Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Барајте ги најдобрите лекари во базата на податоци за медицински специјалисти

Хепатолог

Хепатолог е специјалист во областа на медицината во која се изведуваат дијагностика и третман на разни болести на црниот дроб. Всушност, врз основа на ова, можно е да се разбере кој е хепатолог, што тој го третира и за кои проблеми треба да му се обрати. Во меѓувреме, таквото објаснување не е толку детално, па затоа подолу ќе ги разгледаме сите оние моменти кои се некако поврзани со активностите на хепатологот, со цел да разбереме што конкретно се фокусира на спецификите на неговите активности.

Хепатологијата, како поле на медицината, е дел од гастроентерологијата фокусирана на проучување на горенаведената област (односно, тоа е црниот дроб, жолчното кесе, билијарниот тракт). Патем, постои и детска хепатологија, која неодамна беше истакната како посебен дел од хепатологијата. Педијатриската хепатологија ги проучува карактеристиките на црниот дроб во однос на нејзината структура и развој, и, како што е јасно, во овој случај зборуваме за пациенти на рана возраст.

Кои болести ги третира хепатолог?

Пред да се свртиме кон одредена листа на болести за кои хепатолог е директно вклучен во лекувањето, забележуваме дека во најголем дел, повеќето заболувања на црниот дроб се доволно сериозни, а нивниот третман е често долг. Со оглед на тоа, ќе се преземат многу напори за лекување на пациентот, сериозно се приближува кон третманот што го пропишува хепатологот, вклучувајќи ја и исхраната, што е исто така еден од главните насоки на таквиот третман. Во прилог на дијагностицирање, лекување и развивање на специфични области за превенција на заболувања на црниот дроб, хепатологот се занимава и со спроведувањето на овие мерки во однос на билијарниот тракт и жолчниот меур.

Меѓу болестите што ги третира овој лекар се следниве:

 • хепатитис (акутна и хронична форма на болеста);
 • цироза на црниот дроб;
 • алкохолно заболување на црниот дроб;
 • херпетичен хепатитис;
 • токсоплазмоза;
 • хепатитис предизвикан од изложеност на грам-негативни бактерии;
 • Легионерска болест;
 • жолчни камења;
 • цитомегален хепатитис;
 • безалкохолен стеатохепатитис;
 • жолта треска;
 • ентеровирусен хепатитис;
 • автоимун хепатитис;
 • токсичен хепатитис;
 • хепатитис Ц;
 • Гилбертовата болест (Гилбертов синдром);
 • хемохроматоза;
 • инфективна мононуклеоза;
 • холангитис;
 • лептоспироза;
 • астеновегетативен синдром;
 • неспецифична форма на реактивен хепатитис, итн.

Ако пациентот има рак на црниот дроб, хепатологот го упатува на онколог. Идентификувањето на различен тип на гастроинтестинални заболувања ја одредува потребата за следење на испитувањето од страна на гастроентеролог.

Прием на хепатолог: како е тој?

Консултација со хепатолог како дел од неговиот прием е да се интервјуира пациентот за реалните поплаки и симптоми. Исто така се смета посебно прашањето за наследноста (предиспозиција за одредени заболувања на црниот дроб врз основа на присуството на оние на ближниот). Несомнено е земен во предвид начинот на живот и типичните преференци на пациентот, чие влијание во многу случаи игра главна улога во појавата на одредена болест.

Тестови за хепатолог

Врз основа на општи податоци, како и за поддршка на предложената дијагноза, хепатологот може да ги пропише следниве главни истражувачки опции за понатамошно наведување на состојбата на пациентот:

 • обичен крвен тест;
 • биохемиски тест на крвта;
 • анализа на урина.

Во прилог на овие истражувачки опции, кои, како што може да забележи читателот, се стандардни независно од кој доктор доаѓа пациентот, може да има одредени дополнувања за овој ефект. Како таква, може да се утврди ултразвук и лабораториски тестови, и може да се користат радиолошки дијагностички техники. Поради наведените опции за истражување, информации за состојбата на пациентот се поповршени, што, соодветно, придонесува за воспоставување на одредена болест и нејзината фаза.

Дополнителни студии пропишани од хепатолог

Сепак, оваа листа не е сè. Дозволете ни да нагласиме бројни дополнителни студии кои исто така може да бидат назначени од страна на специјалист што се разгледува:

 • анализа на столицата за содржината на stercobil;
 • крвен тест за содржината на црвените крвни клетки и ретикулоцитите;
 • Црниот дроб ултразвук, КТ (компјутерска томографија), МРИ (магнетна резонанца);
 • анализа за присуство на инфекција со херпес вирус (Epstein-Barr вирус, цитомегаловирус, вирус на херпес симплекс);
 • биопсија на црниот дроб (овој метод на истражување се изведува со локална анестезија, тогаш хоспитализацијата трае неколку часа);
 • електроенцефалографија;
 • во случај на сомневање за релевантноста на вирусен хепатитис Е, урина и крв се испитуваат за нивото на хемоглобин во нивниот состав.

Третман на хепатолог

Основните принципи на третман пропишани од хепатолог се сведуваат на следните главни точки:

 • сеопфатен третман фокусиран на елиминација на патогенот на одредена болест, со други зборови, тоа е антивирусна терапија;
 • спроведување на дополнителни мерки на лекување, во рамките на кои пациентот има различен вид хронични заболувања (особено може да се заболувања на уринарниот систем, болести на кардиоваскуларниот систем, респираторниот систем итн.);
 • исхрана (диета број 5 главно е пропишана, во некои случаи, принципите на диета може да се развиваат поединечно).

Симптоми кои треба да се упатуваат на хепатолог

Во овој случај, ги разгледуваме најчестите болести на црниот дроб и, соодветно, симптомите кои укажуваат на овие болести, со што се спречува цироза на црниот дроб и хепатитис Ц.

Цироза на црниот дроб: симптоми

Болеста продолжува во неколку главни фази, а симптомите на цироза на црниот дроб се манифестираат според овие фази. Така, почетните фази се карактеризираат со безначајност на манифестацијата на симптоми, иако постојат одредени манифестации на кои е важно да се обрне внимание. Со цироза на црниот дроб, како и кај другите болести, толку побрзо пациентот аплицира за медицинска помош и го започнува пропишаниот третман, толку повеќе шанси се потоа да се постигне целосна наплата на органот на црниот дроб, додека се одржува одржливоста на нејзините ткива. Исто така забележуваме дека црниот дроб, со соодветен пристап и во рамките на реверзибилната фаза на текот на болеста, се карактеризира со прилично висок степен на способност да се регенерира, со други зборови, на само-заздравување.

Ајде да се вратиме на симптомите. Тука спаѓаат крваречките непца, абдоминалната болка, самиот стомак постепено почнува да се зголемува во волуменот. Расположението на пациентите исто така е предмет на промени, особено, ова се рефлектира во способноста да се концентрира, како и во појавата на поспаност и замор. Болниот има проблеми со сексуалната желба (тоа е, соодветно, намалено), кожата станува жолтеникава. Промените се забележани во бојата на фецесот, кој често станува светлина, а урината се менува, добивајќи боја слична на квас / пиво (односно, таа потемнува). Повторуваме дека навремената алокација на овие симптоми и усвојувањето на соодветни мерки од страна на пациентот, понатаму овозможува да се запре развојот на цироза на црниот дроб.

Хепатитис Ц: Симптоми

Симптоми и превенција на хепатитис

Во овој случај, болеста е повеќе подмолно, бидејќи поголемиот дел од нејзиниот тек е придружен со практично отсуство на какви било специфични симптоми. Развојот на хепатитис Ц, како и неговото последователно преминување од акутна во хронична форма, се случува на латентен начин, а тоа може да трае и до 25 години. Во овој период, пациентите, соодветно, можеби дури и не претпоставуваат дека се инфицирани со оваа болест.

Ако симптомите се манифестираат, тогаш најчесто во форма на абдоминална болка, слабост, губење на тежината и апетит. Постои чеша, постојат карактеристични кожни манифестации. Треба да се забележи дека хепатитисот Ц се манифестира во некои случаи не само во форма на оштетување на црниот дроб, туку и други системи на телото. Особено, тоа е крвниот систем, ендокриниот систем, мускулите и зглобовите, крвните садови, бубрезите, нервниот систем итн.

Сподели го овој напис:

Вчитувајќи урнатините ...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.