Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Барајте ги најдобрите лекари во базата на податоци за медицински специјалисти

Дијабетолог

Дијабетологијата е таков дел од ендокринологијата, во рамките на која постои студија за сите аспекти кои се некако поврзани со дијабетес. Покрај тоа, исто така, се изучуваат моделите на појава на оваа болест и нејзиниот развој. И, конечно, со оглед на комплексните ефекти врз телото поради истовремената висока болест на шеќерот во крвта, се испитуваат можностите за спроведување на разни превентивни техники со цел спречување на компликации од дијабетес. Дијабетологијата е една од областите на ендокринологијата, а дијабетологот е, соодветно, високо фокусиран специјалист за ендокринологија кој води набљудување на пациенти дијагностицирани со дијабетес.

Дијабетес мелитус е резултат на дисфункција на панкреасот во производството на инсулин, поради оваа намалена подложност на ткивата во однос на овој хормон. Најчеста форма на дијабетес е тип 2 дијабетес, манифестиран кај постари пациенти.

Генерално, дијабетес мелитус е група на хронични ендокрини нарушувања кои се карактеризираат со апсолутен или релативен инсулински дефицит, како и кршење на сите форми на метаболизам (протеини, масти, вода, сол, минерал, јаглени хидрати). Постојат неколку видови на дијабетес, а тоа е тип 1 дијабетес, тип 2 дијабетес и гестациски дијабетес.

Покрај тоа, постои и четврта држава, преддиабетес. Со вистински пред-дијабетес, состојбата на пациентот одговара на таквото пореметување кое е придружено со зголемување на нивото на гликоза до граници кои се разликуваат од нормата (што е повеќе од тоа), но не ги достигнува границите на кои оваа состојба може да се дефинира како дијабетес.

Симптоми за кои е потребен дијабетолог

Постојат голем број на симптоми во кои треба да ја посетите канцеларијата на дијабетолог, особено кога станува збор за нивната комбинација. Овие симптоми вклучуваат:

  • повреда на функциите на долните екстремитети;
  • зголемена слабост;
  • силна и неприкосновена жед;
  • честа мокрење;
  • зголемен замор;
  • намалени перформанси;
  • промена на тежината без причина.

Прием на дијабетолог: како тој поминува

Приемот на дијабетолог е сличен на посетата на многу други специјалисти. Тоа главно се заснова на испитување на пациенти за реални поплаки и симптоми. Нивото на гликоза во крвта го мери и лекарот, може да се анализира урината (за кетонските тела), а доколку е потребно, се врши дневно следење на гликозата во крвта, проследено со анализа на податоците.

Третманот пропишан од дијабетолог за дијабетес тип 1 или тип 2 не е само медицински. Значи, овој специјалист подготвува индивидуални шеми за енергија кои се дозволени во одреден случај, препораки се направени од страна на режими за одмор и работа, вклучително и за дозволена физичка активност.

Така, дијабетологот не само што дијагностицира дијабетес од еден или друг тип, туку и врши индивидуален избор на режими за третман кои се оптимални во одреден случај. Покрај тоа, тој, исто така, развива превентивни мерки во однос на спречувањето на развојот на компликации и прави динамично набљудување на пациентите во оваа област.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.