Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Барајте ги најдобрите лекари во базата на податоци за медицински специјалисти

Кардиолог

Кардиологијата како наука се темели на проучување на структурата на кардиоваскуларниот систем и на карактеристиките на неговата работа. Според тоа, кардиологот е специјалист вклучен во дијагностиката, лекувањето и препишувањето на соодветни превентивни мерки во спречувањето на разни видови заболувања во оваа област. Како што разбирате, активностите на било кој од органите во нашето тело се тесно поврзани едни со други, ова, пак, дава право да тврдиме дека кардиологијата е во тесна врска со другите типови на делови во медицината. Како примери, можеме да го издвоиме ефектот на хормоналните промени (што подразбира дел како што е ендокринологијата) кои се случуваат во телото директно врз работата на срцето.

Што третира кардиологот?

Во прилог на директно лекување на болести, практикуваат кардиолози, исто така, се вклучени во областа на рехабилитација (закрепнување) на пациенти кои, во различен степен, се соочија со ефектите од акутната форма на срцеви заболувања. Најчестите болести што ги третира кардиолог ги вклучуваат следните:

 • исхемична срцева болест (или исхемична срцева болест);
 • стекнати или вродени срцеви дефекти;
 • ангина пекторис, манифестиран во напади на болка, локализиран во регионот на срцето и се појавува во позадината на акутна инсуфициенција карактеристична за снабдувањето со крв;
 • срцева слабост на одреден тип на етиологија;
 • воспалителни лезии кои се јавуваат во различни делови на срцевиот мускул (кардитис). Причините за нивното појавување се исклучително разновидни, но без оглед на тоа, исходот лежи во поразот на крвните садови и мускулите на срцето;
 • аневризми (абнормално разредување на ѕидовите и нивното испакнување) на аортата, како и други видови артерии;
 • аритмии (тахикардија, брадикардија, нецелосен срцев блок);
 • тромбофлебитис и тромбоза, чија опасност лежи во фактот што на свој трошок е возможна васкуларна оклузија;
 • преинфарктни состојби, срцев удар.

Исто така забележуваме дека листата на болести што им се даваат на читателите, кои обезбедуваат третман од страна на кардиолог, не е целосна. Во меѓувреме, сите овие проблеми се сериозна причина за консултација со кардиолог и набљудување на овој специјалист. Затоа, ако имате одредени причини за искуства поврзани со различни степени на отстапувања во работата на срцето, канцеларијата на кардиологот е најоптимално решение за вас во забавување на реалните негативни процеси и нивната можна стабилизација.

Прием на кардиологот: кога тоа е потребно?

Во цивилизираниот свет, редовните посети на специјалисти се нормална практика, истото важи и за кардиологот, а игнорирањето на овој специјалист, со оглед на важноста на нормалното функционирање на срцето за нашите животи, е непростлива грешка. И покрај ова, не секој има навика да биде чувствителен на какви било промени што се случуваат во телото. Во практиката на специјалисти од областа на кардиологијата, се верува дека поради навремени посети на кардиолог, најмалку двесте илјади (!) Луѓето во нашата земја може да се спасат секоја година, а оваа бројка е годишен показател, во нашиот случај, на човечки загуби.

Генерално е тешко да се добие одговор во неколку збора за прашањето кога да се оди на кардиолог. Во меѓувреме, постојат одредени знаци кои сами по себе покажуваат слична потреба за пациентот. Тие вклучуваат:

 • болка од секаков вид и интензитет што се јавува во градите, а особено во срцето;
 • вртоглавица, прекумерно потење, слабост;
 • несвестица и несвестица без никаква причина;
 • долгорочни промени забележани во срцевиот ритам, особено барајќи внимание при општо влошување на состојбата;
 • недостаток на здив;
 • брзо зголемување на телесната тежина;
 • хипертензија (како задолжителна причина за консултација со кардиолог е онаа што ја означува хипертензивната криза);
 • зголемен замор;
 • ревматизам, ревматоидни манифестации од секаков вид;
 • планирање на бременост.

Дијабетес мелитус (од било кој тип, дури до мала мера), исто така, служи како показател за тоа како да го поставите прашањето каде да пронајдете добар кардиолог, вклучувајќи го и следното назначување. Истото важи и за високиот холестерол. Покрај тоа, наследноста (присуство на блиски роднини) се разликува како причина за посета на "лекар од срце", што укажува на присуство на сериозни заболувања во оваа област.

Вреди да се забележи дека кардиолошките проблеми не се само проблеми поврзани со постарите луѓе, туку, за жал, проблеми кои се важни за младите луѓе. Ова се објаснува со особеностите на ритамот на животот, како и масата на стресни ситуации кои се јавуваат секојдневно. Врз основа на ова, експертите препорачуваат посета на кардиолог (и го прават тоа редовно), почнувајќи на возраст од 35 години.

Сподели го овој напис:

Вчитувајќи урнатините ...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.