Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Централна оклузија: Симптоми и третман

Централна оклузија - главните симптоми:

 • Malocclusion
 • Вилата се наметнува напред
 • Единствена контракција на мускулите на долните вилици
 • Целосно преклопување на горните заби на долниот дел
 • Затвори контакт меѓу забите
 • Контактот на горниот и долниот дензит

Централна оклузија е вид на артикулација карактеризирана со униформа и максимална мускулна тензија одговорна за подигнување на долната вилица. Постои совпаѓање на максималниот број поени при затворање на вилицата, што може да придонесе за формирање на погрешен залак.

Оклузијата често се наоѓа кај малите деца поради продолжена употреба на брадавицата, лоши навики или болести. Проблемот се дијагностицира при првата посета на стоматологот по испитувањето. Додека детето не достигне возраст од мнозинство, тоа е подложно на корекција. По 16 години, третманот на оклузија ќе биде потежок, а залак нема да биде целосно исправен: во зрелоста, само малку може да го коригирате проблемот.

Етиологија

Во стоматологијата, правилната оклузија е во долгорочното и правилно функционирање на стоматолошкиот апарат без изобличување на функциите на лицето. Кога групи на ициктори на двете вилици се во контакт, ова се нарекува директна оклузија.

Знак за артикулација е секоја употреба на вилицата во процесот на зборување, пеење и голтање. Оклузијата е тесно поврзана со залак. Точниот залак се должи на наследството - гените влијаат врз формирањето на челустите, одредувајќи каков тип на загриз ќе има детето.

Главните причини кои влијаат на формирање на отстапувања на точниот залак:

 • генетска инсуфициенција во процесот на формирање на фетусот;
 • генетска предиспозиција;
 • продолжена употреба на брадавицата;
 • вештачко хранење до 6 месеци;
 • болести на ретрофарингеалниот простор;
 • лоши навики: цицање прсти, јазик и други предмети.

Правилното голтање на детето се формира за три години. Присуството на аденоиди или проблеми со крајниците доведува до абнормалности при голтање, што предизвикува дете од четири години да има патолошка ластовичка. Ваквите отстапувања се причините за развојот на абнормални оклузии на вилиците.

Во овој момент многу е важно да се поправи централниот сооднос на вилиците, што може да направи само специјалист. Додека виличниот апарат е пластичен, ортодонтот не е тешко да направи корекција.

Колку побрзо се открие проблем, толку е полесно да се корегира и да се спречат компликации на аномалијата, што негативно ќе влијае на процесот на примање и варење храна. Може да се појават дигестивни проблеми.

Класификација

Класификацијата на оклузии е одбиена со моторната функција на подвижната вилица, и односот на челустите едни на други се зема предвид:

 • странична оклузија - карактеристично е поместувањето на забните лакови на левата или десната страна во однос на едни со други;
 • централна оклузија - се забележува кога контакт на двата забни лакови, кои се во контакт со спротивните заби во состојба на одмор;
 • преден поглед на оклузија - се карактеризира со испакнување на долната вилица, кога инцизорите се во допир меѓусебно во мирување.

Колку порано се открива патолошкиот развој на односот на вилицата, толку подобро е проблемот да биде коригиран за корекција.

Симптоматологија

Висина на загризување при централна оклузија

Секој од типовите на оклузија има голем број на специфични карактеристики со кои е можно да се разликуваат видовите на отстапување.

Главните знаци на оклузија се поделени во три големи групи:

 • мускул;
 • артикуларен;
 • стоматолошки.

Знаци на централна оклузија:

 • мускулите - постои еднаква контракција на мускулите, кои се одговорни за подигнување на долната вилица;
 • артикуларни - главите на зглобовите се наоѓаат во основата на наклонот на артикуларниот туберкулоза (длабочина на фосисот).

Стоматолошките индикации се состојат од следниве карактеристики:

 • има близок контакт меѓу челустите;
 • горните и долните заби се во контакт - трети сликари со централни ициктори, кои се наоѓаат подолу, се исфрлени од целокупната слика;
 • средна линија - помеѓу сециторите на врвот и централните долни, лоцирани во истата рамнина;
 • преклопувањето на горните заби со долните - во фронталниот дел не надминува една третина од должината на круната;
 • долниот секачи со врвот на сечење се во контакт со туберкулите на горните секачи на небото;
 • првиот сликар во горната вилица се поврзува со двата долни, ги покрива со две третини;
 • попречната насока на букалните куспи на долните заби е блокирана од букалните куспи на горната вилица.

Фиксацијата на централната оклузија се одредува со затворање на забните лакови со голем број на hillocks, кога вилицата е во мирување. Вертикалната линија на лицето се наоѓа по должината на линијата на поделба помеѓу централните сециктори, без патолошки промени во зглобот.

Знаци на предната оклузија:

 • мускулите - долната вилица се турка напред, надворешните птеригоидни мускули и хоризонталните влакна на мускулите на храмот се намалуваат;
 • артикуларни - глави лизгаат по наклонот на артикуларниот туберкулоза;
 • стоматолошки - предните заби на двете челусти се во контакт со инцизорите, средната линија е во рамките на нормалниот опсег, меѓу страничните заби кои не се затвораат, формирана е дијамантска форма.

Знаци на странична оклузија:

 • мускулите - долната вилица се префрла на десната страна, ја користи птеригоидната мускулатура;
 • артикуларно - предно поместување на артикуларната глава се забележува, надолу или навнатре;
 • стоматолошки - долната вилица е поместена според големината на насипите на горните заби.

Движењето на челустите се врши со употреба на мускулите. Ако залак е скршен, може да се дијагностицира патолошко поставување на вилиците во однос на друг.

Патологијата води кон формирање на абнормален залак. Сорти и карактеристики на отстапување:

 • длабоко залак - трауматски, пониски сецитори може да предизвикаат сериозни повреди на непцата;
 • низок залак - формиран поради абразија на круни, што доведува до намалување на залак;
 • вкрстен залак - забележан кај деца со неправилна форма на главата;
 • обратен залак - горниот ред се преклопува со долниот дел;
 • прогнатичен залак - вилиците се разликуваат по големина (горниот е многу поголем од долниот);
 • отворен залак - недостасува ред на заби.

Физиолошки залак е нормален, не ги искривува изразите на лицето и ги извршува функциите додека ја одржува артикулацијата.

Дијагностика

Секој тип на абнормален залак е откриен при посета на стоматолог по надворешно испитување од страна на специјалист, понекогаш преглед на рентген испит е пропишан за да се разјасни патолошката слика.

Правилен залак може да биде до 16 години, а потоа да се направи корекција не е можно, особено во тешки случаи.

Методи за одредување на централна оклузија:

 1. Функционална техника. Се состои во враќање на главата на пациентот. Лекарот, кој има индексни прсти на забите на долната вилица, претходно внесува посебни ролки на аглите на устата. Пациентот во овој момент треба да го направи следното: го подигне врвот на јазикот на небото и паралелно да го проголта. При затворање на устата станува јасно видливо како се затвора зглобот.
 2. Инструментална техника. Користете посебен уред. Алатот го забележува движењето на челустите во хоризонталната рамнина. Кога патологијата се определува со делумно отсуство на заби, лекарот насилно ја притиска брадата на пациентот, така што поместувањето на долната вилица се јавува со максимална јасност.
 3. Анатомски и физиолошки методи. Карактеристично дефинирање на состојбата на вилиците во комплетен одмор.

По истражување и дијагноза, стоматологот избира метод на индивидуална корекција за пациентот, земајќи ги предвид возрасните карактеристики на телото на детето.

Третман

Со мали отстапувања од физиолошки исправна оклузија, пациентот не може да пропише било каков третман во отсуство на непријатност и проблеми со џвакање, артикулација.

Ако на детето му е потребна помала корекција, може да се користат ортодонтски конструкции, најчесто загради.

По испитувањето од страна на специјалист може да им се понудат следните опции за корекција:

 • инсталирање на загради;
 • носење капа, фурнири, завртки или вестибуларни плочи;
 • во тешки случаи, корекција веднаш се доделува.

Во отсуство на заби се изведуваат протези, што ќе помогне во враќањето на централната локација на вилиците и да се направи корекција на централната оклузија.

Пред да ја инсталирате протезата, направете посебни впечатоци. Во протетика, постои голем избор на модели кои можат да бидат отстранливи или постојани.

Можни компликации

Главните компликации со неправилна оклузија:

 • малкоклузија;
 • нарушена варење;
 • слаба храна триење;
 • проблеми со изрази на лицето и говор.

Превенција

Превентивните мерки вклучуваат:

 • употреба на природно доење до 6 месеци;
 • не ги злоупотребувајте брадавиците;
 • спречување на појава на лоши навики и болести на усната шуплина.

Патологијата на вилицата бара специфичен третман, затоа, ако се појават симптоми, треба да се консултирате со стоматолог. Игнорирањето на проблемот ќе доведе до тешки неповратни компликации, бидејќи во зрелоста, корекција на оклузијата не е можна.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате централна оклузија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот стоматолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Акромегалија (појавување на симптоми: 1 од 6)

Акромегалија е патолошки синдром кој напредува поради хиперпродукцијата на соматотропин од страна на хипофизата по осификација на епифизалната 'рскавица. Оваа болест се карактеризира со патолошки раст на коските, органите и ткивата. Често со оваа болест, екстремитетите, ушите, носот и други работи се зголемуваат. Поради брзиот раст на овие елементи, метаболизмот е нарушен и се зголемува ризикот од развој на дијабетес.

...
Вулкалност (појавување на симптоми: 1 од 6)

Импезил - умерена ментална ретардација, која може да биде или вродена, на пример, Даунов синдром, или стекнати во првите неколку години од животот. Ова прекршување се карактеризира со тоа што не се развива во текот на животот, но со правилен пристап кон лекувањето и воспитанието на такво дете, можно е да се постигне мало подобрување на менталната активност.

...
Дијастема (појавување симптоми: 1 од 6)

Дијастема е болест која се карактеризира со развивање на видлив интердентален простор кој ги одвојува централните ициктори. Горниот дензит е засегнат неколку пати почесто од долниот. Главните причини за развојот на патологијата остануваат непознати, но при проучувањето на многу набљудувања, клиничарите дошле до заклучок дека генетската предиспозиција е основен фактор.

...
Дистален залак (појавување симптоми: 1 од 6)

Дисталниот залак е патолошка повреда на оклузијата, во која горниот дел од забите силно протерува во однос на долниот дел на зглобот. Оваа патологија може да доведе до брадата на брадата, деформација на лицето, а не затворање на долните и горните дензиции, и како последица на тоа, нарушена функција на говор и голтање.

...
Таласемија (појавување симптоми: 1 од 6)

Таласемија - е наследна болест, која се карактеризира со кршење на синтезата на синџирот на хемоглобин. Таквиот патолошки процес доведува до формирање на функционално незначајни црвени крвни клетки. За да може детето да развие таква патологија, неопходно е да се наследат мутантните гени од нивните родители, но главната причина за формирање на болеста останува непозната денес.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте совет за стоматолог онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
стоматолог зема
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .