Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Пулпитис: Симптоми и третман

Пулпитис - главни симптоми:

 • Треска
 • Заборавка
 • Ширење на болка до други области
 • Акутна забоболка
 • Ретки болки во забоболка
 • Болка кога е изложена на стимули
 • Зголемена чувствителност на забите
 • Континуирана забоболка
 • Продолжена забоболка
 • Недостаток на чувствителност на забите

Пулпитатот е воспаление кое се јавува во невроваскуларниот пакет на заб, кој често се дефинира само како нерв. Пулпитатот, чии симптоми се силни болки (наизменично или континуирано), е инхерентно последица на кариесот што претходно го започнал пациентот. По него, заболениот заб е уништен толку силно што инфекцијата слободно паѓа во самиот корен на забот, влијаејќи на нервот.

Општ опис

Во прилог на компликации кои следеа кариес, пулпит, исто така, често се јавува поради абнормалноста на одредени дејства од страна на лекарот. Особено, таквите може да се припишат на употребата на слабоквалитетни пломби, неправилност во вртењето на забот, извршени под следната инсталација на ортопедски структури. Исто така може да се направат неправилно извршени операции кои влијаат на периодонталниот или негативното влијание на одредени хемикалии. Медицинската пракса, исто така, укажува на релевантноста на случаи на ретрограден пулпит, во кој инфекцијата се случува преку апикалниот отвор.

Општо земено, причините што доведуваат до воспаление на пулпата се повеќе од разновидни и може да бидат предизвикани од иритации на акутниот или хроничниот тип.

Претежно пулпитот станува резултат на комбиниран ефект од микроби, кои се наоѓаат длабоко во кариозните фокуси. Особено, може да бидат стрептококи, лактобацили или стафилококи, како и нивните токсини, отпадни производи и производи за распаѓање на дентин.

Што се однесува до патиштата на пенетрација и изворите на инфекција во пулпата, тие се исто така различни - покрај патеката во форма на дентинолошки тубули преку кариозната празнина, инфекцијата може да предизвика пулпитис во траума (особено од типот комбиниран со фрактура на забот). Честа појава кај децата е траумата што се јавува во областа на предните заби. Во овој случај, дури и да се прекине дури и дел од забот во отсуство на отворање на неговата празнина ја прави инфекцијата можна. Во истиот случај, ако повредата доведе до изложување на пулпата, воспалителниот процес се формира во следните неколку часа од неговиот момент. Соодветно на тоа, инфекцијата е водечки фактор кој предизвикува формирање на пулпитис.

Како што веќе забележавме, со груб или безгрижен третман на кариозната шуплина, изложувањето и последователната инфекција на пулпата исто така стануваат можни, што продолжува во врска со воспалителниот процес. Треба да се забележи дека пулпитот во исклучително ретки случаи се формира без расипување на забите.

Главните форми на пулпитис

Се разликуваат следниве форми на пулпитис:

 • Во согласност со карактеристиките карактеристични за одредена локализација:
  • Пулпитис коронален;
  • Вкупно пулпитис;
  • Корен на пулпитис.
 • Во согласност со природата на болеста:
  • Акутен пулпит;
  • Хроничен пулпит;
  • Хроничен пулпит со влошување.

Акутната форма на пулпитис е формирана во непосредна близина на кариозната празнина во форма на фокална лезија, по што се случува серозно воспаление (што е, серумски пулпит). Како резултат на овој процес, може да се забележи сериозноста на васкуларната хиперемија во микроваскуларниот слој, како и формирањето на серозен едем во комбинација со мала акумулација на леукоцити. Покрај тоа, се формираат благи дистрофични промени во нервните влакна. Времетраењето на оваа фаза на курсот на пулпитот е со редослед од неколку часа, по што има значителна сериозност во процесот на миграција на неутрофили, заедно со дистрофични промени во нервните влакна на пулпата, кои миелин дезинтегрираат. Потоа, болеста станува дифузен пулпит или гноен фокален пулпит.

Фокалниот гноен пулпит од природата на формирањето е ограничен, исто така, се карактеризира со пополнување на форма на гноен ексудат за време на формирање на апсцес по неа. Дифузен гноен пулпит може да се појави не само со полнење на короналниот дел од пулпата, туку и со полнење на неговиот корен дел (флегмон). Целулоза има сивкава боја, има остри оштетувања на сите нејзини структурни елементи.

Комуникацијата на празнината со кариозна празнина во комбинација со пенетрацијата на анаеробната флора може да доведе до формирање на пулпа гангрена. Како резултат на овој процес, зема форма на сиво-црна маса со гнило мирис, поради што дел од нејзината структура е изгубена. Пулпата исто така може да има зрнест изглед, со присуство на микроби во него во комбинација со кристали од масни киселини. Поради транзицијата на воспалителниот процес кон коренот на пулпата, апикалниот периодонтит почнува да се развива. Времетраењето на акутната форма на пулпит воопшто е со редослед од 3 до 5 дена.

Развојот на хроничниот пулпит се јавува во својата форма како независна форма, но, исто така, може да се развие во однос на позадината на акутниот пулпит.

Морфолошките карактеристики ја одредуваат следната поделба на пулпитис:

 • Гангренозен пулпитис. Нејзиниот развој започнува со акутна форма, особено појавата е придружена со делумна смрт на пулпата. Делот од пулпата што е зачуван има серозно воспаление со карактеристичното формирање на гранулационото ткиво, поради што мртвите коски се подложени на ограничувања.
 • Хипертрофичен (гранулиран) пулпит. За овој тип на пулпитис, релевантноста на хроничната природа на воспаление е релевантна. Гранулационата празнина ја заменува зглобната шуплина, а во некои случаи ја пополнува и кариозната празнина, која, пак, комуницира со забната шуплина. Овој курс е исто така карактеристичен за пулпа полип, кој се карактеризира со мекост на формирање и лесно крварење.
 • Фиброзен пулпитис. Во овој случај, ние зборуваме за процес во кој поголемиот дел од празнината на забот има мноштво колагенски влакна и плазма клетки, како и клеточни инфилтрати базирани на лимфоцити.

Пулпитис: симптоми

Пулпитисот обично се карактеризира, како што веќе забележавме, од континуирана или наизменична забна болка, која е особено акутна во текот на ноќта. Покрај тоа, постои и промена на температурата.

Почетната фаза на пулпитис се карактеризира со ретки болни болки, но повеќе занемарени форми на него се случуваат со постепено зголемување на болните чувства, и со текот на времето тие се влошуваат, стануваат пулсирачки и продолжени. Хроничната форма на пулпит, како по правило, се јавува со болка само кога е влошена. Исто така, за хроничната форма на пулпитис, заедно со гнојната форма на тоа, карактеристичниот феномен е болката што се појавува дури и во случај на мало прислушување во областа на зафатениот заб.

Во акутниот фокален и дифузен пулпит, главните симптоми се сведуваат на многу тешки болки од озрачувачка природа (што се шири во природата) долж гранките на тригеминалниот нерв. Зголемена болка, повторно, се забележува ноќе, во принцип, тие се карактеризираат со сопствена фреквенција. Зафатениот заб е исклучително чувствителен во однос на стимулите кои делуваат на него, па дури и отстранувањето на стимулот не придонесува за намалување на болката, како и за неговото исчезнување. Кога се прислушкува (перкусии), постои недостаток на чувствителност на забот или неговата незначителна чувствителност.

Текот на хроничниот фиброзен пулпит се карактеризира со отсуство во повеќето случаи на било какви симптоми, во некои случаи се забележува појава на незначителна непријатност.

Хипертрофичниот хроничен пулпит, како по правило, се развива на позадината на фиброзна форма во оние ситуации во кои круната е во голема мера уништена, а пулпата е изложена и постојано е изложена на механичка стимулација и инфекција воопшто. Кога се користи заб, може да се забележи неговата чувствителност, но овој симптом е водечки и постојан кога се разгледува оваа болест. Радиографот го одредува отсуството на значајни промени во коскеното ткиво на врвот на корените.

Х-зраци испитување на пулпитис во врска со привремени заби во околу 55% ​​од случаите укажува на присуство на деструктивни промени во забните заби на ткивата.

Гангренозниот хроничен пулпит може да тече со силна болка, додека забот е исклучително чувствителен на ефектите од жешко врз неа, додека студот, напротив, има седативно дејство врз болката.

Што се однесува до егзацербациите кои се релевантни за хроничниот пулпит, тие се карактеризираат со пароксизмална болка која се јавува во забот и оваа болка се јавува спонтано - т.е. без ефект на иритирачки фактори на забот. Исто така е можно и болката на пролонгирана природа што се јавува под влијание на надворешните стимули со активно зрачење долж гранките на тригеминалниот нерв. Најчесто во овој случај, забната празнина е отворена, болката се јавува кога се обидува да ја испита пулпата.

Во однос на компликациите што може да предизвика пулпитот, може да се забележи дека недостатокот на соодветен третман, како и несоодветноста во третманот на системот на коренот на канали или недостатокот на затегнатост за време на реставрацијата на забот, може да доведе до периодонтитис.

Третман на пулпитис

 • Конзервативен метод . Во овој случај, одржливоста на пулпата се одржува. Методот е особено ефикасен за употреба кај младите, но се користи само во реверзибилноста на болеста на пулпата (на пример, кај трауматски пулпитис). Третманот се спроведува по аналогија со третманот на кариес, со посебно внимание се посветува на медицинскиот третман на погодената празнина. Се применуваат за овој антибиотици, антисептици, како и протеолитички ензими. Исклучок се лекови со зголемено дејство, етер и алкохол.
 • Хируршки метод. Овој метод на третман вклучува отстранување на воспалената пулпа. Користењето на материјал за полнење го пополнува коренскиот канал на забот. За отстранување на пулпата може да се примени еден од двата методи:
  • Витален метод. Имплементацијата на овој метод е можна во сите форми на пулпитис. За отстранување, нанесете локална или општа анестезија.
  • Девитален метод. За да го искористите овој метод за отстранување на пулпата, неопходно е да го убиете нервот.

Раниот третман на пулпитот овозможува да се зачува нервот, кој е неопходен за да се обезбеди нормална исхрана и функционирање на забот, и затоа, кога ќе се појават првите симптоми кои се карактеристични за пулпитис, веднаш треба да го контактирате вашиот стоматолог.


Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате пулпитатис и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот стоматолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Кариес на шишиња (појавување симптоми: 3 од 10)

Кариесот на шишиња е болест што ги зафаќа младите деца на возраст од две до четири години. Неговото име е сосема оригинално и се должи на една од причините за развојот на оваа патолошка состојба - кариесот на шишињата кај децата често се развива поради навиката за пиење млеко од шишето во текот на ноќта. Како резултат на тоа, голема количина храна останува во устата на бебето цела ноќ, што е главната причина за прогресија на кариесот.

...
Периоститис (флукс) (појавување симптоми: 3 од 10)

Флукс на гума за џвакање е популарно име за патологијата на периотитот. Овој термин во медицинската пракса значи воспаление на перистоумот. Многу луѓе се убедени дека периоститисот се развива само во коските на вилицата, иако патологијата всушност може да се појави во различни коски на телото. Затоа, за да не се збуни, воспалението на перистоумот во вилицата се нарекува флукс на гума за џвакање. Оваа болест се карактеризира со појава на грутка на гума за џвакање, која се наоѓа во коренот на заболениот заб. Оваа грутка е болна, бидејќи содржи гној што го уништува ткивото и предизвикува воспаление.

...
Акутен периотит (појавување на симптоми: 3 од 10)

Акутен периотит е акутен воспалителен процес кој може да се активира со стрептококи и стафилококи. Патологијата може да влијае на дијафизата на долгите тубуларни коски и ребра, но најчест е акутниот периотит на вилицата (горен или долен).

...
Тироидитис (појавување симптоми: 2 од 10)

Тироидитис е цела група на болести кои се разликуваат во особеностите на етиологијата и се обединети со еден заеднички процес, што е воспаление на ткивата во тироидната жлезда. Тироидитис, чии симптоми се одредуваат во зависност од специфичната форма на текот на оваа болест, исто така може да се развие во стромит, болест во која зголемената тироидна жлезда се соочува со еднообразно воспаление.

...
Болест на камперс (појавување симптоми: 2 од 10)

Болеста на камперс, која исто така е честопати дефинирана како холелитијаза или холелитијаза, е болест кај која камењата се формираат во жолчното кесе или во жолчните канали. Болеста на галстон, чии симптоми се забележани кај пациенти, како што е прикажано со резултатите од медицинската пракса, е неефикасно во третманот со употреба на конзервативна терапија и разни видови техники, бидејќи единствениот начин да се излечи болеста е операција.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте совет за стоматолог онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
стоматолог зема
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .