Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Барајте ги најдобрите лекари во базата на податоци за медицински специјалисти

Генетски

Генетика е наука за законите на наследноста и варијациите. Во нашево време, генетиката игра една од најважните улоги, не само во медицината, туку и во земјоделството.

Кој е генетичар?

Генетичарот е медицински специјалист кој се занимава со дијагностицирање, лекување и превенција на патолошки процеси предизвикани од наследна предиспозиција. Најчесто, луѓето бараат совет од генетиката во фазата на планирање на детето или ако постои сомневање за наследна болест.

Во случај двојката да е крв и планови или веќе зачнала дете, консултациите и набљудувањето со генетика е едноставно задолжително.

Што е вклучено во компетентноста на генетиката?

Сите болести кои можат да бидат поради наследна предиспозиција или предизвикани од врската меѓу блиските роднини, спаѓаат во надлежност на лекар-генетиката.

Покрај тоа, генетичарот може да го пресмета степенот на ризик од болест кај дете, под услов и родителите или еден од нив да се носители. Во овој случај, лекарот задолжително разговара со родителите, објаснувајќи им на сите фактори, ризици и развој на патолошкиот процес во иднина.

Треба да се напомене дека генетичарот не третира ниту еден единствен орган. Специјалистот работи на идентификација на болеста како целина, во однос на целиот организам.

Влијанието на гените врз текот на бременоста

Кои болести ги третира еден генетичар?

Во областа на компетентноста на овој специјалист лежи огромен број патолошки процеси. Некои од нив се исклучително ретки. Најчестите болести вклучуваат следново:

 1. патологии кои имаат доминантен, рецесивен X-поврзан наследствен тип;
 2. геномика;
 3. синдроми од различни видови ( долу , дизомија, мачен плач);
 4. ментална ретардација;
 5. Генетски предиспонираното бебе на алкохолизам, употреба на дрога, никотин;
 6. мутации на различни видови.

Покрај тоа, генетичарот може да направи педигре и да го пресмета степенот на ризик од развој на било која генетска болест кај детето во фазата на зачнување.

Кога треба да се свртиме кон генетиката?

Консултацијата со овој специјалист е потребна во фазата на планирање на детето, под услов да има случаи на тешки наследни патологии во семејството. Особено, неопходно е да се обрне внимание на ова, ако детето е веќе родено во семејството, со некоја генетска болест или со патологија со непозната етиологија.

Сепак, треба да се забележи дека консултацијата со генетичар нема да биде излишна, дури и ако нема очигледни причини за загриженост. Со помош на современи дијагностички методи, сериозна патологија може да се идентификува веќе во фаза на првиот триместар од бременоста. Потребно е патување во генетиката ако се открие абнормалност во развојот на фетусот на ултразвучно скенирање.

Неопходно е да се земе предвид фактот дека дијагнозата на специјалист не може секогаш да се смета за реченица. Многу патолошки процеси, дури и со наследна предиспозиција, може да се корегираат или да се намали нивното делување на минимум.

Исто така, треба да се решат генетиката ако таквите фактори се фер:

 1. жената раѓа само мртви деца или бременоста завршува со спонтан абортус;
 2. во брачна двојка, каде што жената има 35 години и повеќе;
 3. лице кое има тенденција на генетски болести и планира дете;
 4. луѓе кои имаат патолошко влошување на менталната активност со возраста;
 5. парови кои се крвни роднини.

Принцип на работна генетика

Работата на лекар со пациенти започнува со откривање на семејна историја. Со цел да се елиминираат етиолошките фактори од различна форма, пациентот првично се испитува од страна на одредени специјалисти.

Само откако генетскиот лекар ги има резултатите од испитувањето и комплетната семејна историја, е назначена дијагностичка програма.

Методи на генетско истражување

Во својата работа, специјалист ги користи следните дијагностички методи:

 1. скрининг на генетски тип;
 2. ДНК дијагностика;
 3. истражување на хромозоми;
 4. кариотип.

Ако зборуваме за патологија на фетусот, тогаш се назначуваат дополнителни истражувачки методи:

 1. биопсија на материјал од матката;
 2. мајчински биохемиски маркер;
 3. Ултразвук .

Што се однесува до инвазивните методи, тие се назначуваат само во најекстремните случаи. Ова се должи на фактот што ваквите инструментални анализи можат да влијаат врз здравјето на детето.

Навремената привлечност на двојката на овој специјалист може да помогне да се спречи развојот на тешка патологија кај дете во рана фаза на развој на плодот. Правилното планирање на бебето го прави возможно, ако не и исклучено, потоа за да се минимизира ризикот од развој на сериозни болести и компликации. Вториот се однесува не само на детето, туку и на мајката. Треба да се забележи дека, во овој случај, не е само физичкото здравје на бебето и родителите, туку и психолошко.

Сподели го овој напис:

Вчитувајќи урнатините ...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.