Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Дистален залак: симптоми и третман

Дистален залак - главните симптоми:

 • Говорно оштетување
 • Респираторна инсуфициенција
 • Тешкотии со голтање
 • Деформација на структурата на лицето
 • Неможноста за џвакање храна нормално
 • Вилата се наметнува напред
 • Чин се премести назад
 • Преполнети заби
 • Избувното лице
 • Горната усна е испакнати
 • Усна приклучок

Дисталниот залак е патолошка повреда на оклузијата, во која горниот дел од забите силно протерува во однос на долниот дел на зглобот. Оваа патологија може да доведе до брадата на брадата, деформација на лицето, а не затворање на долните и горните дензиции, и како последица на тоа, нарушена функција на говор и голтање.

Третманот може да го препише само лекар, по соодветно испитување. Во зависност од сериозноста на патологијата и возраста на пациентот, може да се применат и конзервативните методи на лекување (специјални вежби, инсталација на системи за држење) и радикални со елементи на пластична хирургија за да се отстрани патологијата.

Етиологија

Треба да се забележи дека дисталниот залак кај дете е присутен при раѓање, што не е патологија. За време на доењето и цицањето, таканаречената сагиттална јазда исчезнува и се формира нормална форма на вилицата.

Патолошкиот процес го заменува природниот физиолошки, ако постојат следниве етиолошки фактори:

 • рахитис ;
 • назофарингеални заболувања кај кои е нарушено назалното дишење;
 • продолжена употреба на пациенти;
 • усна залак;
 • недоволна количина на цврста храна во исхраната на детето според возраста;
 • рано отстранување на млечните заби;
 • вршење на стоматолошка хирургија во рана возраст;
 • конгенитални аномалии на максилофацијален карактер;
 • максилофацијални повреди во детството;
 • раѓање траума.

За да се утврди точната причина за развојот на таков патолошки процес може да се квалификувани само специјалисти. Докторот треба да се контактира веднаш штом ќе се забележат абнормалности, бидејќи раниот третман значително ги зголемува шансите за целосно отстранување на патологијата и го исклучува развојот на сериозни компликации.

Дистален залак

Класификација

Во ортодонција, се користат неколку класификации на оваа болест. Според Енг, постојат такви форми на оваа болест на забите:

 • првата подкласа е наклон во облик на вентилатор на горните ициктори, стеснувањето на забите е забележано во страничните области;
 • втората подкласа - сагитталната јазот е отсутен, централните горки секачи се наклонети кон небото, страничните ициктори се наклонети кон усната.

Исто така, разликуваат и следниве форми на оваа болест кај децата:

 • заб алвеоларен;
 • gnathic;
 • мешани

Покрај тоа, земајќи ги предвид морфолошките промени, доделите ја следнава класификација за дистална оклузија:

 • нормален развој на горната вилица, пониска патологија;
 • долниот ред на забите без патологија, горниот е премногу напреднат;
 • долна вилица со патологија, над развиениот горен дел;
 • предниот дел на ициктори исто така испарува.

Во моментов, во пракса и во утврдувањето на дијагнозата, најчесто се користи последната форма на класификација на оваа стоматолошка болест.

Симптоматологија

Тежината на симптомите ќе зависи од формата, етиологијата и сериозноста на патологијата. Оклузијата се карактеризира со следните клинички манифестации:

 • горната или долната вилица е силно напредна, што подразбира промена во обликот на лицето;
 • не-затворање на усните, лице со булбус;
 • горната усна може да биде издлабена, забите не се преклопуваат;
 • брадата е префрлена назад;
 • нарушување на говорот - пациентот не може да изговори некои звуци, па дури и индивидуални слогови;
 • симптоми на дијастема;
 • преполн заби.

Во посложени случаи, оваа форма на патологија може да се надополни со длабока форма - во овој случај, забите од долниот ред ќе бидат повеќе од половина покриени со горниот ред. Во овој случај, пациентот може да има проблеми со џвакање храна, голтање и зборување. Во некои случаи, ова може да доведе до чести инфекции на устата, во повеќето случаи стоматитис .

Покрај тоа, пациентите со дистална оклузија имаат оштетена респираторна функција, и тие се повеќе склони кон кариес , ENT болести и други слични болести.

Дијагностика

Како по правило, искусен ортодонт може да утврди точна дијагноза за време на почетниот преглед. За време на клиничкото испитување, лекарот треба да утврди следново:

 • големина на вилицата;
 • аранжманот на дентификација и отстапување од нормата;
 • дали е присутна сагиттална решетка.

Следните инструментални дијагностички методи, исто така, може да се користат за да се утврди сериозноста на развојот на патологијата:

 • телероенгенографија;
 • дијагностика на конструктивен залак;
 • томографија на темпоромандибуларниот зглоб;
 • електромиографија;
 • реографија

Во однос на лабораториските истражувачки методи, во овој случај тие не се спроведуваат, бидејќи тие не претставуваат дијагностичка вредност. Доколку е потребно, може да се спроведе само општ клинички тест на крвта.

Лекарот ќе ги утврди тактиките на терапијата врз основа на резултатите од испитувањето и податоците собрани за време на почетниот преглед.

Третман

Методот на терапија ќе зависи од тежината на патологијата. Ако елиминацијата на болеста започне во детството, тогаш патологијата може да се елиминира преку протези и миогностика.

За да се елиминира патологијата на дисталниот залак, може да се користат такви протези:

 • од метал;
 • од керамика;
 • јазична;
 • самолиптирање.

Елиминацијата на дисталниот залак преку употреба на системи на заградата е можна само кај децата и колку е побрзо терапијата, толку се поголеми шансите за целосно отстранување на болеста или за намалување на козметичкиот дефект на минимум. Во зависност од тежината на болеста, периодот на корекција на залак е од 2 до 4 години. Изборот на корекциски системи зависи од индивидуалните карактеристики на телото на детето.

Во посложени случаи, е индициран хируршки третман. Индикациите за хирургија може да бидат следниве:

 • брадичка дисплазија;
 • лице деформитет;
 • фронтален или страничен отворен залак.

Треба да се забележи дека хируршката корекција на оваа патологија е малку посложена и може да ги вклучи следниве чекори:

 • проширување на горните и долните забни лакови;
 • правилно поставување на централните заби;
 • отстранување на оклузија;
 • елиминација на длабок залак.

Покрај системите за заградата, овие типови ортодонски апарати исто така може да се користат:

 • Отстранлив рекорд на Кац;
 • Френкел функциски регулатор;
 • LM - активатори.
Кац снимање рекорд

Во повеќето случаи, третманот се изведува во комплексен - хардверските методи се користат во врска со системите на заградата.

Покрај радикалните методи на лекување, лекарот може да пропише и вршење на вежби за миогностика. Една од најефикасните вежби за поправање на залак е како што следува - долната вилица треба да се турка напред и да се држи во оваа позиција околу 10 секунди, а потоа се враќа во првобитната положба. Таквите манипулации мора да се изведуваат најмалку 10 пати по ред дневно.

Изведувањето на миогностиката во комбинација со медицински манипулации кај децата на рана возраст овозможува речиси целосно да се елиминира патологијата.

За да се исклучи повторувањето на болеста по завршувањето на главниот тек на третманот, на пациентот се препорачува да носат специјални држачи за отстранување за 3-4 години. Исто така, бидете сигурни дека постојано да го следите ортодонтот.

Во некои случаи, покрај ортодонтот, таквите пациенти може да бараат консултации и следење на третманот со следните тесно квалификувани специјалисти:

 • отоларинголог;
 • стоматолошки терапевт;
 • хирург;
 • периодонтист;
 • логопед

Третманот на дисталната оклузија кај возрасните, најчесто, се врши само хируршки со понатамошно носење на специјални системи.

Можни компликации

Дисталниот залак не е само козметички проблем, бидејќи може да доведе до развој на следниве компликации:

 • поради фактот што се зголемува оптоварувањето на забите, емајлот се брише, што може да доведе до кариес и болести со слична етиологија;
 • пародонтална болест;
 • хронична болка при џвакање и други движења на вилицата;
 • нарушена респираторна функција и говор;
 • отоларинголошка патологија;
 • гастроентеролошка патологија, поради лошата џвакање на храната.

Меѓутоа, ако започнете да ја лекувате оваа болест на заболувањето навремено, односно во детството, тогаш таквите компликации може да се избегнат.

Превенција

Невозможно е целосно да се исклучи развојот на таквата патологија, меѓутоа, ако следните препораки се користат во пракса, ризикот од појава може да се минимизира:

 • навремено вклучување во исхраната на цврстата храна на детето;
 • спречување на рахитис;
 • бебето треба да се одвикне од доењето и брадавиците во времето;
 • спречување на отоларинголошки заболувања;
 • воведување на доволно количество витамини и минерали во исхраната на детето.

Како правилно да ја корегира оваа патологија, знае само квалификуван доктор, да се третира самостојно или, особено, да го игнорира проблемот, силно не се препорачува.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате дистален касн и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот стоматолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Ангиом (појавување симптоми: 3 од 11)

Ангиом (црвен крт) - тумор на бенигна природа, кој се состои од лимфни и крвни садови. Најчесто, формацијата се формира на лицето, кожата на трупот и екстремитетите, на внатрешните органи. Понекогаш неговиот изглед и развој може да биде проследен со крварење. Во повеќето клинички ситуации, оваа патологија е конгенитална и се дијагностицира кај новороденчиња во првите неколку дена од нивниот живот.

...
Длабоко залак (појавување симптоми: 3 од 11)

Длабоко залак - претставува прекршување на зглобовите, кои се карактеризираат со преклопување на горните зглобни редови на долниот дел од стоматолошките единици. Слична патологија во ортодонцијата се јавува кај секој втор пациент.

...
Помала хореа (Sidedama chorea) (појавување симптоми: 2 од 11)

Мала хореа (Сиденамската хореа) е болест на ревматската етиологија, која се базира на поразот на субкортикалните јазли на мозокот. Карактеристичен симптом на развојот на патологијата кај луѓето е нарушување на моторната активност. Болеста влијае главно на мали деца. Девојчињата се болни почесто од момчињата. Просечното времетраење на болеста е од три до шест месеци.

...
Лимфом (појавување симптоми: 2 од 11)

Лимфомот не е една специфична болест. Ова е цела група на хематолошки нарушувања кои сериозно влијаат на лимфното ткиво. Бидејќи овој тип на ткиво се наоѓа речиси низ целото човечко тело, малигната патологија може да се формира во која било област. Можни оштетувања дури и на внатрешните органи.

...
Дисцрикулаторна енцефалопатија (појавување симптоми: 2 од 11)

Дисцрикулаторна енцефалопатија е болест која се карактеризира со оштетено функционирање на мозокот поради несоодветна циркулација на крв низ неговите садови. Патолошките промени истовремено влијаат врз кортексот и субкортикалните структури на мозокот. Оваа болест е придружена со нарушување на моторните и менталните функции, во комбинација со емоционални нарушувања.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте совет за стоматолог онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
стоматолог зема
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .