Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Барајте ги најдобрите лекари во базата на податоци за медицински специјалисти

Дерматолог

Дерматологија, или ако е попрецизно да се утврди оваа област на медицината, дерматопатологијата, е фокусирана на проучување на физиолошките функции и структура, како и болести кои се релевантни за кожата, косата, ноктите, лојните и поните жлезди. Покрај тоа, оваа област ги вклучува и бараните специјалитети како трихолог (специјалист во третманот на скалпот и косата), дерматолог-козметолог и дерматовенеролог. Според тоа, може да се заклучи дека дерматологијата е тесно поврзана со ендокринологијата, венерологијата, онкологијата, алергологијата и голем број други медицински дисциплини.

Што третира дерматологот?

Во еден момент или на друг, но сите од нас се соочуваат со проблематични состојби кои ги доживува кожата. Кожата, или епителот, е најголемиот од постоечките органи на човечкото тело и се карактеризира со најважни функции за целиот организам, имено, респираторни и заштитни функции. Дерматолог, како што можеби претпоставувате, е специјалист кој е директно поврзан со кожни болести.

Кожата има значително влијание врз животната средина, додека е изложена на ризик од манифестирање на одредени видови на инфекции, вклучувајќи и онколошки формации. Нивните оценки оставаат на кожата изложеност на температура и други скали. Покрај тоа, кожата е предмет на стареење, како и доживување на некои кои страдаат од различни проблеми кои се релевантни за телото. Со оглед на тоа, речиси секој можен фактор кој придонесува за нарушување на функциите на кожата, станува важен за дијагноза на било која болест од страна на дерматолог. Набројуваме што третира дерматологот:

 • заболувања на кожата, болести на ноктите, предизвикани од изложеност на габични патогени (атлетичар, трихофитоза, микроспозија, итн.);
 • инфективни лезии на кожата (импетиго);
 • кожни болести од вирален тип (верзиколор во неговите различни сорти, папиломи, херпес);
 • егзема, невродерматитис, алергиски дерматитис;
 • уртикарија;
 • паразитски кожни лезии;
 • соматски и воспалителни заболувања на жлездите (лојните, пот) - себореја, итн;
 • лезии на кожата и осип кои се појавуваат на позадината на болестите на внатрешните органи, ефектите од ХИВ инфекцијата, како и токсични и лековити супстанции;
 • псоријаза;
 • акни;
 • проблемна кожа во адолесценција итн.

Покрај тоа, листата на заболувања третирани од дерматолог може да се надополни со разни проблеми на козметичкиот тип и патологиите на кожата, поради влијанието на кои можат да се активираат онколошки болести.

Канцеларија на дерматологот: функции за прием

Појавата на било кој тип на проблеми директно поврзани со кожата бара посета на дерматолог. Приемот на дерматологот се состои од визуелна инспекција, како и при назначување на дијагностички процедури соодветни на состојбата на кожата. Третманот може да вклучи употреба на медицинска или физиотерапевтска терапија (веројатно во комбинација), во некои случаи потребна е хируршка интервенција. Треба да се напомене дека некои од болестите можат да бидат заразни и затоа во никој случај не можат да ги извршуваат.

Кога да одите кај дерматолог?

Како причини кои бараат посета на дерматолог, може да се идентификуваат следните услови:

 • бледа или изречена осип на кожата;
 • оток на кожата, продолжено чешање;
 • пустуларни формации, врие;
 • изобилен изглед на брадавици, молови, брзи промени во нивната големина;
 • пилинг и црвенило на одредени површини на кожата;
 • воспалени или влажни површини на кожата;
 • силен пупст, акни.

Треба да се забележи дека постојните патолошки состојби, кои воопшто може да бидат релевантни за кожата, тешко се набројуваат преку ноќ, бидејќи појавата на било какви формации на кожата бара внимание и соодветни мерки. Доколку причината за патологијата што е релевантна за пациентот е дефект во внатрешното, а не надворешно, искусен дерматолог ќе може не само да пропише третман кој е соодветен за проблемот, туку и да го упати до потребниот специјалист.

Кога да се води дете на дерматолог?

Како по правило, одлуката во врска со патувањето до дерматолог, одлучува за возрасните деца. Треба да се напомене дека фреквенцијата на алергиски дерматитис и дијатеза забележани кај децата не треба да ја намалат нивната будност. Децата, а особено малите деца, се изложени на најголем ризик да развијат одредени болести кои се однесуваат на кожата, и заразни и паразитски. Ако чешање на кожата често се појавува, ова може да укаже на присуство на паразити во цревата на бебето. Ексклузивната консултација со дерматолог во овој случај ќе помогне да се утврди што е навистина прашање, всушност, препишувањето на третманот исто така го прави исклучиво од него.

Сподели го овој напис:

Вчитувајќи урнатините ...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.