Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Патолошки абразија на забите: симптоми и третман

Патолошки абразија на забите - главните симптоми:

 • Главоболка
 • Болки во зглобовите
 • Сува уста
 • Губење на слухот
 • Намалена визија
 • Зголемена чувствителност на забите
 • Болка во лицето
 • Неможноста за џвакање храна нормално
 • Усна капка уста
 • Непријатност на вратот
 • Malocclusion
 • Нејасен говор
 • Свитка на крлежи
 • Кликнување при движење на челустите
 • Повреда на оралната мукоза
 • Непријатност во вратот
 • Недостаток на видливост на забите додека се смешка
 • Изречени назолабијални набори
 • Изречени брадни свитоци
 • Намалување на висината на долната третина од лицето

Патолошки абразија на забите (син Зголемена забирање на забите) е брзо прогресивно заболување на забите, кое се карактеризира со намалување на тврдото ткиво и промена на анатомскиот облик на стоматолошките единици.

Оваа болест припаѓа на категоријата полиетиолошки нарушувања, што значи дека неколку негативни фактори можат истовремено да влијаат врз неговото формирање, на пример, абнормален залак, мелење на заби, професионални опасности и наследни нарушувања.

Клиничката слика вклучува голем број на специфични карактеристики, како што се хиперсензитивност и промена во нормалниот облик на стоматолошки единици, како и оштетено функционирање на темпоромандибуларниот зглоб.

Точната дијагноза и тежината на болеста се поставени во позадина на темелно испитување на забите. Покрај тоа, лекарот ги зема предвид податоците за инструменталните испитувања.

Ортопедскиот третман е наменет за употреба на уреди како што се заштита од уста и фурнири, круни и пломби. Исто така се потребни лекови и физиотерапија.

Меѓународната класификација на болестите од десеттата ревизија доделува посебно значење за таквата повреда: кодот за ICD-10 е K03.0.

Етиологија

Патолошката абразија на забите е прилично честа болест - околу 12% од светското население живее со таква дијагноза. Во исто време, пациентите имаат намалување на значителен слој на тврди ткива на заби, наспроти позадината на која се зголемува физиолошката бришење на емајлот и дентинот. Комбинацијата на таквите прекршувања доведува до појава на голем број проблеми: морфолошки, естетски, функционален.

Главната група на ризици се состои од луѓе од 40 до 45 години, а на возраст од 25-30 години ваквата болест е доста ретка. Сепак, ова не значи дека таквата патологија не може да се дијагностицира кај децата. Најчесто ваквата дијагноза е направена од машки претставници.

Често, зголемена абразија се забележува на такви заби:

 • џвакање hillocks преморители;
 • катници;
 • сечење рабови на фронтални стоматолошки единици.

Следните групи провокатори можат да влијаат на појавата на таквата патологија:

 • морфолошка инфериорност на тврди ткива;
 • функционална преоптовареност на забите;
 • негативни ефекти врз стоматолошките единици;
 • функционална инсуфициенција на тврди забни ткива.

Така, патолошката абразија на забите може да се развие во позадината на следниве патологии и состојби:

 • Стентонов синдром - Капдепона;
 • мермерна болест;
 • osteogenesis imperfecta;
 • прекршување на метаболичките процеси на минералниот и протеинскиот метаболизам;
 • Панхипопитуитаризам;
 • рахитис ;
 • хипопаратиреоидизам ;
 • колитис ;
 • обилна дијареа;
 • недостаток на исхрана;
 • делумна аденција ;
 • погрешен залак;
 • ирационални протези;
 • бруксизам или мелење на заби;
 • широк спектар на штетни орални навики, на пример, грицкање на ноктите и меките ткива околу нив;
 • долгорочна употреба на одредени лекови;
 • професионални опасности, кога едно лице е принудено долго време да контактира со хемиски и токсични супстанции;
 • флуороза ;
 • зрачење, киселина и алкална некроза;
 • зрачење на главата и вратот за терапевтски цели;
 • употреба на фиксни протези од метало-керамички или фосфор;
 • употребата на прекумерно тешки четки за заби за чистење на забите, како и производи кои содржат абразивни честички.

Формирањето на болести, исто така, може да влијае на:

 • хронична интоксикација на телото;
 • патологии на ендокриниот систем;
 • лезии на централниот нервен систем.

Исто така, не ја исклучувајте можноста за влијанието на наследни нарушувања во развојот на тврди забни ткива.

Класификација

Патолошката абразија на забите е поделена според следниве критериуми:

 • должина;
 • авион;
 • длабочина;
 • форма на лезија.

Во зависност од рамништето на бришење се разликуваат следниве видови болести:

 • хоризонтална;
 • вертикална;
 • мешани

Врз основа на преваленцата на болеста, се истакнува:

 • генерализирана форма на патолошко абразија на забите;
 • ограничена или локализирана форма;
 • компензирана форма.

Исто така постојат и 4 степени на сериозноста на болеста, различна во длабочината на оштетувањето:

 • Фаза 1 - бришење се јавува во рамките на емајлот на инцизорите или кучестите, премолниците и моларрите;
 • Степен 2 - се брише до 1/3 од висината на забната круна, а исто така е изложен и дентинскиот слој;
 • Фаза 3 - избришани 2/3 од целата висина на забната крона;
 • Степен 4 - тврди ткива на стоматолошки единици се бришат за повеќе од 2/3 од круната (во вакви случаи, само ортопедскиот третман ќе биде ефикасен).

Бидејќи и таков лезии се зафатени со постојани и привремени заби, класификацијата од страна на млечните единици го вклучува патолошкото абразија на забите:

 • Тип 1 - бришење на сегменти како што се инцизори, кучиња од кучиња и катници се појавуваат со 3-4 години;
 • Тип 2 - целосно бришење на емајл, придружено со точка отворање на емајл-дентин заеднички на возраст од околу 6 години;
 • Тип 3 - бришење не подлабоко од дентин кај дете над 6 години пред замена на млечни заби со постојани единици;
 • 4-тиот тип-дентин абразија се забележува со изложување на забната празнина;
 • Тип 5 - бришење на целата стоматолошка круна.

Според формата на избришеноста, патологијата е поделена на:

 • аспект;
 • ткаеше;
 • зачекори;
 • клеточен;
 • мешани

Според степенот на оштетување, се разликуваат следниве форми на болеста:

 • физиолошки - не оди подалеку од емајлот;
 • преоден избричен емајл и делумно дентин;
 • патолошки - ограничен на дентин.

Во однос на физиолошкото бришење на забите, тогаш овој процес се одвива постепено и нормално изнесува 0.034-0.042 милиметри секоја година.

Во текот на физиолошката варијанта постојат три фази:

 • Првиот е стар до 25-30 години, и се случува измазнување на ридовите на премори и катници;
 • вториот - 45-50 години - тврди ткива на стоматолошки единици се бришат во рамките на емајлот;
 • третиот - над 50 години - физиолошкиот процес е во рамките на границата на емајл-дентин, понекогаш слојот на дентинот делумно се допира.

Патолошката абразија може да се изрази на стоматолошките единици на една или двете вилици. Не е невообичаено за тешкото ткиво да се избрише значително повеќе на еден дензит отколку на другото. Дури и на иста вилица, забите може да се избришат до различни степени.

Симптоматологија

Симптоми на абнормална абразија на забите

Главната клиничка манифестација на опишаната болест е промената на анатомската форма и висината на една или повеќе забни круни.

Покрај тоа, симптомите ги вклучуваат следниве знаци:

 • ефектот на "беззабана уста" - ова значи дека за време на насмевката не можете да ги видите забите на една личност;
 • повреда на мукозниот слој на образите и усните од остри рабови на забите;
 • каснување промени;
 • пониска висина на долната третина од лицето;
 • пропуст на аглите на устата;
 • живописна манифестација на назолабијални и брадни набори;
 • болка во зглобовите и мускулите на лицето;
 • непријатност во вратот и вратот;
 • главоболки;
 • кршење и крцкање на вилицата при отворање на устата;
 • нејасен говор;
 • намалување на визуелната острина и слухот;
 • недоволна саливација со зголемена сувост на устата;
 • проблеми со џвакање храна;
 • зголемена чувствителност на тврди забни ткива до прекумерно ладна или топла храна и пијалоци;
 • горење и болка во јазикот без видливи надворешни промени.

Симптомите, исто така, вклучуваат нарушено функционирање и промена на позицијата на темпоромандибуларниот зглоб, што може да предизвика разни повреди на вилиците.

Дијагностика

Со воспоставувањето на точна дијагноза, честопати нема проблеми, бидејќи клиниката е специфична и изразена, но во исто време дијагностичкиот процес мора да се интегрира.

Пред се, стоматологот треба самостојно да изврши неколку манипулации, имено:

 • да ја проучи историјата на болеста за да се бараат вродени и стекнати болести кои можат да влијаат на појавата на опишаното нарушување;
 • собира и анализира животна историја на пациентот за да се идентификува најкарактеристичниот етиолошки фактор;
 • внимателно ги испита сите стоматолошки единици;
 • оцени параметри на лицето;
 • детално го доведувате во прашање пациентот - ова е потребно за да се одреди првиот пат на појава и интензитет на сериозноста на клиничките манифестации на слична патологија.

Инструментална дијагноза на патолошки абразија на забите вклучува имплементација на:

 • ортопантомографија;
 • електромиографија;
 • томографија на темпоромандибуларниот зглоб;
 • радиографија на индивидуални заби;
 • електрична дијагностика.
Како се изведува ортопантомографијата

Лабораториските тестови во овој случај немаат дијагностичка вредност.

Третман

Патолошката абразија на третманот на забите ја вршат ортопедски лекари или стоматолози-терапевти. Прво, работата на лекарите ќе биде насочена кон елиминирање на предизвикувачкиот фактор.

Ова може да бара:

 • нормализација на минералниот метаболизам;
 • елиминација на ендокрини патологии;
 • детоксикација терапија;
 • инсталирање или замена на протези;
 • мелење на истакнати рабови на стоматолошките единици.

За да се неутрализира чувствителноста на забите е неопходно:

 • ингестија на минерални и витамински комплекси;
 • медицинска електрофореза;
 • апликации на флуоринирани супстанции.

Ортопедскиот третман ги комбинира:

 • облечен во заштитна чкрипа;
 • употреба на мостови или отстранливи протези;
 • реставрација на стоматолошки единици користејќи фурнири и луминери;
 • употреба на инсерти за трупци и вештачки круни;
 • враќање на обликот на забите со материјали за полнење;
 • промена на залак со поставување на заштитници на устата, што може да биде заб или заб.

Тактиката на третманот е избрана поединечно за секој пациент, земајќи ги предвид следните фактори:

 • примарен извор;
 • фаза и природа на болеста;
 • индивидуалните карактеристики на пациентот;
 • возрасна категорија на пациентот.

Превенција и прогноза

За да се избегне патолошки абразија на забите кај дете или возрасен, потребно е да се придржуваат до неколку едноставни превентивни мерки, вклучувајќи:

 • отфрлање на лоши орални навики;
 • навремена нормализација на метаболичките процеси;
 • менување на работни места или користење на лична заштитна опрема при работа со токсични супстанции и хемикалии;
 • рано откривање и лекување на оние болести кои можат да доведат до развој на опишаното нарушување;
 • редовни посети на забар.

Патолошката абразија на забите има двосмислена прогноза, која зависи од природата на појавата на таквата болест и од почетокот на соодветната терапија. Целосното отсуство на третман ќе доведе до губење на забите, изречени промени во периодонтиумот, дисфункција на TMJ и мастикуларни мускули.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате абнормална абразија на забите и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот стоматолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Пред-стрес држава (појавување симптоми: 4 од 20)

Состојбата пред-удар е група на специфични симптоми, чиј изглед може да укаже на пристап на васкуларна катастрофа во мозокот. Оваа болест најчесто ги засега постарите лица на возраст од четириесет и седумдесет години, но неодамна е забележана нејзината распространетост кај младите луѓе.

...
Баротраума (појавување симптоми: 4 од 20)

Баротраума - оштетување на ткивото кое е предизвикано од промена на волуменот на гасот во телесна празнина поради промена на притисокот. Овој патолошки процес може да се забележи во ушите, белите дробови, забите, гастроинтестиналниот тракт, очите и параназалните синуси. Клиничката слика за таквата повреда е доста изразена, поради што проблемите со дијагнозата, како по правило, не се појавуваат. Третманот го пропишува само квалификуван лекар.

...
Длабоко залак (појавување на симптоми: 4 од 20)

Длабоко залак - претставува прекршување на зглобовите, кои се карактеризираат со преклопување на горните зглобни редови на долниот дел од стоматолошките единици. Слична патологија во ортодонцијата се јавува кај секој втор пациент.

...
Заушки (појавување симптоми: 3 од 20)

Епидемичен паротит (или заушки) е акутна вирусна болест која се јавува при изложување на парамиксовирус. Заушки, чии симптоми се манифестираат како треска, општ тип на интоксикација, како и зголемување на плунковните жлезди (еден или повеќе), во чести случаи, исто така, влијаат врз другите органи, како и во централниот нервен систем.

...
Цервикална остеохондроза (појавување симптоми: 3 од 20)

Цервикалната остеохондроза, чија концентрација е забележана, како што може да се утврди од името, во вратот, е прилично честа патологија. Цервикалната остеохондроза, чии симптоми не можат секогаш да се сметаат единствено единствено како оваа болест, со оглед на карактеристиките на нејзината локализација и локалните процеси, често доведува до третман на специјалисти во други области, па затоа е контрадикторни овој симптом.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте совет за стоматолог онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
стоматолог зема
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .