Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Барајте ги најдобрите лекари во базата на податоци за медицински специјалисти

Хомеопат

Хомеопатијата е едно од насоките во терапијата, што подразбира употреба на лекови со одредена концентрација за да се идентификуваат и да се третираат разни заболувања. Во однос на овој метод на лекување во медицината, постои израз "третман на такви".

Кој е хомеопат?

Хомеопат е медицински специјалист кој третира различни болести со менување на дозата и времето на земање на лекови.

Овој тип на третман треба да го спроведува само хомеопатски лекар, бидејќи е неопходно да се знае природата на земање на лекови во одредена фаза на терапија.

Која е одговорноста на хомеопатски лекар?

Третманот на речиси сите болести спаѓа во надлежност на хомеопатот ако фазата на развој на патолошкиот процес не е во тешка хронична форма. Исто така, треба да се забележи дека хомеопатски лекар не се занимава со одреден орган, бидејќи хомеопатијата се однесува на алтернативна медицина.

Кои болести се занимаваат?

Како по правило, таков специјалист се однесува веќе кога традиционалните методи на третман не носат соодветни резултати. Најчесто, хомеопатот се третира со такви заболувања:

 1. неплодност и други болести на генитоуринарниот систем;
 2. нестабилен крвен притисок, IRR;
 3. вртоглавица, главоболки;
 4. невралгија;
 5. некои болести на нервниот систем;
 6. болести кои се поврзани со метаболички нарушувања, хормонални по природа;
 7. повреда на гастроинтестиналниот тракт;
 8. проблеми со мускулно-скелетниот систем;
 9. патолошки процеси на кардиоваскуларниот систем;
 10. алергија на која било форма;
 11. дерматолошки нарушувања;
 12. сексуални нарушувања.
Што третира хомеопатијата

Во некои случаи, третманот со хомеопатска терапија може да се смета како помошни мерки во случај на комплексна терапија.

Исто така треба да се забележи дека хомеопатски лекар може да се справи со третманот на детските болести. Но, таквиот третман може да се нарече безбеден и ефективен само ако се врши под надзор на компетентен специјалист. Во секој случај, само-лекувањето може да даде сериозни компликации.

Кога треба да контактирам со хомеопат?

Не може да се каже дека овој метод на лекување е лек за сите сериозни болести. Во исто време, да се нарече ирационално или опасно, не е сосема точно. Како и во повеќето случаи, со навремено упатување на специјалист, може да ја спречите болеста или да го спречите развојот на сериозна компликација.

Треба да се консултира хомеопатски лекар ако се вистинити следниве фактори:

 1. во хронични болести кои се сезонски (алергија);
 2. ако конвенционалниот третман не дава соодветни резултати;
 3. во присуство на бенигни тумори;
 4. во случај на болест на детето;
 5. со чест стрес, нервен преоптоварување.

Во секој случај, со цел исходот од третманот да биде позитивен, треба да контактирате само со компетентни специјалисти, да се придржувате до препораките на лекарот и да се грижите за вашето здравје.

Прием во хомеопатот - како да се однесуваш правилно?

Поради фактот што хомеопатијата е насока на алтернативна медицина, многу луѓе се многу скептични за тоа, па затоа не го сфаќаат сериозно. Како резултат на тоа, веројатно нема да има позитивен резултат во ова расположение.

Приемот на хомеопат започнува со внимателно проучување на медицинската историја на пациентот, историја (и лична и семејна), начин на живот. Исто така, се зема предвид промената на клиничката слика на доцниот период. Далеку од последното место е состојбата на психолошкото здравје на пациентот. Затоа, пациентот мора да биде подготвен за фактот дека на приемните прашања од интимна природа ќе се зголеми. Специфичноста на работата на хомеопатот е да се знае вашиот пациент, како и самиот тој.

Врз основа на добиените информации, специјалистот ќе спроведе избор на лек и ќе пропише курс на терапија. Треба да се напомене дека исходот од третманот во голема мера зависи од веродостојноста на добиените информации.

Методи на лекување

Методот на лекување, во овој случај, е само еден. Основата на хомеопатската терапија е пациент кој прима лекови кои, спротивно, предизвикуваат посебен патолошки процес. Но, поради фактот што концентрацијата на лекот е занемарлива, се добива спротивен ефект, односно обновување.

Треба да се напомене дека добар хомеопатски лекар никогаш нема да пропише неколку лекови одеднаш. Во одредена фаза на лекување се зема само еден лек. Во некои случаи, лекарот може да препорача земање витамини за зајакнување на имунолошкиот систем.

Самиот третман, дури и според оваа шема, е неприфатлив. Постојат случаи кога пациентите со иста дијагноза биле пропишани различни лекови. Ова се должи на фактот дека при изборот на лек, таков специјалист ја зема во предвид индивидуалноста на пациентот, и физички и психички.

Во принцип, може да се заклучи дека третманот кај хомеопатски лекар дава позитивни резултати само ако самиот пациент е заинтересиран за ова.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.