Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хипаплазија на емајл: симптоми и третман

Хипаплазија на емајл - главните симптоми:

 • Дамки од заби
 • Промена на забната сенка
 • Оштетување на забната глеѓ
 • Точки за заби на забите
 • Недостаток на емајл во погодените области
 • Намалување на големината на круната на забот

Хипаплазија на емајл е патологија најкарактеристична за децата и адолесцентите, која се карактеризира со разредување на горниот слој на забите, што ги прави многу кревки. Наспроти ова, тие ја губат можноста да се спротивстават на разни стоматолошки заболувања и се лесно уништени.

Болеста се јавува дури и за време на развојот на фетусот поради сериозно нарушување на метаболизмот. Покрај тоа, постојат голем број на други предиспонирачки фактори.

Симптоматологијата ќе се разликува во зависност од формата на хипоплазија, меѓутоа најкарактеристичните клинички манифестации се сметаат за промена на обликот и изгледот на стоматолошките единици, како и присуството на области со патолошко обојување на емајл.

Дијагнозата се базира на информациите добиени за време на испитувањето на пациентот од страна на стоматолог. Тактиката на терапија директно ќе зависи од тежината на болеста.

Меѓународната класификација на болестите ја класифицира таквата патологија како нарушување во формирањето на забите, а шифрата ICD-10 е доделена на K00.4.

Етиологија

Основна причина за развој на оваа болест кај детето е несоодветен метаболизам во телото на фетусот, дури и за време на неговиот пренатален развој. Ова може да послужи:

 • прекршување на процесот на поставување ембрионски ќелии;
 • широк спектар на негативни фактори кои влијаат на детето.

Во моментов, лекарите забележаа значително зголемување на дијагнозата на таквата болест, бидејќи негативните извори почнуваат да влијаат на почетоците на единиците за дентиција многу порано од формирањето на фетусот и појавата на бебето.

Претходно се претпоставуваше дека главниот фактор е кршење на минералниот метаболизам, поради што се веруваше дека зони на хипоплазија се фокуси на деминерализација. Меѓутоа, ако всушност тоа беше главниот извор на болеста, тоа нема да биде толку широко распространето.

Така, постојат многу причини за хипоплазија на емајл:

 • тешка токсикоза ;
 • заразни болести што ги носи жена во раните фази на раѓање - тие вклучуваат САРС , рубеола и токсоплазмоза ;
 • предвремено породување, во кое бебето е во матката помалку од даденото време;
 • повреди добиени од бебето за време на раѓањето;
 • дијагностицирање на новороденче со болест како што е енцефалопатија , атопичен дерматитис или рахитис ;
 • повреда на метаболизмот на калциум;
 • акутни инфективни процеси пренесени во доенчиња;
 • разни мозочни нарушувања кои се јавуваат помеѓу првите шест месеци и една година од животот на детето;
 • хронични соматски заболувања кај децата;
 • дефицит на витамин;
 • ниска телесна тежина при раѓање.

Во приближно 40% случаи, химаплазија на емајл се развива кај совршено здрави деца.

Класификација

Емајл хипоплазија на млечни заби

Во зависност од времето на откривање на болеста, се случува:

 • хипоплазија на емајл за млечни заби - таквата повреда е директно поврзана со нарушувања кои се јавуваат во женското тело за време на бременоста;
 • нарушување на постојаната забна глеѓ - се смета за најчеста форма забележана кај пациенти. Во овој случај, предиспонирачки фактори ќе бидат нарушувања на метаболичките процеси, кои се развиваат од околу шестиот месец од животот на бебето. Преваленцата се должи на фактот дека патологиите во првата година од животот се развиваат неколку пати почесто од болестите во периодот на пренаталниот развој.

Во стоматологијата, постојат два главни типа на болест:

 • локална химаплазија на емајл - карактеристични симптоми присутни на една или две единици на дентицијата. Вреди да се одбележи дека таквиот вид се појавува само на молярите и никогаш не е изразен на млечните заби;
 • системска химаплазија на емајл - се разликува по тоа што сите заби се вклучени во патологијата одеднаш.

Вториот тип на болеста има своја класификација и е поделен на:

 • промена на бојата на емајлот - се изразува во формирање на точки од бела или жолта боја, со јасни граници и не се менува низ животот. Најчесто, оваа форма е збунета со кариес , но единствената разлика е во тоа што тие не се дамка со бои кои се користат во стоматологијата;
 • неразвиеност на емајли - има неколку форми;
 • Апласија е најтешката болест во која емајлот за заби е целосно отсутен. Во такви случаи, забите ќе бидат премногу чувствителни на различни видови на стимули, на пример, механички или термички.

Неразвиеноста на емајлот подразбира поделба во следните видови:

 • забележана форма - се смета за најчеста форма на болеста и се карактеризира со тоа што влијае на симетрично лоцирани стоматолошки единици;
 • ерозивна форма - изразена во појавата на заоблени зони со изразено чистење на горниот слој на забите;
 • напречна форма - манифестирана со хоризонтални жлебови, додека емајлот може да биде или разреден или отсутен;
 • мешана форма - се карактеризира со присуство на знаци на сите горенаведени сорти.
Форми на хипоплазија на забниот емајл

Исто така, разликуваат поретки видови хипоплазија на забната емајл кај деца и возрасни:

 • Забите на Пфлугер;
 • getchinson заби;
 • Фурниеровите заби.

Секоја од овие форми ќе се разликува во својата клиничка манифестација.

Покрај тоа, постојат дифузни и фокални химаплазии на емајл, а локализацијата на дефектниот центар ќе се разликува во зависност од возраста во која беше пренесено нарушувањето што предизвикало патологија. Тоа е поради тоа, по целосна ерупција на локализацијата на хипоплазија ќе биде на различни нивоа и во различни зони, бидејќи времето на формирање на забите кај децата не е исто.

Во случај на тешка болест, зони за деформација на емајли ќе бидат поставени по должината на целата должина и површината на забот.

Симптоматологија

Клиничката манифестација на хипоплазија кај забните емајли кај децата малку ќе се разликува во зависност од тоа која класификација ја припаѓа на болеста.

Така, меѓу симптомите на системска хипоплазија е да се потенцира:

 • менување на сенката на емајл - ова ќе се појави бели точки на различни форми. Покрај тоа, може да има целосно отсуство на горниот слој на стоматолошки единици;
 • мазна и сјајна површина на емајл на погодената област;
 • брановидни, пунктни или напречни лезии на емајл може да се детектираат само по сушење на површината на забите;
 • постепена пигментација на пинхоли;
 • намалување на големината на забната круна;
 • нема болка и кршење на интегритетот на забната глеѓ.

Покрај тоа, таквата манифестација се карактеризира со такви манифестации:

 • Фурниеровите заби - практично не се разликуваат од последниот тип на болеста, единствениот исклучок е отсуството на полулунарни парчиња;
 • Забите на Pfluger - се карактеризира со конусна форма на првите катници;
 • Гетчинсонови заби - оваа форма е вклучена во карактеристичните симптоми на таква болест како наследен сифилис. Во исто време постои форма на фронтални забни форми во форма на буре со појава на полулунарни парчиња во површината на површината за сечење.

Симптоми на локална хипоплазија на забната глеѓ:

 • појава на бели или жолтеникави точки на погодените заби;
 • појавата на точка жлебови, се шири низ целата површина. Со текот на времето, тие земаат жолтеникаво-кафеава боја;
 • целосно или делумно отсуство на забна глеѓ.
Хипоплазија кај забите емајл кај адолесцентите

Дијагностика

Воспоставувањето на точна дијагноза често не предизвикува проблеми за искусен стоматолог по првичниот преглед. Така, дијагнозата на хипоплазија на емајли е ограничена само на:

 • проучување на историјата на пациентот и животна историја на пациентот, како и запознавање со информации во врска со текот на бременоста - ова е потребно за да се утврди најкарактеристичната причина;
 • вршејќи темелно испитување на усната шуплина со помош на забни инструменти ќе помогне да се открие на која класификација патологијата му припаѓа на ова или она лице;
 • спроведувањето на детален преглед на родителите на пациентот кога точно се појавија промените на забите на бебето.

По утврдување на природата и видот на болеста, се подготвува индивидуална тераписка тактика.

Третман

Шемата за елиминација на патологијата директно ќе зависи и се разликува од сериозноста на таквата повреда на емајлот.

На пример, при дијагностицирање на точка и плитка хипоплазија, не се изведува етиотропна терапија. Во такви случаи, спроведува превенција на компликации, и се препорачува да се посвети поголемо внимание на хигиенските процедури на усната шуплина.

Кога дефектот е лоциран на надворешната површина, местата за време на разговорот се видливи со голо око, поради што се потпираат на запечатување со употреба на композитни супстанции.

Изречената деформација на емајлот или нејзиното целосно отсуство е индикација за ортопедски третман на хипоплазија на емајл, кој предвидува формирање на метало-керамички круни.

Можни компликации

Игнорирањето на знаците на хипоплазија кај забните емајли кај децата може да предизвика развој на следните компликации:

 • агресивните ефекти на бактериите на дентин, што доведува до негово уништување;
 • длабоки кариес ;
 • пораз на цемент и забна пулпа;
 • погрешен залак

Превенција

Со цел возрасните да немаат проблеми со оваа болест, мора да ги почитувате следниве правила:

 • надлежно раководење со бременоста - треба да се откаже од лошите навики, рационалната исхрана и примањето само на лекови што ги пропишал лекарот што присуствува;
 • да се спречи развојот на сериозни заболувања кај детето во текот на формирањето на имунолошкиот систем;
 • обрнувајќи посебно внимание на спречување на повреди на бебиња;
 • редовни хигиенски процедури;
 • полагање на испитот кај детски стоматолог приближно на секои три месеци.

Навремената дијагноза и третман значително ги зголемуваат шансите за поволен исход. Сепак, не е невообичаено да се развијат компликации.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате емајл хипоплазија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот стоматолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Кариес на шишиња (појавување симптоми: 2 од 6)

Кариесот на шишиња е болест што ги зафаќа младите деца на возраст од две до четири години. Неговото име е сосема оригинално и се должи на една од причините за развојот на оваа патолошка состојба - кариесот на шишињата кај децата често се развива поради навиката за пиење млеко од шишето во текот на ноќта. Како резултат на тоа, голема количина храна останува во устата на бебето цела ноќ, што е главната причина за прогресија на кариесот.

...
Флуороза (појавување симптоми: 2 од 6)

Флуорозата е патолошка состојба во која се јавува повреда на структурниот интегритет на емајлот. Во повеќето случаи, болеста се дијагностицира кај деца. Главната причина за развојот на ова нарушување е тоа што голем број флуориди влегува во телото подолго време. Во зависност од тоа кој е етиолошкиот фактор на болеста, неговиот тип ќе се разликува.

...
Почетна кариес (појавување симптоми: 1 од 6)

Почетната кариес е патолошки процес кој се развива како резултат на деминерализација и омекнување на тврди забни ткива. Ова е првата фаза на штета од ваков вид. Исто така во медицината се нарекува фаза на боење. Патолошкиот процес речиси секогаш напредува незабележано од луѓето. Тоа може да се најде при посета на стоматолог за рутински преглед. Со развојот на почетната кариес, забот го губи својот природен сјај, што укажува на деминерализација на емајлот.

...
Периодонтитис (појавување симптоми: 1 од 6)

Периодонтитисот е честа болест која влијае на сврзното ткиво лоцирано помеѓу коската на дупката и цементот на коренот на забот. Медицинската литература исто така го користи терминот "апикален периодонтитис". Таквата болест може да почне да напредува и кај возрасното и кај детето.

...
Целијачна болест (ентеропатија на глутен) (појавување симптоми: 1 од 6)

Целијачната болест е хронична болест на тенкото црево, во која постои повреда на неговата работа. Оваа болест се карактеризира со нетолеранција на глутенскиот протеин, поради што патологијата го добила второто име - глутената ентеропатија. Симптомите се најизразени во детството, но постарата личност е, толку помалку знаци на болест ќе бидат изразени.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте совет за стоматолог онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
стоматолог зема
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .