Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Генерализиран периодонтитис: симптоми и третман

Генерализиран периодонтитис - главните симптоми:

Генерализиран периодонтитис - влегува во категоријата на најкомплицираните стоматолошки проблеми, во кои постои широко распространета пародонтална лезија. И покрај фактот дека болеста влијае на забите, нејзините компликации се однесуваат на внатрешните органи.

Постојат голем број на предиспонирачки фактори кои предизвикуваат развој на патологијата, која може да биде и внатрешна и надворешна. Најчеста причина е влијанието на патогените бактерии, дијабетес мелитус и гастроинтестинални заболувања.

Симптоматологијата на оваа форма на периодонтитис е неспецифична, бидејќи е карактеристична за голем број проблеми со забите. Главните симптоми се сметаат за крварење и оток на непцата, како и лош здив и проблеми со јадење храна.

Воспоставувањето на точна дијагноза се спроведува од страна на пародонтот со директно испитување на усната шуплина и запознавање со резултатите од инструменталните испитувања на пациентот. Најчесто користените хируршки методи на лекување, дополнети со конзервативни методи на терапија.

Во меѓународната класификација на болестите на десеттата ревизија - МКБ-10, оваа патологија има свој коден број - К 05.3.

Етиологија

Генерализиран периодонтитис се формира врз основа на влијанието на надворешните и внатрешните причини, а втората категорија зазема водечка позиција.

Исто така, предиспонирачките фактори можат да бидат локални и општи. Првата категорија вклучува:

 • појавата на забен камен ;
 • погрешен залак;
 • непропорционално уредување на стоматолошките единици;
 • пенетрација на многу патогени бактерии кои ја напаѓаат површината помеѓу површината на забот и маргината на џвакање;
 • повреда на устата;
 • неправилно спроведување на хируршка интервенција во усната шуплина;
 • деминерализација;
 • абнормалности на френулумот на усните или јазикот;
 • лоша исхрана, во која основата на менито се мека храна, течен и пире од компири. Ова предизвикува намалување на оптоварувањето на забите, правејќи ги почувствителни;
 • непочитување на правилата за хигиена наменети за орална нега;
 • наследна предиспозиција за воспалителни лезии на непцата, кои, во отсуство на терапија, влегуваат во генерализиран периодонтитис;
 • дисфункција на плунковните жлезди - ова води кон намалување на волуменот на секретираната плунка.
Генерализиран периодонтитис

Од сите погоре, следува дека основата за развој на таква болест е патолошките ситуации поврзани со усната шуплина. Сепак, постојат многу фактори кои влијаат на појавата на генерализиран периодонтитис, но не се поврзани со забни заболувања. Категоријата на заеднички причини е претставена со:

 • намалување на отпорноста на имунолошкиот систем, зошто телото не може целосно да се бори против патогените и бактериите;
 • негативни еколошки услови, имено, живеат во близина на хемиски растенија или во близина на области со висока радијација позадина. Ова исто така ги вклучува и карактеристиките на работата;
 • продолжено влијание на стресни ситуации или постојана депресивна состојба;
 • зависност од таква лоша навика, како пушење;
 • појава на дијабетес мелитус, хипертензија или туберкулоза ;
 • недостаток на витамини во човечкото тело;
 • несоодветен метаболизам;
 • прекумерна тежина;
 • формирање на дифузен токсичен зглоб ;
 • патологии на крв;
 • ревматизам и остеопороза ;
 • гастритис од било која етиологија и холециститис ;
 • хипоимуноглоглолинемија;
 • зрачење на телото;
 • хепатитис, ентероколитис и други болести на дигестивниот систем;
 • хормонални дисбаланси кои можат да се појават за време на периодот на раѓање, за време на доење или за време на менопаузата .

Класификација

Во зависност од природата на текот на болеста, генерализираниот периодонтит е поделен на:

 • остар
 • хроничен.

Вреди да се напомене дека тоа е втората форма на болеста која најчесто се среќава, бидејќи структурното оштетување на забите се случува во текот на подолг период, а не истовремено.

Така, хроничната природа на патологијата е:

 • со чест почеток на егзацербации - додека појавата на карактеристични симптоми се забележува двапати годишно;
 • со ретки периоди на егзацербација - ремисија се повлекува еднаш на секои три години;
 • без егзацербации.

Сепак, главната класификација подразбира раздвојување на болеста во зависност од тежината на курсот, земајќи ја предвид длабочината на периодонталниот џеб и степенот на уништување на коскеното ткиво. Така, емитираат:

 • благ генерализиран периодонтитис - џеб со длабочина од не повеќе од 3,5 милиметри, а уништувањето на ткивото е забележано во една третина од целата висина на забен корен. Стоматолошките единици остануваат неоштетени;
 • умерен генерализиран периодонтит - во такви ситуации, џебот се зголемува до пет милиметри, а губењето на заботното ткиво е половина од коренот. Покрај тоа, се јавува мобилноста на стоматолошките единици;
 • тежок генерализиран периодонтитис - пародонтот во неговата длабочина е повеќе од 5 милиметри, уништувањето на коскеното ткиво е слично на претходната форма, а мобилноста на забите е изречена.

Симптоматологија

Симптоматската слика ќе биде диктирана од природата на текот на болеста. На пример, со слаба течна болест со блага тежина, присутни се следниве симптоми:

 • мало крварење;
 • сензација на чешање и горење во непцата;
 • болка во процесот на јадење храна;
 • миризлив мирис од устата;
 • формирање на плитки џебови.

Не постојат други промени од страна на стоматолошките единици, а општото добро на лицето не е нарушено.

Хроничниот генерализиран периодонтитис со умерена сериозност во својата клиничка слика практично не се разликува од претходниот курс. Сепак, постојат чести случаи на присуство на дополнителни знаци, имено:

 • екстремна чувствителност на забите и непцата до претерано ладна или многу жешка храна и пијалоци;
 • отежнувајќи го проблемот со џвакање храна;
 • умерена потреси и поместување на стоматолошките единици.

Хроничниот генерализиран периодонтитис со тежок степен ги има следните симптоми:

 • остра болка во непцата;
 • проширување и осетливост на регионалните лимфни јазли;
 • манифестација на дифузна форма на гингивит;
 • појава на камења на забите;
 • формирање на многу џебови, кои се разликуваат по формата и длабочината;
 • зголемување на температурата;
 • џебови полни со серо-гноен или пурулентен течност;
 • загуба на заби.

За хроничниот тек на болеста во фазата на симптоми, се карактеризираат следните манифестации:

 • бледо розова нијанса;
 • одлив на гној од џебовите;
 • изложеност на коренот на забите;
 • недостаток на прогресија на коскеното уништување.
Генерализиран периодонтит умерена

Дијагностика

Можно е да се направи точна дијагноза само по спроведување на цела низа дијагностички мерки, почнувајќи од првичниот преглед и завршувајќи со консултации на други специјалисти.

Првата фаза на дијагностицирање вклучува спроведување на:

 • проучувајќи ја медицинската историја на пациентот - да барате патолошки механизам за активирање, што може да биде заболување на забите или болести на други внатрешни органи;
 • анализа на животна историја на пациентот - да се идентификуваат надворешни етиолошки фактори;
 • темелно испитување на усната шуплина со употреба на специјални алатки;
 • Детално истражување на пациентот - за да се утврди сериозноста на симптомите кои укажуваат на степенот на сериозноста на болеста.

Лабораториска и инструментална дијагностика вклучува:

 • PCR тестови;
 • плунка хемилуминесценција;
 • бактериска култура на течност протерана од џебови;
 • крвна биохемија;
 • подготовка на периодонтални слики;
 • Х-зраци на усната шуплина;
 • ортопантомографија;
 • биопсија на непцата.
Ортопантомограм со периодонтитис

Со развојот на патологијата на позадината на различна болест, периодонтистот ќе го упати пациентот за консултации со лекарите од тесните области на медицината кои ќе пропишат дополнителни лабораториски и инструментални испитувања.

Диференцијација на таква болест е неопходна од:

Третман

Слични на симптомите, тактиката на третман се разликува во сериозноста на текот на болеста.

Ортопедските методи за елиминирање на почетната мера на болеста се насочени кон:

 • отстранување на плака и камења;
 • миење џебови со антисептици;
 • наметнување на пародонтозни апликации на проблематични области.

Ортопедскиот третман на генерализиран периодонтитис со прогресија кон умерен курс е претставен со следниве постапки:

 • селективно мелење;
 • киретажни џебови;
 • наметнување на медицински преливи;
 • шинпинг.
Забирање на заби користејќи го кабелскиот метод

Третманот на генерализиран пародонтитис е тежок, покрај горенаведените методи е дополнет со:

 • отстранување на мобилни стоматолошки единици;
 • gingivectomy или gingivotomy;
 • операција на крпеница;
 • отворање на апсцеси;
 • антибиотици, имуномодулатори, антиинфламаторни лекови и витамински комплекси.

Според поединечни индикации може да се изврши пластична хирургија на предворјето на устата, узда на усните или јазикот. Исто така, во некои случаи, потребно е да се промени залак.

Покрај тоа, физиотерапијата исто така е прикажана, изведувана од:

 • медицинска електрофореза;
 • фонофореза;
 • ласерска терапија;
 • магнетофорез.

Добри резултати, исто така, може да се постигнат со помош на хирудотерапија, озонска терапија, апиотерапија и хербални лекови.

Можни компликации

Генерализиран периодонтит, со целосно отсуство на третман, е полн со развој:

Превенција

Со цел да се спречи развојот на болеста, како и да се избегне егзацербација на хроничен генерализиран периодонтит, неопходно е:

 • се откаже од лошите навики;
 • редовно вршат хигиенски мерки за нега на усната шуплина;
 • навремено да се лекуваат сите стоматолошки патологии и други заболувања на внатрешните органи кои може да доведат до генерализиран периодонтитис;
 • периодично се подложува на професионално чистење на забите;
 • јаде право и избалансиран;
 • контролна телесна тежина;
 • Посетете го стоматологот неколку пати годишно за превентивен преглед.

Раната дијагноза и сложениот третман обезбедуваат поволна прогноза - постигнување стабилна ремисија и продолжување на неговите услови. Во тешки случаи, слаб исход е поврзан со губење на забите и развој на компликации од внатрешните органи.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате генерализиран периодонтитис и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот стоматолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Периодонтален апсцес (појавување симптоми: 9 од 19)

Периодонталниот апсцес е воспалителен процес во гума, наспроти позадината на која се формира формација со големини кои се движат од мал грашок до орев и пурулентна течност внатре во фокусот. Мажите и жените се подеднакво погодени од патологијата.

...
Хроничен гингивитис (појавување на симптоми: 5 од 19)

Хроничниот гингивит - се смета за една од најчестите лезии на непцата и е проток на воспаление кај нив. За болест не постојат ограничувања во однос на возраста и полот. Изворот на ваквата болест може да биде широк спектар на предиспонирачки фактори - почнувајќи од начинот на живот на лицето до текот на заболувања кои влијаат на органите на дигестивниот систем.

...
Гингивитис кај деца (појавување симптоми: 5 од 19)

Гингивитис кај деца е воспалителна повреда на маргиналната зона на гума за џвакање, која е во директен контакт со вратот на забот и гингивалните папили, лоцирани помеѓу стоматолошките единици. Во повеќето случаи, оваа пародонтозна патологија е дијагностицирана во возрасната група постаро од 4 години.

...
Периодонтитис (појавување симптоми: 4 од 19)

Периодонтитисот е една од најчестите болести пронајдени во областа на стоматологијата. Периодонтитисот, чии симптоми се карактеризираат со воспаление на непцата, поминувајќи до останатите ткива, фиксирање на забите и нивното опкружување, во крајна линија доведува до уништување на периодонталниот спој, како и уништување на интервалеларната септа и, како резултат на тоа, губење на забите.

...
Гингивитис (појавување симптоми: 4 од 19)

Гингивитис е воспалителен процес кој се концентрира на површината со гуми за џвакање и е придружен со црвенило и систематско крварење. Гингивитис, чиишто симптоми се прилично чести, може да бидат хронични или рекурентни, исто така, текот на болеста е исто така можно во акутна форма.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте совет за стоматолог онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
стоматолог зема
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .