Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Епулис: Симптоми и третман

Епилис - главните симптоми:

 • Оток на непцата
 • Забивање на забите
 • Нарушување на гуми
 • Тешкотии со голтање
 • Тумор на гума за џвакање
 • Улцерација на површината на неоплазмата

Епулисот се смета за формирање на бениген карактер во форма на сферична форма, со различна конзистентност. Во врска со локализацијата на туморот над желудникот, на алвеоларниот процес на горната вилица (дел од вилицата во која се зацврстени забите), епилисот се нарекува и супрацелера (епулид, грангула на гигантски клетки и централна). На долната вилица се случува ретко.

Се јавува кај луѓе од сите возрасти, вклучувајќи ги и децата, но возрасната група од 25-40 години е повеќе изложена на ризик. Кај жените, тоа се случува многу почесто отколку кај мажите. Меѓу децата, 68% од случаите се девојки, од кои 62% се девојчиња 8 години и постари.

Причини

Епилисот на гума за џвакање се јавува поради една од следниве причини:

 • повреди на челусти, дури и мали;
 • неуспешни неправилно инсталирани протези и ортодонтски структури;
 • изречен камен ;
 • неправилно инсталиран заптив (испакнати, висечки);
 • остри рабови на уништениот заб (ако не се преземат мерки за брзо враќање на забот);
 • погрешен залак;
 • заблудени заби кои ги трауматизираат непцата;
 • воспалителни процеси во усната шуплина.

Хормоналната нерамнотежа може да дејствува како провоцирачки фактор, особено за време на менопаузата и бременоста.

Класификација

Класификацијата на епилити зависи од морфолошките карактеристики и клиничките манифестации.

Ангиоматозниот епилис е локализиран претежно на вратот на забот на широка основа. Карактеристично за децата се 5-10 години и тинејџери.

Туморот се карактеризира со брз раст, мека конзистентност, дури и со мали оштетувања или контакт може да се крварат поради присуството на голем број на садови. Бојата е светло-црвена, површината е мазна или груба. Поради тенки васкуларни ѕидови, често се формираат шуплини (празнина) и пукнатини. Таа има тенденција да се релапси по отстранувањето.

Фиброматозниот епилис има густа конзистентност, бавен раст, голема големина. Таа има широка основа, се наоѓа на гума често на вестибуларна страна, понекогаш се протега до усната страна. Обликот е кружен или неправилен, површината е мазна или дупликат, бојата е слична на сенката на непцата. Од сите видови на епилитис фиброматозен најбавно растечки.

Ангиоматозните и фиброзните епилити во повеќето случаи се последица на ткивна реакција на воспалителниот процес кој се јавува во гума за џвакање.

Епилисот на гигантските клетки се определува со испитување на Х-зраци. Се карактеризира со бавно уништување на коскеното ткиво, ретко крварење, сина-виолетова боја. Почесто страдаат жените од 40-60 години. Постојат два вида:

 1. Периферни грануломи - заоблена форма со нерамна површина, безболна, мека или средна густина. Бојата е сина-виолетова, растот е бавен, грануломот е склон на крварење и ерозивни промени. Забите во близина на епулидот брзо се олабавуваат или се префрлаат, а трагите на антагонистичките заби се видливи на формирањето.
 2. Централниот гранулом е сличен по изглед на периферните, има повеќе хеморагични фокуси.

Вродениот епилис (периферни амелобластоми ) е бенигнен, безболен тумор во долната вилица кој расте од емајл заб микроб, формира рогови бисери (бели дамки или точки) на гума за џвакање. Вроденото епилитис е подложно на релапс после отстранување. Се развива почесто кај женските новороденчиња.

Постои малигна форма на епулида. Ракот се карактеризира со интензивна болка, тешка чувствителност, оток, брз раст, перфорација (перфорација, скршени дупки) на кортикалната плоча, уништување на коренските врвови. Малигната форма на образование е склона кон тешки крварења, улцерации, пукнатини.

Кога акантомниот епилитис (најретката форма), болката обично е отсутен, се разбира се релаксира.

Симптоми

Симптоми на епилитис

Клиничките манифестации зависат од видот на supra гума, кој е локализиран претежно во областа на премоделили (моларни заби). Просечната образовна големина е 2-3 см.

Шапка може да се види со насмевка, а ногата прикачена на забот може да се види само од специјалист. Со значителен обем на образование, пациентите може да се жалат на проблеми со голтањето, повреда на џвакање.

Забите во областа на туморот се мобилни, олабави. Површината на неоплазмата може да се улцерира, особено во случај на форма на гигантска клетка и малигнен тек. Причината за појава на чиреви е често лошо опремена протеза, скршен раб на забот или испакнато полнење.

Текстурата е од мека до густа, бојата е од бледо розова до пурпурно-синкава, мукозната е покриена со белузлав цвет. Епилисот на гума за џвакање не влијае на отворањето на устата со целосен волумен, не доведува до зголемување и промена на регионалните лимфни јазли.

Во вродена форма, формацијата се појавува на алвеоларниот гребен, може да се намали со текот на времето. Кај детето, ткивото на џвакањето може да се зголеми при почетнички, што е придружено со повреда на мукозната мембрана. Тумор го мачи бебето кога цица. Кај адолесцентите, во 14% од случаите, една форма на болеста се претвора во друга. На пример, грануломатозната форма преминува во ангиоматозна, а потоа во влакнестиот.

Доколку не се лекува, надглавната гума може да биде комплицирана со крварење (лесна или богата), рецидиви, супериране на соседните ткива, тешка подгрупа, формирање на џебови, пукнатини, чиреви.

Дијагностика

Епилитис на гума за џвакање се дијагностицира врз основа на стоматолошки преглед, радиолошки и морфолошки податоци. Лекарот ја проценува локацијата на туморот, неговата форма, граници, чувствителност на палпација, боја, текстура, големина. Диференцијацијата се изведува со лажен епулис, полип од дентална пулпа или непца, остеобластокластом.

На рендгенски зраци, фиброматозната формација покажува пакети на зрело фиброзно-сврзно ткиво, кај ангиоматозна - раст на вените и капиларите, пештери. Микроскопското испитување користи микроскоп (стаклен слајд за локацијата на објектот), ја одредува пролиферацијата на фиброзно ткиво и индивидуалните коскени фрагменти.

На сликата се прикажани јасни граници на туморот на гигантските клетки. Микроскопското испитување покажува повеќе остеокласти (гигантски мултинуклеарни клетки), инклузии на остеобласти (мононуклеарни клетки), хемосидерински гранули (жолт пигмент од железо оксид). Стрима (база) на сврзното ткиво се васкуларизира (формирање на нови капилари). Хистолошката структура на гигантските клеточни епули е слична на остеобластокластомот (примарна заедничка коскена неоплазма).

Хистолошкиот преглед на вродената форма ги определува грубо-гранулираните клетки со мали јадра.

Третман

Отстранувањето на епилисот се изведува преку 2- или 3-мм засек на гума за џвакање. Оперативната рана е обложена со салфетка со мешавина на јодофор откако рабовите се комбинираат или се формира размавта на слузницата, а раната е покриена со овој фрагмент.

Соседните заби се отстрануваат во ретки случаи, само со изразена подвижност. Во случај на прекумерни лезии на коскеното ткиво, се прави делумна ресекција на алвеоларниот дел. Со делумно отстранување, немало случаи на малигната дегенерација на туморот.

Радикалниот третман на епулисот, направен неправилно, може да предизвика компликации во форма на крварење, супурација, повторување. Овие услови бараат итна помош од стоматолог. Сопругациите можат да ги отворат, препишат антибактериски лекови и средства за плакнење.

Ласерската терапија се користи во третманот на supramedon. Ова е минимално инвазивна интервенција со дефинитивна предност: формацијата се отстранува со ласерски каутери, што истовремено ја дезинфицира раната. Како резултат на тоа, периодот на рехабилитација е намален, ризикот од компликации е минимален.

Пренаталната дијагноза ви овозможува да го дијагностицирате фетусот епулидот со цел да го отстраните образованието по раѓањето. Ако големината на неоплазмата е мала, за индикации се користи тактика со чекање и гледање со дијагностичка контрола. Ова е вредна стратегија, бидејќи туморот може да се поврати спонтано.

Третманот со лекови е пропишан за суспендирање на растот на туморите и стимулирање на најраната регенерација на ткивата. За системска и локална администрација се наведуваат следниве лекови:

 1. Траумел S е хомеопатски лек со хемостатичен, регенерирачки ефект. Престанува да формира грануларно ткиво (гранулација), ги обновува оксидативните процеси.
 2. Димексид - дејствува на ниво на клеточни мембрани, фибринолитичен (ги уништува фибринските филаменти, ги решава свежо формираните крвни згрутчувања). Се користи како апликација.
 3. Мирамистин - антисептик (ја уништува патогената микрофлора). Наводнувањето се врши три пати на ден.
 4. Резорцинол - антисептично го предизвикува погоденото ткиво. Алатот има кератолитички ефект (омекнување на родот на слојот). Со помош на маст во некои случаи целосно се ослободи од епилида.
 5. Ваготил е склерозирачка супстанција која се користи како компресирачка на погодената област.

Без хируршка интервенција за да се ослободи од епилисот не може. Народни лекови можат да го стимулираат лечењето, да ги подобрат антисептичките својства на лековите. Како народна терапија се користат за испирање на decoctions на камилица, calendula, мудрец, сода решение.

Предвидувања

Прогнозата за епилисот е поволна. Кај деца и возрасни, рецидивите се појавуваат во 14% од случаите, со малигни форми - кај 20%.

Дури и со малиген тек, главната работа е навремено откривање и квалитетно лекување. По операцијата, успешното опоравување и без повторување, импланти и протези може да се постават.

Превенција

Невозможно е да се предвиди појава на епилис. Примарна превенција се сведува на отстранување на камења, правилна грижа за усната шуплина и заби, навремено лекување на забите, корекција на залак, носење висококвалитетни добро опремени протези, спречување на траума на гума.

Периодично, треба да се прибегнете кон професионална рехабилитација на усната шуплина и редовно да прелевате превентивни прегледи кај стоматологот.

Секундарна профилакса е да се избегнат релапси. Неопходно е да се посети стоматолог за испитувања, зајакнување на имунолошкиот систем, да се следи оралната хигиена. Со доаѓањето на сомневање или првите знаци не ја одложувате посетата на стоматологот.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Епилис и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот стоматолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Периодонтален апсцес (симптоми на појавување: 2 од 6)

Периодонталниот апсцес е воспалителен процес во гума, наспроти позадината на која се формира формација со големини кои се движат од мал грашок до орев и пурулентна течност внатре во фокусот. Мажите и жените се подеднакво погодени од патологијата.

...
Халитоза (појавување симптоми: 2 од 6)

Халитозата се карактеризира со постојан непријатен мирис од устата, што не е елиминирано со традиционални средства за хигиена или превенција. Постои нарушување кај возрасни и деца, без оглед на возрасната група.

...
Полиодонтика (појавување симптоми: 2 од 6)

Полиодонтиката (сингл суперкомплетети заби, хипердонтија) делува како еден од видовите аномалии во бројот на стоматолошки единици, што се карактеризира со зголемување на нивниот број. Присуството на дополнителни заби при целосно игнорирање на проблемот доведува до формирање на многу непријатни последици.

...
Периодонтитис (појавување симптоми: 1 од 6)

Периодонтитисот е една од најчестите болести пронајдени во областа на стоматологијата. Периодонтитисот, чии симптоми се карактеризираат со воспаление на непцата, поминувајќи до останатите ткива, фиксирање на забите и нивното опкружување, во крајна линија доведува до уништување на периодонталниот спој, како и уништување на интервалеларната септа и, како резултат на тоа, губење на забите.

...
Мијастенија гравис (појавување на симптоми: 1 од 6)

Мијастенија е невромускулна болест со карактеристичен хронично-релапсирачки или хронично прогресивен курс. Мијастенија, чии симптоми се манифестираат со брз патолошки замор, означен во регионот на мускулите со пресечени мускули, може да напредува кон вакви услови, чии карактеристики ги прават слични на парализа.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте совет за стоматолог онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
стоматолог зема
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .