Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Барајте ги најдобрите лекари во базата на податоци за медицински специјалисти

Фтизиатр

Специјалист за туберкулоза е специјалист кој дијагностицира и третира туберкулоза. Со оглед на тоа што туберкулозата може да влијае не само на белите дробови, туку и на цревата, бубрезите, коските, црниот дроб и другите органи и системи, оваа болест може да се манифестира на различни начини, па затоа е важно правилно да се дијагностицира и да започне соодветен третман.

Во прилог на туберкулоза, лекар од ТБ, исто така, третира болести како што се саркоидоза и лепра (лепра). Меѓутоа, ако се постави прашањето за потребата од консултации за туберкулоза, тогаш тоа е специјалист за туберкулоза, кој треба да се испрати - со други зборови, ова е лекар за туберкулоза и се што е специфично поврзано со оваа болест.

Фтизиологијата, како дел од медицината, се фокусира на причините за туберкулоза, на механизмите на нејзиниот понатамошен развој и на законите кои се релевантни за неговото ширење. Покрај тоа, треба да се проучат патолошки процеси кои се јавуваат во телото на пациентите со туберкулоза, методи на дијагностицирање и третман, како и методи за нивна последователна рехабилитација.

Во услови на канцелариите за туберкулоза, диспанзерите за туберкулоза, болниците и санаториумите, фтизиатрот, според специфичната специфичност на неговиот профил, се ангажира во дијагностицирањето на туберкулозата, нејзиниот третман, опсервацијата на диспанзерите и спречувањето на оваа болест. Ако се појави потреба, тој може да го упати пациентот до други специјалисти, бидејќи постојат одредени ограничувања во можностите на методите на конзервативна терапија што ги спроведува него и методите на минимално инвазивна експозиција. Покрај тоа, други специјалисти, исто така, може да упатуваат пациент на фтизиат ако постојат причини кои се соодветни за ова.

Властите се занимаваа со ТБ

Прво на сите, како што веќе е наведено, тие вклучуваат белите дробови. Сепак, туберкулозата влијае на секое ткиво и органи во телото. Со други зборови, не постои такво тело кое би можело да ја заобиколи оваа болест. Според тоа, е дозволено оштетување на коските и зглобовите, за менингите и кожата, за очите и лимфните јазли, за цревата и перитонеумот, бубрезите и надбубрежните жлезди, како и за органите на урогениталниот систем и за остео-артикуларните органи.

Во зависност од тоа која област била погодена од микобактерии, нивното последователно испуштање од заболеното лице ќе се појави преку спутум, урина, фецес, менструален тек, сперма, солзи, мајчино млеко, фистула, чиреви, итн.

Специјалист за ТБ: симптоми кои треба да се третираат

Прифаќањето на фтизиат, како што е веќе забележано, може да го препише секој друг лекар со појава на соодветни симптоми. Специјалист за детска туберкулоза е неопходен ако реакцијата на Манту е позитивна (деца). Значи, изберете ги главните симптоми кои бараат консултација со фтизиат:

 • болка во градите;
 • продолжена манифестација на кашлица (3 недели или повеќе);
 • присуство на експекторантни секрети (спутум, слуз);
 • губење на апетитот;
 • неразумно губење на тежината;
 • хемоптиза;
 • прекумерно потење, особено ноќе;
 • слабост, продолжено незгода, исцрпеност;
 • периодично покачена температура.

Често, пациентите за кои е активна форма на туберкулоза не се соочуваат со сериозни симптоми. Поради ова, не се преземаат мерки за лекување, бидејќи таквите пациенти едноставно не знаат дека ја имаат оваа болест. Сепак, тие се опасни за нивната животна средина, делувајќи како дистрибутери на инфекција.

Специјалист за ТБ: дијагностички методи

За посета на овој специјалист бара некоја подготовка, а тоа особено се однесува на потребните за спроведување на дијагностички методи. Значи, пред посетата на лекар од ТБ, можеби ќе ви биде потребна радиографија на површината на градниот кош, како и резултатите од општата крвна слика. Самиот лекар од ТБ може подоцна да ги закаже следните дополнителни испитувања:

 • туберкулински тест на кожата (познат како тест Mantoux) - тоа ви овозможува да разберете дали пациентот е инфициран;
 • микробиолошко засејување на еден или друг вид материјал (гној, спутум, урина, испуштање на чиреви или фистули, вода за перење од желудникот, бронхиите итн.);
 • испитување на спутум, одделени за време на кашлање, за присуство на микроби во него;
 • тест на црниот дроб;
 • испитувања на очите (особено ако се користи етамбутол);
 • култура на урина (дијагноза на бубрежна туберкулоза).

Сите овие се специфични дијагностички методи. Исто така постојат и основни општи методи. Особено, ова е веќе забележан рендгенски преглед на површината на градниот кош (т.е. флуорографија), КТ, МРИ, студија за дијагноза на цереброспиналната течност, дијагноза на екстрапулмонална туберкулоза итн.

Самиот прием се базира на запознавање на докторот со расположливите податоци за минатите испитувања на пациентот. Тој, исто така, појаснува кои поплаки се однесува на пациентот, дознава за особеностите на начинот на живеење и болестите што претходно ги претрпел. Веќе врз основа на општ прием, ќе се донесе индивидуална одлука за потребните дијагностички методи.

Општи информации за туберкулозата

Туберкулозата, поради карактеристиките што предизвикуваат инфекција на пациентите, се смета за болест на нехигиенски услови и сиромаштија. За да се исклучи оваа болест, важно е да се обезбеди нормална поддршка за свој имунитет. Ако имунолошкиот систем е во нормална состојба, тогаш тоа ќе биде во состојба да се справи со Кох стапче кога се проголта.

Во принцип, советот од фтизиатрот нема да определи ништо ново за читателот. Основата за зајакнување на имунолошкиот систем е разновидна и висококвалитетна храна. Исто така е важно да се земаат витамини, не е лошо, ако постои можност за спорт, стврднување. Она што е извонредно, водечката улога во развојот на туберкулозата се дава на затворите, а особено на условите во нив, во врска со кои е можно да се извлечат паралели со условите во "обичниот живот".

Доста често, третманот на туберкулозата се врши на погрешен начин, исто така, пациентите често не знаат за нивната болест, поради тоа што брзо се шири. Влегувајќи во воздухот, Коч стапчето долго време може да ја одржи својата способност за одржување - до 10 дена, што е доста кога станува збор за паѓање во обична улична прашина. Во исто време, ако Коч стапот се претвори во услови без сончева светлина, тогаш неговата издржливост ќе се зголеми уште повеќе, достигнувајќи неколку месеци.

Инфекцијата со туберкулоза се јавува само со вдишување на воздух кој содржи спутум и микроскопски капки од плунка од болен човек. Во зависност од бројот на микроорганизми заробени во белите дробови, се утврдува дали инфекцијата ќе се појави или не, дали телото може да ги потисне или не. Со долг престој во иста просторија со болна личност, ризикот од инфекција се зголемува многу пати, и според овој принцип оваа болест успева во затворите. Колку повеќе лошо вентилирани просториите, толку подолгите организми кои предизвикуваат болести ќе бидат во воздухот.

Инфекцијата со туберкулоза на улица не е можна со нормално ракување. Во исто време, во просториите во кои воздухот е практично стационарен, ризикот од инфекција, дури и со тактилен контакт, се зголемува.

Покрај тоа, инфекцијата со туберкулоза се јавува кога јаде млеко од животни инфицирани со туберкулоза (крави, на пример). Истото важи и за спречување на откупот на млеко, месо и млечни производи на локации на "спонтани" пазари (места што не се наменети за трговија, при што стоката не е предмет на санитарна и епидемиолошка контрола). Како што знаете, купувањето на овој вид на стоки ќе се врши на ваш сопствен ризик, и никој не може да ја гарантира нивната безбедност.

Како основна препорака за контрола на болеста, може да се посочи потребата систематски да се подложи на флуорографија; децата треба да направат тест Mantou секоја година.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.