Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Барајте ги најдобрите лекари во базата на податоци за медицински специјалисти

Физиотерапевт

Физиотерапијата е една од областите во медицината која го проучува третманот на различни патолошки процеси со тоа што влијае врз телото со надворешни физички фактори. Исто така, вклучува процедури за физикална терапија и делумно рачна терапија.

Кој е физиотерапевт?

Физиотерапевт е медицински специјалист кој се занимава со елиминација на патолошки процеси, заболувања од различна природа и последици од сериозни повреди и операции со влијание врз физичките фактори на телото.

Што е во надлежност на физиотерапевт?

Основата на специјализацијата на медицинскиот специјалист на овој профил е враќање на здравјето на пациентот преку физиолошки процедури и терапија за вежбање. Тој ја идентификува причината за патолошко нарушување, спроведува тестови за точна дијагноза и пропишува курс на лекување. Во повеќето случаи, физиотерапевтот работи со мускулно-скелетниот систем на пациентот.

Исто така, специјалист на овој профил треба да биде способен да работи со медицинска опрема и да биде компетентен за прашања од анатомија, нервен систем и рачна терапија.

Кои болести ги третира?

Физиотерапевти, по правило, се наведени од страна на пациенти со такви болести:

 1. болести на мускулно-скелетниот систем;
 2. болести на нервниот систем (делумно);
 3. патологија на генитоуринарниот систем;
 4. со нарушен метаболизам, што доведе до дебелина ;
 5. болести на гастроинтестиналниот тракт.

Исто така, третманот од физиотерапевт е неопходен за неуспеси за повреди на грбот и 'рбетот. Луѓето кои биле подложени на операција на мускулно-скелетниот систем се подложуваат на рехабилитација под надзор на физиотерапевт.

Физиотерапевт

Кога треба да го контактирам овој специјалист?

Контактирајте со медицинскиот специјалист од овој профил, доколку е точно:

 1. нестабилен менструален циклус;
 2. во разни уролошки патологии, вклучувајќи конгенитални;
 3. во периодот по операцијата;
 4. кога претрпуваат повреди на мускулно-скелетниот систем;
 5. во периодот на подготовка за ИВФ или зачнување на дете на природен начин;
 6. со хронично воспаление на матката;
 7. со оштетување на 'рбетот и зглобовите.

Исто така, нема да биде излишно да се консултира лекар-физиотерапевт во старост, заради спречување на болести на зглобовите и општо зајакнување на телото.

Одделно, неопходно е да се обезбеди консултација со педијатриски физиотерапевт. Процедурите за физичка терапија нема да бидат излишни во периодот на формирање на детето, неговиот развој. Особено, важно е да се набљудува ова кога детето започнува да оди во детска градинка и училиште. Во текот на овој период, важно е да се задржи бебето во добра форма, да му се обезбеди физичка издржливост.

Какви тестови треба да помине?

Како по правило, лабораторискиот физиотерапевт не користи лабораториски методи за истражување. Во однос на инструменталната дијагностика, можеби ќе ви требаат следново:

 1. КТ скенирање;
 2. МНР;
 3. магнетна терапија;
 4. ласерска терапија;
 5. електрофореза.

Треба да се напомене дека таквите дијагностички методи се користат не само за да се разјасни дијагнозата, туку и за третман на одредени болести или превенција.

Како е приемот кај физиотерапевтот?

На приемот, лекарот може да спроведе неколку физиолошки тестови со кои ќе му даде општа идеја за здравјето на пациентот и степенот на развој на одредена болест.

Исто така, мора да се земат предвид историјата на случајот, резултатите од тестовите и историјата. Ако постои сомневање за болест со генетска предиспозиција, тогаш докторот треба, колку што е можно, да дознае семејна историја.

Многу е важно пациентот да му верува на физиотерапевтот и да ги исполни неговите инструкции. Од ова, во многу аспекти, зависи од ефикасноста на третманот или рехабилитацијата.

Физиотерапевт: кој третман се користи?

Во својата практика, специјалист од овој профил ги користи следниве техники:

 1. третман со струја, ултразвук, студ и топлина;
 2. Вежби за вежбање;
 3. ултразвучна терапија;
 4. делумно методи на рачна терапија;
 5. масажа;
 6. озонската терапија;
 7. фонофореза.

Покрај тоа, физиотерапевтот може да даде препораки за пациентот во однос на климатските промени, исхраната, начинот на живеење воопшто.

Физиотерапевтски препораки

И покрај фактот што вежбите од терапија за вежбање, на прв поглед, се прилично едноставни, тие треба да се практикуваат само по препорака на компетентен специјалист. Во почетокот, таквите часови треба да се одвиваат само под водство на самиот доктор или специјализиран тренер.

За да избегнете сериозни повреди или болести, само треба да внимавате на вашето здравје:

 1. имунолошкиот систем треба да се зајакне, особено во есен-зимскиот период;
 2. телото треба да добие соодветен одмор;
 3. исхраната мора да биде избалансирана и навремена;
 4. физичкиот напор треба да биде нормализиран и безбеден;
 5. Не се само-лекувајте.

Примената на ваквите правила во пракса ќе го минимизира ризикот од развој на сериозни болести.

Сподели го овој напис:

Вчитувајќи урнатините ...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.