Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хроничен гингивит: симптоми и третман

Хроничен гингивит - главните симптоми:

Хроничниот гингивит - се смета за една од најчестите лезии на непцата и е проток на воспаление кај нив. За болест не постојат ограничувања во однос на возраста и полот. Изворот на ваквата болест може да биде широк спектар на предиспонирачки фактори - почнувајќи од начинот на живот на лицето до текот на заболувања кои влијаат на органите на дигестивниот систем.

Хроничната форма на гингивитис има специфичен симптом, кој е јасно изразен во периодот на егзацербација. Главните симптоми вклучуваат црвенило или хипертрофија на непцата, крварење за време на орална хигиена и непријатен мирис од устата.

Точната дијагноза е утврдена од страна на периодонтистот врз основа на информациите добиени при почетната дијагноза и испитување на усната празнина на пациентот. Третман на воспаление на непцата вклучува лекови и физиотерапија. Сепак, во некои случаи е индицирана стоматолошка хирургија.

Меѓународната класификација на болести ICD-10 идентификува посебно значење за оваа патологија - K 05.1.

Етиологија

Основен фактор во развојот на воспалителниот процес во непцата е акумулацијата на патолошката микрофлора, која се акумулира во забен депозит. Најчесто тоа се случува со недоволна грижа за усната шуплина.

Сепак, клиничарите идентификуваат други причини за болеста, кои се презентирани:

 • недоволно внесување на витамини;
 • несоодветен залак кај возрасен или дете;
 • формирање на камења;
 • отстранување на дефектни плаки;
 • патологии на дигестивниот систем или други хронични заболувања;
 • редовно механичко оштетување на непцата, на пример, цврста четка за заби;
 • близок аранжман на стоматолошки единици;
 • недостаток на антагонисти;
 • неправилно инсталирани пломби или протези кои ја трауматизираат кожата;
 • неквалитетна стоматолошка протетика;
 • долгорочна зависност од лоши навики, особено пушење цигари;
 • постојано дишење преку устата;
 • пролонгиран ефект на јонизирачко зрачење врз непцата;
 • труење со телото со лекови или соли на тешки метали;
 • јаде премногу топли јадења или пијалоци;
 • целосно отсуство или несоодветен третман на акутниот тек на гингивит ;
 • хормонски нарушувања, како што се појава на дијабетес мелитус , пубертет на адолесценти, период на носење на дете или менопауза ;
 • инфективни, алергиски или системски болести кои ја зафаќаат кожата;
 • претходно префрлен вулгарен пемфигус , системски лупус еритематозус или лишајно црвено .

Сите горенаведени фактори доведуваат до фактот дека, во позадина на воспаление, постои постепено ширење на ткивата на непцата, што во напредните случаи води до целосно затворање на забот.

Главната група за ризик се состои од лица на возраст над шеесет години - во оваа категорија слична болест се дијагностицира во 90% од случаите. Вреди да се одбележи дека жените страдаат од таква болест неколку пати поретко отколку мажите.

Класификација

Хроничниот гингивит може да се појави во различни форми, што ќе се разликува во нивните симптоми и тактики на лекување. Така, воспалителниот процес во непцата е:

 • атрофичен - се карактеризира со тоа што ја намалува големината на непцата, а знаците на воспаление може да бидат целосно отсутни. Овој тип на гингивитис се смета за почетна форма на пародонтална болест ;
 • хроничен катарактурен гингивит - се смета за најлесната форма на појава на таква болест. Ова се должи на фактот дека само горниот периодонтален слој е вклучен во патологијата. Често се развива кај доенчиња на позадината на ерупцијата на млечните заби;
 • Хроничен катарактен гингивитис
 • десквамативно - често алергиски одговор на телото на долгорочни лекови или иритантски производи, како и употреба на хигиенски производи;
 • хроничен хипертрофичен гингивит - има изразени и непријатни симптоми. Недостатокот на третман води до фактот дека воспалената гума целосно го покрива забот;
 • улцеративно-некротична - во повеќето случаи се однесува на акутен гингивит, но ретко се развива во хроничен тек. Овој тип на болест вклучува хируршка ексцизија на погодените области на непцата.

Во зависност од степенот на вклученост на делови од непцата, хроничниот гингивит е:

 • благи - само интервентална гума за џвакање е зафатена, т.е. папила
 • умерена тежина ;
 • тешки - сите делови од гуми за џвакање се вклучени во патолошкиот процес, имено папилата, маргиналната и алвеоларната зона.

Се разликува преваленцата на воспалителниот процес во непцата:

 • хроничен генерализиран гингивит - болеста се шири на мукозниот слој на алвеоларниот процес на сите заби во горната и долната вилица;
 • хроничен фокален гингивитис - воспаление покрива одредена група на заби.

Симптоматологија

Клиничката слика ќе зависи од формата и од стадиумот на болеста.

Треба да се забележи дека хроничниот генерализиран катарактен гингивит може да биде целосно асимптоматски долго време. Сепак, меѓу знаците што треба да се истакнат:

 • оток на мукозната мембрана на непцата;
 • црвенило или цијаноза;
 • крварење кога четкање на забите или додека јадете груба храна;
 • непријатен мирис од устата;
 • акумулација на плака;
 • формирање на забен камен;
 • мачна болка во непцата;
 • појавата на бело цут на јазикот;
 • мала непријатност;
 • зголемена чувствителност на забите.

Хипертрофичен или хиперпластичен хроничен гингивитис ги има следните симптоми:

 • растот на ткивото на непцата;
 • нагорна промена во обемот на интерденталните папили;
 • оток и црвенило на непцата;
 • синдром на благи болки;
 • излачување на крв за време на хигиенски процедури или на оброци - вреди да се напомене дека хроничниот едноставен маргинален гингивит нема таков знак;
 • густина на гингивата;
 • формирање на лажни периодонски џебови.

Симптоми на десквамативната форма на болеста се претставени:

 • појава на еритематозни дамки, карактеризирани со оток;
 • формирање на меурчиња исполнети со серо-хеморагична течност;
 • изложеност на основните ткива и крварење;
 • појава на болка при притискање на непцата.

Следните симптоми се карактеристични за атрофичен тип на воспаление:

 • преосетливост на непцата на ладна или топла храна и пијалоци;
 • губење на непцата;
 • постепена денација на забот на вратот.

Се презентира клиничката слика на улцеративно-некротичниот тип на болеста:

 • воспалени и нервозни непца;
 • промени во обемот на регионалните лимфни јазли;
 • формирање на рани на интерденталните папили;
 • зголемување на телесната температура;
 • зголемена плунка.

Ако хроничниот гингивит бил предизвикан од труење со соли на тешки метали, овие симптоми ќе бидат изразени:

 • појавата на темна сенка на матичната гингива;
 • изолирана плунка;
 • постојаното присуство на метален вкус;
 • формирање на микроабстраси;
 • ширењето на воспалителниот процес на небото;
 • знаци на стоматитис .
Симптоми на хроничен гингивитис

Слабиот тек на гингивит се карактеризира со ненадејно влошување, постепено исчезнување на симптомите и продолжен период на ремисија, кој може да трае до две години.

Дијагностика

Ако се појави горенаведените симптоми, треба да се обратите кај вашиот стоматолог или пародонтот за помош. Таквите специјалисти ќе можат да направат точна дијагноза и да ја одредат тактиката за третман на хроничниот гингивитис.

Примарна дијагноза вклучува спроведување на такви мерки:

 • клиничка студија на клиничарот за историјата на пациентот и животна историја на пациентот со цел да се утврди евентуалниот етиолошки фактор;
 • визуелно и инструментално испитување на усната шуплина - при проценка на состојбата на мукозната мембрана на непцата и забите. Покрај тоа, лекарот обрнува внимание на видот на залак, присуството и состојбата на протези, протези или пломби, како и присуство на забен камен или кариес;
 • детален преглед на пациентот или неговите родители - за да се одреди првиот пат на појава и сериозност на симптомите. Ова е многу важно бидејќи катаралниот гингивит кај децата и кај возрасните може да биде целосно асимптоматски за многу долго време.

Инструменталните дијагностички методи се ограничени на имплементација на:

 • Х-зраци на забот - ќе ја покажат сериозноста на патолошкиот процес;
 • Гингивален жлеб - ќе покаже присуство на крварење, отсуство на лажни џвакачки џебови и неподвижност на забот.

Со цел точно да се утврди причината за појавата на хроничен гингивит, на пациентот му се потребни консултации од такви специјалисти:

 • ендокринолог и ревматолог;
 • специјалист за гастроентеролог и заразни болести;
 • дерматолог и алерголог.

Третман

Елиминирањето на таквата болест бара цела низа терапевтски мерки, имено:

 • санитација на усната шуплина;
 • отстранување на забен камен, талог или кариес ;
 • отстранување на забите, подлегнување на уништување;
 • елиминација на абнормалности на залак;
 • неутрализација на дефекти добиени при пополнување или протетика;
 • замена на протези;
 • пластична хирургија на уздата на усните или јазикот.

Исто така, третманот на хроничен гингивит вклучува:

 • професионална орална хигиена;
 • третирање на внатрешната обвивка на устата со антисептички супстанции;
 • испирање на устата со камилица, еукалиптус и декорација на дабови кора - ова треба да се направи по секој оброк и хигиенски процедури;
 • пародонтозни гингивални апликации.

Благодарение на сите горенаведени конзервативни методи, се спроведува успешен третман на хроничен катарактурен гингивит, а во други случаи тие:

 • земање антибактериски супстанции и имуномодулатори;
 • масажа на непцата;
 • лек електрофореза;
 • ласерска терапија и ултравиолетово зрачење;
 • дијатермокоагулација или криодеструција на раст на дебелината;
 • Гингивектомија е операција чија цел е изедначување на погодената гума.

Превенција и прогноза

Со цел да се избегне развој на болест како хроничен гингивит, се препорачува:

 • целосно се откаже од зависноста;
 • јаде само топла храна и пијалоци;
 • навремено третираат болести од не-томатолошка природа, што може да доведе до развој на воспаление во непцата;
 • Посетете го вашиот стоматолог неколку пати во годината за рутинско испитување или отстранување на забен камен и кариес.

Најповолната прогноза има катарактен хроничен гингивит, но без идентификација на причината за појава на болеста постои голема веројатност за повторување. Невозможно е целосно да се излечи атрофичниот гингивитис, сложената терапија може само да го забави ширењето на атрофијата.

Исходот од хроничен гингивит, кој беше формиран во позадина на различна болка, целосно зависи од изворот и од стадиумот на воспаление.

Вреди да се напомене дека недостатокот на третман за таква болест е полн со развој на периодонтитис , пародонтална болест или целосна загуба на забите.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате хроничен гингивитис и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот стоматолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Гингивитис (појавување на симптоми: 5 од 17)

Гингивитис е воспалителен процес кој се концентрира на површината со гуми за џвакање и е придружен со црвенило и систематско крварење. Гингивитис, чиишто симптоми се прилично чести, може да бидат хронични или рекурентни, исто така, текот на болеста е исто така можно во акутна форма.

...
Скорбут (појавување симптоми: 5 од 17)

Цинга е болест која напредува поради недоволната содржина на витамин Ц (аскорбинска киселина) во човечкото тело. Ова, пак, води кон нарушување на производството на таков протеин како колаген, кој е одговорен за сигурноста на ѕидовите на крвните садови и еластичноста на сврзните ткива. Како резултат на тоа, постои постепено уништување на 'рскавицата и коските, намалување на функционалноста на коскената срцевина.

...
Татар (симптоми на појавување: 5 од 17)

Стоматолошкиот калкулус е патолошко прекривање со калциумови соли, остатоци од храна и бактерии на коренот на забите. Таквиот феномен предизвикува психички непријатности кај лицето, бидејќи го лишува од можноста да има снежно-бела насмевка. Покрај тоа, присуството на депозити на емајлот може да предизвика развој на разни воспалителни болести во усната празнина, па дури и да доведе до губење на забите. Затоа, најдобро е да се вклучите во спречувањето на развојот на патологијата, и ако веќе се појави, тогаш треба да се консултирате со лекар во најраните фази - на овој начин може брзо и без оштетување на забите да го отстраните забите.

...
Генерализиран периодонтитис (појавување симптоми: 5 од 17)

Генерализиран периодонтитис - влегува во категоријата на најкомплицираните стоматолошки проблеми, во кои постои широко распространета пародонтална лезија. И покрај фактот дека болеста влијае на забите, нејзините компликации се однесуваат на внатрешните органи.

...
Гингивитис кај деца (појавување симптоми: 5 од 17)

Гингивитис кај деца е воспалителна повреда на маргиналната зона на гума, непосредно во контакт со вратот на забот и гингивалните папили лоцирани помеѓу стоматолошките единици. Во повеќето случаи, оваа пародонтозна патологија е дијагностицирана во возрасната група постаро од 4 години.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте совет за стоматолог онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
стоматолог зема
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .