Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Длабоко залак: симптоми и третман

Длабоко залак - главни симптоми:

 • Главоболка
 • Говорно оштетување
 • Синдром на болка
 • Респираторна инсуфициенција
 • Неможноста за џвакање храна нормално
 • Недоволен развој на долната вилица
 • Бришење на забна глеѓ
 • Свитка на крлежи
 • Бен откос
 • Повреда на оралната мукоза
 • Изложување на горните заби со насмевка
 • Целосно преклопување на горните заби на долниот дел
 • Промени во тонот на џвакање на мускулите
 • Изложување на горните заби за време на разговорот
 • Намалување на длабочината на тремот на устата
 • Скратување на лицето
 • Мали брадата

Длабоко залак - претставува прекршување на зглобовите, кои се карактеризираат со преклопување на горните зглобни редови на долниот дел од стоматолошките единици. Слична патологија во ортодонцијата се јавува кај секој втор пациент.

Формирањето на таква повреда може да влијае на голем број негативни фактори, зошто тие обично се поделени на генетски, фетални и постпартални. Понекогаш развојот на болеста е поврзан со раното отстранување на привремените заби.

Клиничката слика за оваа болест вклучува доста специфични симптоми, вклучувајќи ја и тежината во процесот на џвакање на храната, зголеменото абразија на стоматолошките единици и оштетеното функционирање на TMJ.

Само стоматолог може да направи точна дијагноза врз основа на податоците добиени за време на објективен преглед и инструментални испитувања на вилиците.

Вообичаено е да се третира таквата патологија со користење на ортодонтски структури. Недостатокот на терапија води кон развој на голем број на компликации, но тие не претставуваат закана за животот на пациентот.

Етиологија

Преваленцата на овој вид дефект на оклузијата варира од 6 до 51% - ова се должи на постоењето на голем број на предиспонирачки фактори кои довеле до формирање на болеста.

Често, длабоко залак кај детето е генетски по природа и се наследува од родителите истовремено со други структурни карактеристики на стоматолошкиот систем или фацијалниот скелет. Најчестите причини за конгенитална болест се сметаат за:

 • тешка токсикоза ;
 • тешки инфективни или воспалителни болести претрпени за време на бременост;
 • нарушување на интраутериниот развој, имено, негово одложување;
 • инфекција на фетусот во матката;
 • повеќекратна бременост;
 • предвремено породување;
 • широк спектар на механички повреди;
 • фетална кислородна инсуфициенција ;
 • конгенитални деформитети на лицето.

Формирањето на постпартална оклузија често се предизвикува од:

 • рахитис или рахитис- како заболувања кои имаат негативен ефект врз растот или развојот на скелетниот систем на децата;
 • одложување на ерупција на привремени заби или во замена со постојани стоматолошки единици;
 • хипотрофија;
 • заболувања на дигестивниот систем или ENT органите;
 • аномалии на структурата на 'рбетниот столб;
 • конгенитален тортиколис ;
 • лоша положба;
 • системски лезии на скелетот.

Во некои ситуации, формирањето на болеста е поврзано со такви предизвикувачки фактори:

 • рано отстранување на привремени стоматолошки единици;
 • макроденција;
 • комплементарни заби;
 • аномалии на прицврстување на уздата на јазикот или усните;
 • присуство на дијастема ;
 • комплицирани кариес ;
 • нарушување на основните функции, како што се дишење, голтање или говор;
 • делумна аденција, односно недостаток на стоматолошки единици;
 • абнормална абразија на забите;
 • траума на вилиците или нивниот пораз со остеомиелитис ;
 • вкочанетост или неподвижност на долната вилица;
 • примарни или секундарни патологии кои влијаат на мускулно-скелетниот систем.

Сличното заболување на залак кај децата, исто така, може да биде предизвикано од следните навики:

 • прекумерна употреба на брадавиците;
 • цицање прсти или други предмети;
 • гризе горната или долната усна;
 • џвакање на косата.

Не последното место во развојот на болеста е генетска предиспозиција - веројатноста за длабок залак кај детето кога дијагностицирање сличен проблем кај еден од родителите е 20%.

Класификација

Специјалисти од областа на стоматологијата одлучија да ги распределат следниве форми на болеста:

 • длабок дистален залак - има изречено надворешни манифестации кои се видливи дури и на голо око, особено неприродно мала брада, диспропорција на лицето и изложеност на значителен дел од непцата кога се смешка;
 • длабоко неутрален залак - се разликува по тоа што речиси никогаш не се издвојува визуелно. Дури и кај возрасно лице со конечно формирани коски на лицето, тешко е да се забележи текот на болеста. Одредување на присуство на дефект може само специјалист.

Видови патолошки состојби, кои се карактеризираат со природата на интеракцијата на предните заби:

 • вертикална;
 • хоризонтална.

Класификацијата на длабок залак, врз основа на тежината на текот на болеста:

 • почетниот степен - преклопувањето варира од 3 до 5 милиметри;
 • умерен степен - нивото на преклопување е 5-9 милиметри;
 • тежок степен - преклопувањето е повисоко од круната и достигнува повеќе од 1 сантиметар.

Во однос на позицијата на горните стоматолошки единици, постојат такви варијанти на текот на болеста:

 • облик на покрив;
 • форма на блокирање, дополнета со состојба како што е прогнатијата - ова е стоматолошка девијација што горната вилица излегува над долниот дензит.

Симптоматологија

Клиничката слика ќе биде малку поинаква и диктирана од текот на таквата повреда. На пример, со развојот на дистална оклузија, симптомите ќе бидат како што следува:

 • горниот дензит целосно ги преклопува стоматолошките единици на мандибулата;
 • изразено скратување на лицето;
 • благ наклон, но во големото мнозинство на ситуации не ја менува својата форма;
 • неразвиеност на долната вилица;
 • целосна изложеност на горните круни - таков знак се забележува со насмевка или за време на разговор;
 • формирање на супраментален премин со голема длабочина;
 • неприродно мали димензии на брадата.
Длабоко залак

Со длабок залак на неутрален облик, присутни се следните клинички манифестации:

 • целосно преклопување на долните стоматолошки единици од горниот заб;
 • долниот дел од лицето целосно кореспондира со средината, поретко е малку скратен;
 • недостаток на абнормалности на брадата;
 • плитки супраментални пати;
 • промена на оклузалната рамнина - станува помала во латералните поделби.

Покрај тоа, клиничката слика често ги содржи следниве знаци на длабок залак:

 • промена на длабочината на предворјето на устата во помалата страна;
 • хронични повреди на оралната лигавица;
 • изречена абразија на забите;
 • промена на тонот на мастичните мускули, што може да доведе до дисфункција или артроза на ТМЈ;
 • проблеми со гризењето и џвакањето на храната;
 • дефекти на говорот - пациентите зборуваат преку забите;
 • појавата на карактеристична криза кога се движат челустите;
 • болка во болка;
 • главоболки;
 • респираторна инсуфициенција;
 • абразија на забната глеѓ.
Длабоко залак кај возрасни

Појавата на еден или повеќе од горенаведените симптоми треба да биде поттик за итна жалба за квалификувана помош за ортодонтот.

Дијагностика

Присуството на длабок залак кај лицето е откриено од страна на лекарот веќе на испитување, но за да се утврдат причините за развојот на патологијата неопходно е да се преземат дополнителни дијагностички мерки.

Примарна дијагноза на длабок залак кај возрасните и децата е насочена кон:

 • запознавање на клиничарот со историјата на болеста - да се идентификуваат патолошки фактори кои придонесуваат за формирање на таков дефект;
 • собирање и анализа на историјата на животот;
 • темелна инспекција на усната шуплина и проценка на симетријата на лицето, што ќе помогне да се утврди сериозноста на патолошкиот процес;
 • Детално истражување на пациентот - за изработка на комплетна симптоматска слика.

За подетална проценка на соодносот на зглобот, се користат следните процедури:

 • спроведувањето на фрлањето со употреба на алгинатна маса - ова ќе овозможи повторно да го обнови дијагностичкиот модел на усната шуплина со неговото последователно мерење;
 • проучување на фотографии на лицето на пациентот во неколку проекции, имено во предниот дел и профилот;
 • оклудограм;
 • ортопантомографија;
 • електромиографија;
 • телероенгенографија;
 • КТ
Телегенографија

Лабораториските тестови за појава на таква болест не се вршат - ова е затоа што тие немаат дијагностичка вредност.

Третман

Изборот на тактики, како да се поправи таков стоматолошки дефект е избран во согласност со возрасната категорија на пациентот.

Терапијата за деца од 2-6 години е насочена кон:

 • вовед во дневното мени на солидни состојки, како што се овошјето и зеленчукот во нивната сурова форма;
 • пластична хирургија на френулумот на јазикот и усните - се врши според поединечни индикации;
 • целосна елиминација на горенаведените лоши навики на децата;
 • елиминација на кариес.

Кај деца на возраст од 12 години, третманот на длабок залак подразбира употреба на ортодонтски конструкции - тие се поставени и на предната површина на зглобот и на задниот дел. Во првиот случај, уредите се нарекуваат вестибуларни, а во втората - јазична. Со помош на такви конструкции може да се постигне:

 • проширување на горните и долните забни лакови;
 • правилно поставување на стоматолошките единици од предниот ред;
 • да се ослободиме од прогнатичниот залак;
 • нормална висина на залак.

Покрај тоа, според поединечни индикации, се спроведува протетика на стоматолошки единици претходно изгубени поради некоја причина.

Карактеристики корекција на длабок залак кај возрасните вклучува употреба на:

 • системи за заградата;
 • фурнири;
 • протетски импланти.

Времетраењето на ортодонтската терапија варира во просек од 1 година до 2 години.

Длабоко загризување: пред и потоа

Можни компликации

Целосниот недостаток на третман за длабок залак е полн со појава на голем број последици, вклучувајќи:

 • рано бришење на предните заби;
 • изречени говорни дефекти;
 • трајна повреда на оралната лигавица;
 • прекршување на процесот на џвакање и голтање на храната, како и респираторна функција;
 • промена во природните карактеристики;
 • стоматитис и пародонтална болест ;
 • гингивитис и периодонтитис ;
 • бруксизам или несакана периодична контракција на мускулите за џвакање;
 • рано губење на стоматолошки единици;
 • делумна или целосна аденција.

Превенција и прогноза

Следните профилактички препораки може да ја намалат веројатноста за појава на слична болест:

 • контрола на соодветна бременост;
 • борбата против детските навики;
 • превенција или претходен третман на болести кои негативно влијаат на формирањето и развојот на стоматолошкиот систем;
 • навремен третман на забни заболувања;
 • развивање на правилна положба;
 • следење на позицијата на новороденчето за време на спиењето и хранење;
 • редовен преглед кај стоматологот.

И покрај тоа што исправката на длабок залак е долг и тежок процес, прогнозата на болеста во огромното мнозинство на состојби е поволна - долгорочната терапија целосно го елиминира таквиот дефект. Инаку, патологијата е неизбежна во прилог на развојот на компликации.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате длабок залак и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот стоматолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Патолошки абразија на забите (појавување симптоми: 4 од 17)

Патолошки абразија на забите (син Зголемена забирање на забите) е брзо прогресивно заболување на забите, кое се карактеризира со намалување на тврдото ткиво и промена на анатомскиот облик на стоматолошките единици.

...
Ангиом (појавување симптоми: 3 од 17)

Ангиом (црвен крт) - тумор на бенигна природа, кој се состои од лимфни и крвни садови. Најчесто, формацијата се формира на лицето, кожата на трупот и екстремитетите, на внатрешните органи. Понекогаш неговиот изглед и развој може да биде проследен со крварење. Во повеќето клинички ситуации, оваа патологија е конгенитална и се дијагностицира кај новороденчиња во првите неколку дена од нивниот живот.

...
Дистален залак (појавување симптоми: 3 од 17)

Дисталниот залак е патолошка повреда на оклузијата, во која горниот дел од забите силно протерува во однос на долниот дел на зглобот. Оваа патологија може да доведе до брадата на брадата, деформација на лицето, а не затворање на долните и горните дензиции, и како последица на тоа, нарушена функција на говор и голтање.

...
Полиодонтика (појавување симптоми: 3 од 17)

Полиодонтиката (сингл суперкомплетети заби, хипердонтија) делува како еден од видовите аномалии во бројот на стоматолошки единици, што се карактеризира со зголемување на нивниот број. Присуството на дополнителни заби при целосно игнорирање на проблемот доведува до формирање на многу непријатни последици.

...
Венска дисгемија (појавување симптоми: 3 од 17)

Венската дисгемија е патолошки процес во кој се нарушува обратниот проток на крв. Оваа состојба е многу опасна бидејќи невроните не добиваат потребен износ на кислород и хранливи материи. Во медицината, оваа состојба има поинаков име - венски циркулатор. Таквата патологија може да страда и од оние кои никогаш не се жалеле на здравјето. Ако се појават првите симптоми, веднаш треба да побарате помош од специјалист. Само искусен лекар ќе воспостави точна дијагноза и ќе пропише ефикасен третман.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте совет за стоматолог онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
стоматолог зема
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .