Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Еденција: Симптоми и третман

Аденција - главни симптоми:

 • Говорно оштетување
 • Заборавка
 • Бледило на кожата
 • Сува мукозни мембрани
 • Лицето си го цица
 • Деформација на структурата на лицето
 • Усна капка уста
 • Зголемени празнини меѓу забите
 • Заоблување на забите
 • Недоволен развој на долната вилица
 • Зглобните заби
 • Недостасува некои заби
 • Неможноста да се јаде цврста храна
 • Образовни гуми за џвакање
 • Ротус дише
 • Рамно небо
 • Изречени назолабијални набори
 • Намалување на волуменот на долната половина на лицето

Аденција е болест која е дефект во стоматолошките единици, што резултира со нивно делумно или целосно отсуство. Оваа болест може да се дијагностицира кај возрасни и деца. Бидејќи таквото отстапување е примарно и секундарно, природно е причините во секој конкретен случај да се разликуваат. Постојат многу предиспонирачки фактори, кои се движат од смртта на забите на забите и завршуваат со широк спектар на стоматолошки патологии.

Болеста се изразува во кршење на континуитетот на дентицијата, присуството на проблеми во процесот на џвакање храна или изговор на говор, како и деформација на скелетот на лицето. Покрај тоа што е козметички дефект, исто така води кон губење на постојните стоматолошки единици.

Стоматологот може да направи точна дијагноза, врз основа на темелно испитување и палпација на усната шуплина, како и со помош на податоците добиени за време на инструменталните испитувања.

Третманот на болеста е ортопедски по природа, односно се состои во спроведувањето на протетска процедура со користење на отстранливи протези или забна имплантација.

Меѓународната класификација на болестите од десеттата ревизија идентификува неколку вредности за патологија, кои се индивидуални за секоја од нејзините форми. Од ова произлегува дека делумната средна еденција има код - K 08.1. Целосна edentia на ICD-10 - K 00.01. Неопределено adentia - K 00.09.

Етиологија

Забите на Аденција се прилично честа стоматолошка болест, која специјалисти ја сметаат за варијанта на протокот на други аномалии на бројот на стоматолошки единици, на пример, хипердонт или хиподонт.

Формирањето на примарно целосно или делумно отсуство на заби е засновано на отсуство или смрт на нивните заби. Треба да се забележи дека примарната едемна болест може да се развие како резултат на оптоварената наследност и во однос на позадината на влијанието на негативните фактори кои влијаат на фетусот за време на формирањето на забната плоча. Процесот на поставување на зачетоци на привремени или млечни заби се изведува од околу 7 до 10 недели од бременоста и постојани заби - во 17-тата недела на детето кое има период.

Вреди да се забележи дека конгениталната целосна аденција ретко се дијагностицира и често се формира кога бебето има патологија како што е ектодермална дисплазија, која е наследна. Покрај тоа, смртта на забните бактерии често се јавува поради:

 • ендокрина дисфункција;
 • текот на болестите со заразно потекло;
 • нарушувања на минералниот метаболизам;
 • хипотироидизам ;
 • хипофизен нанизам;
 • иштитоза

Многу е полесно да се утврди причината за стекната еднтентуза кај децата и возрасните. Делумниот недостаток на стоматолошки единици најчесто е предизвикан од:

Во отсуство на навремено ортопедски третман на делумна форма на болеста, постои голема веројатност за нејзина трансформација во комплетно секундарно еднтулозно, што исто така може да биде предизвикано:

 • губење на стоматолошки единици;
 • запоставени кариес;
 • периодонтитис;
 • хируршко отстранување за рак.

Вродената делумна форма на болеста се среќава само кај 1% од пациентите. Преваленцијата на парцијално средно евентулозно варира од 45 на 75%, а целосната преваленца е околу 25% и најчесто се дијагностицира кај луѓе постари од 60 години.

Овој тип дефект на зглобовите не е само изразен естетски ефект, туку, исто така, вклучува и такви промени:

 • дисфункција на стоматолошкиот систем;
 • нарушување на функционирањето на дигестивниот систем;
 • нарушување на дикцијата и артикулацијата;
 • психолошки непријатност.

Класификација

Во стоматологијата, постојат неколку варијанти на оваа патологија. Првата поделба на болеста се базира на причините и времето на формирање на болеста:

 • примарен еднтулозен - често формиран на позадината на генетската предиспозиција;
 • секундарна еднтулозна - дејствува како стекната и во повеќето случаи се развива во позадина на стоматолошки заболувања.

Со бројот на исчезнати стоматолошки единици емитуваат:

 • делумно елентурен - има неколку исчезнати заби. Оваа верзија на протокот го разбира отсуството на не повеќе од 10 единици. Најчесто погодени се горните странични сецитори, вториот премолен и третиот катник. Ако некое лице нема повеќе од 10 заби, тогаш дијагностицира повеќекратни елентусни.
 • полн сон .

Класификација според патолошка локализација:

 • adentia на долната вилица ;
 • adentia на максилата .

Покрај тоа, слична болест кај дете или возрасен е исто така поделена на:

 • вистински - се карактеризира со отсуство на микроб на стоматолошките единици;
 • лажно - е такво на сливот на околните круни или кога го одложува времето на почетнички;
 • симетрична ;
 • асиметричен .

Симптоматологија

Симптоми на еднтулозен

Секој од видовите на патологија има своја клиничка слика, на пример, примарна целосна аденција е изразена во:

 • намалување на волуменот на долната половина на лицето;
 • неразвиена вилица;
 • рамно небо;
 • неможност за јадење цврста храна;
 • нарушување на говорот, особено во изговорот на пагански-лабијални звуци;
 • родителско дишење;
 • светла тежина на супраменталниот нанос.

За вродена делумна Едентулозна се карактеризира со:

 • формирање на три;
 • искривување на забите поради поместување на соседните;
 • намалување на бројот на стоматолошки единици во стоматологијата.

Бидејќи вродената аденција често се смета за последица на анхидротична ектодермална дисплазија, во такви ситуации симптомите ќе бидат дополнети:

 • недостаток на веѓите или трепките;
 • зголемено потење или недостаток;
 • сува мукозните мембрани;
 • бледило на кожата;
 • предвремено стареење на кожата;
 • неразвиеност на ноктите и леќите за очи;
 • спалување на фонтанелите или коските на черепот;
 • нецелосни максилофацијални коски;
 • повреда на функционирањето на нервниот систем.

Комплетната секундарна аденција ги има следните клинички манифестации:

 • ретракција на меките ткива во областа на крајбрежната зона
 • формирање на голем број на лицето брчки;
 • намалување на вилицата - на почетокот на прогресијата на таков процес, само алвеоларните процеси се засегнати, а потоа телото на вилицата;
 • формирање на егзостози на вилицата;
 • прекршување на процесот на потрошувачка на храна и репродукција на говор.

Симптомите на секундарната делумна еднтулозна треба да вклучуваат:

 • раселување или дивергенција на постојните стоматолошки единици;
 • зголемена чувствителност на ткивата до стимули, кои можат да бидат хемиски, механички и топлински;
 • болка што се појавува при затворање на забите;
 • појава на џвакање или коскени џебови;
 • лезија на темпоромандибуларниот зглоб, имено неговата дислокација или сублуксација;
 • изречени назолабијални набори;
 • преобликување на лицето;
 • пропуст на аглите на устата;
 • шупливи образи.
Симптоми на еднтулентни возрасни

Дијагностика

Поради фактот што целосната и делумна едната густа вилица или долната вилица изразила клинички манифестации, дијагнозата на болеста не предизвикува многу тешкотии.

Сепак, пациентите треба да подлежат на цела низа дијагностички мерки. Првата фаза на дијагностицирање се состои од серија на манипулации кои ги врши стоматолог. Специјалисти од неколку специјалитети можат да го направат тоа - терапевт, ортодонт, хирург, периодонтист и имплантолог. Затоа, лекарот треба:

 • да ја проучи историјата на болеста како пациент и неговите блиски роднини - да најдат најсоодветен предиспонирачки фактор;
 • собира и анализира животна историја на пациентот;
 • да спроведе клинички преглед и испитување на палпација на усната шуплина - ова ќе укаже на природата на протокот и видовите на еднтентус кај дете или возрасен;
 • Сослушајте ја детално лице - да создадете комплетна симптоматска слика.

Процедурите за инструментална дијагностика се насочени кон имплементација на:

 • насочена интраорална радиографија;
 • панорамска флуороскопија - во целосно отсуство на стоматолошки единици;
 • ортопантомографија;
 • КТ скенирање на главата.

Лабораториските тестови за време на дијагностиката на аденција не се спроведуваат, бидејќи во овој случај немаат вредност.

Категоријата на дијагностика ги вклучува и мерките преземени пред почетокот на терапијата - земање на впечатоци и нивно производство, како и проучување на тридимензионален дијагностички модел на горната и долната вилица.

Третман

За да се елиминира болеста применуваат методи на ортопедски третман. Со делумно елентусен, пред да започне главната терапија, пациентот мора да помине:

 • професионално чистење на устата;
 • целосна елиминација на проблеми со забите;
 • постапка со која се елиминира зголемената чувствителност на забите;
 • хируршка ексцизија на корените и забите што не можат да се спасат.

Протезијата со целосен или делумно отсуство на стоматолошки единици се изведува со поставување:

 • фиксни структури
 • отстранливи протези, кои можат да бидат ламинарни или прекумерни;
 • стоматолошки импланти.
Видови на стоматолошки импланти за аденција

Примарните деца без родители можат да почнат да се лекуваат од моментот кога пациентот ќе наполни 4 години. Во такви ситуации, ортопедската терапија се заснова на производство на целосно отстранливи протези. Вреди да се напомене дека тие треба да се заменат на секои две години. Протетика со користење на делумно отстранливи протези се дозволени за конгенитална делумна аденција.

Во секој случај, тактиката на третман е избрана од експерт поединечно за секој пациент - ова ги зема предвид анатомските, физиолошките и хигиенските карактеристики на стоматолошкиот систем кај луѓето.

Можни компликации

Целосна или делумна аденција е полн со развој на такви компликации:

Превенција и прогноза

Специфични превентивни мерки кои не дозволуваат развој на целосен или делумен елентусен кај дете или возрасен не постои. Сепак, луѓето треба да ги следат овие правила:

 • да го следат соодветниот тек на бременоста - да ги елиминираат потенцијалните фактори на ризик;
 • редовно спроведување на хигиенски процедури за нега на усната шуплина;
 • навремен третман на сите стоматолошки патологии;
 • во случај на губење на забите, веднаш извршете ја нивната протетика;
 • на секои три месеци посета на стоматолог за рутинско испитување.

Современите ортопедски терапии даваат поволна прогноза со целосна или делумна евенција кај секој пациент, без оглед на неговата возрасна група.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Edenty и симптомите кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот стоматолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Дислокација на забот (појавување симптоми: 3 од 18)

Дислокација на забот - поместување на стоматолошката единица како резултат на механички оштетувања, што доведува до поместување на забот од алвеоларната дупка и оштетување на сврзното ткиво. Овој вид нарушување на интегритетот на зглобот не може да се појави поради внатрешни патолошки процеси: главната причина е само надворешно оштетување.

...
Сепса (труење со крв) (појавување симптоми: 2 од 18)

Крвна инфекција е патолошки процес кој продолжува во акутна форма. Болеста почнува да се манифестира во првата фаза, а исто така има и гнојна и воспалителна природа. Секогаш е тешко да се воспостави точна дијагноза. Кога знаците и симптомите говорат за септикемија и го одредуваат начинот на инфекција, терапијата треба веднаш да се започне со цел да се спречат компликации.

...
Остеомиелитис (појавување симптоми: 2 од 18)

Остеомиелитис е болест не само на коската, туку и на целиот организам. На крајот на краиштата, кога гноен-некротичен процес предизвикан од микобактериите или бактериите кои создаваат гној влијае на коскената срцевина, структурните елементи на коската и околните ткива, целото човечко тело му дава отпор на сепсата и реагира на тоа со воспаление.

...
Дијатеза (појавување симптоми: 2 од 18)

Дијатеза кај возрасни и деца е наследна предиспозиција на телото за манифестација на одредени заболувања или патолошки реакции. Најчесто, оваа патологија се манифестира во раното детство, но нејзината примарна манифестација е исто така можна кај возрасните. Врз основа на тоа каков тип на дијатеза почнал да напредува кај луѓето, тој може да има тенденција кон прогресија на заразни болести, алергии, распаѓање на метаболичкиот процес и така натаму.

...
Тетанија (појавување симптоми: 2 од 18)

Тетани е клинички синдром за време на кој се јавува невромускулна ексцитабилност. Може да се случи поради метаболички нарушувања и намалување на јонизираниот калциум во крвта. Најчесто овој синдром се манифестира со грчеви во мускулите на екстремитетите и лицето. Во некои случаи, може да манифестира конвулзии во срцевите мускули, што може да доведе до кардијален арест.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте совет за стоматолог онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
стоматолог зема
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .