувост;
 • нарушувања поврзани со слухот или изговорот, кои се појавија против позадината на операцијата на пациентот или било каква повреда.

Како да се третира логопед

Се разбира, потребата да се посети канцеларијата за логопед се поврзува со голем број прашања кои пациентите сакаат да добијат одговор веднаш пред посетата, а едно од овие прашања е поврзано со особините кои имплицира логопед.

На пример, прилагодувањето на функцијата за говор за деца ја обезбедува својата работа во текот на разни вежби и игри. Изборот на специфични решенија се врши на строго индивидуален начин, како и третман во која било друга област.

Што се однесува до карактеристиките на лекувањето кај возрасните, овде говорниот терапевт е отфрлен од причините што предизвикале проблеми во говорот, како и од тоа колку се тешки лезиите на вокалниот апарат против позадината на создадениот травматски ефект. На пример, за време на операцијата на ларинксот, логопед врши обука на т.н. "езофагијален говор", во кој формирањето на сите звуци се случува преку хранопроводникот. Ако проблемите на гласниот апарат се предизвикани од парализа на ларинкс / фацијални мускули или мозочен удар, корекцијата се заснова на неколку фази со постепено заздравување на говорот.

Процесот на лекување во логопед често вклучува назначување на група вежби, чија имплементација е важна за внимателен пристап, без никакви прекини. Актуелните дефекти на говорот се елиминираат исклучиво со заеднички напори од лекарот и од пациентот, што несомнено бара одредено трпение и упорност во постигнувањето на резултатот.

Кога да одите кај логопед со дете?

 • Со погрешно изговарање на едно или друго писмо. Оваа карактеристика може да укаже на недоволно развиена состојба на говорниот апарат, но во некои случаи, исто така, може да се објасни со кратка узда која се наоѓа под јазикот.
 • Кога говорот на детето е одложен или во негово отсуство. Причините можат да бидат различни фактори.
 • Премногу бавен или брз бебешки разговор, конфузија во изговорот на звуците, нивно "голтање". Причината за ваквите манифестации може да биде оштетување на сурдуапаратот или дефекти во неговиот развој. Тука можеби ќе треба не само третман на логопед, туку и ЕНТ.
 • Преносот на хируршкото лекување на детето има за цел да ги елиминира конгениталните аномалии на лицето или аномалиите на орофаринксот. Само по себе, хируршката интервенција не предизвикува влошување на функциите на говор, но овој фактор бара обука на мускулите во комбинација со вокалниот апарат за да работат на нови начини.
 • Со церебрална парализа кај дете. Во основа, овие деца имаат дислексија или говорно одложување. Недостатокот на медицинска нега може да доведе до фактот дека детето воопшто не започнува да зборува или неговиот говор ќе има нејасен и заматен изглед.

Кога возрасните одат кај логопед?

Исто така, постојат ситуации во кои е потребна и помош на логопед за возрасни, спротивно на мислењето на многумина, дека логопед е исклучиво педијатар. Еве ги следните опции:

 • Говорни нарушувања на позадината на мозочен удар, пареза или парализа од страна на мускулите на ларинксот или мускулите на лицето. Користејќи специјален сет на вежби, логопед ќе помогне во враќањето на изгубената говорна функција. Дополнително, доколку е потребно, може да се препише масажа, акупунктура, физиотерапија, како и лекови чие дејство е насочено кон подобрување на мускулниот тонус.
 • Како резултат на пренос на ментални заболувања или нервни шокови, одредени нарушувања на говорот, исто така, можат да се појават во форма на афонија, дисфонија, логоневроза и дислексија.
 • Отстранувањето на ларинксот или гласните жици, исто така, доведува до потреба за консултации со говорни терапевти и со соодветен третман развиен од него. Особено, логопед ќе помогне во користењето на езофагеалната пукнатина за да ги извлече потребните звуци, како и да ве научи да го користите апаратот за формирање глас.

Пелтечење, брус, лишање - овие дефекти, како што повеќето од нашите сограѓани погрешно претпоставуваат, се премногу доцни за да се поправи кај возрасните. Во меѓувреме, во овој случај не е можно само, туку е неопходно да се посети логопед, бидејќи, како што се целосно исправни, вежбите предложени од него во врска со произведениот третман ќе обезбедат правилно изговарање на звуците и формирање на потребната дикција.

Сподели го овој напис:

Вчитувајќи урнатините ...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.