Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Барајте ги најдобрите лекари во базата на податоци за медицински специјалисти

Флеболог

Во повеќето случаи, пациентите ќе дознаат за таков флеболог веќе кога има итна потреба да го посети овој специјалист. Флебологијата, како гранка на медицината, е концентрирана во проучувањето на болестите на вените. Така, веќе врз основа на ова, можно е приближно да се одреди профилот на флебологот: тој е ангажиран во дијагнозата и третманот, како и развојот на соодветни превентивни мерки за венски заболувања.

Поголемиот дел од проблемите со вените се однесуваат на нозете, што е разбирливо, бидејќи тие носат значителен товар во условите диктирани од современиот начин на нашиот живот.

Поради системот на венски валвули и специфичност на мускулниот тонус, се обезбедува крвен проток низ вените, и ако мускулниот тонус или функцијата што ја вршат вентилите е нарушена, тогаш се развиваат болести на вените.

Ако воопшто ги земеме предвид симптомите поврзани со болестите од областа на флебологијата, тогаш меѓу нив можеме да ги издвоиме следните варијанти кои треба да се решат. Значи, тоа е тежина и болка во нозете, зголемен замор на нозете, грчеви (особено грчеви во текот на ноќта), појава на пајакови вени, отекување (особено кон вечер), како и јасно проширување на вените. Ако состојбата на пациентот е класифицирана како запоставена, тогаш ваквите симптоми може да бидат дополнети со појава на трофични чиреви.

Флеболог: Што го прави овој специјалист?

Како што дознавме, овој специјалист е ангажиран во третманот на болести во кои вените се засегнати поради кршење на општиот механизам на протокот на крв од една или друга причина. Да ги издвоиме болестите што флебологот ги третира на нешто подетален начин:

 • проширени вени и 'рбетни вени предизвикани од нив (проширени вени);
 • тромбофлебитис;
 • флебит;
 • флеботромбоза;
 • посттромботични нарушувања;
 • венска инсуфициенција;
 • крварење од проширени вени;
 • трофични нарушувања.

Варикозните вени се најчеста причина за пациенти кои бараат помош од специјалист што го разгледуваме.

Прием на флебологот: кога треба да отиде кај овој специјалист?

Посета на флебологот е неопходна врз основа на релевантноста на факторите кои предиспонираат за оваа акција, како и почетокот на соодветни симптоми. Значи, причините што можат да ја одредат потребата за консултација со флебологот за присуство на предиспонирачки фактори се следните:

 • бременост (особено, неопходно е да се посети лекар во периодот од вториот или третиот триместар);
 • лицата чии конкретни професионални активности ги натераат постојано седење (ова, патем, ја одредува веројатноста за не само развој на проширени вени, туку и хемороиди);
 • стари лица, особено оние кои водат седентарен животен стил;
 • Лица кои сакаат спорт во форма на редовни физички напор (забележете дека иако систематското покачување придонесува за позитивен ефект, кој особено се однесува на зајакнување на мускулите, тоа не е толку корисно за вените);
 • лица со проблем со прекумерна тежина кои се релевантни за нив;
 • злоупотреба на алкохол и воопшто присуство на традиционален сет на лоши навики;
 • зависност од масна и зачинета храна;
 • генетска предиспозиција.

Веќе врз основа на наведените фактори (барем еден од нив) постои причина да се разјасни каде зема флебологот и, соодветно, да го посети. Дополнително, пак, специфичните симптоми на пациентот се земаат во предвид и иако ние првично ги идентификуваме некои од нив, ние ќе ги повториме и дополнуваме со дополнителни манифестации, чија појава исто така бара посета на овој специјалист.

 • болка по површината на нозете;
 • честа појава на таков симптом како тежина во нозете;
 • грчеви (ноќни, особено);
 • појавата на ненадејна сензација на топлина концентрирана во мускулите, фактор кој претходи на оваа манифестација е промена на пациентот на претходно прифатена позиција на телото;
 • оток на нозете;
 • забележително испуштање на вени во близина на површината на кожата, појава на очигледно испакнување на вените.
Фази на проширени вени

Патем, пациентите често веруваат дека проширените вени и тромбофлебитис се сите болести кои се јавуваат кај постарите лица. Сепак, ова мислење е погрешно, а се повеќе, повторно, врз основа на карактеристиките на професионалната активност и начинот на живот, ваквите болести се дијагностицираат на рана возраст. Покрај тоа, посебен предиспонирачки фактор за такво забрзување на процесите во вените е, по природа, не многу добар квалитет на ѕидовите на вените кај пациентите.

Исто така е невозможно категорично да се тврди дека венските патологии се само проблем на лицата кои страдаат од одредени проблеми со тежината. За разлика од ваквото мислење, може да се каже дека дури и лицата со нормална тежина, но со услови за работа кои се релевантни за нив или, повторно, начин на живот, честопати страдаат од многу сериозни оптоварувања, а стагнацијата во екстремитетите е сосема релевантна за нив како резултат. прашање.

Патем, претставниците на прекрасната половина од човештвото се соочуваат со овие проблеми неколку пати почесто и честопати проблемот е предизвикан од нив, но тоа не ја олеснува целосната слика на состојбата и, според тоа, е значајна причина за комплицирање на понатамошниот третман.

Еден добар флеболог: како да го дефинирате?

Со оглед на фактот дека флебологот се третира доволно сериозно за специфичноста на болеста, прашањето за избор на овој специјалист е доста сериозно во приближувањето кон него. Важно е да се забележи дека третманот на проширените вени со народни лекови, како и спроведувањето на разни мерки на самотрадиција, како и занемарувањето на третманот како неопходност - сето тоа е неприфатливо, и затоа појавата на проблеми во оваа област бара посета на флебологот. Често, исклучувањето на зголемувањето на овој специјалист, како всушност особеностите на текот на болеста - сето тоа ја одредува потребата за хируршка интервенција веќе, па затоа е важно сериозно да ги сфаќаат проблемите. Исто така, забележуваме дека често почетната фаза на венски болести во чести случаи ја исклучува можноста да се обрне внимание на симптомите поради неговото практично отсуство, кое, за жал, исто така не е невообичаено.

Канцеларија на Флебологот

Значи, да се вратиме на прашањето за интерес за нас, кое се однесува на карактеристиките на изборот на флебологот. Тука, како и во сите други подрачја кои подразбираат секој избор, постојат некои критериуми за ова, тие се состојат од следниве точки:

 • Образование Флебологот е, пред сè, хирург, па затоа е важно да се осигураме дека всушност тој студирал специјално за оваа специјалност, односно "хирургија" и идеално - "кардиоваскуларна хирургија". Не помалку важно е присуството на неговата дополнителна специјализација, со што би се утврдила можноста за неговите ултразвучни студии (т.е. ултразвук), затоа што врз основа на овој дијагностички метод дијагнозата е направена според соодветните резултати.
 • Искуство Со оглед на, повторно, практичната потреба за третман на одредени болести на хируршката интервенција, искуството може да дејствува како засилувачки фактор за колективната слика на "добар флеболог". Важна точка е можноста за практична потврда на успешните хируршки интервенции кои ги врши избраниот специјалист. Врз основа на ова, искуството на редот од 20 години или повеќе е тешка причина за разгледување на одреден специјалист како специјалист, погоден за конечната карактеристика, така да се каже.
 • Клиника Каде флебологот зема е еднакво важна точка во активноста на специјалистот за кој станува збор, па затоа, при изборот на него, исто така, треба да се земе предвид каде, соодветно, добива. Се разбира, најдобро е, ако во комбинација со критериумите за избор што се дискутирани погоре, лекарот зема специјализирана клиника, опремена со модерна опрема. Во исто време, тука постои можност за користење во третманот на болеста авторитетните методи, кои со поголем степен на веројатност би можеле да дозволат да се постигне соодветна ефикасност. Соодветно на тоа, ако имате проширени вени, флебологот ќе може, врз основа на тоа, да понуди опција за третман која е пофлексибилна во поглед на ефективноста, и, последователно, последователно да ја имплементира во пракса.

Се разбира, ова не се сите моменти, сепак, и покрај нивната очигледност, нивниот избор нема да биде излишен ако сериозно одлучи да му пристапи на решението на постојниот проблем.

Дијагноза од флебологот: што вклучува

За да го надминеме, ќе се фокусираме на некои специфични точки кои се однесуваат на дијагностички методи. Флебологот може да ги користи следниве дијагностички методи ако е потребно:

 • Доплер ултразвук (скратено - USDG);
 • дуплекс скенирање;
 • ултразвучен ангиосканинг (скратено - USAS);
 • флебографија;
 • флебанометрија;
 • флебосцинтиграфија.

Сподели го овој напис:

Вчитувајќи урнатините ...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.