Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хроничен стоматитис: симптоми и третман

Хроничен стоматитис - главни симптоми:

Хроничен стоматитис - е прилично непријатно заболување, во кое постои тек на рекурентно воспаление кое ја зафаќа оралната мембрана. Причините за болеста ќе се разликуваат во зависност од видот. Во некои случаи, автоимуните процеси стануваат извор, во други, патолошкото влијание на патогените бактерии, а во третите - алергиски реакции.

Клиничката слика е исто толку извонредна како и етиолошките фактори, што значи дека секој тип на болест има свои симптоми. Најчести симптоми се црвенило на оралната лигавица, формирање на везикули и чиреви, како и зголемено лизгање.

При утврдувањето на точната дијагноза, лабораториското тестирање на орални стрингови игра важна улога во одредувањето на текот на болеста. Основата на третманот е етиотропна терапија насочена кон елиминирање на причината за појава на болеста или рецедив.

Меѓународната класификација на болести доделува посебно значење за хроничната форма на стоматитис. Кодот за МКБ-10 е К 12.

Етиологија

Често, формирањето на стоматитис се олеснува не само од локалните фактори, туку и од проблемите во функционирањето на разни внатрешни органи и системи. Поради оваа причина, оваа патологија е релевантна не само за специјалисти од областа на стоматологијата, туку и за лекарите од други области на медицината.

Потеклото на болеста се определува од типот на воспаление на оралната мукоза. Така, хроничниот рекурентен афтозен стоматит може да се развие во позадина:

Што се однесува до изворите на улцеративно-некротичната форма на болеста, тие се претставени со несакани ефекти на неколку бактерии во исто време - специфичен бацил со облик на вретено и винсент-спирохетите, што ја прави оваа болест исто така наречена хроничен Винсент стоматитис. Активирањето на таквата патогена микрофлора се врши поради намалување на отпорноста на имунолошкиот систем.

Хроничниот рекурентен херпетичен стоматит предизвикува сличен вирус како предизвикувач на херпес симплекс .

Покрај тоа, меѓу предиспонирачките фактори за развој на воспаление се:

 • патолошкото влијание на габите - квасната слична габа на родот Кандида станува најчесто провокатор на болеста;
 • неконтролиран внес на одредени групи лекови, особено антибиотици;
 • зголемена подложност на компонентите на протези;
 • недоволна или несоодветна грижа за протези;
 • неправилно избрани или погрешни забни протези, што доведува до трајни микротрави на усната шуплина;
 • трајната зависност од лоши навики, особено пушењето цигари;
 • продолжено влијание на стресни ситуации;
 • хипотермија;
 • недостаток на витамини;
 • хронични инфективни процеси кои влијаат на ENT органите.

Исто така вреди да се напомене дека хроничниот стоматитис се формира поради целосно отсуство или несоодветен третман на акутната форма на оваа болест.

Класификација

Клиничка форма на болеста, како што е хроничен афтозен стоматит, често се дијагностицира. Се јавува кај 5% од случаите кај различни форми на патологии кои влијаат врз мукозниот слој на устата, изразени во рекурентен исип, продолжен тек и периодични периоди на егзацербација.

Во прилог на главната сорта, следниве видови на орално воспаление се јавуваат по вид на хроничен стоматитис:

 • херпетичен стоматитис - хроничен херпетичен стоматитис често се дијагностицира кај деца во возрасна категорија до четири години;
 • протетски стоматитис;
 • улцеративно-некротичен стоматитис Винсент - е воспалително-деструктивна лезија на усната шуплина, која најчесто се наоѓа кај машката популација на работоспособна возраст;
 • кандидијален стоматит - исто така наречен хроничен габичен стоматитис;
 • пушачи "стоматитис.

Покрај тоа, болеста, како што напредува, може да помине низ неколку фази:

 • лесно - се карактеризира со развој на единствен назад или чирови кои се појавуваат на секои неколку години;
 • умерени - болни мали неоплазми во устата се појавуваат неколку пати годишно;
 • тешка - се разликува по тоа што се повторува постојано, односно месечно.

Симптоматологија

Бидејќи секој вид на болест има свои причини, сосема е природно што клиничката слика ќе биде малку поинаква.

На пример, хроничниот рекурентен афтозен стоматит се изразува во:

 • зголемена плунка;
 • оток и црвенило на оралната лигавица;
 • формирањето на добро дефинирани улцери - најчесто афтите со волумени од не повеќе од пет милиметри влијаат на непцето, фарингеалниот ѕид, јазикот, непцата и внатрешната површина на усните. Неоплазмите можат да бидат одвоени, групирани или комбинирани во фокус;
 • непријатност и непријатност при јадење или разговор;
 • воспаление на регионални лимфни јазли;
 • зголемена телесна температура;
 • поспаност и раздразливост;
 • недостаток на апетит и, како резултат на тоа, губење на тежината;
 • gagging се појавуваат веднаш по оброкот;
 • прекршување на чинот на дефекацијата, имено запек;
 • изречен непријатен мирис од усната шуплина.

Времетраењето на релапсот е често неколку недели, максимум еден месец. Честите егзацербации доведуваат до развој на тешка апатија кај пациенти.

Симптоми на афтозен стоматитис

Симптоми на некротизирачки стоматитис Винсент:

 • крварење на непцата;
 • изолирана плунка;
 • силна болка;
 • миризлив мирис од устата;
 • патолошка црвенило на погодените области на оралната лигавица;
 • консолидација на субментални и мандибуларни лимфни јазли;
 • знаци на хроничен гингивитис.

Хроничниот херпетичен стоматит ги има следните симптоми:

 • појавата на мали меурчиња, кои за кратко време се трансформираат во ерозија, покриени со цут. Неоплазми често се јавуваат на мукозниот јазик или усните, непцето или образите;
 • тешка болка што го попречува процесот на четкање на забите, консумирање храна и разговорни активности;
 • отекување на оралната лигавица;
 • екскреција на големи количини на плунка.

Хроничен протетски стоматитис се наоѓа кај секој втор човек кој користи преносливи протези, клиничката слика е следна:

 • црвенило на протетскиот кревет;
 • појава на декубитални улкуси кои се појавуваат поради трајна повреда на мукозната мембрана на протезата;
 • локално крварење;
 • силна болка во областа на воспаление;
 • хиперплазија на мукозната мембрана;
 • знаци на трауматска орална папиломатоза .

Клиничката манифестација на хроничен стоматит на пушачи е презентирана од:

 • стекнување на мукозна сина-кафеава боја;
 • хиперкератоза на непцето, односно нејзиното прекумерно задебелување;
 • појавата на бело цут;
 • знаци на никотински глососоматит.

Вреди да се напомене дека стоматитис кај возрасни пушачи делува како главен фактор на ризик кој води до формирање на онкологија на усната шуплина .

Хроничен стоматит на пушачи

Хроничниот кандидијален стоматит е придружен со:

 • печење не само во устата, туку и во гркланот;
 • појава на бели плаки во устата и јазикот;
 • болка во устата и тешкотии при голтање;
 • намален апетит;
 • непријатен вкус во устата;
 • губење на вкус;
 • локално крварење.

Сите горенаведени симптоми треба да се припишат и на возрасните и на децата.

Дијагностика

Ако имате еден или повеќе предупредувачки знаци, треба да се консултирате со вашиот стоматолог што е можно поскоро. Тоа е специјалист кој ќе ја спроведе дијагностиката, доколку е потребно, ќе го упати пациентот до дополнителни испитувања на потесни лекари и ќе ви каже како да се лекува со хроничен стоматитис.

За да ги дознае причините кои станале извор на развојот на болеста, лекарот треба:

 • запознајте се со историјата на случајот на не само пациентот, туку и неговите блиски роднини;
 • соберат историја на живот на една личност;
 • да спроведе темелен стоматолошки преглед - за да се утврди локацијата и бројот на тумори во устата;
 • Сослушајте го пациентот детално за да го одредите времето на почетокот и интензитетот на симптомите. Ова ќе обезбеди можност за утврдување на зачестеноста на рецидивите.

Лабораториската дијагноза вклучува спроведување на:

 • PCR scrapings од усната шуплина;
 • хистопатолошко испитување на области на маргините на устата;
 • бактериолошки истражувања;
 • проучување на тестови, отпечатоци - за да се утврди хистолошката слика;
 • анализа на плунка - да се процени концентрацијата на супстанции како што се лизозимот и имуноглобулините.
 • општа клиничка анализа и биохемија на крв - да се бараат поврзани болести;
 • микроскопско испитување на измет.
Кандид стоматитис

Инструменталните испитувања се ограничени на примената на радиографии - за да се идентификуваат хроничните фокуси на инфекцијата во усната шуплина.

После тоа, пациентот може да биде упатен за дополнително испитување од страна на други лекари. Секој лекар ќе препише лабораториски и инструментални испитувања на пациентот.

Третман

И покрај постоењето на неколку сорти на болеста, тактиката за лекување на сите видови на хроничен стоматитис е честа и има за цел да ги елиминира причините кои стануваат извор на воспаление.

Така, третманот на хроничен стоматитис може да вклучува:

 • стоматолошко чистење на усната шуплина;
 • санитација на области на инфекција;
 • апликации со употреба на анестетици и ензимски супстанции;
 • третман на погодените области на оралната слузница со антисептици;
 • апликација за фокуси на кератопластични агенси;
 • орална администрација на имуномодулатори, антибиотици, антивирусни и антиалергични лекови;
 • физиотерапевтски постапки, особено ултравиолетово зрачење, ултрафонофореза и ласерска терапија.

Во случаи со развој на хроничен протетски стоматитис, потребна е помош на ортопедски хирург за да се поправи или замени протезата.

Лекот на болеста, исто така, може да биде со помош на традиционалната медицина, но само како комплексна терапија, а не единствениот метод за елиминирање на болеста. За ова, се препорачува да се исплакне устата со бушотини подготвени врз основа на:

 • календула и камилица;
 • лен и дива роза;
 • нафтено масло.

Превенција и прогноза

Со цел да се избегнат проблеми со развојот на хроничен стоматитис, пред се препорачува навремено и комплетно лекување кај возрасни и деца од акутна форма на воспалителниот процес.

Со цел да се спречи повторување, треба да следите едноставни правила:

 • целосно се откаже од лошите навики;
 • не ги занемарувајте хигиенските процедури;
 • да ги земате само оние лекови што ги пропишал лекарот што присуствувал;
 • побарајте професионална стоматолошка протетика и, доколку е потребно, пријавете му на стоматологот за какви било проблеми со протезата;
 • му обезбеди на телото доволно витамини;
 • не дозволувајте хипотермија;
 • во раните фази на прогресија за лекување на оние болести кои водат кон развој на стоматитис кај детето и кај возрасните;
 • неколку пати во годината да се подложи на целосен преглед во медицинска установа.

Прогнозата на ХРАС или било која друга болест е поволна. Интегрираниот пристап кон терапијата ви овозможува целосно да ја излекувате болеста или да постигнете стабилна ремисија.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате хроничен стоматитис и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот стоматолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Афтозен стоматитис (појавување симптоми: 8 од 18)

Афтозен стоматитис е вид на обична воспаление на мукозната мембрана на усната шуплина, придружена со појава на назад, односно мали чирчиња во бело-обоени бои со црвена граница, кои имаат облик на кружница или овална (може да се појават сами или да се појавуваат во голем број). Главните симптоми на болеста се - непријатност во форма на болка и горење, отежнато за време на оброкот. Неоплазмите заздрават за околу десет дена, оставајќи никаква трага зад нив, само некои видови на заболувања можат да предизвикаат лузни.

...
Ентероколитис (појавување симптоми: 6 од 18)

Воспалителни процеси кои се јавуваат во цревната лигавица се сериозно заболување на дигестивниот тракт, кое се нарекува ентероколитис. Воспалението може да влијае на тенкото црево (ентеритис) и на дебелото црево (колитис), а потоа, ако не се преземат терапевтски мерки, се нарушува целата интестинална мембрана. Најчестиот ентероколитис кај децата, но возрасните исто така ги знаат симптомите на оваа болест, која популарно се нарекува "варење".

...
E. coli (појавување симптоми: 6 од 18)

Научниците Е. coli (Escherichia coli) ја нарекуваат опортунистичката бактерија слична на прачка која може да функционира и да се репродуцира само во отсуство на кислород. Тоа беше откриено во осумнаесеттиот век од Теодор Ешерих, благодарение на што го добило своето име.

...
Стоматитис кај деца (појавување симптоми: 6 од 18)

Стоматитис кај деца - иритација на мукозните мембрани на устата, која се појавува кај деца на возраст од три години и мали деца на возраст од една. Причините за стоматитис се пренесуваат заразни болести, тешки настинки и АРВИ. Но, вреди да се напомене дека болеста не е компликација на овие процеси, но се манифестира како резултат на намалување на имунитетот по нивниот трансфер. Ова се случува затоа што за време на вирусна болест устата се суши поради незначителниот проток на плунка, кој во нормален живот ја штити устата од ефектите на патогените микроорганизми.

...
Улцеративен стоматитис (појавување симптоми: 6 од 18)

Улцеративен стоматитис е лезија на воспалителната природа на оралната мукоза. Патологијата се карактеризира со карактеристична симптоматологија, па затоа може да се направи точна дијагноза врз основа на таков симптом како појава на единечни или повеќекратни улкуси во устата, кои можат да крварат и да бидат покриени со бели дамки.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте совет за стоматолог онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
стоматолог зема
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д.8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .