Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Подреденост: Симптоми и третман

Потомство - главните симптоми:

 • Говорно оштетување
 • Болка во долната вилица
 • Malocclusion
 • Пробивање на брадата
 • Свитка на крлежи
 • Кликнување при движење на челустите
 • Lisp
 • Татарска формација
 • Нарушена функција на џвакање
 • Формирање на јаз во устата
 • Избувна долна усна
 • Неможност да се направат гризени движења

Потомството е максилофацијална аномалија, која се карактеризира со неприродно проширување на долниот дел од забната вилица. Болеста може да се стекне (мината болест) и вродена - генетска предиспозиција.

Потомството има второ име - мезилен залак. Таквото отстапување од нормата е забележано во сагитталната рамнина, а може да се забележи во било кој период на формирање на оклузија.

Болеста се однесува на честите болести, се јавува кај 30% од целата популација, без оглед на возраста, може да придонесе за нарушување на говорот, влијае на појавата на лицето. Најчесто е сенилното потомство, кое е поврзано со целосно губење на забите, се забележува по 50-60 години.

Постојат неколку видови на патологија која може да има вистинска и лажна форма, патолошка и физиолошка карактеристика на развојот.

Патолошката форма, која предизвикува разни видови нарушувања, мора да се корегира со цел да се обноват функционалните максиларни способности и да се подобри изгледот на пациентот.

Оваа болест е дијагностицирана при првата посета на стоматологот. Се спроведува истражување, се идентификуваат причините и видот на патолошкиот процес, по што тераписките мерки се препишуваат на пациентот со потомство.

Етиологија

Постојат два вида на оваа патологија. Кога долната вилица е повлечена напред е прогенирана, а кога горната вилица е повлечена напред, тоа е прогнатус.

Во вториот случај, причината најчесто е несоодветно хранење на детето кога бебето го засолнува брадавицата, а не на градите или лошите навики на детето (цицање на прст, јазик или други предмети) или поради повреда на назалното дишење.

Потенцијата, исто така, може да се случи под влијание на разни физиолошки или морфолошки фактори. Ако се појават отстапувања при формирање на залак, треба да ја пронајдете причината.

Главните причини за потомството се:

 • недостаток на заби во горната вилица;
 • абнормалности во развојот на фетусот;
 • мајчинска болест за време на бременоста;
 • прекршувања во однос на ерупција на првите заби;
 • конгенитални аномалии, кога небото не се спојува со процесите на алвеолите;
 • хронични заболувања на горниот респираторен тракт, хипотрофија на тонзилите ;
 • траума на детето за време на трудот, кога бебето минува низ рачниот канал;
 • премногу голем јазик - се зголемува притисокот врз долната вилица, што придонесува за неговото испакнување;
 • рано губење на млечни заби;
 • рахитис кај деца;
 • со погрешна положба на главата на детето за време на спиењето.

Провокативните фактори можат негативно да влијаат врз џвакањето и мускулите на лицето, што резултира со зголемен притисок на долната вилица, придонесувајќи кон отстапување од нормата.

Класификација

Научниците разликуваат голем број на класификации на болеста.

Според Betelman патологијата е поделена на такви видови како што се:

 • микрогнатија на горната вилица;
 • микрогнатија на долниот дел;
 • макрогнатијата пониска и микрогнатија горната.

I. Дорошенко ги идентификува следниве форми на потомство:

 • како резултат на неразвиеноста на долниот дел (тело, гранка, фронтален дел);
 • како резултат на недоволен развој на горниот дел (тело);
 • како последица на предната положба на долната вилица (во зглобот).

Заедно со овие класификации, постојат и други видови патологија:

 • Вистински потомство. Ги зафаќа не само предните заби, туку и страничните заби, формирајќи простор меѓу нив. Во овој случај, функционалните карактеристики се значително оштетени, способноста за џвакање се влошува, нема можност да се откинува со користење на предните илузорни четки. Надворешно, брадата со долната усна се турка напред, со што се протега долниот дел од лицето. Корекцијата дава многу лошо, во напредни случаи не се лекува.
 • Лажни потомци - само одделни фронтални заби влегуваат во инверзна врска. Овој тип на отстапување е забележан кај пациент со nonunion на непцето и алвеоларниот процес, кои биле подложени на хируршка корекција, но поради неразвиена горната вилица се случува аномалија. Причините за ова отстапување се непрвосните хилкови на млечните заби, што го предизвикува детето да ја турка долната вилица напред кога јаде, а во мирување се враќа на своето место. Оваа група вклучува сенилна потомство, која е поврзана со целосно губење на забите. Оваа аномалија е забележана поради анатомските карактеристики на структурата, кога алвеоларниот лак од горе е понизок отколку одоздола.

Во фазата на развој постојат следниве типови:

 • Физиолошките прогени, кога отстапувањата од нормата се мали и не предизвикуваат проблеми со џвакањето, вилиците работат правилно, нема проблеми со говорот, не е нарушен естетскиот изглед. Овој тип на аномалија не бара лекување и корекција.
 • Патолошки потомство. Карактеризира со повреда во функционирањето на вилицата. Причините за различните: може да бидат вродени и може да се стекнат. Таквите прекршувања бараат третман и корекција, бидејќи тие предизвикуваат сериозен непријатност, има проблеми со говорот и негативно влијаат на функционалноста на другите системи.

Во зависност од тоа која група спаѓа во абнормалната структура на мандибулата, употребата на терапевтски манипулации ќе зависи.

Симптоматологија

Потенцијални симптоми

Потомството се карактеризира со следниве симптоми

 • значителен јаз формира во усната шуплина;
 • издут брадата со долна усна напред;
 • има проблеми со говорот;
 • неможноста да се грижат за движење;
 • функцијата на џвакање се намалува поради патолошката локација на задниот дел;
 • големината на алвеоларните лакови надвор од нормата.

Во мезискиот залак, голема улога играат функционални нарушувања што доведуваат до проблеми со џвакање и гризење храна. Поради продолжениот долен дел, може да се забележи болка, крцкање, кликање во зглобовите. Во говорот, забележано е појава на лиспа која придонесува за формирање на забен камен.

Оваа болест бара дијагноза, бидејќи не сите негови сорти се физиолошки абнормалности. Вистинската форма на патологија во последните фази на формирање на залак практично не е корегирана.

Дијагностика

Кога се однесуваат на специјалист, се изведуваат и надворешни испитувања и внатрешни (во усната шуплина), се разгледуваат поплаки.

Потоа се вршат следниве активности:

 • отстранување на антропометриски индикатори;
 • се прави проценка на оклузија на усната шуплина;
 • се врши функционален тест, со помош на кој се открива вистинско потомство или лажен потомство.

Потоа, се утврдува степенот на патолошка девијација:

 • користејќи специјални ролки;
 • телероенгенографија се прави;
 • се изведува ортопантомографија;
 • Х-зраци испитување.

Електромиографијата на темпоралните и џвакачките мускули се изведува за да се идентификува функционалното оштетување.

Присутниот лекар може да го упати пациентот за консултација со отоларинголог или логопед, бидејќи отстапувањата на говорниот апарат се изучуваат во говорната терапија.

Третман

Изборот на методи за корекција на болеста, како што е потомството, ќе зависи од возраста на пациентот, тежината на болеста.

Ортодонтскиот третман има за цел да го стимулира растот и развојот на горната вилица и доцнењето на долниот дел - височината и положбата на забите едни на други се прилагодуваат.

За бебиња кои се користат:

 • вестибуларна плоча за да се ослободи од лоши навики, како што се цицање на палецот;
 • се користи екстраорална облекување;
 • се користат специјални интраорални помагала (лак, плочи, капа).

Неопходно е нормализирање на голтањето и следење на точната локација на главата за време на спиењето.

За постарите деца користете:

 • плочи со извори;
 • оклузална постава;
 • специјални уреди.

За возрасни:

 • загради се поставени;
 • забивање на забите во потомство;
 • се изведуваат вежби за говорна терапија;
 • должината на долните редови е намалена - некои делови од забите на мандибулата се отстрануваат, горната непца се проширува.
Подложни загради

Комбинираната корекција може да се изврши кога се преместуваат и горните и долните делови, како и пластичната хирургија.

Лажни потомци поради мали отстапувања бараат минимална интервенција. Протетиката најчесто се изведува ако ова отстапување е забележано кај постари лица.

Ако се користи хардверската техника, тогаш времето на корекција го одредува докторот: некои пациенти ќе имаат доволно годишна возраст, а времето на лекување ќе достигне четири до пет години.

Може да побара дополнителна фиксација на резултатите од третманот.

За да го направите ова, користете:

 • држачи е структура во форма на лак која не е отстранлива, ставена во внатрешната празнина на јазичниот дел на забите, помага да се одржи точната положба на забите;
 • обучувачи - користени за корекција, се отстранливи, треба да се носат до 8 часа на ден со постепено намалување на времетраењето;
 • ножеви, кои се изработени од силикон, го формираат ослободувањето на забите, времетраењето на употребата е од 20 часа на ден со постепено намалување на времето.

Пронинеата на сенилот најчесто се поврзува со старосни карактеристики. Во такви случаи е соодветна протетика, што е воспоставување на стоматолошки импланти, употреба на делумни, флексибилни протези. Тие можат да бидат преносливи, фиксни, хибридни.

Исправката ќе има позитивен изглед ако детето сеуште не е целосно формирано залак и може да се направи исправно со помош на одредени манипулации. Во возрасен, кога вилицата е целосно формирана, ова нема да функционира.

Можни компликации

Потомството може да предизвика функционални абнормалности:

 • дефекти во говорниот апарат;
 • проблеми со џвакање храна;
 • потешкотии со гризење;
 • дисфункција на виличниот зглоб.

Со неправилно дистрибуирано оптоварување на забите, се јавува пренапонирање на пародонталните ткива, што доведува до развој на пародонтална болест , рано губење на забите, формирање на кариес и забен камен .

Превенција

Превентивните мерки ќе бидат во природната доењето на детето, да се ослободат од лошите навики, како што се цицање прсти. Неопходно е да се следи точната позиција на главата на детето во сон, навремено да се третираат и да се елиминира погрешниот раст на забите.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате подредена и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: хирург , стоматолог , педијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Дислокација на долната вилица (појавување симптоми: 4 од 12)

Дислоцирањето на долната вилица е патолошка состојба, суштината на која лежи во поместувањето на артикуларната глава од нејзината анатомска положба, односно се лизга на предниот наклон на артикуларниот туберкулоза на темпоралната коска. Ваквите промени доведоа до постојано нарушување на функционирањето на ТМЈ. Стапката на преваленца варира од 1,5 до 5,5% кај сите дислокации.

...
Дијастема (појавување симптоми: 3 од 12)

Дијастема е болест која се карактеризира со развивање на видлив интердентален простор кој ги одвојува централните ициктори. Горниот дензит е засегнат неколку пати почесто од долниот. Главните причини за развојот на патологијата остануваат непознати, но при проучувањето на многу набљудувања, клиничарите дошле до заклучок дека генетската предиспозиција е основен фактор.

...
Патолошки абразија на забите (појавување симптоми: 3 од 12)

Патолошки абразија на забите (син Зголемена забирање на забите) е брзо прогресивно заболување на забите, кое се карактеризира со намалување на тврдото ткиво и промена на анатомскиот облик на стоматолошките единици.

...
Длабоко залак (појавување симптоми: 2 од 12)

Длабоко залак - претставува прекршување на зглобовите, кои се карактеризираат со преклопување на горните зглобни редови на долниот дел од стоматолошките единици. Слична патологија во ортодонцијата се јавува кај секој втор пациент.

...
Полиодонтика (појавување симптоми: 2 од 12)

Полиодонтиката (сингл суперкомплетети заби, хипердонтија) делува како еден од видовите аномалии во бројот на стоматолошки единици, што се карактеризира со зголемување на нивниот број. Присуството на дополнителни заби при целосно игнорирање на проблемот доведува до формирање на многу непријатни последици.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте совет за стоматолог онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
хирургот зема
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
стоматолог зема
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .