Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Акушерка

Акушерство е насока во медицината која ги проучува физиолошките и патолошките процеси кои започнуваат во телото на жената од моментот на зачнување на дете до неговото раѓање. Исто така, оваа дисциплина ја проучува спречувањето на компликации кои можат да се појават за време на бременоста и по раѓањето на детето.

Акушерот е медицински специјалист кој мора да има средно медицинско образование, се занимава со планирање на бременост, зачнување на дете, активност на роднини и период по раѓањето на детето. Мора да имаат знаење и вештини во врска со хируршката нега за стомакот.

Во што е одговорност

Главната специјализација на овој лекар е физичката и психолошката подготовка на жените за породување. Не мешајте во специјализацијата на акушер и акушец-гинеколог. Лекарот од најновата специјализација треба да има повисока медицинска едукација.

Следново е одговорност на акушер:

 • рутинска инспекција на жената за време на раѓање и за време на пренаталните, постнатални активности. Исто така, здравствениот работник на оваа специјализација треба да биде способен да ја разликува стапката на фетален развој од патологија;
 • анализа на земање примероци;
 • способност за доплерографија;
 • спроведувањето на сите неопходни мерки за подготовка на жените за труд;
 • контрола на состојбата на жената за време на породувањето, способност за земање на фетусот;
 • мерење на главните физички показатели на фетусот;
 • обработка на папочната врвца;
 • способност да се процени состојбата на плацентата.

Треба да се напомене дека работата на акушер бара не само професионални вештини, туку и толеранција на стресот, бидејќи процесот на раѓање е многу комплициран. Здравјето на мајката и новороденчето зависи од точноста на активностите.

Што тестови треба да помине

Акушерот може да ги пропише следниве лабораториски методи за тестирање:

 • тестови за сексуално преносливи болести;
 • комплетна крвна слика и екстензивно биохемиски;
 • уринализа;
 • тестови за присуство на антитела на вируси и бактерии во крвта;
 • хормонални студии;
 • генетско истражување.

Ако е потребно, лекарот може да го упати пациентот до ултразвучна дијагноза.

Кога да се поврзеш

Потребно е да се посети акушерот штом се планира зачнувањето на детето или по потврдувањето на фактот на бременоста. Распоредот на посети на лекар специјалист од оваа класификација се определува поединечно. Ова ќе ви овозможи да го дијагностицирате или спречите развојот на закани за време на бременоста.

Како е приемот

Треба да се напомене дека во повеќето случаи приемот треба да се одржи во врска со акушер-гинеколог. За време на првичниот преглед, акушерот ја пополнува личната медицинска картичка на бремената жена и упатува упатство до релевантните лекари - ендокринолог, кардиолог, стоматолог, отоларинголог, офталмолог. Исто така се издава упат за лабораториски и инструментални дијагностички методи.

Стандардниот преглед при посета на акушер може да го содржи следново:

 • мерење на крвниот притисок, физички индикатори на мајката;
 • мерење на обемот на абдоменот;
 • дијагноза на позицијата на плодот.

Во случај кога за време на физичкиот преглед се откријат предиспонирачки фактори за патологијата, се издава упат за соодветно дополнително испитување.

Како да се подготвите за прием

Ако е закажана посета на акушер, прво треба да се подготвите за тоа:

 • два дена пред посетата на медицински професионалец треба целосно да ја напушти потрошувачката на алкохолни пијалоци;
 • ако се наменети лабораториски тестови, треба да се следат правилата за нивно собирање;
 • Ако е потребно посета на акушер пред да се зачне дете, препорачливо е да се посети лекар заедно со партнерот.

Во просек, за целиот период на бременост, бремената мајка треба да направи 10-12 посети. Овој индикатор се јавува доколку бременоста продолжи без патологии.

Општи препораки

Оптимално, ако се планира зачнување на дете. Во овој случај, пред моментот на зачнувањето, треба да го посетите акушер и други специјализирани медицински специјалисти заради превентивен преглед.

За време на породувањето треба да се следат следните препораки:

 • исклучување на пушењето, пиење алкохол, земање дрога;
 • правилна, целосна и навремена храна;
 • елиминација на стресот и нервниот преоптоварување;
 • треба да бидат подложени на закажан преглед од страна на лекарите;
 • Ако не се чувствувате добро, веднаш треба да побарате лекарска помош, бидејќи тоа може да биде опасно за здравјето на мајката и на бебето.

Усогласеноста со таквите препораки ќе помогне да се елиминира развојот на сериозни компликации при носењето на детето. Исто така, не заборавајте за важноста на систематски рутински прегледи со лекарите.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .
X

Почитувани посетители!
Ве покануваме да се придружите на нашата група. Само докажани и интересни информации за медицината и здравјето.