Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Епилептолог

Епилептологијата е високо специјализирано поле на неврологија, чија основна цел е третман на епилепсија, како болест. Епилептолог е клиничар кој специјализира директно во дијагнозата и третманот на епилепсија или напади. Покрај тоа, неговата компетентност вклучува подготовка на комплекс на мерки за рехабилитација за луѓето кои страдаат од таква болест, без оглед на тежината на курсот.

Од ова произлегува дека еден епилептолог е многу тесен специјалист кој всушност се занимава со идентификација и елиминација на само една болест. Сепак, таков лекар може да обезбеди квалификувана помош за пациентите, без оглед на возрасната група или полот. Ова исто така важи и за жените за време на бременоста и новородените.

Епилептолог може да биде специјалист, како што е невролог или психијатар кој ќе помине неколку дополнителни курсеви за освежување. Треба да се забележи дека лекарот не е ангажиран во дијагностиката и третманот на други патологии од невролошка или психијатриска природа, покрај епилепсијата и конвулзивните напади.

Во врска со детскиот епилептолог, тие често стануваат детски невролози и многу ретко - психијатри. Ова се објаснува со фактот дека третманот на слична состојба кај дете ќе се разликува значително од третманот на пациенти со друга возрасна категорија. Затоа, лекарите треба да знаат за сите карактеристики на работата и развојот на мозокот кај децата, со цел да се направи ефикасна и сигурна шема за неутрализирање на проблемот.

Што прави лекарот

Главната задача на епилептолозите е да препишат лекови од категоријата антиконвулзиви, со цел целосно да ги елиминираат нападите на болеста или значително да ја намалат зачестеноста и интензитетот на нивната манифестација. Луѓето кои биле дијагностицирани со епилепсија или конвулзивни напади со години биле регистрирани кај епилептолози, а во особено тешки случаи - до крајот на животот.

Лекарите од оваа специјализација можат да работат во:

 • мултидисциплинарни медицински установи, во одделот за неврологија;
 • психијатриски болници;
 • поликлиники;
 • специјални центри за епилепсија.

Епилептолози се ангажирани во откривање и елиминација на апсолутно сите видови и форми на епилепсија или напади во секое лице.

Ова значи дека само таков тесен специјалист го побива или потврдува присуството на такви нарушувања на мозочно потекло врз основа на инструментални и лабораториски дијагностички мерки и присуство на карактеристични симптоми.

Многу е важно епилептологот да ги разликува главните болести од:

 • недостаток на микронутриенти во телото;
 • широк спектар на патологии на срцето;
 • хистерични напади;
 • дистонски напади со церебрална парализа.

Ваквите состојби имаат слични клинички манифестации, меѓутоа, тие се одликува со фактот што конвулзиите не се предизвикани од дејство на мозокот, туку од други внатрешни органи или системи, а тоа веќе не е дел од компетентноста на епилептолозите.

По спроведувањето на дијагностичките мерки и потврда дека конвулзивните напади биле предизвикани само поради нарушено функционирање на одредени делови од мозокот, лекарот го става пациентот на сметка и ги избира најефективните антипептилни лекови.

Поради фактот дека пациент кој страда од епилепсија или напади треба да зема лекови во текот на целиот живот, епилептопот мора постојано да ја следи состојбата на таквите луѓе. За таа цел се назначуваат периодични прегледи и корекција на третман со лекови, но само во случаи на екстремна потреба.

Покрај тоа, таков лекар може, врз основа на резултатите од дијагностичките мерки, да упати упатување во болница за последователна хируршка интервенција. Таквите тактики на лекување можат значително да ја подобрат состојбата на лицето или целосно да се ослободат од болеста. Сепак, вреди да се напомене дека таков режим на терапија се користи ретко, бидејќи во повеќето случаи доволно е да се земат антиконвулзиви.

Кога ви треба помош од лекар

Клиничар од оваа специјализација треба да побара помош од луѓе кои доживеале губење на свеста барем еднаш во својот живот. Покрај тоа, меѓу сведочењата се истакнува:

 • прва манифестација на симптомите на овие патологии;
 • сомневање дека имаат слична болест, израснат од терапевт, психијатар или невролог;
 • епилепсија која не е лекувана или е лошо подложена на терапија со лекови;
 • развој на епилептичен синдром со непозната етиологија;
 • серија на некласифицирани или неодредени пароксизмални состојби кои доведоа до нарушена свест.

Методи на дијагноза и третман

Епилептолози, за дијагностицирање или следење на ефективноста на третманот, ги користите следниве мерки:

 • ЕЕГ е постапка за снимање на еклектичната активност на различни делови од мозокот. Кога ќе се открие епилепсија или конвулзии на абнормалностите на ЕЕГ;
 • ЕЕГ со фотостимулација, односно, со иритација на очите со светлина со различни степени на интензитет и боја;
 • ЕЕГ на позадината на принуден недостаток на спиење;
 • ЕЕГ директно во сон;
 • видео-ЕЕГ - вклучува снимање на однесувањето на пациентот на камерата;
 • КТ скен или МРИ на мозокот;
 • мапирање на засегнатиот орган.

Прием кај лекарот

За да може пациентот да добие соодветна и ефективна помош, епилептологот треба:

 • да ја проучува историјата на болеста;
 • да се соберат и да се запознаат со историјата на животот;
 • спроведе физички преглед.

Во исто време, пациентот треба да се запамети:

 • прв пат на почетокот на симптомите и ја опишуваат природата на нивната манифестација;
 • по какви околности се појавија напади на конвулзии, и што ги придружува и доведе до елиминација;
 • сензации пред и по нападот.

Пред посетата на лекарот, треба да се приложат тестови за крв и урина за последователни лабораториски тестови.

Откако ќе се направи конечна дијагноза, и неепилептичната природа на нападите и конвулзиите ќе бидат целосно исклучени, епилептологот ќе препише антиконвулзивни лекови. Нивниот избор се базира на неколку фактори - тип на напади и тип на епилепсија. Независна или неправилно избрана терапија со помош на лекови може да ја влоши состојбата на пациентот.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.