Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Дислокација на мандибулата: симптоми и третман

Дислокација на долната вилица - главните симптоми:

 • Тешкотии со дишењето
 • Болка во долната вилица
 • Неможност целосно да ја отворите устата
 • Асиметрија на лице
 • Тешкотии со говорот
 • Крварење од увото
 • Тешкотии со голтање
 • Нејасен говор
 • Пробивање на брадата
 • Свитка на крлежи
 • Кликнување при движење на челустите
 • Неможност за затворање на устата
 • Бен откос
 • Чин се премести назад
 • Офсет корен јазик назад
 • Болка во паротидната област
 • Главата навалена напред
 • Образите изедначување
 • Неможност за затворање на забите
 • Неможност за затворање на усните

Дислоцирањето на долната вилица е патолошка состојба, суштината на која лежи во поместувањето на артикуларната глава од нејзината анатомска положба, односно се лизга на предниот наклон на артикуларниот туберкулоза на темпоралната коска. Ваквите промени доведоа до постојано нарушување на функционирањето на ТМЈ. Стапката на преваленца варира од 1,5 до 5,5% кај сите дислокации.

Главната причина за појавата на повреда е поврзана со остри движења на самата вилица или силно надворешно влијание врз неа. Ова нарушување може да се развие самостојно.

Симптомите на патологија се специфични и изразени, а главните се сметаат за неможност за отворање или затворање на устата, конфузија на говорот, зголемено лизгање, дислокација на брадата и силен болен синдром .

Точната дијагноза може да биде направена само од страна на трауматолог, кој ќе се потпре на информациите добиени при темелен физички преглед и широк спектар на инструментални испитувања.

Медицинска помош за дислокација на долната вилица се состои во репозиционирање, кое може да се направи и со конзервативни методи и со помош на хируршка интервенција.

Во меѓународната класификација на болести од десеттата ревизија, ова нарушување доби посебно значење. Код ICD-10 ќе биде S03.0.

Етиологија

Дислокацијата на долната вилица може да се развие и независно и на позадината на текот на одредени болести. Ова може да се должи на остри движења на самата вилица или со силно надворешно влијание врз него.

Спонтаното поместување на темпоромандибуларниот зглоб може да предизвика такви фактори:

 • крик;
 • пеење;
 • зевање;
 • гризат голем дел од храната;
 • повраќање;
 • смеа
 • четкање на забите;
 • навика за глодање ореви или отвори шише заби.

Понекогаш сличен дефект е резултат на некои медицински постапки:

 • отстранување на стоматолошкиот впечаток;
 • отстранување на стоматолошки единици;
 • бронхоскопија;
 • гастрични сензори;
 • гастроскопија;
 • интубација.

Најчесто ваквата патолошка состојба се развива против позадината на директен удар на долната вилица, пад на брадата или други максилофацијални повреди.

Меѓу патолошките извори се истакнуваат:

Главните негативни предиспонирачки фактори:

 • целосно отсуство на стоматолошки единици - edentia;
 • слабеење на лигаментозниот апарат на темпоромандибуларниот зглоб;
 • намалување на висината на артикуларниот туберкулоза;
 • хипермобилност на зглобовите на оваа локација;
 • изедначување на артикуларната глава.

Треба да се забележи дека почесто ваквата дијагноза е направена за жените и старите лица, поради следниве причини:

 • помала големина на артикуларниот туберкулоза;
 • мала длабочина на мандибуларната јама;
 • слабост на зглобовите на лигаментниот апарат.

Класификација

Главните видови на дислокација:

 1. Едностран пораз. Тоа е ретко, бидејќи патолошките промени влијаат само на еден зглоб. Во такви случаи, клиничката слика вклучува устата отворена и брадата се префрла на здрава страна.
 2. Билатерален пораз. Се карактеризира со поместување на вилицата напред, со целосно отворена уста и тешкотија во функцијата за говор.

Оваа состојба се случува:

 • целосна - краевите на коските не можат целосно да се допрат;
 • нецелосни - краевите на коските во контакт во дел (subluxation на вилицата).

Класификација со поместување на артикуларната глава:

 • фронтална дислокација;
 • заден спој;
 • латерална дислокација.

Со присуство на истовремени повреди, се случува дислокација на мандибулата:

 • едноставно - ако не доведе до структурно нарушување на кожата;
 • Сложена - може да предизвика прекин на кожата, тетивите, меките ткива и крвните садови.

Во зависност од текот на патологијата е:

 • акутен - не поминале повеќе од 10 дена од моментот на дислокација;
 • хронични или хронични - карактеристични симптоми се присутни од 1,5 или повеќе недели.

До време на настанување емитираат:

 • конгенитални sprains;
 • стекнати дислокации.

Одделно, се смета вообичаената дислокација на долната вилица - состојба која се развива редовно, честопати во однос на позадината на текот на една од горенаведените болести, додека зева или со слаб притисок на површината. Вреди да се спомене дека оваа варијанта на патологија се карактеризира со спонтана репозиција, без медицинска интервенција.

Симптоматологија

Нормален зглоб и дислокација

Клиниката за оваа состојба ќе се разликува малку во зависност од видот на болеста. Симптоми на билатерална дислокација:

 • неможноста да се затворат усните и забите;
 • тежок и нејасен говор;
 • изречена болка во паротидната област;
 • екскреција на големи количини на плунка;
 • поместување на брадата напред;
 • израмнување на образот.

Со еднострани лезии се забележани:

 • лице асиметрија;
 • неможност целосно да се затвори усната шуплина;
 • менувањето на брадата на здрава страна;
 • мандибуларна девијација;
 • карактеристична криза и пукање;
 • болка во зафатениот зглоб.

Со предната дислокација, симптомите се речиси идентични. Следните знаци укажуваат на задна дислокација:

 • неможност за отворање на устата;
 • тешкотии при голтање и дишење;
 • неартикулиран говор;
 • остра болка во паротидниот регион;
 • принудена позиција на главата - навалена напред;
 • поместување на коренот на јазикот и брадата назад;
 • крварење од ушниот канал.

Сите симптоми може да се појават кај возрасни и деца, но на жртвата треба да им се даде прва помош:

 • јавете се на медицински тим;
 • примена на завој што ќе ја поправа и поддржува долната вилица;
 • покривање на устата со впивливо ткиво - за отстранување на вишокот плунка и како бариера што не ќе пропушти прашина или патогени;
 • не се обидува да зборува.
Билатерални и еднострани мандибуларни дислокации

Дијагностика

Дислокација на долната вилица е лесно да се дијагностицира, бидејќи повредата има доста специфични клинички знаци. За да се утврди точната дијагноза, сосема е доволно да се направи следново:

 • проучување на историјата на болеста - да се бара провокатор со патолошка основа;
 • собирање и анализа на историјата на животот - да се идентификуваат изворите на независна или посттрауматска дислокација;
 • темелно физичко испитување;
 • палпационен преглед на оштетениот сегмент;
 • детален преглед на лицето близу до жртвата - да изготви комплетна симптоматска слика.

Меѓу инструменталните испитувања, проблематична дијагноза ги вклучува следните процедури:

 • виолна радиографија во неколку проекции;
 • КТ скенирање;
 • МНР

Пред да започнете со третманот на дислокација на долната вилица, патологијата е задолжителна за да се разликува од фрактура на кондиларниот процес.

Третман

Како да се постави шприц, знае специјалист во областа на протезиската стоматологија, трауматологија или максилофацијална хирургија. Можеби ќе треба итна нега.

Намалувањето на дислокација со конзервативни методи се состои во воведување на инфилтрација или спроводска анестезија со последователна употреба на такви опции:

 • Хипократ метод;
 • Gershuni метод;
 • Техника на Попеску;
 • методот на Ходоровиќ;
 • Блеман метод.
Намалување на дислокација на долната вилица според Хипократ

Откако е потребно да се обезбеди имобилизација на вилицата за период од 1 до 3 недели. Во овој момент, пациентите треба да ја напуштат потрошувачката на цврста храна.

Третман на мандибуларна дислокација со помош на хируршка интервенција вклучува следните манипулации:

 • ресекција на зглобните глави;
 • зајакнување на лигаменти;
 • продлабочување на артикуларната празнина;
 • репозиција или фиксација на интраартикуларниот диск;
 • да ја зголеми висината на артикуларниот туберкулоза.

По операцијата, се прикажува механотерапија:

 • носи ортопедски помагала или гуми за 2-3 месеци;
 • медицинска електрофореза;
 • галванизација;
 • терапевтска масажа;
 • изведба на специјални гимнастички вежби.

Кога отстапувањето било предизвикано од провокатор на болест, корекцијата на основната болест е неопходна за целосен третман.

Можни компликации

Ако некое лице целосно ги игнорира симптомите на болеста и одбива третман, веројатноста за такви последици е висока:

 • поткожни хематоми;
 • мандибуларни фрактури;
 • хеморагија;
 • оштетување на темпоралната коска.

Превенција и прогноза

Со цел да се спречи развојот на таквата состојба и да се намали веројатноста за појава на повреда, неопходно е да се придржуваат само до едноставни општи превентивни препораки:

 • избегне максилофацијални повреди;
 • постојано ја следи амплитудата на отворање на устата кога јаде, зева, вика или пее;
 • одберете искусен лекар за медицински процедури;
 • елиминирање на патолошки предиспонирачки фактори;
 • редовно се подложува на превентивен преглед во здравствена установа.

Дислокацијата на долната вилица има поволна прогноза, бидејќи е подложна на конзервативен или хируршки третман и не претставува закана за животот на пациентот. Релапс по третманот на мандибуларна дислокација е малку веројатно.

Ако болеста е од секундарна природа, не е исклучена можноста за развој на компликации од основната болест. Со рано оптоварување на вилицата, по репозицијата често се јавува вкочанетост на TMJ зглобовите.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате дислоцирана мандибула и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: стоматолог , ортопедски трауматолог , терапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Потомство (појавување симптоми: 4 од 20)

Потомството е максилофацијална аномалија, која се карактеризира со неприродно проширување на долниот дел од забната вилица. Болеста може да се стекне (мината болест) и вродена - генетска предиспозиција.

...
Патолошки абразија на забите (појавување симптоми: 3 од 20)

Патолошки абразија на забите (син Зголемена забирање на забите) е брзо прогресивно заболување на забите, кое се карактеризира со намалување на тврдото ткиво и промена на анатомскиот облик на стоматолошките единици.

...
Клипеловиот синдром - Feil (појавување симптоми: 3 од 20)

Клипел-Фејлов синдром е конгенитален аномален феномен на цервикалниот 'рбет, кој се карактеризира со фузија и намален број на пршлени. Главниот изразен симптом на патологија е бавен и краток врат.

...
Beckwith-Wiedemann синдром (појавување симптоми: 3 од 20)

Beckwith-Wiedemann-ов синдром е прекршување на физичкиот развој на лицето. Оваа болест може да се манифестира како светла симптоми или може да остане незабележана. Често се обрне внимание на надворешни знаци кои се јасно видливи: кога детето има родилна тежина од повеќе од четири килограми, висина - од педесет и шест сантиметри. Во синдромот, различни делови на телото се диспропорционални, па дури и асиметрични: јазикот често се зголемува, ушите се големи, а образите се премногу полни.

...
Екссудативен мултиформен еритем (појавување на симптоми: 2 од 20)

Erythema multiforme exudative - акутна болест која влијае на кожата и мукозните мембрани во човечкото тело. Се карактеризира со појава на полиморфни лезии, како и рекурентен проток. Најчесто болеста ги погодува луѓето од средна и млада возраст, но исто така се дијагностицира кај деца. Erythema multiforme е прилично честа болест која најчесто се чувствува за време на оф-сезона.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте совет за стоматолог онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
стоматолог зема
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
ортопедски и трауматолошки зема
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, Госпитална пл., Д.2, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .