Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Барајте ги најдобрите лекари во базата на податоци за медицински специјалисти

Хематолог

Таквата гранка на медицината како хематологија е фокусирана на проучување на структурните карактеристики на крвта и коскената срцевина, вклучувајќи ги и болестите поврзани со нив. Ако ги земеме предвид овие болести директно, тогаш можеме да видиме дека тие немаат специфични симптоми. Во меѓувреме, консултацијата со хематолог е едноставно неопходна во овие случаи, ако се соочувате со вкочанетост и трнење на прстите во комбинација со оштетување на апетитот, бледа кожа и модринки.

Што лекува гематолог?

Специјализацијата на хематологот, како што веќе рековме, е концентрирана во дијагностиката на крвните болести и нивниот третман. Освен тоа, се разбира, причините за нивното појавување, ефективните методи за препознавање на болестите, како и техники кои делуваат како превентивни мерки за нивно спречување, се предмет на студија. Денес, медицинската пракса покажува дека крвните заболувања се околу 8% од сите болести со кои луѓето обично се соочуваат. Директно од болестите кои ги третира гематологот, одберете го следново:

 • лимфоцитна леукемија;
 • мултипен миелом;
 • миелоидна леукемија;
 • лимфоми;
 • макроглобулинемија валдестрема;
 • анемија;
 • автоимуна тромбоцитопенија.

Кабинет на хематологот: функции за прием

Приемот кај специјалист што го сметаме за нас претпоставува почетна анкета на пациентот, истовремено собирање на анамнеза. Врз основа на резултатите добиени за време на приемот, хематологот го одредува потребниот тип на инструментални или лабораториски тестови, врз основа на кои ќе може да го избере потребниот третман за пациентот во неговиот случај. Особено, детален преглед од страна на хематолог може да имплицира такви анализи и постапки:

 • Ултразвук, фокусиран на површината на лимфните јазли, абдоминалните органи;
 • биопсија на лимфни јазли во врска со хистолошко испитување;
 • Х-зраци испитување на крвта на една или друга специфичност;
 • коагулограм, што претставува анализа на индикаторите на системот за коагулација на крвта;
 • стернална пункција во врска со морфолошката студија на коскената срцевина;
 • компјутеризиран томограм, фокусиран на специфичната студија за внатрешните органи, како и сцитиграфија, која се состои во постапката на скенирање на коските.

Откако ќе биде дијагностициран од специфичен специјалист за болести што се разгледува, при правилно предвидување на тоа, околу 80% од случаите ја елиминираат потребата за последователна хоспитализација за постоечката болест. Често, третманот се врши на амбулантско ниво.

Хематологија: главните делови

Хематологијата подразбира дистрибуција во посебни потсекции. Нагласете ги следниве:

 • Општа хематологија. Во овој случај, таа е наменета за дијагностицирање и лекување на болести како леукопенија и анемија, панцитопенија.
 • Онкогематологија. Тука зборуваме за мешавина на области, односно онкологија и хематологија. Особено, малигни заболувања кои влијаат на хематопоетскиот систем (миелопролиферативни болести, леукемии на акутен тип) се предмет на студија.
 • Хематологијата е теоретски. Карактеристиките на оваа подточка се дека треба да се спроведе истражување на карактеристиките на формирање на крв, процеси поврзани со трансфузија на крв и молекуларна генетика, кои исто така се директно поврзани со крв.

Кога да се оди кај хематолог?

Во принцип, веќе забележавме некои од симптомите кои бараат третман на специјалистот за кој станува збор, но сега ќе се фокусираме на нив подетално. Значи, треба да бидете заинтересирани каде хематологот зема, и, соодветно, треба да го посетите со следниве симптоми:

 • пораст на температурата без никаква предиспонирачка причина;
 • намалување на телесната тежина;
 • слабост;
 • прекумерно потење;
 • прекумерна бледило на кожата;
 • губење на апетитот;
 • вкочанетост / пецкање на прстите;
 • безредивни модринки;
 • црвенило на кожата;
 • намален хемоглобин;
 • појава на неоплазми во вратот, ингвиналните или аксиларните области, нивно зголемување.

Хематолог за дете: кога е потребна консултација?

Доста често, патолошката состојба на органи кои формираат крв и, всушност, крв кај деца се откриени, и затоа родителите треба да бидат исклучително внимателни кон појавата на специфични симптоми. Значи, симптомите наведени подолу бараат итна посета на хематолог:

 • бледило на кожата, во некои случаи во комбинација со иктерична нијанса;
 • назален и друг вид крварење;
 • модринки;
 • поплаки за болки во 'рбетот, болка во коските и зглобовите;
 • поплаки за абдоминална болка и главоболки.

Во присуство на нарушување на крвта, детето мора да биде под надзор на специјалист, чиешто следење, како по правило, бара негово неделно посета. Во овој случај, лекарот ги зема неопходните тестови секој пат, врз основа на кој специфичноста на третманот потоа е предмет на соодветно прилагодување. Треба да се напомене дека во Русија децата со заболувања на крв се следат додека не достигнат возраст од 18 години, во некои други земји - се додека не станат 21 година.

Прием на хематологот: обука

Посета на овој специјалист бара разгледување на одредени правила кои се важни за пациентите да знаат. Така, препознавањето на хематолошките болести е невозможно без спроведување на специфичен тип на испитувања и анализи (пункција, тест на крв, итн.). Со оглед на ова, се утврдуваат и релевантните правила за посета на хематолог:

 • храната не е прифатена во следните 12 часа пред консултацијата;
 • не користете алкохолни пијалаци, пушењето е исклучено;
 • приемот на лекови е исклучен колку што е можно (во случај на итна потреба за лек, пациентот мора да ги информира за точната природа на лекот кој бил земен);
 • еден ден пред посетата на лекарот, исклучена е можноста за прекумерно внесување на течности од страна на пациентот.

Конечно, забележуваме дека болестите во крвта можат да предизвикаат многу сериозни нарушувања поврзани со работата на организмот како целина, меѓутоа, повеќето од овие болести се подложни на ефективен третман, што се обезбедува, пред сè, со навремена посета на хематолог.

Сподели го овој напис:

Вчитувајќи урнатините ...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.