Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Перикоронитис: Симптоми и третман

Перикоронитис - главните симптоми:

Перикоронитис е воспаление локализирано во ткивото на џвакањето околу еруптираните стоматолошки единици. Најчесто, развојот на патологијата се забележува кога се појавува мудрост заб. Изворите на формирање на болеста често се забни во природата - тие вклучуваат промени во големината на забниот лак и задебелување на ѕидовите на забната вреќа. Акумулацијата на честички на храна, плакета или влијанието на патолошките агенси, исто така, може да делува како провоцирачки фактор.

Оваа болест е изразена кај неспецифични симптоми, имено во синдромот на болка со различна тежина, оток на непцата, неможноста целосно да се отвори устата, како и непријатен вкус и мирис од устата.

Во најголем дел од ситуациите, третманот на перикоронаритисот е хируршка - засегнатата стоматолошка единица е отстранета.

Во меѓународната класификација на болести со слична патологија се дава посебно значење. Кодот на перикоронаритисот МКБ-10 ќе биде - K05.2.

Етиологија

Патогенезата на развојот на воспалителниот процес лежи во влијанието на патогените бактерии во областа на формирање на мукопериостеален капак, кој се формира секој пат за време на ерупцијата на стоматолошките единици, вклучувајќи го и забот на мудроста.

Една празнина е формирана помеѓу таквата мукозна хауба и површината за џвакање на стоматолошката единица, во која делови од производите продираат и нивната ферментација се одвива. Оваа состојба е одлична основа за зголемување на бројот на микроорганизми кои предизвикуваат воспаление. Како што се размножуваат, енергично лачат токсински отпадни производи кои предизвикуваат изразување на клинички знаци на слична болест.

Како предиспонирачки фактори кои доведуваат до болеста, можат да дејствуваат:

 • акумулација на голем број на плочи;
 • менување на ширината на забниот лак во помалата страна за околу 1 сантиметар - ова се случува против позадината на недостаток на простор во вилицата за осмиот заб, кои исто така се нарекуваат мудрости заби;
 • задебелување на ѕидовите формирање на забни вреќи, кои за возврат опкружува круната на забот;
 • дебел мукозен слој на непцата;
 • улцерација или ерозија на гингивалната мембрана;
 • трауматизирачки ткива од забни микробни честички со тврда храна или со помош на тврда четка за заби;
 • долга и комплицирана ерупција на забот на мудроста.

Покрај тоа, вреди да се напомене дека веројатноста за развивање на таква болест зависи од возрасната категорија на пациентот - постарата личност, толку е болна и потешка за процесот на појава на нови стоматолошки единици во стоматологијата.

Влошувањето на сечењето на стоматолошката единица може да влијае на влошување на проблемот - може да излезе од гума за џвакање под одреден агол.

Класификација

Постојат две опции за појава на таква болест, зошто е вообичаено да се издвои

 • акутен перикоронитис - текот на патологијата започнува со благи болки, но по неколку дена се зголемува и се забележува експресија на дополнителни симптоми;
 • хроничен перикоронитис - е последица на целосно отсуство на третман на болеста во акутна форма. Во такви ситуации, постои брановиден курс со наизменични фази на ремисија и егзацербација.

Раздвојувањето на воспалителниот процес во гума во форма на проток:

 • катарлален периконитис - всушност, претставува почеток на развојот на патолошкиот процес, во кој симптомите се благи;
 • гноен перикоронитис - е најопасната форма на болеста, во која, покрај воспалението, се забележува и надувување на погодените ткива;
 • улцеративен периконитис - се карактеризира со фактот дека некротичниот процес се развива во зафатените ткива на непцата;
 • перикомоларен перикоронитис - е таков, ако грозниот фокус е скриен и изливот на гноен ексудат е нарушен. Во такви ситуации, се акумулира во меките ткива, а воспалението продира во подлабоките ткива, вклучувајќи го и перистоумот во постериорната моларна фоса во патологија. Оваа ситуација води до формирање на апсцес.

Симптоматологија

Перикоронитис

Акутен и хроничен тек на болеста има различни клинички знаци. Така, се претставени симптомите на акутната форма на перикоронитис:

 • значително отекување и црвенило на ткивото кое се наоѓа над забите на стоматолошката единица;
 • синдром на акутна и стрелачка болка;
 • ширење на болка во увото, очите и храмот од поразот на непцата;
 • изразен задушеност на образот и црвенило на кожата;
 • зголемени температурни вредности;
 • напади со главоболка.

Хроничниот курс на перикоронитис ги има следните клинички знаци:

 • појава на болка само додека џвака и голтање храна;
 • непријатен вкус во устата;
 • миризлив мирис од устата;
 • зголемување на обемот на мандибуларните лимфни јазли;
 • значајна црвенило и отекување на слузницата поставена над сечилото за сечење;
 • постепено уништување на соседните стоматолошки единици;
 • промена на вкусот.

Дијагностика

Точната дијагноза и ефективната тактичка терапија може да се направи само од стоматолог, кој најпрво мора:

 • студија на случај - да се бараат забни заболувања кои можат да доведат до воспалително оштетување на непцата во близина на еруптивниот заб;
 • собирање и анализа на животната историја на пациентот;
 • темелно испитување на усната шуплина со помош на специјални стоматолошки инструменти;
 • детален преглед на пациентот, со цел да се утврди сериозноста на симптомите и да се утврди природата на патолошкиот процес.

Дополнителните дијагностички мерки се:

 • Х-зраци на усната шуплина;
 • ортопантомографија;
 • КТ скенирање на главата.

Лабораториските тестови на човечките биолошки течности немаат дијагностичка вредност.

Третман

Можно е да се ослободи од воспаление само хируршки, но како третман на перикоронаритис се изведува на неколку начини:

 • дисекција на десната ракавица;
 • ексцизија на хаубата;
 • мудрост отстранување на забите.
Мудрост на екстракција на забите

Првиот метод на третман го вклучува стоматологот-хирург со мал линеарен инцизија на гуми за џвакање во областа под круната на пенетрирачката стоматолошка единица. Ова го прави возможно да се оди што е можно поскоро гноен ексудат, наспроти позадината на која ќе има намалување на воспалението.

Овој метод е надополнет со третманот на оперираниот фокус со антибактериски раствори, како и испирање на усната шуплина со дезинфекција на лековити супстанции или тинктури.

Претходните тактики на лекување во сите случаи не дозволуваат целосен лек, затоа лекарот може да донесе таква одлука како хируршко отстранување на џебот и ексцизија на аспираторот во перикоронитис. Таквата стоматолошка операција, наречена перикоронаротомија, се состои од следниве чекори:

 • локална анестезија;
 • третман на зоната на воспаление со антисептички раствори;
 • отстранување на меките ткива што висат над забот. Ова е направено со скалпел или медицински ножици;
 • миење на раната рана со антибиотици и хемостатични средства;
 • наметнување на јодоморфен тампон.

Хируршкиот третман исто така е индициран во оние ситуации во кои забот на мудроста е во позиција што го прави невозможно да се еруптира. Покрај тоа, индикациите за функционирање на екстракција на стоматолошки единици се:

 • кривата на забот на пациентот, во која се потпира на соседните заби;
 • отсуството на антагонисти во продолниот заб на спротивната страна;
 • анатомски карактеристики на непцата кои го прават невозможно целосно да се олесни воспалението;
 • чести рецидиви на болеста.

Друг третман за перикоронитис на забот е ласерскиот третман. Во исто време, инфрацрвениот зраци се изложени на проблематичната област преку кожата. Сепак, оваа техника има контраиндикација - развој на онкологија во усната шуплина.

Можни компликации

Самовработеноста дома или целосното одбивање на стручна помош речиси секогаш се заканува со такви компликации:

 • образование субпериостален апсцес;
 • перзистентна супурација, отежнувачки симптоми;
 • формирање на флегмон;
 • уништување на забите во непосредна близина на пациентот;
 • појава на остеомиелитис ;
 • хронично воспаление.

Превенција и прогноза

Не постојат специфични превентивни мерки за спречување на развојот на перикоронаритис. Единствената превентивна мерка е редовни посети на стоматологот - со што ќе се овозможи дијагностицирање на болеста во почетната фаза на развојот, како и лекување на забни заболувања кои предизвикуваат појава на воспалителен процес во ткивото на десната рака.

Прогнозата на перикоронитис во големо мнозинство на состојби е поволна - навремената иницијална терапија овозможува постигнување целосна наплата, а компликациите се развиваат ретко. Сепак, пациентите не треба да заборават дека тенденцијата на болеста е релапс и хроничност.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате перикоронаритис и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот стоматолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Периодонтитис (појавување симптоми: 5 од 14)

Периодонтитисот е честа болест која влијае на сврзното ткиво лоцирано помеѓу коската на дупката и цементот на коренот на забот. Медицинската литература исто така го користи терминот "апикален периодонтитис". Таквата болест може да почне да напредува и кај возрасното и кај детето.

...
Апсцес на заб (појавување симптоми: 5 од 14)

Заб апсцес - акутно гноен воспаление, кое е локализирано во коренот на забот. Оваа болест често се нарекува флукс. Причините за патологијата се сите видови на бактерии, кои, продирајќи во коренот, се размножуваат и предизвикуваат воспаление, кое понатаму може да доведе до супурација. Во напредни случаи, сепса се развива.

...
Катарелна болки во грлото (појавување на симптоми: 4 од 14)

Катарална болки во грлото (акутен тонзилофарингитис) е патолошки процес предизвикан од патогената микрофлора и влијае на горните слоеви на мукозната мембрана на грлото. Оваа форма, според медицинска терминологија, се нарекува и еритематозна. Од сите форми на воспалено грло, ова се смета за најлесно, но тоа не значи дека не е потребно да се третира. Како правилно да се третираат катарална ангина, може да се каже само квалификуван лекар по сеопфатна дијагноза. Исто така вреди да се напомене дека третманот на болеста не е секогаш потребен за употреба на антибактериски лекови.

...
Лакунарен тонзилитис (појавување симптоми: 4 од 14)

Лакунарната ангина е акутна болест на инфективна природа, која се карактеризира со локално воспаление на еден или повеќе елементи на лимфаденоидниот прстен на фаринксот. Вообичаено, воспалението ги покрива крајниците, но исто така е можно оштетување на ларинксот и фаринксот. Патогените микроорганизми може да предизвикаат таква болест, вклучувајќи менингококи, стрептококи, хемофилус бацили и други. Оваа болест нема ограничувања во однос на полот и возраста.

...
Болки во грлото (појавување симптоми: 4 од 14)

Болното грло е болест од заразна природа, како резултат на прогресијата на која се јавува акутна воспаление на крајниците и другите лимфоидни формации на фаринксот. Следниве патогени може да предизвикаат развој на патологија: вируси, бактерии и габи. Во медицинската литература, оваа состојба се нарекува и акутен тонзилит. Вреди да се напомене дека ова е прилично честа болест што може да почне да напредува и кај возрасните и кај децата.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте совет за стоматолог онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
стоматолог зема
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .