Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Стоматитис: Симптоми и третман

Стоматитис - главни симптоми:

Стоматитис е воспалителна болест во која малите чирови се појавуваат на оралната мукоза. Тие се прилично болни, нивниот изглед може да се должи на различни причини. Стоматитис, чии симптоми главно се предизвикани од габична, бактериска или вирусна инфекција, во третманот бара елиминација на факторот кој е трауматичен за него.

Општ опис

Стоматитис се дијагностицира доста често, и кај пациенти со различни возрасни групи. Ако болеста се манифестира кај дете под 1 година, тогаш може да се сомнева со неговата општа вознемиреност за време на хранењето, како и со одбивање да се хранат како таква.

Механизмот на развој на оваа болест не е дефинитивно утврден, меѓутоа најверојатната верзија се чини дека е посебна реакција од имунолошкиот систем на стимули. Особено, се верува дека стоматитис се развива кога имунолошкиот систем на посебен начин, повторно, од причини кои не се јасни, почнува да реагира на молекулите кои се појавија, што не е во состојба да го препознае. Поради појавата на таквите молекули, се случува напад од лимфоцити, сличен на ситуацијата што се развива за време на трансплантација на органи. Напад врз такви молекули доведува до појава на улцеративни лезии на површината на мукозата, а таквите улцеративни лезии се нарекуваат "стоматитис".

Оваа болест има некои особености. Прво, вреди да се истакне времетраењето на текот на болеста, која во повеќето случаи се движи од 4 дена до 2 недели. Чувите лечат мирно, нема траги на местото на нивната поранешна локација. Исто така оваа болест може да се манифестира повторно и повторно. Со други зборови, ако треба еднаш да го поминете, тогаш можноста за повторно пренесување на стоматитис станува сосема веројатна, и покрај фактот дека има доволно варијабилност во однос на зачестеноста на повторно пренесување. Ако повторите стоматитис неколку пати во годината, сликата на болеста може да се опише како типична. Некои пациенти се соочуваат со оваа болест речиси во хронична форма, односно чиревите, се чини, се излечиле само како нови се веќе формирани.

Затоа е многу важно на сите начини да се подобри локалниот имунитет и да се следи општата состојба на усната шуплина. И ако вториот е остварлив, тогаш подобрувањето на локалниот имунитет не е толку лесна задача. Бидејќи тоа зависи од општата состојба на телото, отсуството на системски болести, проблеми со забите, екологија, квалитет на вода и исхрана и други, можеби уште не целосно проучени, фактори. Сепак, можете да си помогнете - редовни превентивни прегледи на стоматологот, лична хигиена и отсуство на повреди на усната шуплина (особено со валкани раце), употреба на специјални плакнења, како што се Вицид, контрола на храната, стврднување - сите овие напори ќе придонесат за силен локален имунитет.

Во основа, за прв пат оваа болест се влошува кај пациенти на возраст од 10-20 години, а потоа, додека тие зреат, не се повторува толку често и не толку болно. Постојат одредени статистички податоци за квантитативниот дел од популацијата што носи стоматитис - околу 20% страдаат од него. Што се однесува до инфективноста, нема докази кои ја потврдуваат можноста за инфекција од личност до личност.

Стоматитис улцер

Причини за стоматитис

Стоматитис може да се развие под влијание на различни причини, поточно, фактори на експозиција. Со оглед на тоа дека тие ја играат главната улога во развојот на оваа болест, подолу ќе ги разгледаме главните типови на такви фактори.

 • Механичко влијание. Особено, станува збор за повреда на ткивата на устата. Така, на пример, честопати пациентите, обидувајќи се да се сетат, поради тоа што имале непријатност поврзано со стоматитис, укажуваат на претходната штета. Како таков, може да биде нормален залак на ткиво, повреда поради постојано влијание на нерамни рабови на протезата или круната, јадење тврда храна (крекери, чипс, семиња, итн.). Најчесто ваквите повреди исчезнуваат за 1-2 дена целосно без трага, иако ако компликацијата на таквата повреда стане релевантна, ова ќе биде причина за продолжена вознемиреност.
 • Влијанието на оралните средства за чистење, паста за заби. Особено, оваа точка е релевантна во присуство на натриум лаурил сулфат во составот на таквите агенси (abbr. LSN). Значи, врз основа на овие студии, познато е дека оваа супстанца, како честа компонента на средствата за чистење кои формираат пена, вклучувајќи ги и пастите за заби, е доста агресивна и поради тоа што појавите на болеста што се разгледуваат кај пациентите стануваат се почести. Можно е ова да се должи на ефектот на дехидрација карактеристичен за LSN. Со таков ефект, лигавицата станува уште поранлива, и затоа контактот со одредени стимули, на пример, со киселини за храна, станува полн со компликации за него. Во рамките на други студии, во текот на кои беа направени обиди да се дознае колку е влијанието на пасти со LSN и без оваа компонента, беше откриено дека во вториот случај, субјектите беа многу помалку веројатно да се соочат со таков проблем како стоматитис. Исто така, субјектите кога користеле пасти без ЛСН забележале дека ако имале болест, тогаш чиревите формирани со него не биле толку болни како кога се употребувале пасти со LSN.
 • Неизбалансирана исхрана. Истражувачите откриле дека кај некои пациенти со стоматитис исхраната не може да се нарече прилично балансирана. Особено беше нагласено дека оваа болест се развива поради недостаток на витамини Б (Б1 и Б2, Б6 и Б12), како и поради недостаток на друг вид на супстанција, имено фолна киселина, селен, цинк, железо.
 • Стрес. Оваа причина е познато дека е предиспонирачки фактор за развој на многу болести, и, како што се покажа, стоматитис исто така не е исклучок. Така, кај стоматитис, често се наоѓа поврзаност помеѓу појавата на чиреви и стрес (ментална или емоционална) кај пациенти.
 • Алергија. Алергија на одредени видови храна, како и други видови супстанции, може да предизвика развој на стоматитис. Особено, појавата на оваа болест може да се должи на контактот на релевантните хиперсензитивни / алергиски супстанции. Ако се сомневате дека имате алергии, може да ви биде понудена таква опција како да се чува дневник со белешки за внес на храна - ова ќе ви овозможи да разберете кои состојки најверојатно ќе развијат стоматитис. Идеално, се разбира, подобро е да се помине соодветен медицински преглед, што ќе ви овозможи да знаете точно што е алергично. Ако испитот е исклучен од една или друга причина, тогаш можно е да се разгледаат најчестите алергени на кои треба да се обрне внимание во вашата исхрана. Особено, ова се: житни култури ('рж, пченица, леќа, овес, јачмен итн.); млечни производи (сирење, млеко); зеленчук, овошје (смокви, цитрусови, јагоди, домати); други (чоколадо, сенф, морска храна, оцет, ореви, соја). Исто така, покрај производите, тие можат да бидат одредени супстанции, како што се нане (вклучувајќи паста за заби), стоматолошки материјали, лекови, метали и гума за џвакање.
 • Бактерии. Поради фактот што улкусите во стоматитис содржат одредени микроорганизми од бактериска природа, се претпоставува дека тие исто така имаат директно влијание врз појавата на чиреви. Често, ако бактериите не делуваат како причина за развојот на болеста за која станува збор, тие играат значајна улога во развојот на компликации.
 • Прекршувања на хормоналната позадина. Се претпоставува дека жените имаат дефинитивна врска помеѓу појавата на болест, како што е стоматитис, и помеѓу специфичните фази на циклусот. Одделно, нагласува дека егзацербацијата на стоматитис често се јавува кај бремени жени.
 • Наследна предиспозиција. Врз основа на достапните податоци за резултатите од релевантните студии, беше откриено дека постои и таков фактор во развојот на болеста која се разгледува, како наследна (генетска) предиспозиција. Според тоа, за оние родители кои често развиле стоматитис, децата исто така ќе се соочат со овој проблем.
 • Болести. Развојот на стоматитис, како и одредени видови на афтозни улкуси може да биде предизвикан од одредени болести. Со оглед на тоа, со честа појава на стоматитис, препорачливо е да се спроведе сеопфатно испитување, чии резултати веројатно ќе го утврдат присуството на одредена системска болест (особено можеме да зборуваме за присуство на малигнен тумор во фаринксот, во носот или во вратот).
 • Општа дехидратација на телото во услови на ниска потрошувачка на вода, со повраќање, дијареа, пролонгирана треска, со значителна загуба на крв, со зголемен излез на урина.
 • Употреба на алкохол, пушење.
 • Ефектите од хемотерапијата.
 • Лошата хигиена на усната шуплина.
 • Безобразни материјали за протетика, несоодветна инсталација.

Главни симптоми

Чирови во оваа болест се формираат на внатрешната страна на образите и усните, под јазикот, во подот на устата, во регионот на крајниците и мекото непце. Во раната фаза на стоматитис се појавува мала црвенило на мукозната мембрана, во некои случаи површината на црвенило малку отекува, што може да биде придружено со мало чувство на печење.

Понатаму, чир во својата "класична" верзија почнува да се формира на истата локација. Таквиот чир има овална или кружна форма, тој е единствен и плиток. Во центарот на овој чир постои сив или бел филм, тој е тенок и лабаво прикачен на него. Исто така, таков чир има мазни рабови, тие се опкружени со црвеникава раб (ореол). Ткивото е опкружено со чир кој изгледа здраво, изгледа нормално. Улкусите во желудникот се карактеризираат со болка, честопати стануваат сериозна пречка за внесот на храна, а може да се појават и потешкотии со движењата на усните и јазикот.

Стоматитис, исто така, може да биде придружен со појава на чирови во множина, во оваа варијанта, чир не се појавува, туку во количина од околу 6 парчиња. Таквите чирови се на одредено растојание едни од други, односно не се спојат, туку, напротив, се во дисперзирана форма, кои влијаат на усната шуплина во различни области. Во случај да се појават 2 чирови кои се наоѓаат во близина на едни со други, тогаш тие често се спојат во еден голем чир, со неправилна форма.

Болеста, како што веќе е наведено, може повторно да се манифестира, односно да е склона кон релапси. Во секој случај, тие се појавуваат поинаку, поголемиот дел од пациентите, во меѓувреме, се среќаваат неколку пати во годината, иако хроничната форма на стоматитис не е исклучена.

Чирките што се појавуваат за време на стоматитис се плитки и мали. Сепак, постои друга форма на оваа болест, таа е афтозен улкус. Во овој случај, улцеративните лезии се големи, длабочината на лезијата со нив е доста голема, за разлика од класичната варијанта на улцери во стоматитис. Таквите чирови е тешко да се третираат, откако ќе заздрават, трагите остануваат во погодената област.

Дополнителни манифестации на симптоми во стоматитис вклучуваат: лош здив, зголемена салвазација, зголемена чувствителност на јазикот.

Стоматитис кај деца е проследен со општа нервоза, плачливост, отфрлање на градите и губење на апетитот. Исто така, постојат и чиреви на оралната лигавица и во аглите на устата, слузницата е црвена, јазикот е обложен со цут (овој симптом укажува на кандидијален стоматит кај децата).

Ако знаците на стоматитис се дополнети со воспаление на мукозната мембрана на носот, очите и гениталиите, постои причина да се укаже на таква болест како Behcet синдром . Ова е доста сериозна болест кај која постои автоимуно оштетување на малите и средните артерии, што предизвикува воспаление и чиреви на мукозните мембрани.

Ако пред појавата на чиреви се појавија симптоми на нарушувања на дигестивниот систем, а тоа е абдоминална болка, дијареа, крв во столицата, тогаш Кронова болест може да се смета за причина за стоматитис, и ова не е ништо повеќе од хронична болест придружена со воспаление на цревата.

Доколку пред развојот на стоматитис, треска, конјунктивитис , тешка слабост, плускавци на кожата и мукозните мембрани, болка во зглобовите, тогаш постојат основи за сугестија за болест како Стивенс-Џонсон синдром. Ова е тешка форма на алергиска реакција која произлегува од земање на одредени лекови или одредени заразни болести.

Во зависност од природата на процесот, може да се одбележи фазата на стоматитис:

 • почетната фаза - слузницата на непцата и јазикот станува послаба и посува, додека е брилијантна;
 • фаза на појава на плоча (ова е нејзината конвенционална ознака), се појавува 1-2 дена по претходната етапа, постепено покривајќи го небото, јазикот, образите и усните (во некои случаи, сликата е надополнета со појавата на "џем"), плочата изгледа како урда / млеко лесно да се елиминираат;
 • изгледот во областите на претходното присуство на рани и ранички на плаки.

Стоматитис: видови

 • Катаролен стоматитис. Во овој случај, тоа е најлесната форма на алергија. Тука, особено, постојат поплаки за горење и чешање во устата, болка што се појавува за време на јадење, сува уста, како и нарушена перцепција на вкусот. Една третина од пациентите се соочуваат со изолирана форма на лезија, иако во повеќето случаи променетата орална лигавица е дополнета со лезии на внатрешните органи. Испитувањето на усната шуплина ви овозможува да го изберете црвенилото на мукозната мембрана, нејзиниот оток (како што е утврдено со присуство на отпечатоци на заби од внатрешните странични површини на образите и јазикот). Со црвенило на мукозната мембрана, исто така е можно да се детектираат хеморагии со мали точки, со механичка иритација на мукозната мембрана, се јавува крварење во блага форма. Во принцип, состојбата на пациентите не е нарушена.
 • Ерозивен и улцеративен стоматитис. Во оваа форма, болеста е придружена со болка во устата, зголемена болка се јавува при разговор и јадење. Црвенило на мукозната мембрана и нејзиниот оток се забележани, во областа на јазикот, усните, непцата и меурите на непцето, во чија форма има јасна течност. Отворањето на овие меурчиња е проследено со појава на ерозивни формации, на нивната површина постои фибринозен депозит. Со појавата на единствена ерозија, можноста за нивно спојување е дозволена, што доведува до појава на волуметриски ерозивни површини. Се забележуваат црвенило на гингивалните папили, нивниот оток, предиспозиција за крварење со најмало влијание. Меѓу симптомите има намалена салвазација, болки во кинење, непријатност во неа. Општата состојба може да се влоши, што обично е придружено со слаб апетит, слабост и температура (во рамките на 38 степени). Кога испитувањето на лимфните јазли лоцирани под долната вилица се претежно болни и зголемени. Севкупната сериозност на стоматитис во оваа форма се определува од степенот на преваленција на реалните патолошки промени на оралната мукоза, како и присуството / отсуството на фокуси на хронични форми на инфекции.
 • Травматичен (или бактериски) стоматитис. Во оваа форма, стоматитис се развива како резултат на инфекција на мукозната мембрана која е повредена.
 • Афтозен (херпетичен) стоматитис . Во оваа форма, стоматитис, како што имплицира името, се развива како резултат на изложеност на вирусот на херпес симплекс . Тие можат да бидат заразени со капки во воздухот, од веќе болен човек или од заразени предмети (патот за пренос на контакт, поточно преку садови, играчки, итн.). Почетокот на болеста се карактеризира со својата острина: сериозна слабост, бледило, раздразливост, температурата се зголемува, лимфните јазли лоцирани под долната вилица, апетитот исчезнува. Вознемиреноста на оралната мукоза и нејзината црвенило, особено, се зголемуваат на врвот на зголемувањето на температурата. Исто така, на мукозните мембрани се формираат, тие се отвораат доволно брзо, по местото на нивниот изглед, остануваат ерозивните формации на површинскиот тип. Усните стануваат пукнати и суви, на нив, поради тоа, формираат кора, зголемувањето на салватијата.
 • Манифестација на афтозен стоматитис
 • Алергиски стоматитис. Во оваа форма, стоматитис не е посебна болест, таа е само дел од најалергиската реакција на еден или друг вид алерген. Според тоа, мерките за лекување во овој случај треба да бидат насочени кон основната болест. Главните манифестации на алергиски стоматитис: црвенило на мукозните мембрани, појава на бели дамки на неа и везикули (или крварења на пунктираниот тип).
 • Габичен стоматитис Болеста во оваа форма, исто така, може да се нарече дрозд , чија причина е фактор кој го предизвикува - главно Кандида габи. Од истата причина, габични стоматитис, исто така, може да се нарече кандидијаза . В основном заболеванию подвержены дети – в их слюне еще нет кислотных веществ в нужном количестве, за счет чего они могли бы противостоять воздействию бактерий.

Дијагноза и третман

Диагностика стоматита основывается на изучении медицинской карты пациента на предмет перенесенных ранее заболеваний, а также на визуальном осмотре ротовой полости. Медицинских тестов, за счет которых можно было бы определить стоматит, на данный момент нет. Основным признаком заболевания является наличие язв, особенности их внешнего вида и расположения, а также периодичность повторения. Ткань в окружении язв здорова, выраженные системные симптомы отсутствуют – все это является основой для постановки диагноза.

Лечение стоматита может основываться на реализации нескольких методов, в частности это местное лечение (полоскание с использованием определенных растворов, например такого, как Висцид, обладающего сразу и антибактериальным, и противовирусным, и антигрибковым действием), а также лечение общее (оно определяется на основании конкретной формы заболевания и его особенностей, может включать препараты гормональные, антибиотики и пр.).

Отдельное место занимает диета. Учитывая то, что слизистая воспалена, следует сократить до максимума потребление той пищи, которая может оказаться агрессивной. Исключаются шоколад, кофе, сладкое, острое, грубое мясо, горячая пища. Рекомендуются супы, овощные и фруктовые пюре. Рацион должен быть наполнен достаточным количеством витаминов – это позволит добиться скорейшего выздоровления и в частности заживления язв.

Учитывая то, что заболевание относится к стоматологическим, несмотря на различные причины, его провоцирующие, при появлении симптомов, указывающих на стоматит, необходимо обратиться к стоматологу.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Стоматит и характерные для этого заболевания симптомы, то вам могут помочь врачи: стоматолог , терапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Афтозный стоматит (совпадающих симптомов: 5 из 9)

Афтозен стоматитис е вид на обична воспаление на мукозната мембрана на усната шуплина, придружена со појава на назад, односно мали чирчиња во бело-обоени бои со црвена граница, кои имаат облик на кружница или овална (може да се појават сами или да се појавуваат во голем број). Главните симптоми на болеста се - непријатност во форма на болка и горење, отежнато за време на оброкот. Неоплазмите заздрават за околу десет дена, оставајќи никаква трага зад нив, само некои видови на заболувања можат да предизвикаат лузни.

...
Герпетическая ангина (совпадающих симптомов: 4 из 9)

Херпес болно грло е акутна инфективна болест, придружена со ненадејна промена во телесната температура, фарингит, дисфагија (голтање нарушување), во некои случаи, абдоминална болка, можна гадење, повраќање. Херпетичниот воспалено грло, симптоми кои се карактеризираат со појава на осип од мекото непце или задниот фарингеален ѕид, склони кон улцерација, главно се дијагностицира кај деца, бидејќи со право може да се нарече болест "детство".

...
Стоматит у детей (совпадающих симптомов: 4 из 9)

Стоматитис кај деца - иритација на мукозните мембрани на устата, која се појавува кај деца на возраст од три години и мали деца на возраст од една. Причините за стоматитис се пренесуваат заразни болести, тешки настинки и АРВИ. Но, вреди да се напомене дека болеста не е компликација на овие процеси, но се манифестира како резултат на намалување на имунитетот по нивниот трансфер. Ова се случува затоа што за време на вирусна болест устата се суши поради незначителниот проток на плунка, кој во нормален живот ја штити устата од ефектите на патогените микроорганизми.

...
Пузырчатка (совпадающих симптомов: 3 из 9)

Pemphigus - сериозна болест која влијае на кожата на една личност. Како резултат на нејзината прогресија, патолошки плускавци се формираат во внатрешноста на кожата и мукозните мембрани, во него се полни со ексудат. Овој процес започнува поради епителна стратификација. Патолошките фокуси може да се спојат и имаат тенденција да растат брзо.

...
Рак губы (совпадающих симптомов: 3 из 9)

Рак на усна е малиген тумор кој се развива од клетките на црвената граница на усните, поради што често се нарекува рак на сквамозните клетки. Преваленцата кај другите видови на онкологија е во првите десет. Често оваа болест се манифестира на долната усна, а на врвот се наоѓа неколку пати помалку.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте совет за стоматолог онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
стоматолог зема
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Гарибалди 36
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Glavmosstroy, 7
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Пестеля, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .