Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Барајте ги најдобрите лекари во базата на податоци за медицински специјалисти

Кинезиолог

Кинезиологијата е гранка на алтернативната медицина која ја проучува работата на мускулите, патолошките процеси во мускулното ткиво и методите за нивно елиминација. Кинезиологијата има за цел да ги елиминира дефектите на внатрешните органи со механичко дејство (масажа) на мускулниот тонус.

Кинезиолог: кој е ова?

Кинезиолог е медицински специјалист кој ги идентификува патолошките процеси во телото и му помага на лицето да се справи со нив. Оваа насока во медицината е релативно нова, па нема толку многу такви специјалисти.

Што е вклучено во надлежност на кинезиологот?

Таквиот медицински професионалец треба да има познавање на медицинската филозофија. Исто така, кинезиологот треба да биде надлежен во областа на генетиката, кибернетика, терапија за вежбање. Сопствено знаење во оваа област и практика, специјалист во оваа област може да изврши успешен третман.

Каков вид на болести за лекување?

Специјалист од оваа класификација може да се третира со речиси секоја болест. Но, треба да се истакнат следните патологии:

 1. недостаток на снабдување со крв во мозокот;
 2. енцефалитис ;
 3. хронични форми на енцефалопатија ;
 4. васкуларна дистонија ;
 5. проблеми со мускулно-скелетниот систем;
 6. патолошки процеси во кардиоваскуларниот систем;
 7. атеросклероза ;
 8. венска инсуфициенција .

Во некои случаи, лекарот од оваа специјалност може да започне со третман на лице со гастроинтестинални проблеми - чир, нарушен метаболизам.

Каков орган работи кинезиологот?

Во главната "работна средина" на овој лекар е мускулното ткиво. Што се однесува до внатрешните органи и системи, кинезиологот може да работи со бубрезите, црниот дроб и 'рбетот.

Кога треба да контактирам со кинезиолог?

Како по правило, специјалистите од овој тип се контактираат само кога традиционалните методи на терапија не даваат соодветни резултати. Дефинитивно може да се контактира со кинезиолог во вакви случаи:

 1. со нарушен метаболизам, вклучувајќи ги и дебелината ;
 2. со деформации на држење на телото, 'рбетот;
 3. ако некое лице страда од болка од тип на компресија во зглобовите и 'рбетот;
 4. ако има повреди на 'рбетот, мускулно-скелетниот систем;
 5. со рефлексни мускулни контракции;
 6. абнормалности во абдоминалната празнина, гради;
 7. во воспалителни процеси со различно потекло;
 8. ако лицето страда од сериозни главоболки;
 9. психосоматски заболувања.

Може да се каже дека областа на компетентност на специјалист за таква ориентација е прилично обемна. Во некои случаи консултацијата со кинезиолозите се користи дополнително во следните области на медицината:

 1. трауматологија;
 2. акушерство;
 3. педијатрија;
 4. ортопедија.

Кои дијагностички методи ги користи?

Во неговата практика, кинезиологот може да ги користи следните дијагностички методи:

 1. мускулно тестирање со мануелна терапија;
 2. КТ скенирање;
 3. МНР;
 4. електромиографија;
 5. терапевтска вежба.

Пред сè, лекарот ја зема предвид медицинската историја на пациентот, личната и семејна историја и начинот на живеење. Само по испитувањето и разговорот со пациентот му се доделува дијагностичка програма.

Основата на дијагнозата е работата на нервниот систем. Неговиот кинезиолог го проверува неговото функционирање со помош на рачно тестирање на мускулите. Така, се проверува работата на сите мускули на една личност и се идентификува можен проблем.

Како да се однесуваат на приемот?

За да се заврши клиничката слика, лекарот мора да спроведе искрен разговор со својот пациент. Затоа, на сите покренати прашања мора да се одговори искрено. Од ова, на многу начини, ќе зависи од ефективноста на програмата за лекување.

Основи на кинезиологот

Основата на работата на специјалист од овој тип е интегриран пристап кон третманот на некоја личност, без оглед на тоа каков вид на болест е дијагностициран. Затоа, можно е не само да се спроведе ефикасен третман, туку и да се спречат други патолошки процеси.

Препораки на кинезиолог

Секоја болест е полесно да се спречи отколку да се излекува. Затоа, почитувањето на вашето здравје ќе помогне да се избегнат опасните патологии.

Практичната примена на следните препораки на кинезиолог може да се смета како ефикасна превенција:

 1. исклучување на стрес, нервозни пренапони;
 2. сите болести мора да се третираат брзо и целосно;
 3. храната треба да биде навремена, полна;
 4. умерено вежбање, дневни прошетки на свеж воздух;
 5. целосен сон на соодветно опремен лежај (душекот треба да биде со средна тврдост);
 6. удобно и точно, од медицинска гледна точка, работно место;
 7. навремена жалба за медицинска нега.

Исто така, треба да се забележи и последната точка. Самолевањето и посетата на лекар може да предизвикаат сериозна компликација.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.