Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Барајте ги најдобрите лекари во базата на податоци за медицински специјалисти

Анестезиолог

Анестезиологијата е гранка на медицината која ја проучува употребата на агенси и супстанции за да обезбеди анестезија (губење на чувствителност) за време на операциите или други медицински мерки од локално значење. Многу често, работата на анестезиологот се комбинира со реанимација. Ова се должи на фактот дека анестезиологот мора да биде присутен при секоја операција и да ги следи виталните знаци на пациентот.

Што третира анестезиологот?

Анестезиолог е медицински специјалист кој поминал специјализирана обука за управување со болката и за управување со важни органи за животот на пациентот за време на било која оперативна медицинска активност.

Кога да контактирате со анестезиолог?

Овој специјалист мора да води разговор со пациентот пред оперативната интервенција. Исто така, пациентот е набљудуван од специјализиран лекар и анестезиолог 2-3 дена (зависно од видот на интервенција) по операцијата.

Методи на анестезиолог

Во зависност од здравствената состојба на пациентот и видот на оперативната изложеност, анестезиологот може да ги користи следните методи:

 • локална анестезија;
 • општа анестезија;
 • епидурална анестезија.

Локална анестезија

Локалната анестезија најчесто се користи во медицинската пракса. Овој метод се користи за анестезија на локалните делови на телото при различни активности за манипулација.

Индикации за овој тип на анестезија се следните:

 • мали операции кои не претставуваат закана за животот и не ги допираат виталните органи;
 • одбивање на општа анестезија или контраиндикации на пациентот;
 • возрасна категорија на лица (за лица со помлада или постара возраст);
 • во присуство на поврзани патолошки процеси или хронични заболувања.

Со локална анестезија такви компликации се можни:

 • главоболка, кратка вртоглавица;
 • нарушување на нервниот систем;
 • алергиски реакции на различни видови;
 • нестабилен крвен притисок.

Општа анестезија

Под влијание на општа анестезија, мускулите на пациентот се целосно опуштени, свеста е исклучена, а лицето не чувствува болка, не се сеќава на процесот на операцијата.

Анестетиците се користат како лек кој ја обезбедува оваа состојба на пациентот. Тие се воведуваат во човечкото тело на три начини:

 • вдишување;
 • интравенозно;
 • комбинирано

Излез од општа анестезија може да трае од неколку минути до неколку часа, па дури и денови. Сето тоа зависи од состојбата на пациентот и од сериозноста на оперативната интервенција.

Епидурална анестезија

Епидуралната анестезија вклучува воведување на лек од групата амиди во 'рбетот користејќи катетер. Најчесто овој тип на анестезија се користи за време на операцијата на 'рбетниот столб или за време на тежок труд.

Пред вметнување на катетер, се врши локален анестетички третман. Како по правило, катетерот се вметнува во областите 3 и 4 на интервертебралниот диск и останува таму до крајот на операцијата или испораката.

Во повеќето случаи, овој тип на анестезија не предизвикува компликации.

Анестезиолог: каква е одговорноста?

Соработката на анестезиологот со пациентот започнува една или две недели пред операцијата. Во текот на овој период, лекарот спроведува дополнителен преглед на пациентот во областа на кардиоваскуларниот систем, бубрезите и црниот дроб. Речиси секогаш, анестезиологот пропишува општ и биохемиски тест на крвта. Сето ова е неопходно за да се избере вистинскиот тип на анестезија.

За време на разговорот, специјалистот ќе ја открие или појасни подложноста на пациентот на лекови кои обично се користат за анестезија. Покрај тоа, анестезиологот ги открива следните информации:

 • животен стил на пациентот;
 • присуство на хронични болести, алергиски реакции;
 • претходно претрпеле сериозни болести;
 • присуството на лоши навики - злоупотреба на алкохол и алкохол, земање дрога.

Врз основа на историјата, медицинската историја и информациите, лекарот подготвува програма и избира лекови за анестезија.

За ваков специјалист е многу важно да разговара со пациентот и да го смири. Ако зборуваме за дете, тогаш важно е да разговараме со родителите. Денот пред операцијата, анестезиологот спроведува "контролен" разговор, при што му објаснува на пациентот како ќе се изврши операцијата и што точно ќе направи специјалист.

Задолжителни барања на анестезиологот

Со цел процесот на анестезија да се одвива безопасно за човечкото тело, неопходно е да се придржуваат на барањата на анестезиологот:

 • една недела пред операцијата не може да пие алкохол;
 • исхраната на пациентот мора да биде комплетна, добро избалансирана;
 • Силно не е препорачливо да јадете храна и пијалоци кои претходно не се користеле, бидејќи тие можат да предизвикаат алергиска реакција.

Исто така, по препорака на анестезиологот, можно е да престанат да земаат одредени лекови или да пропишуваат нова болна листа.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.