Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Барајте ги најдобрите лекари во базата на податоци за медицински специјалисти

Хирург

Хирургија е област на медицина која ги проучува хроничните и акутните болести од различна природа и нивната елиминација преку оперативна интервенција. Постојат неколку области на хирургија, од кои секоја е одговорна за третман на одреден систем во човечкото тело.

Што е хирург?

Хирург е медицински професионалец кој има повисока медицинска едукација. Хирургот ги третира болестите од различни потекла преку локални или сложени операции. Исто така, специјалист на овој профил може да спроведе итна терапија за повреди.

Што е во надлежност на хирургот?

Хирургот може да го испита пациентот, да ја утврди дијагнозата и да спроведе оперативни активности за елиминирање на одреден патолошки процес. Под оперативна интервенција неопходно е да се разбере намерното нарушување на интегритетот на кожата и одреден систем на човечкото тело под анестезија со цел да се елиминира болеста во целост или делумно.

Кои болести го третира хирургот?

Специјализацијата на овој медицински професионалец вклучува третман на вакви заболувања:

 • болести на мускулно-скелетниот систем и разни артикуларни патологии;
 • онколошки болести;
 • патологија на гастроинтестиналниот тракт;
 • патологии на кожата со формирање на надворешни тела;
 • некои гинеколошки нарушувања;
 • проблеми во кардиоваскуларниот систем;
 • воспалителни процеси кои се локализирани во меките ткива и внатрешните органи;
 • конгенитални аномалии кои предизвикуваат надворешен дефект;
 • паразитски хируршки заболувања.

Кога треба да контактирам со хирург?

Консултацијата со овој специјалист е потребна ако се исполнети следниве фактори:

 • ако започна хируршки инфективен процес кој не може да се прекине на медицински начин;
 • хируршки повреди, отворени и затворени;
 • формирање на различни тумори, вклучувајќи рак;
 • конгенитални малформации;
 • паразитски компликации.

Учеството на хирург, исто така, е потребно при вршење на протетика и инсталирање на кардиопротектори.

Кои симптоми треба да се третираат?

Во такви случаи се бара консултација со специјалист за овој профил и испитување:

 • ако имало остри болки, без очигледна причина;
 • во присуство на крвни нечистотии во урината или изметот;
 • оток или црвенило на мекото ткиво;
 • за време на формирањето на тумори, брадавици и слично на телото, без очигледна причина.

Со овие симптоми, не треба да се лекувате самостојно, бидејќи ова може само да ја влоши ситуацијата и да доведе до сериозни компликации.

Какви тестови треба да помине?

Невозможно е да се направи точна дијагноза без темелно испитување. Бидејќи практично секоја оперативна интервенција бара анестезија, хирургот мора да знае сè за здравствената состојба на пациентот.

Програмата за лабораториска дијагностика го вклучува следното:

Во однос на инструменталните методи на истражување, хирургот мора да пропише флуорографија и продолжен кардиограм. Покрај тоа, хирургот може да пропише дополнителни методи на испитување, во зависност од околностите и претпоставената дијагноза.

Извршувањето на користење на одреден дијагностички метод го зема самиот лекар врз основа на такви фактори:

 • индивидуални карактеристики на пациентот;
 • претпоставена дијагноза;
 • историја на случаи;
 • лична и семејна историја.

Методот на оперативна интервенција е избран само кога пациентот е подложен на целосен преглед и се поставува дијагноза.

Препораки на хирургот

Успехот на операцијата зависи од професионалноста на хирургот и од подготвеноста на самиот пациент.

Меѓутоа, ако ги следите некои од препораките на хирургот, воопшто може да ја избегнете оперативната табела:

 • Нема потреба да земате лекови, особено аналгетици и лекови против болки;
 • треба да јадете само свежа храна, богата со витамини и минерали;
 • треба да води активен животен стил - умерено вежбање, прошетки на свеж воздух треба да бидат составен дел од животот;
 • треба да ја контролирате тежината - вишокот на телесна тежина доведува до развој на болести на мускулно-скелетниот систем;
 • интимен дел од животот треба да биде редовно;
 • секој ден треба да пиете најмалку 1,5 литри чиста вода без гас;
 • во случај на отворена повреда, местото треба да се третира со антисептик или со друга супстанција која содржи алкохол.

И што е најважно - треба да се подложите на лекарски преглед навремено и да не се само-лекувате.

Сподели го овој напис:

Вчитувајќи урнатините ...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.