Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Остеомиелитис на вилицата: симптоми и третман

Остеомиелитис на вилицата - главните симптоми:

Воспалителни процеси кои се јавуваат во коскената срцевина, укажуваат на болест на остеомиелитис на вилицата. Развојот на слабост е резултат на пенетрација на инфективните организми во коскеното ткиво. Оваа болест е комплексна и е една од најопасните заболувања. Покрај тоа, како резултат на остеомиелитис на вилицата, се појавува генерализација, односно состојба во која не е засегнат само одреден дел од коската, туку целиот човечки коскена систем. Болеста се шири на сите коскени ткива и е предизвикана од развојот на воспаление и инфекција на телото.

Класификација

Во зависност од факторите на оштетување и природата на остеомиелитисот на вилиците, болеста е поделена на следниве класи:

 • Трауматски. Тоа е предизвикано како резултат на разни видови механички ефекти врз челустите на лице: повреди, фрактури. Засегнатиот дел е "прозорец" за вируси и бактериски микроорганизми кои ќе навлезат во шуплината.
 • Хематогени. Се јавува поради приемот на микобактерии, кои се носат со крв. Прво, тоа е предизвикано од инфекција на крвта, која, пак, го носи вирусот низ телото, вклучувајќи ја и коскената срцевина.
 • Зрачење. Се карактеризира со лезии на максилофацијалниот регион како резултат на појава на малигнен тумор.
 • Одонтогени. Се јавува како резултат на сериозни компликации од заболувања на забите (кариес, стоматитис). Денес, одонтогениот остеомиелитис на вилиците кај луѓето е најчестата слабост.
 • Остеомиелитис на вилицата, како резултат на екстракција на заб . Се карактеризира со појава на болеста како резултат на нецелосно отстранување на забниот нерв заедно со забот, како резултат на што се јавува понатамошна иритација на шуплината, која се развива во гнездење, а потоа во сериозна непријатност.

Според фазите на болеста, класифицирани се следниве видови:

 1. Акутен;
 2. Субакут;
 3. Хроничен.

Знаците на акутен остеомиелитис на вилицата се јавуваат како резултат на одговорот на телото за продирање на инфекцијата во коскената срцевина и ткивото.

Субакутен преглед е предизвикан во случај на нецелосно лекување или не-третман на симптомите на акутна болест.

Хроничниот остеомиелитис на вилиците се карактеризира со продолжено воспаление на коскеното ткиво кое не е елиминирано долго време. Кај хронични заболувања, некое време може да се чувствува сосема здраво.

Причини

Многу е важно да се знаат причините за опасната болест, за да може да се исклучат за себе, па затоа ...

Оддетогениот остеомиелитис се јавува кај 75% од популацијата и е предизвикан исклучиво кога не се вршат стоматолошки заболувања како што се пулпитис, кариес, периодонтити, алвеолитис, цисти на заби итн. Инфекциите продираат преку коренот на забот или преку инфицирана пулпа.

Хематогениот остеомиелитис е резултат на набљудување на следните заболувања кај лицето: гноен отитис, тонзилитис, омфалитис, сепса кај новороденчињата за време на исцелување на паповите, дифтерија и црвена треска. Првенствено, коскеното ткиво на усната шуплина е засегната, а потоа и на човечките заби.

Следните причини за појавата се карактеристични за трауматски знак: фрактури на вилицата, исеченици, рани од огнено оружје, оштетување на носната мукоза. Така, инфекцијата продира во коскеното ткиво од околината.

Стафилококиот, стрептококите, Е. coli, fuzobacterii, Klebsiella и други патогени, исто така, се причина за остеомиелитис на вилиците. Лезиите на коскеното ткиво во голема мера зависат главно од силата на имунолошкиот систем кај луѓето кои имаат слаб имунолошки систем и имаат поголема веројатност да ја развијат болеста. Ослабен имунитет е забележан кај луѓе со дијабетес, ревматизам, заболувања на бубрезите и црниот дроб и крвни заболувања.

Симптоми на болеста

Главните симптоми на слабост вклучуваат поголем дел од симптомите слични на други болести, затоа дијагнозата се изведува само од специјалист.

Симптомите на остеомиелитис на вилиците се карактеризираат со следниве видови манифестации:

 1. Пациентот има голем пораст на температурата до 38 степени, а најчесто во текот на ноќта. Едно лице станува нервозно, раздразливо, вознемирен, не спие добро и се жали на постојани главоболки и по земањето терапевтски лекови.
 2. Придружени со болни знаци во усната шуплина во областа на забите, и болката постојано се зголемува.
 3. Со текот на времето, болката во празнината се зголемува и се шири низ шуплината.
 4. Се појавува оток на носната слузница.
 5. Исто така постои и проширување на лимфните јазли и се јавува болна сензација кога ги допира.

Симптоми на одонтогенски изглед

Симптомите на болеста "остеомиелитис на вилицата" се карактеризираат со намалување на чувствителноста на рецепторите на долната усна и брадата. Поради појава на остеомиелитис поради заболен заб, се зголемува болката. Кога се обидувате да го допрете забниот заб, постои влошување на болката, која станува пулсирачка. Овие симптоми се својствени исклучиво одонтогенно тип на болест. Со текот на времето, има мобилност на заболениот заб.

Симптоми на акутната форма

Во некои ситуации, симптомите на болеста "остеомиелитис на вилицата" не предизвикуваат зголемување на телесната температура, што укажува на слабеење на човечкиот имунолошки систем. Симптомите на акутен остеомиелитис на вилиците се манифестираат во следнава форма:

 • намалена подвижност на вилиците;
 • болка при џвакање храна;
 • летаргична состојба на пациентот;
 • кожата зема бела боја (со нијанси на сива боја);
 • пожолтувањето на околната мембрана се јавува на лицето;
 • притисокот може и да се зголеми и да се намали.

Субакутна симптоматологија

Коскено оштетување

Симптомите на субакутен остеомиелитис се карактеризираат со појава на фистула и појава на одлив на гној и воспалителна течност. Пациентот има чувство на олеснување, но ова е привремен знак, бидејќи процесот на инфекција не е запрен. Натамошното зголемување на симптомите на болка продолжува по неколку дена (ретко до една недела). Субакутната форма на болеста кај луѓето се манифестира во форма на престанок на болката, но во исто време останува мобилноста на забите. Субакутен остеомиелитис е предизвикан од почетокот на три до четири месеци по почетокот на првите симптоми на болеста. Многу ретко, пациентите доаѓаат со симптоми на субакутен остеомиелитис на горната вилица. Ако не започнете со терапија во фаза на субакутна слабост, тогаш се јавува компликација која се развива во хроничен остеомиелитис на вилиците.

Фистула на кожата

Хроничната форма е многу тешко да се лекува, па затоа е неопходно однапред да се започне борбата против болеста. На почетокот на фазата на хронична болест, следните симптоми на манифестација се карактеристични за организмот:

 • Појавата на општа слабост и треска;
 • Температурата се зголемува до 40 степени, особено кај децата;
 • Срцеви палпитации;
 • Пад на притисок;
 • Отстранување на непријатен мирис се чувствува од устата (мирис на гној);
 • При испитување на усната шуплина на местото на почетокот на болеста, можете да забележите ослободување на воспалителни течности и гнојни маси;
 • Патолошката подвижност на забите се зголемува;
 • Пациентот ја чувствува вкочанетоста на усните, нарушена е чувствителноста на рецепторите;
 • Хроничниот изглед се карактеризира со појава на воспалителни процеси во крвните тестови;
 • Болка при отворање на устата;
 • Ако се извади заб, се забележува изобилно испуштање на гнојни маси од раната;
 • По забот се отстранува во рок од 1-2 дена, пациентот не забележува подобрување, и само по ова време состојбата се стабилизира.

Во зависност од фокусот на воспалението на болеста, се разликуваат остеомиелитис на долната вилица и горниот дел.

Со локализација на болеста во долната вилица, пациентот се жали на постојани симптоми на болка во долниот дел на забите, има оток, црвенило на мукозните мембрани. Постои зголемување на лимфните јазли во вратот и намалена подвижност на зглобовите. Вкопноста на долниот дел од лицето се јавува поради ширењето на лезијата.

Симптомите на болеста "остеомиелитис на горната вилица" се исти за возрасни и деца. Но, факторот за одредување на симптомите кај доенчињата е многу важен, бидејќи тие се карактеризираат со изразени симптоми на незгода.

Главниот симптом на развојот на фокусот на ненадејноста е болката во горниот дел на усната шуплина.

Дијагностицирање

Дијагноза на остеомиелитис на вилицата

На првите симптоми на болеста, веднаш треба да го контактирате стоматолошкиот центар за да направите преглед и да ја идентификувате точната дијагноза и слика на болеста. Клиниката првично спроведува анкета, испитување на пациентот, а потоа со вистинско сомневање и рендгенско испитување. Но, не секогаш таквото испитување ви овозможува да добиете целосни информации за интра-максиларните процеси. За да го направите ова, ќе треба да донирате крв за откривање на гнојни супстанции во него.

Дијагнозата се базира на симптомите и сведочењето на пациентот, па затоа е исклучително важно пациентот да ги утврди сите знаци на болеста.

Третман

Третманот на остеомиелитис на вилиците се базира на идентификување на фазата во која се наоѓа болеста. Тука започнува третманот.

Акутната фаза на остеомиелитис на вилицата вклучува третман со помош на комплексна терапија. Првично, се врши хируршка интервенција, која вклучува отстранување на гнојни депозити во коскеното ткиво. По отстранувањето, дезинфекцијата, чистењето, стимулацијата и зајакнувањето на коскеното ткиво и усната шуплина се изведуваат. Во зависност од природата на болеста, се избира третман комплекс, кој вклучува: земање витамини и ададогени. За стимулација, пациентот е изложен на кварц.

Хроничниот остеомиелитис на вилицата се третира со отстранување на секвестрирана коска. По отстранувањето на завојувачите и гранулациите, коската се чисти и се полни со остеопластични материјали кои содржат антибиотици. Ако постои ризик од повторување на фрактури, се врши шиндингот.

Распрскување на мобилни заби

Според практиката, се знае дека остеомиелитисот на долната вилица најчесто се јавува кај луѓето. Постапката за третман вклучува, пред сè, екстракција на забите - во случај на одонтогена форма, санација на инфекцијата - во случај на хематоген или елиминација на рани - во случај на трауматичен.

Често терапевтските мерки се насочени кон отстранување на причините и последиците. Процесот на лекување се одвива во болница под надзор на лекарот што присуствува, а само за подобрување на состојбата на исцедок кај пациентот е дозволено. Бидете сигурни да ја посетите стоматолошката ординација за профилакса. Превенцијата вклучува премин на ултразвучна терапија, UHF и електрофореза. Исто така, потребно е навремено лекување на кариес, за да се избегнат болести на респираторниот тракт и повреда на усната шуплина.

Третманот со традиционална медицина е невозможен поради потребата за хирургија и употреба на лекови. Но, традиционалната медицина може да ја спречи појавата на болеста и да ја спречи инфекцијата на усната шуплина.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Остеомиелитис на вилицата и симптомите кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот стоматолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Скорбут (појавување симптоми: 5 од 19)

Цинга е болест која напредува поради недоволната содржина на витамин Ц (аскорбинска киселина) во човечкото тело. Ова, пак, води кон нарушување на производството на таков протеин како колаген, кој е одговорен за сигурноста на ѕидовите на крвните садови и еластичноста на сврзните ткива. Како резултат на тоа, постои постепено уништување на 'рскавицата и коските, намалување на функционалноста на коскената срцевина.

...
Лептоспироза (појавување на симптоми: 4 од 19)

Лептоспирозата е болест од инфективна природа, која е предизвикана од специфични патогени на родот Лептоспира. Патолошкиот процес првенствено ги погодува капиларите, како и црниот дроб, бубрезите и мускулите.

...
Чума (појавување симптоми: 4 од 19)

Чума е акутна болест на заразна природа, која е особено опасна инфекција и се карактеризира со ендемичност. Како што напредува патологијата, постои појава на лимфни јазли, кожа, како и изразен синдром на интоксикација. Чумовите на чума се присутни на сите континенти освен Антарктикот и Австралија. Пренос на носители се црни стаорци.

...
Лакунарен тонзилитис (појавување симптоми: 4 од 19)

Лакунарната ангина е акутна болест на инфективна природа, која се карактеризира со локално воспаление на еден или повеќе елементи на лимфаденоидниот прстен на фаринксот. Вообичаено, воспалението ги покрива крајниците, но исто така е можно оштетување на ларинксот и фаринксот. Патогените микроорганизми може да предизвикаат таква болест, вклучувајќи менингококи, стрептококи, хемофилус бацил и така натаму. Оваа болест нема ограничувања во однос на полот и возраста.

...
Фоликуларен тонзилитис (појавување симптоми: 4 од 19)

Фоликуларно воспалено грло - болест која се карактеризира со гноен воспаление на фоликулите на крајниците. Во случај на прогресија на таква болест, гној се наоѓа на површината на лимфоидните формации на фаринксот во облик на одделни лезии. Патолошкиот процес може да влијае на фарингеалните, палаталните, тубалните и јазичните крајници. Прогресијата на фоликуларната ангина е придружена со регионален лимфаденитис и тешка хипертермија.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте совет за стоматолог онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
стоматолог зема
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .