Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Цисти на заби: симптоми и третман

Циста на заби - главните симптоми:

Циста на заби е тумор кој личи на капсула во облик и е локализиран во коскеното ткиво на вилицата, главно во регионот на врвот на коренскиот канал на погодениот заб. Циста на заб, чии симптоми во повеќето случаи се манифестираат само во рамките на доцната фаза на оваа патологија, како што е наведено со одредени класификации, е неразделно поврзана со грануломот, што, пак, дејствува како претходен процес.

Општ опис

За разлика од овој гранулом, цистата на забот е формирање на поголем по големина и делува како чест резултат на воспаленија кои се јавуваат во коренот на забот кој е засегнат од него. Како што веќе беше забележано, цистата на забите е обликувана како капсула, оваа капсула содржи воспалителен ексудат. Причината за нејзиното појавување може да биде и навлегување на инфекција и пренесување на повреди на пациентите. На овој начин, телото обезбедува локализација на воспалителниот процес, кој се манифестира во формирањето на густ тип на мембрана во близина на инфицирани мртви клетки, поради што, за возврат, обезбедува изолација на здрави ткива од прогресивно ширење на инфекцијата. Големината на формираната капсула во просек изнесува околу 0,5 см, но може да биде со големина од неколку сантиметри. Во овој случај, фигура до 0,5 см го одредува грануломот и ја зголемува во големина, соодветно, на циста.

Место на циста на заби

Може да се претпостави дека таквиот процес, кој се јавува со самостојната одредба на телото со заштита, не носи ништо опасно за себе. Сепак, ова воопшто не е случај, бидејќи симптомите на цистата на забот бараат соодветен пристап за да се избегнат компликации кои инаку би можеле да се манифестираат во форма на трансформација на циста дури и во канцероген тумор, а да не спомнуваме и други други подеднакво сериозни компликации кои произлегуваат од позадина.

Често, пациентите имаат прашање поврзано со карактеристиките на растот на цистата, или подобро, колку брзо расте. Оваа формација не се појави одеднаш, на нејзиниот изглед му претходи долга формација и раст, соодветно, "веднаш" не се појави, ако, се разбира, усната шуплина периодично се испитува од страна на специјалист за абнормалности во дентицијата.

Цисти на заби: причини

Главната причина што предизвикува развој на цистата на забите е инфекција, чиј развој започна поради заразени кариеси, покрај тоа, исто така, концентрирани се и воспалителни процеси, концентрирани во рамките на коронарната област. Хроничниот периодонтитис (кој ја дефинира таквата патологија како радикална циста), исто така, може да предизвика развој на циста. Циста на забот на мудроста, чии симптоми се манифестираат како резултат на комплицираниот процес на ерупција, се дефинира како пародонтозна циста.

Во некои случаи, цистата на забите се развива во максиларниот синус, причините за појавата се одредуваат врз основа на одредени студии на оваа формација. Првенствено, нејзиниот изглед провоцира присуство на хронична инфекција во усната шуплина, меѓутоа, ако цистата не е формирана поради тоа, тогаш сите заклучоци врз оваа оценка веќе се извлекуваат врз основа на резултатите од мерките на медицинска и терапевтска терапија применети на забите. Наспроти позадината на синузитис, пациентите понекогаш имаат циста на предниот заб. Оваа патологија е придружена со инфекција преку крвотокот, што резултира со раст на циста со формирање на водена празнина, а тоа, пак, предизвикува истенчување на кожното ткиво на забите.

Овој процес не ги заобиколува децата, особено новороденчињата - во нив често се наоѓаат млечни заби со гнојни цисти, тие се нарекуваат и Бон јазли. Формирањето на такви цисти се јавува во областа на гингивалната плоча на местото каде прво се формираат млечните заби, а потоа и постојаните заби. Во иднина, ако има резидуални ефекти по циста, тие можат да предизвикаат разни видови на формирање тумор. Неверојатно, циста кај новороденчето во некои случаи е заблуда за заби со заби. Треба да се земе во предвид барем фактот дека цистите обично се белузлави, а нивниот фокус не се разликува по големина. Во овој случај, нема потреба од посебен третман, бидејќи отстранувањето на цистата на забите во овој случај ќе се појави на независен начин, поради триење помеѓу непцата.

Повторно, траума или неправилно извршени манипулации од страна на стоматолошки третман - сето тоа исто така може да доведе до појава на циста на заби. Причините за нејзиното појавување вклучуваат следново:

 • периодонтитис (воспалителен процес во кој се јавува уништување на забните заби-ткива);
 • пулпитис (воспалителен процес во кој се зафаќа нервниот пакет на забот);
 • периодонтитис (воспалителен процес со истовремена штета на циркулаторните ткива);
 • дислокација на забот;
 • болести на назофаринксот во хроничната форма на курсот (течење на носот, синузитис, ангина, итн.);
 • кариес;
 • ARVI;
 • ослабен имунитет;
 • пушење, итн.

Во незабележлива форма на манифестација, циста може да се влоши, што се јавува особено при стрес, хипотермија, физичко или ментално преоптоварување, како и некои други фактори на влијание. Неверојатно, под влијание на овие фактори, цистичниот раст станува особено интензивен.

Треба да се забележи дека најголем ризик во однос на развојот на патолошкиот процес кој го разгледуваме, иако е одреден за забите што претходно биле пополнети или за забите со круни, во некои случаи е можно да се развие во заб кој изгледа надворешно сосема здрав. Веќе поради оваа причина, навременото лекување на циста станува можно кога пациентите следат препорака во врска со задолжителни посети на лекар најмалку еднаш годишно.

Циста на забите: симптоми

Оваа болест е особено опасна по тоа што неговите први знаци се појавуваат на сцената кога оваа формација достигнува значителна големина. Раните фази на формирање на цистата продолжуваат без симптоми.

Како што веќе наведовме, циста не се појавува веднаш, туку постепено, формирајќи повеќе денови или недели. Според тоа, појавата на првите симптоми може да се забележи. Манифестациите кои треба да се решат вклучуваат следново:

 • болка во вилицата, нема специфична област на локализација;
 • непријатност во процесот на џвакање храна;
 • оток на непцата.

Исто така, во рамките на проекцијата на коренот на забот, формирана е туберкула, со текот на времето се менува нејзината големина и постепено испакнатост - така се појавува цистата. Исто така во иднина може да се развие флукс, да се формира фистулен премин.

Со последователен раст на циста, следните симптоми на симптомите може да бидат предизвикани:

 • слабост;
 • отечени лимфни јазли;
 • треска

Како што веќе забележавме, симптомите се манифестираат главно во рамките на доцната фаза на процесот на формирање на цисти, односно токму кога станува доволно голем. Ако ртење се јави на максиларниот синус, тогаш симптомите се придружени со силни главоболки.

Таквиот симптом како забоболка не е толку интензивен со циста како и со други болести (на пример, со кариес), нејзината манифестација, повторно, е важно да се разгледа кога се постигнува доцната фаза. Изречени манифестации на симптоми се забележани во ситуација кога овој процес достигна воспаление на цистата на забите. Тука е појавата на болката во забот, развој на акутна форма на воспаление и флукс во неа. Како по правило, токму тоа е влошување на цистата што го отежнува игнорирањето.

Циста на заби: слика

Компликации

Со задоцнетото откривање на циста, се јавува постепена пролиферација, поради што се јавува уништување на коскеното ткиво, а истовремено се заменува со структури базирани на сврзно ткиво. Компликациите на цистата на забите во овој случај може да предизвикаат губење на овој заб. Како и за другите компликации, најчесто овие вклучуваат следните патологии:

 • топење на виличната коска поради постепениот раст на циста;
 • воспаление на лимфни јазли;
 • гноен облик на воспаление на циста;
 • развој на периститис или остеомиелитис поради изложеност на хронично воспаление;
 • развојот на хроничната форма на синузитис поради ртење во максиларните синуси на циста;
 • формирање на апсцес на образот или на гума поради гноен воспаление, што е важно и кај цистата и во претходната гранулома;
 • појава на флегмонот на вратот поради долг тек на гноен воспаление;
 • развој на сепса со истовремено крваво труење;
 • фрактура на спонтана вилица поради значителна пролиферација на циста со вистинско чистење на коската во регионот на основата на вилицата.

Како што можете да видите, компликациите во некои варијанти на нивната манифестација се многу сериозни, па затоа, кога болеста на забот боли, медицинскиот третман треба да биде задолжителен, бидејќи оваа болка може да укаже на почеток на гноен воспаление. Мирисот на гној во носот, исто така, треба да предупреди: ова може да го означи почетокот на воспалителниот гноен процес во максиларните синуси.

Дијагностика

Методот на испитување со Х-зраци е единствениот сигурен метод за откривање на цистата на забите. Сликата на цистата на забите во овој случај ќе го одреди присуството на овална или кружна темна точка со јасни контури. Во суштина, циста се фокусира на коренот на забот, поточно на врвот, не е тешко да се одреди на сликата. Единствен исклучок во овој метод на дијагностицирање во присуство на циста е опцијата во која не е видлива на рентген, што се случува ако коренот на забот не потпаѓа целосно во обемот на рендгенската слика, а цистата е, соодветно, нешто подалеку од нејзиниот раб. Во овој случај, се повторува сликата додека се концентрира на друга област која го покрива коренот на забот, предизвикувајќи сомневање за присуство на патолошки процес.

Слика на циста на забот (слика 1)
Слика на циста на забот (слика 2)

Цисти на заби: третман

Во третманот на цистата на забите, се користат две главни области: терапевтски третман и хируршки третман. Навременото откривање на образованието во рамките на раната фаза на процесот релевантно за него ја одредува можноста за примена на терапевтски, односно конзервативен третман. Оваа опција за третман е можна со големина на циста со дијаметар во опсег што не надминува 8 mm.

Третманот со лекови на циста е намален на спроведување на антисептичен третман, проследен со чистење на забот и запечатување. Како алтернатива на терапијата со лекови може да се користи депофореза. Во овој случај, бакар-калциумовата суспензија се воведува во коренскиот канал при последователната изложеност на електрична струја (на ниска моќност) на забот.

Антибиотиците за цистата на забите во некои случаи може да се препишат како помошен третман со цел спречување на формирањето на воспалителниот процес и неговото понатамошно ширење. Како независен и единствен метод за третирање на циста, не може да се употреби антибиотик (што значи исклучување на опцијата за посета на лекар), бидејќи во принцип не постои лек, чија употреба би обезбедила целосно отстранување на истата.

Најчесто, третманот на циста се изведува хируршки, што се објаснува со реткоста на дијагностицирање во рамките на почетните фази, при што е дозволено да се користат само методи на конзервативна терапија, без потреба од хируршка интервенција.

Цистата на забите се отстранува кога ќе достигне значителна големина. Неверојатно, релативно неодамна, оваа акција беше извршена само по отстранувањето на погодениот заб, но сега се користат повеќе методи за да се постигне отстранување на оваа формација без потреба од такво радикално дејство. При отстранување на цистата на забите, се применува анестезија, така што процесот не е проследен со болка. Отстранувањето на циста со заб може да се направи само во екстремни случаи, со комплициран тек на процесот (ртење на коренот на забот во циста или целосно уништување на забот, до корените), но најчесто се прават обиди да се спаси забот.

Главните методи на хируршки третман:

 • Цистектомија. Овој метод е фокусиран на отстранување на цистата на забите заедно со коренскиот канал. Значи, цистата е целосно отстранета, со зафаќање на школка и на горниот дел од забниот корен. Следно, раната се шие, антибиотиците и антисептичните раствори се пропишани за последователно испирање. Ако заб е еден корен, тогаш се полни, ако е повеќекратен, тогаш се отстранува.
 • Цистотомија. Овој метод се состои во отстранување на предниот ѕид на формацијата, поради што цистата комуницира со усната шуплина. Недостаток на овој метод лежи во долгиот тек на постоперативниот период.
 • Хемисекција. Во овој случај, не само отстранување на цистата на забите, туку и нејзиниот корен се врши во комбинација со дел од погодената стоматолошка круна.

Посебна точка треба да го потенцира третманот на латералниот циститен заб. Во овој случај, циста се отстранува без тешкотии и болка. Покрај тоа, процесот не само што ја отстранува оваа формација, туку и ја дезинфицира погодената област, со што се осигурува дека растот на патогените бактерии во оваа област е спречен и потоа се шири. Раната по овој тип на интервенција лечи доволно брзо, во повеќето случаи компликациите не се развиваат.

Ако се појават симптоми, укажувајќи на можното присуство на цистата на забот, треба да ја посетите стоматолог.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате цистичен заб и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш вие.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Периодонтитис (појавување симптоми: 6 од 9)

Периодонтитисот е честа болест која влијае на сврзното ткиво лоцирано помеѓу коската на дупката и цементот на коренот на забот. Медицинската литература исто така го користи терминот "апикален периодонтитис". Таквата болест може да почне да напредува и кај возрасното и кај детето.

...
Апсцес на заб (појавување симптоми: 5 од 9)

Заб апсцес - акутно гноен воспаление, кое е локализирано во коренот на забот. Оваа болест често се нарекува флукс. Причините за патологијата се сите видови на бактерии, кои, продирајќи во коренот, се размножуваат и предизвикуваат воспаление, кое понатаму може да доведе до супурација. Во напредни случаи, сепса се развива.

...
Туларемија (појавување симптоми: 4 од 9)

Туларемијата е болест од природна фокална природа, манифестирана во форма на акутна инфекција. Туларемија, чии симптоми вклучуваат лезии на лимфните јазли и кожата, а во некои случаи и мукозните мембрани на фаринксот, очите и белите дробови, се разликуваат и од симптомите на општа интоксикација.

...
Тироидитис (појавување симптоми: 4 од 9)

Тироидитис е цела група на болести кои се разликуваат во особеностите на етиологијата и се обединети со еден заеднички процес, што е воспаление на ткивата во тироидната жлезда. Тироидитис, чии симптоми се одредуваат во зависност од специфичната форма на текот на оваа болест, исто така може да се развие во стромит, болест во која зголемената тироидна жлезда се соочува со еднообразно воспаление.

...
Тонисилитис (појавување симптоми: 4 од 9)

Тонзилитис е воспалителен процес кој се јавува во областа на крајниците и се карактеризира со времетраење на сопствениот тек. Тонзилитис, чии симптоми се дефинирани како почесто име за болеста "ангина", е во патолошките промени на орофаринксот, слични едни на други, но се разликуваат во сопствената етиологија и се разбира.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте совет за стоматолог онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .