Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Дислокација на забите: Симптоми и третман

Дислокација на забот - главните симптоми:

 • Зголемена салвација
 • Заборавка
 • Болка во непцата
 • Оток на непцата
 • Намалена мобилност на вилиците
 • Болка за џвакање
 • Мобилност на заби
 • Црвенило на непцата
 • Зглобните заби
 • Недостасува некои заби
 • Намалување на висината на видливиот дел од забот
 • Лунарно крварење од непцата
 • Мускулна руптура на гуми за џвакање

Дислокација на забот - поместување на стоматолошката единица како резултат на механички оштетувања, што доведува до поместување на забот од алвеоларната дупка и оштетување на сврзното ткиво. Овој вид нарушување на интегритетот на зглобот не може да се појави поради внатрешни патолошки процеси: главната причина е само надворешно оштетување.

Клиничката слика за таквата штета е сосема специфична - асимптоматскиот тек не се забележува. Третманот на ударната дислокација на забот се изведува само сеопфатно и се избира поединечно, во зависност од тежината на оштетувањето и состојбата на забот.

Според меѓународната класификација на болестите од десеттата ревизија, ваквата повреда спаѓа во делот "Повреди, труења и други последици од изложеност на надворешни причини". Така, дислокација на кодот на забот МКБ-10 има - S03.2.

Етиологија

Дислокацијата на забот може да биде предизвикана од следните етиолошки фактори:

 • неправилно отстранување на катниците;
 • прекршување на препораките на лекарот по некои стоматолошки операции - инсталација на имплант, системи за заградата, локална хируршка интервенција;
 • пад во кој удар паѓа на вилицата;
 • само-отстранување на стоматолошката единица;
 • лоши навики - отворање шишиња со заби, пукање ореви, разни цврсти предмети.

Дислокација на заб кај дете може да се должи на следните фактори:

 • навика на грицкање работи - играчки, моливи;
 • јаде премногу тешко за бебе молари;
 • обидете се сами да ја отстраните стоматолошката единица.

Треба да се забележи дека кај децата ваквите нарушувања најчесто се дијагностицираат на 2 години, кога стоматологијата сеуште не е целосно зајакната. Постарите деца често имаат дислоцирани бебешки заби.

Класификација

Класификација на димензиите на забите

Постојат следниве видови на повреди:

 • целосна дислокација на забот - губењето на стоматолошката единица од дупката е често придружено со трауматизација на блиското ткиво;
 • погодена дислокација на забите - целосно или делумно поместување на забната единица во правец на телото на вилицата, што доведува до значително уништување на коскеното ткиво;
 • непотполна дислокација на забите - коренот на поместување од алвеолите се јавува само делумно, и е проследен со прекин на пародонтот.

Секоја форма на повреда има своја клиничка слика.

Симптоматологија

Чести симптоми на таква повреда вклучуваат:

 • болка во областа на оштетување;
 • крварење;
 • нарушена подвижност на вилицата;
 • прекумерна саливација.

Со нарушена дислокација, клиничката слика ќе се карактеризира како што следува:

 • руптура на мукозата на непцата;
 • лунарно крварење;
 • моларен прилично стабилен;
 • перкусии е слаба;
 • намалување на висината на видливиот дел од круната на забната единица;
 • пациентот може да има чувство дека молар воопшто не е видлив.

Дислокација на нецелосниот заб се карактеризира со следниве симптоми:

 • оток, црвенило на непцата, во некои случаи може да има јаз;
 • подвижноста на молар, негово поместување во зглобот;
 • остра болка при притискање на местото на повреда, правејќи џвакање да стане невозможно;
 • тешко крварење од џвакање на џвакање.

Овој тип на повреда честопати е проследен со оштетување на меките ткива на усните, што исто така ќе биде придружено со тешки крварења.

Комплетна дислокација на забите ја има следната клиничка слика:

 • на забната единица недостасува или може многу слабо да се држи до меките ткива на бунарот;
 • дупката на распрскуваниот моларен крварење во голема мера или е полна со свеж крвен згрутник;
 • во повеќето случаи, повредата е придружена со оштетување на меките ткива на усните, оралната мукоза, непцата, што исто така предизвикува крварење;
 • во областа на оштетување може да има болка со остра, пулсирачка природа;
 • оток на блиските ткива.

Со овој тип на дислокација, најчесто се оштетени фронталните катници во горната вилица. Долната вилица ретко страда.

Во случај на такви повреди, веднаш треба да побарате медицинска помош, бидејќи инфекцијата може да навлезе во отворена рана, што неизбежно ќе доведе до развој на други болести, вклучувајќи ги и оние од не-стоматолошка природа.

Дијагностика

Дијагнозата на овој вид повреда, како по правило, не предизвикува потешкотии поради специфичноста на клиничката слика и очигледни надворешни знаци на оштетување.

Прво, стоматолог врши инспекција на усната шуплина.

За време на инспекцијата се забележува следново:

 • периодонталниот јаз се зголемува околу обемот;
 • постои силен синдром на болка во перкусија.

Со цел да се утврди сериозноста на патолошкиот процес и да се избере ефективен третман, понатаму се спроведуваат инструментални анализи, како што се:

 • тродимензионална компјутерска томографија;
 • вилица на вилицата;
 • електрична донаторска дијагностика - овој метод на испитување се користи за проценка на состојбата на пулпата, коскеното ткиво и пародонталното ткиво.
Панорамска слика на забите

Стандардните лабораториски тестови не се изведуваат, бидејќи тие не претставуваат дијагностичка вредност. Во некои случаи, може да се изврши комплетна крвна слика.

Методот на третман се определува со резултатите од дијагностичките мерки.

Третман

Дислоциран третман на забите вклучува поединец. Комплексот на терапевтски мерки зависи од видот на повредата. Прво, евалуацијата на можноста за одржување на стоматолошка единица, ако не е целосно дислокација.

Ако е ова можно, се врши следново:

 • под локална анестезија, молар е поставен на исто место;
 • мобилноста на оштетената стоматолошка единица се елиминира со шинзирање со брзо зацврстена пластика или специјална жица;
 • во случај на некроза од пулпа, неговото отстранување се врши со запечатување на погодената област.

Кога се врши целосна дислокација на забот, се спроведуваат следните терапевтски мерки:

 • моларен трепан;
 • пулпата се отстранува со последователно пополнување на каналот;
 • коренот и дупката се третираат со антисептична супстанција;
 • ставете го забот и нежно поправете го.

Може да се употреби гума или систем за заградата за да се постави оштетен заб. Изборот на дизајни се врши поединечно.

Ако пациентот е дијагностициран со дислокација на заби на бебето или некомплетна дислокација на забниот заб, прво, се преземаат мерки за елиминирање на синдромот на болка . Понатамошниот третман вклучува лекување на местото на повреда со антисептичко решение и пополнување на каналот. Оштетениот молар е отстранет во повеќето случаи.

По главните терапевтски мерки, пациентот е пропишан со нежна диета, која мора да се следи за еден месец.

Исхраната на пациентот треба да се базира на одредени правила:

 • груба и цврста храна е исклучена;
 • не можете да јадете топли и ладни јадења - целата храна треба да биде само топла;
 • конзистентноста на садовите треба да биде течност, пире;
 • производи кои можат да предизвикаат иритација на мукозната мембрана (кисело, зачинета, премногу солено) треба да се исклучат.

Со посебна грижа неопходно е да се спроведе орална хигиена - подобро е да се подигне мека четка за заби, и не се препорачува да се користи забниот конец додека моларниот материјал целосно не се врати. За да се спречи иритација на мукозните мембрани и развојот на стоматитис, по секој оброк неопходно е да се измие усната шуплина со посебна алатка.

Можни компликации

Таквите повреди можат да предизвикаат следниве компликации:

Можете да спречите сериозни последици ако го набљудувате лекарот навремено и го добивате пропишаниот третман.

Што се однесува до превенцијата, најефективниот метод би бил да се спречи траума на забите и вилицата. Исто така, треба да ја следите оралната хигиена за да ги спречите болестите што доведуваат до влошување на забите.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате заби на заб и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот стоматолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Периодонтитис (појавување симптоми: 5 од 13)

Периодонтитисот е честа болест која влијае на сврзното ткиво лоцирано помеѓу коската на дупката и цементот на коренот на забот. Медицинската литература исто така го користи терминот "апикален периодонтитис". Таквата болест може да почне да напредува и кај возрасното и кај детето.

...
Фистула на гума за џвакање (појавување симптоми: 4 од 13)

Фистулата на гума за џвакање е патолошка форма, или поточно мал удар кој минува низ гума и се поврзува со непосредната лезија, која главно е локализирана во коренот на заболениот заб. Како по правило, таква дупка може да се види на местото на проекцијата на врвот на забот. Всушност, постојат многу причини за формирање на фистула на гума за џвакање. Исто така вреди да се напомене фактот дека може да се формира со апсолутно некое лице, без оглед на неговата возраст и пол. Често може да се идентификува фистула на непцата на дете. Оваа патологија бара навремена дијагноза и соодветен третман.

...
Хроничен гингивит (појавување симптоми: 4 од 13)

Хроничниот гингивит - се смета за една од најчестите лезии на непцата и е проток на воспаление кај нив. За болест не постојат ограничувања во однос на возраста и полот. Изворот на ваквата болест може да биде широк спектар на предиспонирачки фактори - почнувајќи од начинот на живот на лицето до текот на заболувања кои влијаат на органите на дигестивниот систем.

...
Скорбут (појавување симптоми: 3 од 13)

Цинга е болест која напредува поради недоволната содржина на витамин Ц (аскорбинска киселина) во човечкото тело. Ова, пак, води кон нарушување на производството на таков протеин како колаген, кој е одговорен за сигурноста на ѕидовите на крвните садови и еластичноста на сврзните ткива. Како резултат на тоа, постои постепено уништување на 'рскавицата и коските, намалување на функционалноста на коскената срцевина.

...
Татар (симптоми на појавување: 3 од 13)

Стоматолошкиот калкулус е патолошко прекривање со калциумови соли, остатоци од храна и бактерии на коренот на забите. Таквиот феномен предизвикува психички непријатности кај лицето, бидејќи го лишува од можноста да има снежно-бела насмевка. Покрај тоа, присуството на депозити на емајлот може да предизвика развој на разни воспалителни болести во усната празнина, па дури и да доведе до губење на забите. Затоа, најдобро е да се вклучите во спречувањето на развојот на патологијата, и ако веќе се појави, тогаш треба да се консултирате со лекар во најраните фази - на овој начин може брзо и без оштетување на забите да го отстраните забите.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте совет за стоматолог онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
стоматолог зема
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .