Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Полиодонтика: Симптоми и третман

Полиодонтика - главни симптоми:

 • Треска
 • Дијареа
 • Зголемена салвација
 • Заборавка
 • Синдром на болка
 • Затворање
 • Воспаление на оралната лигавица
 • Оток на непцата
 • Забивање на забите
 • Кариес
 • Оток на носната лигавица
 • Неможноста за џвакање храна нормално
 • Malocclusion
 • Каснување на јазикот
 • Ниво на тешкотија
 • Татарска формација
 • Повреда на оралната мукоза
 • Повреда на дикцијата
 • Распрскува меѓу забите
 • Зголемете го бројот на забите

Полиодонтиката (сингл суперкомплетети заби, хипердонтија) делува како еден од видовите аномалии во бројот на стоматолошки единици, што се карактеризира со зголемување на нивниот број. Присуството на дополнителни заби при целосно игнорирање на проблемот доведува до формирање на многу непријатни последици.

Главните извори на оваа аномалија моментално не се познати. Сепак, повеќето специјалисти од областа на стоматологијата сугерираат дека активирањето е во кршење на текот на ембриогенезата.

Покрај присуството на дополнителни стоматолошки единици, клиничката слика исто така вклучува и формирање на дијастема (расцеп меѓу забите) и преоптоварување.

Дијагнозата не предизвикува проблеми поради специфични симптоми. Процесот на утврдување на точна дијагноза вклучува темелно испитување на усната шуплина и неколку инструментални процедури.

Третманот е да се отстранат суперкомплетни сегменти. Само во некои случаи чекаат тактика или се ограничени на употреба на протези или други ортодонтски структури.

Етиологија

Полиодонтиката кај луѓето е прилично ретка аномалија - таа се дијагностицира кај околу 2% од популацијата на целиот свет. Според статистичките податоци, најчесто таквото пореметување се наоѓа кај мажјакот.

Во моментов не се познати причините за појавата на дополнителни загради на забите со комплетно формиран ред на заби. Сепак, постојат неколку теории во врска со развојот на таквата патологија.

Еден од нив смета за дополнителни заби како атавизам, односно орган што исчезнал во процесот на еволуција. Така, ова нарушување е своевидно наследство од далечните предци.

Некои специјалисти од областа на стоматологијата сугерираат дека таков проблем делува како последица на поделбата на забниот пупка или зголемената митотична активност на забните плочи.

Исто така, не ја исклучува можноста полиодонтијата да се развива дури и во фаза на развој на феталните органи. Како што е познато, формирањето на млечни и постојани стоматолошки единици веќе се одвива во текот на ембриогенезата. Треба да се напомене дека таквата теорија е најчеста кај специјалистите.

Генетската предиспозиција, исто така, може да доведе до појава на дополнителни primordia - болеста има автозомно доминантен и автосомно рецесивен начин на наследување.

Класификација

По своето потекло, полиодонцијата е поделена на:

 • лажни - развој на голем број на заби кај возрасни поради нецелосно губење на млечни стоматолошки единици. Вториот може да остане долго време по проценетото време на нивното губење. Понекогаш, со оваа форма, нема промени во оклузијата и не се случува непријатност. Единствена манифестација е фактот дека млекото и трајните заби се зголемија заедно;
 • точно, што често се предизвикува со генетска предиспозиција. Во вакви случаи, почнуваат да се формираат дополнителни катници.

Хипердонтијата може да се појави во 4 типа, кои во стоматологијата се разликуваат во спојувањето на комплетните единици со суперкомплет:

 • постелнина - во вакви случаи, само емајлот на дополнителниот заб расте на површината на целосниот заб и зема форма на рид;
 • Круна фузија - комплетно спојување на делови од круната се наоѓа, но без вклучување на корените во патолошкиот процес;
 • коренот на фузија - се забележува ситуација која е сосема спротивна на претходната;
 • целосна фузија.

Покрај тоа, тие испуштаат типична и атипична форма на болеста. Првата варијанта на протокот е индицирана во случајот кога се појавуваат дополнителни заби само во веќе формирана зуба. Вториот тип се дијагностицира многу поретко и се карактеризира со појава на дополнителна стоматолошка единица надвор од забите.

Симптоматологија

Симптоми на хипердонтика

Полиодонтиката се карактеризира со изразување на неколку, но многу специфични симптоми, кои во голема мера го поедноставуваат процесот на утврдување на точна дијагноза. Така, се презентираат главните клинички манифестации:

 • повреда на дикцијата;
 • проблеми со јадење и џвакање храна;
 • формирање на расцеп меѓу забите;
 • чести воспалителни лезии на мукозните мембрани на усната шуплина;
 • изречена промена на залак;
 • болки на лелекање;
 • зголемена мобилност на нормални заби;
 • редовна траума на оралната лигавица;
 • затворени и несоборливи.

Покрај тоа, може да се појават хронични болести на дигестивниот, нервниот и ендокриниот систем.

Мора да се има на ум дека таквите симптоми се карактеристични за возрасните. Кај децата, клиниката ќе биде малку поинаква. Во оваа категорија на пациенти се забележани:

 • проблеми со јадење;
 • зголемена плунка;
 • зголемување на индикаторите за температура;
 • оток на носната лигавица;
 • оток во областа на почечење на забот на бебето;
 • силна болка;
 • дијареа;
 • трајна повреда на јазикот.

Покрај тоа, децата имаат проблеми со оралната хигиена, што предизвикува развој на голем број компликации, како што е кариесот или формирањето на забен камен .

Дијагностика

Иако хипердонтиката и има специфични клинички манифестации, процесот на дијагностицирање мора нужно да биде интегриран пристап. Пред се, стоматологот треба:

 • да се запознаат со семејната историја;
 • да ја проучува историјата на болеста;
 • собира и анализира животна историја на пациентот;
 • да спроведе темелна инспекција на усната шуплина;
 • Сослушајте го пациентот или неговите родители во детали - ова е неопходно да се подготви комплетна симптоматска слика.

Меѓу најинформативните инструментални процедури кои вреди да се истакнат:

 • Х-зраци;
 • ортопантомографија;
 • КТ
Ортопантомографија

Лабораториските тестови во овој случај немаат дијагностичка вредност.

Слична патологија треба да се разликува од:

 • абнормалности на обликот и позицијата на комплетни заби;
 • бенигна неоплазма на вилиците.

Покрај тоа, ќе бидат потребни консултации со ортодонтот и стоматолошки хирург.

Третман

Во најголем дел од ситуациите, терапијата на полиодонтијата е насочена кон хируршко отстранување на вишокот на забни единици - оваа постапка кај деца и возрасни се изведува под локална анестезија.

Во третманот, посебно место им се дава на активности кои имаат за цел олеснување на ерупцијата на стоматолошките единици. За да го направите ова, користете:

 • антипиретични лекови;
 • лекови против болки;
 • локални анестетици во форма на масти или креми.

Кога детските заби избиваат делумно, тие се свртуваат кон стимулација на овој процес, што се постигнува со:

 • вибростимулација;
 • електростимулација;
 • специјална масажа.

По отстранувањето на забниот заб за секој пациент, прашањето за употреба на ортодонтските апарати е индивидуално решено. Ова често се покажува кај децата, а најефикасните во овој случај се специјални чувари и загради.

Можни компликации

Полиодонтиката се смета за прилично опасна болест, бидејќи недостатокот на третман е полн со формирање на такви компликации:

 • искривување и поместување на корените на постојаниот заб;
 • несоодветно образование или злоупотреба;
 • доцна ерупција на стоматолошките единици. Покрај тоа, тие можат да останат во вилицата на сите - како заби се нарекуваат "спиење";
 • деформација на зглобот;
 • развој на пародонтолошки воспалителни процеси;
 • формирање на отворен или длабок залак ;
 • трајни повреди на оралната мембрана;
 • тешкотијата на грижата за усната шуплина и понатамошниот развој на кариес, лош здив;
 • прекршување на јасноста на говорот, особено лишање.

Покрај тоа, вреди да се укаже на прашања како изолација, постојано исмевање на врсници и проблеми со социјалната адаптација.

Превенција и прогноза

Бидејќи точните причини за формирање на хипердонтика остануваат непознати, општата превенција е ограничена само на таквите препораки:

 • контрола над соодветниот тек на бременоста;
 • посета на специјалист за генетика пред зачнувањето;
 • редовни посети на забар. Ова е индицирано за возрасни и деца, и е неопходно за рано откривање на патологијата.

Прогнозата е генерално поволна. И покрај тоа што е речиси невозможно да се избегне развој на таква болест, со навремено лекување за квалификувана помош можете целосно да се ослободите од него.

Во спротивно, се формираат несакани компликации и последици, кои значително го намалуваат квалитетот на животот кај пациентите кои биле дијагностицирани.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Полиодонтика и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот стоматолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Периодонтален апсцес (појавување на симптоми: 5 од 20)

Периодонталниот апсцес е воспалителен процес во гума, наспроти позадината на која се формира формација со големини кои се движат од мал грашок до орев и пурулентна течност внатре во фокусот. Мажите и жените се подеднакво погодени од патологијата.

...
Хиперстезија (појавување симптоми: 5 од 20)

Хиперестезијата (синхрониска хиперсензитивност) може да укаже на зголемена ментална ексцитабилност или прекумерна подложност на кожата, барем - заби, дел од главата, на надворешни стимули. Патологијата може да се развие кај возрасни и деца.

...
Халитоза (појавување на симптоми: 4 од 20)

Халитозата се карактеризира со постојан непријатен мирис од устата, што не е елиминирано со традиционални средства за хигиена или превенција. Постои нарушување кај возрасни и деца, без оглед на возрасната група.

...
Апсцес на заби (појавување симптоми: 4 од 20)

Заб апсцес - акутно гноен воспаление, кое е локализирано во коренот на забот. Оваа болест често се нарекува флукс. Причините за патологијата се сите видови на бактерии, кои, продирајќи во коренот, се размножуваат и предизвикуваат воспаление, кое понатаму може да доведе до супурација. Во напредни случаи, сепса се развива.

...
Периодонтитис (појавување симптоми: 3 од 20)

Периодонтитисот е една од најчестите болести пронајдени во областа на стоматологијата. Периодонтитисот, чии симптоми се карактеризираат со воспаление на непцата, поминувајќи до останатите ткива, фиксирање на забите и нивното опкружување, во крајна линија доведува до уништување на периодонталниот спој, како и уништување на интервалеларната септа и, како резултат на тоа, губење на забите.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте совет за стоматолог онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
стоматолог зема
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .