Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Микрогнатија: Симптоми и третман

Микрогнитија - главни симптоми:

Микрогнатијата е аномалија, која се карактеризира со фактот дека едно лице има неразвиена долна вилица. Во ретки случаи, патолошкиот процес се протега на долната вилица или двете половини на дентицијата.

Развојот на пониската микронегатија се јавува дури и кога бебето е во матката. Причините за ова прекршување е прилично голем број на фактори: пушење, злоупотреба на алкохол, инфективни процеси за време на бременоста.

Дијагнозата се изведува врз основа на физички преглед, лабораториски и инструментални дијагностички мерки. Третманот во овој случај може да биде и конзервативен и радикален. Изборот на тактиката за третман ќе зависи од формата и сериозноста на микрогнатијата.

Понатамошните предвидувања ќе зависат од сериозноста на патолошкиот процес, како и од навремениот почеток на третманот. Специфична превенција во однос на оваа болест не постои.

Етиологија

Формирањето на таква аномалија на големината на вилицата започнува во фетусот.

Развојот на патолошкиот процес може да се должи на следните етиолошки фактори:

 • нарушен фетален развој;
 • пушење, злоупотреба на алкохол пред бременоста и алкохолизам додека носат бебе;
 • тешки инфективни или воспалителни болести за време на бременоста;
 • недостаток на суштински елементи во трагови и витамини во телото на мајката.

Кај новороденчето, микрогнатијата може да се развие во позадината на следните патолошки процеси:

 • Марфанов синдром ;
 • прогерија ;
 • Расел синдром;
 • Тарнеров синдром ;
 • Робин синдром;
 • трисомија 13 и тип 18;
 • рано губење на млечните заби, поради одредени патолошки процеси;
 • патологии на ендокриниот систем;
 • болести на горниот респираторен тракт;
 • повреди на лицето;
 • абнормалности на лицето;
 • голема загуба на забите на рана возраст и нивна замена со протези.

Ваквата патологија на големината на вилицата, ако тоа не е последица на траума, може да се дијагностицира кај новороденче, бидејќи деформитетот на максилофацијалниот тип е јасно видлив.

Класификација

Според локализацијата, се разликуваат следниве форми на оваа болест:

 • мандибулна микрогнатија - се јавува најчесто;
 • супериорна микрогнатија или максиларна микрогнатија;
 • комплексен, со лезии на горниот и долниот дел.

Од природата на потеклото на патологијата може да биде:

 • конгенитална пониска микрогнатија или најчеста форма;
 • стекната патологија на големината на вилицата - последица на повреда.

Треба да се забележи дека патологијата на горната вилица е исклучително ретка кај децата.

Симптоматологија

Микрогнатија и норма

Во овој случај, постои изразена клиничка слика од специфична природа, па затоа проблемите со дијагнозата, како по правило, не се појавуваат.

Микрогнатијата се карактеризира како што следува:

 • долната вилица е значително помала од горната вилица, или, обратно, кога станува збор за горната форма на развојот на патолошкиот процес;
 • недостаток на здив;
 • повреда на залак, што може да доведе до нарушувања на говорот;
 • ако се случи горната форма, тогаш горната усна паѓа;
 • недостаток на јазичен развој;
 • расцеп на небото.

Микрогнатијата не води само кон физички, туку и на психолошки проблеми, наспроти позадината на која општите симптоми можат да се надополнат со следните клинички знаци:

 • детето е заклучено од неговите врсници;
 • социјалната фобија може да се развие;
 • лоша социјална адаптација.

Поради фактот што клиничката слика јасно се манифестира речиси веднаш по раѓањето, има секоја шанса да се започне со третман навремено, што дава релативно позитивни предвидувања.

Дијагностика

Првиот е физички преглед на пациентот, при што лекарот го одредува степенот на патолошкиот процес и понатамошните дијагностички мерки.

Општо земено, дијагнозата пред раѓањето на детето ги вклучува следниве постапки:

 • ехографија;
 • присуство на голема количина на амнионска течност.

По раѓањето на бебето, дијагнозата може да се базира на следново:

 • физички преглед;
 • Х-зраци испитување на вилицата - слики се земени во неколку проекции;
 • КТ скенирање, МНР.

Лабораториските стандардни тестови се изведуваат само кога е потребно, за време на подготовката за операцијата.

Врз основа на резултатите од испитувањето и дијагностичките мерки, лекарот ќе ја утврди формата на патологијата, како и понатамошниот третман.

Третман

Во овој случај, третманот може да биде и конзервативен и радикален, во зависност од тежината на патолошкиот процес.

Ако е можно да се елиминира патологијата со конзервативни мерки, методите за третман може да бидат како што следува:

 • Установите за чувари на уста и загради се инсталирани за да се елиминира патологијата;
 • изберете прашка за одржување на брадата;
 • инсталација на специјално избрани забни круни кои го водат правилниот раст на забите.

Лекарот ги избира сите ортодонски апарати поединечно.

Хируршка корекција на оваа патологија се врши во повеќето случаи со методот на Semenchenko:

 • вилицата се распакува, се прави хоризонтална инцизија на мукозното ткиво, потоа перистоумот е поделен на два дела од алвеоларниот процес - ова е потребно за понатамошно проширување на овој дел напред;
 • се сече сече по френулумот на горната усна;
 • лицевите ткива се одделени од коските на горната вилица;
 • механички ја менува локацијата на вилицата;
 • инсталирана е специјална гума за фиксирање, конци се применуваат со хируршка нишка.

Пневматикот е инсталиран околу 60 дена. Како резултат на оваа операција, залак се враќа кај некое лице, јазикот се повлекува и дишењето е нормализирано.

Во постоперативниот период на пациентот е пропишан курс за рехабилитација, по што патологијата е целосно елиминирана. Релапс во овој случај не може да биде.

Ако терапијата се започне навремено и правилно, тогаш предвидувањата се позитивни - со користење на методот на ортодонтски апарати или со помош на операцијата, можно е да се отстранат и физиолошките и козметолошките проблеми.

Специфична превенција не постои.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате микрогнатија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот стоматолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Хеморагија на мозокот (појавување на симптоми: 2 од 7)

Крварењето на мозокот е еден од најчестите типови на абнормална циркулација на крв во кранијалната празнина. Таков процес се јавува бидејќи садовите на мозокот стануваат тенки и кревки, со што се зголемува ризикот од нивно прекинување во секој момент, што всушност предизвикува крварење.

...
Пред-ударна состојба (појавување на симптоми: 2 од 7)

Состојбата пред-удар е група на специфични симптоми, чиј изглед може да укаже на пристап на васкуларна катастрофа во мозокот. Оваа болест најчесто ги засега постарите лица на возраст од четириесет и седумдесет години, но неодамна е забележана нејзината распространетост кај младите луѓе.

...
Увилитис (појавување симптоми: 2 од 7)

Увулитот е воспалителна болест која влијае на мал процес кој се наоѓа на задниот раб на непцето. Како по правило, овој процес се карактеризира со силна болка, тешкотии при дишењето и чуство на туѓо тело во грлото. Според Меѓународната класификација на болестите на десеттата ревизија (МКБ 10), оваа болест е доделена на шифрата К12.2. Третманот на оваа болест го пропишува само лекар, откако се извршени сите потребни лабораториски и инструментални дијагностички постапки.

...
Дијастема (појавување на симптоми: 2 од 7)

Дијастема е болест која се карактеризира со развивање на видлив интердентален простор кој ги одвојува централните ициктори. Горниот дензит е засегнат неколку пати почесто од долниот. Главните причини за развојот на патологијата остануваат непознати, но при проучувањето на многу набљудувања, клиничарите дошле до заклучок дека генетската предиспозиција е основен фактор.

...
Аденција (појавување на симптоми: 2 од 7)

Аденција е болест која е дефект во стоматолошките единици, што резултира со нивно делумно или целосно отсуство. Оваа болест може да се дијагностицира кај возрасни и деца. Бидејќи таквото отстапување е примарно и секундарно, природно е причините во секој конкретен случај да се разликуваат. Постојат многу предиспонирачки фактори, кои се движат од смртта на забите на забите и завршуваат со широк спектар на стоматолошки патологии.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте совет за стоматолог онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
стоматолог зема
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .