Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Барајте ги најдобрите лекари во базата на податоци за медицински специјалисти

Инфективна болест

Заразните болести директно се однесуваат на ваквата област на медицината како инфектологија. Таа, пак, е да проучува заразни болести, меѓу кои се инфекции на респираторниот тракт и цревни инфекции, инфекции на надворешната кожа, инфекции во крвта (преносливи инфекции и не-преносливи инфекции) итн.

Земајќи ги предвид спецификите на наведената специфичност на секое од упатствата, забележуваме дека лекар од заразни болести ги третира инфективните заболувања, соодветно, со дијагностицирање, пропишување соодветен третман и одредување на специфични превентивни мерки за нивно спречување. Особено, специјалистот за заразни болести детално ги проучува спецификите на појавата на заразни болести, механизмите на нивниот развој, како и клиничките манифестации својствени за нив.

Самите болести, кои се занимаваат со специјалист за заразни болести, се јавуваат, како што можете да погодите, на сметка на патогените микроорганизми кои влегуваат во телото. Работата на специјалисти за заразни болести е тесно поврзана со податоците од микробиологијата и епидемиологијата.

Инфекција: главни делови

За да ги разбереме спецификите на активноста на специјалист за заразни болести, да ги издвоиме главните групи на области во кои се концентрирани активностите на овој лекар:

 • цревни инфекции - влезот на патогени се јавува преку устата во цревата (немиени раце, додека се јаде, итн.);
 • крвни инфекции (преноси) - пренос на патогени се случува преку каснување од инсекти (комарци, крлежи, болви, итн.);
 • крвни инфекции (не трансмисибилни ) - пренос на инфекција се случува преку употреба на валкани игли за време на трансфузија на крв, при земање интравенски наркотични дроги итн.
 • инфекции на респираторниот тракт - во овој случај, инфекцијата се јавува со аеросол (воздух);
 • инфекции на надворешната кожа - нивното пренесување се врши преку контакт, кој вклучува пренесување на инфекција преку мукозните мембрани, кожата итн.

Што се лекува заразна болест?

Следниве видови болести спаѓаат во надлежност на специјалистот кој се разгледува:

 • салмонела;
 • ботулизам;
 • маларија;
 • тифусна треска и тифус;
 • аденовирусни болести;
 • црвена треска;
 • голема кашлица
 • мали сипаници;
 • енцефалитис;
 • хелминтијаза;
 • токсоплазмоза;
 • епидемичен паротит;
 • антракс;
 • чума;
 • дифтерија;
 • грип;
 • хепатитис;
 • вирусно оштетување на нервниот систем;
 • беснило
 • болест на нозете и устата;
 • колера;
 • полиомиелитис, итн.

Прием на специјалист за заразни болести

Пациентите, со оглед на широкиот специфичен карактер на активностите на овој специјалист, се заинтересирани за тоа што инфективниот болести го прави на приемот. Особено, неговите постапки треба да комуницираат со пациентот за да добијат информации за поплаките релевантни за него. Паралелно со тоа, ја проучуваат неговата медицинска историја и ја одредуваат епидемиолошката историја. Вториот вклучува појаснување кај пациентот, дали дојде во контакт со заразени пациенти, патувал до ендемични зони и сл. Потоа, тие извршиле физички преглед на пациентот заедно со општ преглед.

Имајте на ум дека многу често специјалист за инфективни болести пропишува дополнителен вид на испитување, по што тие се веќе утврдени со специфичен третман. Покрај тоа, може да се дадат одредени препораки во однос на исхраната, како и предупредувања за спречување на заразна болест.

Итна потреба може да доведе, покрај консултација со специјалист за заразни болести, итна вакцинација против специфични болести (беснило, тетанус, итн.).

Инфекции специјализирани тестови и студии

 • сеење и бришење на флората;
 • ПЦР дијагностика;
 • биохемиски крвен тест);
 • серолошка дијагностика за цревни и респираторни заболувања;
 • тестови за одредување на маркери во крвта за вирусниот хепатитис;
 • ELISA - ELISA крвен тест.

Кога да се оди на специјалист за заразни болести?

Денес постојат многу причини за посета на канцеларијата за заразни болести. На пример, во текот на тековните истражувања, беше откриено дека основата на скоро сите постоечки болести се инфективни агенси. Со оглед на тоа, манифестацијата на симптомите што ги наведуваме подолу укажува на тоа дека не е потребно да се одложи закажаното. Особено, симптомите кои бараат внимание вклучуваат:

 • тешки главоболки;
 • нарушувања на спиењето (несоница, поспаност);
 • гнојни формации кои се појавуваат во мукозните мембрани;
 • хроничен замор, брзо замор;
 • болки во мускулите, зглобовите;
 • осип на различни специфики;
 • отечени лимфни јазли;
 • црвенило на кожата, оток, веројатно во комбинација со чешање;
 • прекршување на дигестивниот тракт (дијареја, запек, гадење и повраќање).

Инфекционист за дете: кога да оди на прием?

Бројот на заразни болести со текот на времето се зголемува, вклучувајќи го и овој тренд се однесува на деца кои, во било која возраст, било која од овие болести може да се развие во форма на малигнен курс. Потоа, ваквиот курс може да се влоши со голем број фактори, што ќе доведе до хронична форма. Причината за ова е еколошката ситуација, поради што, пред сè, се јавува ширење на состојби на имунодефициенција.

За да ја посетат докторската канцеларија за заразни болести со детето, родителите треба да ги имаат следните симптоми:

 • појавата на мукозните мембрани или на очите на кожата на кожата (пустули, плускавци, дамки или поткожни јазли, папули);
 • интоксикација (болка во очите, мускулни болки);
 • главоболки;
 • дијареа;
 • крв во столицата;
 • гадење и повраќање;
 • жолтица;
 • температура околу 38 ° C

Инфекциолог консултации: како да се подготват за прием?

Приемот на специјалист за инфективни болести не бара никакви посебни подготовки. Единствените нијанси кои се важни да се разгледаат пред тоа се како што следува:

 • не можете да јадете 12 часа пред истражувањето;
 • алкохолот, како и пушењето, е исклучен;
 • Не земајте лекови (доколку е потребно, прием на одредени лекови пријавени кај докторот).

Сподели го овој напис:

Вчитувајќи урнатините ...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.