Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Амелобластом: Симптоми и третман

Амелобластом - главните симптоми:

Амелобластомот е патолошки процес во кој формирањето на бенигрен тумор се јавува главно во долниот дел на вилицата. Оваа болест води кон уништување на коскеното ткиво, деформација на вилицата, поместување на дентицијата.

Во 80% од случаите, амелобластомот се развива во долниот дел на вилицата, но не е исклучена лезијата на горниот дензит. Не постои разлика по основа на пол: најчесто се дијагностицира на возраст од 20 до 60 години. Кај децата, болеста е исклучително ретка.

Клиничката слика се изговара, па проблемите со навремена дијагноза, како по правило, не се појавуваат. Треба да се напомене дека и покрај фактот дека образованието е бенигно, трансформацијата во малигна болест не е исклучена.

Дијагнозата се изведува преку физички преглед, лабораториски и инструментални студии. Третманот е само хируршки. Конзервативната терапија, како и популарниот третман, е неефикасна. Според ICD десеттиот код за ревизија D16.4 и D16.5.

Невозможно е да се направи недвосмислена прогноза во овој случај, бидејќи сè ќе зависи од клиничката и морфолошката слика на патолошкиот процес, како и од типот на тумор. Малигниот амелобластом се карактеризира со исклучително лоша прогноза.

Етиологија

Точната причина за развојот на амелобластомот во моментов не е утврдена.

Клиничарите ги идентификуваат следните предиспонирачки фактори за развој на таков патолошки процес:

 • оштетување на оралната лигавица;
 • онколошки заболувања во лична и семејна историја;
 • повреди на вилицата;
 • пенетрација на туѓи предмети во синусите - фрагменти на забите, пополнување и така натаму;
 • хемиска експозиција, зрачење;
 • пушење, земање дрога;
 • генетска предиспозиција за такви болести.

Треба да се разбере дека овие се можни предиспонирачки фактори, а се уште не се утврдени точните етиолошки причини за развојот на таквата болест.

Класификација

Амелобластомот е класифициран според неколку карактеристики.

Значи, според клиничка и морфолошка компонента, се разликуваат следниве видови:

 • цистична форма - најчестата - постојат цистични формации кои можат да бидат единечни или меѓусебно поврзани;
 • масивна или цврста форма - структурата на сунѓерести ткива, оваа форма релативно ретко се дијагностицира.

Патологијата на локализација може да биде од такви видови како:

 • мандибуларен амелобластом;
 • амелобластом на горната вилица.

Исто така, разликуваат неколку видови на тумори според хистолошкиот принцип:

 • базалните клетки;
 • грануларна клетка;
 • фоликуларен;
 • плеоморфен;
 • акантаматозен.

Одредување на форма на бенигна едукација е можно само преку соодветни дијагностички мерки.

Симптоматологија

Амелобластом на долната вилица

Амелобластомот се развива многу долго, па почетниот тек на клиничката слика на симптомите нема.

Општо земено, клиничката слика на овој патолошки процес се карактеризира како што следува:

 • повреда на асиметријата на лицето - може да биде мала или изразена, и како што туморот расте, асиметријата ќе се зголеми;
 • болка што ќе биде погрешна за забоболка;
 • поместување и олабавување на забите;
 • во местата на повреда, вилицата постепено се деформира;
 • палпација може да ја одреди подуената површина на коската;
 • може да се формираат фистули со гноен-серозен исцедок.

Во некои случаи, туморот може да се прошири во носната празнина, што резултира со проблем со носната дишење. Кожата на лицето, на местото на локализација на туморот, не се менува.

Текот на патолошкиот процес може да биде комплициран од воспалителниот процес, што само ќе ја влоши состојбата на пациентот. Ако третманот не се започне навремено, тогаш е возможен развој на тешки компликации: транзицијата на бенигни процес на малигната не е исклучена.

Дијагностика

Дијагнозата на амелобластомот се изведува со помош на физички преглед, лабораториски и инструментални методи на испитување. Во овој случај, потребна е консултација со стоматологот, но може да побара дополнителен преглед од онколог.

Дијагностичката програма ги опфаќа следните активности:

 • општ и биохемиски тест на крв;
 • радиографија;
 • КТ скенирање, МРИ;
 • цитолошки преглед;
 • тест за тумор маркери.

Во голем број клинички случаи е потребна диференцијална дијагноза во однос на следните патолошки процеси:

 • карцином на плунка;
 • сквамозен карцином ;
 • стоматолошки цисти на воспалителна етиологија;
 • формирање на фоликуларен цист.

Според резултатите од клиничките испитувања, ќе се направи точна дијагноза и ќе биде пропишан ефективен третман.

Третман

Третманот на овој патолошки процес е само хируршки. За време на оперативната интервенција се врши ресекција на погодената област. Ако патологијата се дијагностицира навремено, тогаш хирургијата ќе биде минимална - само туморот ќе биде исцрпен, а вилицата се зачува.

Во случај туморот да достигне прилично голема големина, третманот ќе биде потежок, како што се случува деформацијата на вилицата, што води не само кон физиолошки проблеми, туку и на видлив козметички дефект.

Во постоперативниот период, на пациентот му се доделени голем број терапевтски интервенции, вклучувајќи и лекови:

 • антибиотици;
 • нестероидни антиинфламаторни;
 • лекови против болки;
 • витамински и минерални комплекси.

Исто така е неопходно да се прилагоди исхраната на пациентот: се препорачува исхрана која ја исклучува грубата храна. По секој оброк треба да се врши санитација на усната шуплина со антисептик раствор.

Ако по операцијата е отстранет значаен дел од вилицата, тогаш ќе биде потребна дополнителна пластична хирургија за реконструкција на вилицата и враќање на природниот облик на лицето.

За жал, дури и со навремена хирургија и позитивен исход на терапијата, не може да се отфрли релапсот. За да се намали ризикот од повторно развивање на патолошкиот процес, ресектабилната област внимателно се третира со раствор на фенол. Во некои случаи, дополнително може да се препише носењето специјални ортодонтски структури.

Можни компликации

Амелобластомот може да предизвика развој на следниве компликации:

 • воспалителен процес со чести рецидиви;
 • премин на бенигно образование во малигни.

Дополнително, ако се започне процесот, се јавува деформација на вилицата, што доведува до видлив козметички дефект.

Прогноза

Ако терапијата се започне навреме, тогаш прогнозата е позитивна. Сепак, мора да се запомни дека исходот од терапевтските интервенции може да се влоши значително ако се појави малигнитет.

Специфична превенција, за жал, не постои. Треба веднаш да се консултира со лекар, а не да се само-лекува.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате амелобластом и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот стоматолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Остеобластокластом (појавување симптоми: 3 од 7)

Остеобластокластомот (синглен тумор на гигантските клетки, остеокластом) се смета за прилично чест тумор, кој е претежно бениген по природа, меѓутоа, има карактеристики на малигнитет. Главната ризична група се состои од лица од 18 до 70 години, болеста многу ретко се дијагностицира кај деца.

...
Генерализиран периодонтитис (појавување симптоми: 2 од 7)

Генерализиран периодонтитис - влегува во категоријата на најкомплицираните стоматолошки проблеми, во кои постои широко распространета пародонтална лезија. И покрај фактот дека болеста влијае на забите, нејзините компликации се однесуваат на внатрешните органи.

...
Периодонтален апсцес (појавување симптоми: 2 од 7)

Периодонталниот апсцес е воспалителен процес во гума, наспроти позадината на која се формира формација со големини кои се движат од мал грашок до орев и пурулентна течност внатре во фокусот. Мажите и жените се подеднакво погодени од патологијата.

...
Полиодонтика (појавување симптоми: 2 од 7)

Полиодонтиката (сингл суперкомплетети заби, хипердонтија) делува како еден од видовите аномалии во бројот на стоматолошки единици, што се карактеризира со зголемување на нивниот број. Присуството на дополнителни заби при целосно игнорирање на проблемот доведува до формирање на многу непријатни последици.

...
Невритис на тригеминалниот нерв (појавување симптоми: 1 од 7)

Тригеминалниот нерв е еден од најголемите кранијални нерви кои се протегаат на површината на забите и лицето. Како невритис на тригеминалниот нерв, вообичаено е да се дефинира ништо друго освен воспаление на овој нерв, што е придружено со карактеристични сензации на болка долж неговите гранки. Покрај оваа манифестација, парезата (т.е. нецелосната парализа), комплетната парализа, како и општата загуба на чувствителност, исто така стануваат актуелни. Во овој случај, тригеминалниот невритис, симптомите на главниот тип на кои што укажавме, можат да бидат предизвикани од изложеност на различни фактори.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте совет за стоматолог онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
стоматолог зема
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .