Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Функционален дијагностичар

Функционална дијагностика е дел од медицината која се занимава со објективна проценка, откривање на разни видови патологии и откривање на нивната тежина. За спроведување на истражувањето се користеа лабораториски и инструментални дијагностички мерки.

Целта на функционалната дијагностика се:

 • идентификување на повредите во работата на телото;
 • откривање на нарушувања од нормална работа во неколку внатрешни органи;
 • општи карактеристики на функционирањето на сите телесни системи;
 • проучување на тежината на секоја болест и нејзиниот ефект врз други органи;
 • евалуација на функционалноста на засегнатиот орган.

Функционален дијагностичар е клиничар кој ја проучува состојбата на органи и системи на човечкото тело, а исто така открива присуство на неправилности во нивната работа дури и пред манифестацијата на знаци на клиничката слика или до формирањето на анатомски трансформации.

За да може лекарот да работи на таква специјализација, тој треба да дипломира од повисока медицинска образовна институција и да преземе дополнителни курсеви по специјалност "Функционална дијагностика".

Главните должности на лекар

Главните одговорности на лекарот за функционална дијагностика се сметаат за:

 • спроведување на потребните дијагностички мерки кај пациентите кои се во главната група за ризик. Главната цел на ваквото истражување е раната дијагноза на патологијата и нејзината елиминација;
 • идентификување и проценка на постојните болести во анатомијата и физиологијата на пациентот во различни фази од развојот на болеста;
 • испитување, чија задача е да ја проучува динамиката на промените што се случуваат во телото на пациентот, и пред и по почетокот на терапијата;
 • изведба на голем број специјални тестови со цел да се состави најефективната тераписка тактика индивидуално за секој пациент;
 • испитување на пациентот пред да се подложи на операција - планирано или вонредно;
 • врши аналитичка работа неопходна за оценување на резултатите од терапевтските интервенции;
 • профилактички или клинички испитувања;
 • доколку е потребно, дискусија со примарниот лекар за резултатите од претходните функционални испитувања;
 • постојано зголемување на сопственото знаење и степенот на професионална квалификација. Специјалист за функционална дијагностика мора да ги следи најновите научни достигнувања и најновите случувања во областа на неговата специјалност. Покрај тоа, лекарот мора компетентно да иновира во пракса.

Видови на дијагностика

Методите на функционална дијагностика се користат во сите гранки на медицината, затоа специјалист од оваа област треба да има сеопфатно знаење со цел да ги дешифрира податоците од широк спектар на лабораториски и инструментални испитувања.

Студијата за функционирање на надворешното дишење - во повеќето случаи се користи спирографија, што ни овозможува да го одредиме виталниот капацитет на белите дробови. За да се процени моќта на инспирација и истекот, се користи пневмотахометрија.

Плетизмографија - техника која овозможува да се идентификува дистензибилноста на белите дробови, како и да се процени степенот на отпорност на респираторниот тракт.

Пневмотохагографијата е метод кој овозможува да се измери интраторакалниот притисок и другите показатели, меѓу кои е и степенот на апсорпција на кислородот од крвта.

Во кардиологијата се изведуваат следниве методи на функционална дијагностика:

 • ЕКГ - ја одредува активноста на срцето;
 • ballistocardiography;
 • фонокардиографија;
 • динамо-кардиографија;
 • Ехокардиографија;
 • реокардиографија;
 • Поликардиографија - ги фаќа фазите на срцевиот циклус;
 • флеботонометрија - овозможува да се добијат податоци за венски притисок или крвен притисок;
 • Плетизмографија - го одредува васкуларниот тон.

За да се проучува состојбата и функционирањето на органите на дигестивниот тракт, се применува функционален дијагностички лекар:

 • ендоскопски методи;
 • сонографија;
 • ендорадиозуорен;
 • копирање;
 • дуоденална интубација;
 • КТ скенирање;
 • сцинтиграфија;
 • колоноскопија и сигмоидоскопија;
 • гастроскопија;
 • широк спектар на специфични тестови.

За функционална дијагноза на таков орган како бубрег е неопходно:

 • радиографија;
 • урографија;
 • дозволи за испитување;
 • цистоскопија.

Методи за проценка на функционирањето на ендокрините жлезди вклучуваат:

 • сцинтиграфија;
 • скенирање на радионуклиди;
 • брзи тестови.

Во неврологијата, наведете:

 • електроенцефалографија;
 • стабилизам;
 • реоенцефалографија;
 • ехоенцефалографија;
 • МНР;
 • електромиографија;
 • Плетизмографија;
 • нистагмографија.

Пациентите во најголем дел од случаите стапуваат во канцеларија на специјалист за функционална дијагностика по назначувањето на терапевт или друг клиничар со потесна специјализација. Во такви случаи, спроведувањето на дијагностички мерки со цел потврдување или одбивање на дијагнозата.

Кога да се види лекар

За време на медицинскиот преглед, пациентот во поголемиот дел од случаите се подложува на широк спектар на испитувања на разни внатрешни органи, што значи дека секогаш доаѓа во канцеларија на функционален дијагностичар.

Треба да се напомене дека не секој човек се подложува на профилактичен медицински преглед, поради што тие можат да научат за нивната здравствена состојба само откако ќе се појават првите клинички знаци на болеста.

Сепак, постојат ситуации кога треба да посетувате таков клиничар без исклучок:

 • патува во земји со невообичаени клими кои можат да бидат поврзани со работа или одмор;
 • назначувањето на здравствена терапија;
 • одлучување за спорт, особено за тешки спортови;
 • планирање на концептот на детето.

Во такви случаи, посетата на функционален дијагностичар ќе ја минимизира можноста за развој на несакани компликации.

Кои болести ги третира лекарот?

Функционален дијагностички специјалист не лекува и не може да препише лекови, тој има сосема друга задача.

Ако се постави прашањето - каква патологија го третира таков лекарот, тогаш честопати зборуваме за кои внатрешни органи или системи ги испитува.

Функционалниот дијагностичар ја врши оценката:

 • надворешно дишење;
 • срце и бубрег;
 • органи на дигестивниот тракт;
 • ендокриниот систем;
 • органите на репродуктивниот систем;
 • невролошки систем.

Конечната дијагноза ќе се изврши само по проучувањето на податоците од сите дијагностички мерки директно од лекарот кој го посетува.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.