Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Барајте ги најдобрите лекари во базата на податоци за медицински специјалисти

Гастроентеролог

Гастроентеролог е специјалист кој е обучен за дијагностицирање, лекување и профилактички методи за сите оние болести кои се релевантни за гастроинтестиналниот тракт.

Примарната дијагноза на овој тип на болест обично ја прават педијатри и терапевти. Претежно, гастроинтестиналните заболувања може да се утврдат кога пациентот се претвора во клиниката поради поплаки за одредени дигестивни нарушувања или абдоминална болка.

Што го третира гастроентерологот?

Врз основа на горенаведените специфики, одговорот на ова прашање може да биде следен: "Гастроентеролог ги третира сите оние органи кои се директно вклучени во процесот на дигестивниот процес, како и во асимилирањето на сите оние хранливи состојки кои влегуваат во телото со храна".

Денес, гастроентеролог е високо барана професија, која, сепак, не е изненадувачка, имајќи го предвид бројот на причините што ги охрабруваат пациентите да ја посетат канцеларијата на овој специјалист. Особено, може да се разликуваат следните од нив:

 • гастрични заболувања: пептичен улкус, полипи, гастритис, онколошки формации;
 • болест на жолчното кесе: дискинезија на билијарниот тракт (намалена пропустливост и мобилност); холециститис (големо воспаление на жолчниот меур, нарушување на функциите на дигестивниот систем). Треба да се забележи дека дискинезијата не дејствува како воспалителна, туку како соматски феномен, што, пак, доведува до тешкотии или апсолутно запирање на дигестивните процеси, а истовремено ја влошува општата благосостојба на пациентот;
 • панкреасни болести. Ова особено вклучува панкреатит, што е воспаление на панкреасот. Оваа болест е придружена со одложување на дигестивните ензими произведени во панкреасот и нивното последователно уништување. Таквиот курс може да се развие од акутна форма во хронична форма;
 • слезински болести: тумори и цисти, абсцеси, други видови на патолошки состојби;
 • болест на цревата: колитис (воспаление на дебелото црево); дуоденитис (воспаление на дуоденумот); дисбактериоза (болест што се јавува на позадината на недостатокот на цревна флора); паразитски инвазии, ентероколитис, итн.

Важно е да се забележи дека ако пациентот избегнува примарна консултација со гастроентеролог за такви болести и затоа не ги лекува и ако болеста која го одредува приемот на гастроентеролог со развој на специфичен третман не се третира, тогаш тоа може да доведе до сериозни последици. Особено, меѓу нив може да биде растот на полипите или појавата на онколошки формации.

Како го лекува гастроентерологот?

Едно од многуте прашања што пациентите ги прашуваат пред посетата на овој специјалист. Значи, дејствата на лекарот на овој профил се сведуваат на утврдување на најточна дијагноза. Ова вклучува испитување на гастроентеролог, како и серија на медицински прегледи во врска со потребните анализи. Веќе, врз основа на сеопфатните резултати од овие акции, гастроентерологот го пропишува потребниот третман.
И како го лекува гастроентерологот? Ако ова прашање ви пречи, тогаш ние одговорете на тоа: тука сè е одредено од специфичните специфики на болеста, неговата природа и тежината на курсот. Директните методи за лекување на гастроентеролог може да се состојат во употребата на лекови (лекови), хербални лекови, развој на план за исхрана, совети за промени во начинот на живеење итн. Доколку е неопходно, може да се примени хирургија, по што се врши потребното лекување.

Прием на гастроентеролог: кога да го посетите овој специјалист?

Болестите на желудникот, како и болестите на цревниот тракт се многу чести денес, бидејќи областа на медицината фокусирана на нивниот третман е на многу водечки позиции од постоечките правци во него. Вреди да се одбележи дека помошта на гастроентеролог може да се каже дека е универзална за сите возрасти, почнувајќи од доенчиња со дисбактериоза, која е често релевантна за нив и завршува со постари лица со функционална констипација и други видови на болести и нарушувања. И ова не ги брои возрасните категории на пациенти, кои исто така често имаат причини, барем да се консултираат со гастроентеролог.

Значи, кога да се контактираме со гастроентеролог? Сето тоа зависи од речиси индивидуалната изложеност на пациентите во секој случај. Особено, ова се однесува на степенот до кој некои симптоми во дадена област влијаат на нивниот квалитет на живот и општото добро. Како по правило, пациентите ја посетуваат канцеларијата на гастроентерологот веќе со очигледни и изразени симптоми на специфични болести. Во принцип, секаков вид на тешкотии што треба да се доживее долго време во врска со нивната поврзаност и гастроинтестиналниот тракт бара внимание. Тие вклучуваат непријатност, тежина и болка во желудникот, чувство на тежина и систематски дистензии во стомакот, болни чувства во цревната област и други слични околности.

Што се однесува до причините за консултација со гастроентеролог, може да се разликуваат следниве видови на нив:

 • чести горушица после јадење;
 • горчлив вкус во устата, поткопувајќи со непријатен вкус (како што е забележано после јадење), мирис на мирис;
 • гадење, стомачна болка, тежина, што се јавува пред јадење и исчезнување по него;
 • честа болка во цревата, хипохондриум или во стомакот;
 • чести заболувања на столицата;
 • дијабетес мелитус;
 • необична боја на фекалниот исцедок, повраќање - овие причини се главната индикација дека треба веднаш да се обрати до лекар;
 • неинфективни кожни осипувања, пилинг на кожата, егзема, влошување на ноктите, косата и кожата без соодветни причини.

Испитување од страна на гастроентеролог исто така е потребно за оние пациенти кои долго време користеле било какви медицински препарати, биле подложени на хемотерапија или радиотерапија.

Гастроентеролог: болести со кои се занимава

Покрај горенаведеното, ќе дадеме и кратка листа на болести чиј третман е во надлежност на гастроентеролог:

 • хепатитис (А, Б, Ц, Е и Д);
 • диспанкреатизам;
 • токсоплазмоза;
 • гинеколошки болки (според типот на болеста како што е аднекситис, итн.);
 • инфективна мононуклеоза;
 • пептичен улкус, гастритис;
 • кристалурија, нефропатија, гломеру-нефритис, пиелонефритис;
 • вистински фокуси на хронична инфекција, концентрирани во гастроинтестиналниот тракт;
 • уролитијаза и жолчни камења.

Врз основа на општи информации, да ги издвоиме органите со кои е вклучен гастроентерологот:

 • езофагусот;
 • стомакот;
 • мали и дебело црево;
 • дуоденум;
 • билијарен тракт и жолчното ќесе;
 • црниот дроб;
 • панкреас.

Видови дијагнози кои ги користи гастроентерологот за проучување на состојбата на пациентот и последователната дефиниција на третманот:

 • гастроскопија;
 • Ултразвук (абдоминална празнина);
 • ДНК дијагностика;
 • урографија

Посета на гастроентеролог: што се случува кога е постојано одложено?

Со несоодветно функционирање на дигестивниот тракт во било која од неговите области, последователната нецелосна апсорпција на потрошената храна станува не толку сериозен проблем што произлегува од ова. Така, значително полоша состојба на организмот е нерегуларноста на распаѓањето на хранливите материи или делумната елиминација на овој процес, поради што со текот на времето ваквите супстанции се претвораат во органски токсини.

Како резултат на оваа состојба, се јавува долготрајно самоповредување на телото, врз основа на кое се развиваат разни соматски нарушувања. Во исто време, општото добро на пациентите се влошува, а тоа се рефлектира во нивниот изглед и перформанси. Нивото на имунитет исто така е предмет на слабеење во таква ситуација. Меѓутоа, ако е потребен гастроентеролог за детето, кампањата за тоа од една или друга причина е одложена, тогаш вистинската гастроинтестинална дисфункција ќе почне негативно да влијае на нејзиниот раст и развој, меѓу другите проблеми поврзани со него.

Врз основа на гореспоменатите карактеристики на гастроинтестинални заболувања, советите на гастроентерологот за пациентите се сведуваат на престанок да отпишуваат одредени проблеми цело време само врз квалитетот на храната. Дури и ако навистина е причина за лошо здравје, треба да најдете добар гастроентеролог за да добиете совет за прашањето за исправна исхрана, со што ќе ги елиминирате проблемите во оваа област и во иднина.

Сподели го овој напис:

Вчитувајќи урнатините ...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.