Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Дијастема: Симптоми и третман

Дијастема - главните симптоми:

 • Говорно оштетување
 • Malocclusion
 • Нарушување на звукот
 • Недостасува некои заби
 • Lisp
 • Расшири меѓу предните заби
 • Моќна висока лигавица
 • Затворање
 • Заоблување на секачи

Дијастема е болест која се карактеризира со развивање на видлив интердентален простор кој ги одвојува централните ициктори. Горниот дензит е засегнат неколку пати почесто од долниот. Главните причини за развојот на патологијата остануваат непознати, но при проучувањето на многу набљудувања, клиничарите дошле до заклучок дека генетската предиспозиција е основен фактор.

Клиничката слика има изразени симптоми, што е едноставно невозможно да се игнорираат. Се состои во присуство на јаз меѓу забите, што може да достигне еден сантиметар.

Точна дијагноза може да се направи врз основа на физички преглед и други специфични инструментални испитувања на пациентот. Да се ​​ослободи од дијастема терапевтска, ортопедска, хируршка и ортодонтска.

Етиологија

Во повеќето случаи, дијастамот на забите се развива против позадината на оптоварената наследност. Кај околу 50% од пациентите со слична дијагноза, роднините имале слична патологија.

Покрај тоа, меѓу предиспонирачките фактори, стоматолозите разликуваат:

 • кратка узда на јазикот;
 • ниска локализација на горниот усна френулум;
 • претерано масивен френулум на горната усна;
 • микроденција;
 • соседни заби влијание - тоа значи дека забот е формиран во вилицата, но не сече или делумно се појави надвор;
 • доцни почетнички на трајни заби;
 • малигни или бенигни тумори на вилицата;
 • поделба на алвеоларниот процес;
 • рано губење на еден од млечните заби лоциран во центарот на зглобот;
 • абнормална локација на целата група на предни заби.
Дијастема

Во прилог на стоматолошки фактори, постојат и други извори на дијастема кај деца. Тие треба да вклучуваат вакви лоши навики:

 • грицкање на врвовите на пенкала, пенкала со пенкала или моливи;
 • долги цицање на пациенти;
 • редовна употреба на голем број семе од сончоглед или тиква;
 • Опсесивно гризење на ноктите - оваа зависност е ментално растројство и се нарекува онхиофагија.

Вреди да се напомене дека физиолошката форма на болеста, односно дијастемата на млечните заби, често не бара специфични терапевтски мерки. Ова се должи на фактот дека самиот дефект исчезнува кога ерупцијата на катниците. Само во случај на последователен развој на патологијата потребно е да се побара квалификувана помош.

Класификација

Во стоматологијата, вообичаено е да се одделат два типа на болести:

 • вистинска дијастема - е таква, ако постоечката почнува да се проширува. Често расцепните волумени се движат од два до шест милиметри, но можат да достигнат еден сантиметар;
 • лажна дијастема - се формира во фаза на промена на млечните заби на трајни. Во повеќето случаи, таков дефект исчезнува сам по појавата на сите катници.

Во зависност од отстапувањето на забите еден од друг, болеста е:

 • симетрични - во вакви случаи, сечилата се отклонуваат на исто растојание. Ова значи дека тие се огледаат едни со други;
 • асиметричен - се разликува по тоа што само еден заб се отклонува, а вториот останува во нормална положба.

Покрај тоа, постојат уште три видови на болести:

 • со нормално лоцирани корени, но наклонети странично во однос на централните сециктори. Во овој случај, пресекот е триаголник со врвот на френулумот на горната или долната усна, во зависност од погодената дентиција;
 • со поместување на телото на забите по должината на латералниот тип, наспроти позадината на која се формира пукнатина. Во такви случаи, се вели паралелна дијастема. Често, ако дефектот не надминува четири милиметри и не води кон искривување на залак, тогаш пациентите не бараат да се отстранат;
 • со отстапување на секачи, кои се наоѓаат во центарот, медијално, а нивните корени се странични. Расцеп, исто така, ќе има форма на триаголник, само врвот се наоѓа на долната граница на круните.

Без оглед на типот на слична патологија, денес постојат неколку начини да се ослободиме од кој било од нив.

Симптоматологија

Секаков вид на расцеп меѓу предните заби е дефект во горниот или долниот дензит, кој се изразува во различни степени. Во некои случаи, возрасните не сакаат да ја исчистат, затоа што не предизвикуваат непријатност.

Дијастемата ретко е релативно тесна и строго паралелна, често добивајќи триаголен облик, врвот на кој се соочува со гуми за џвакање или сечење на забите.

Во прилог на дијастемата, се јавуваат следните симптоми:

 • моќна узда на горната усна;
 • повеќекратни пукнатини меѓу забите или тремот;
 • искривување на секачи;
 • целосно отсуство на некои заби;
 • микроденција;
 • формирање на погрешен залак;
 • прекршување на звучниот изговор со голема празнина;
 • свирка и лишање;
 • разни потешкотии во функцијата на говор кои бараат помош од логопед.

Покрај тоа, присуството на таков дефект доведува до фактот дека луѓето:

 • доживува психолошки и физички непријатност;
 • се чувствуваат засрамени од нивниот изглед воопшто, и особено се насмевнуваат.

Дијагностика

И покрај фактот дека дијастамот кај возрасен или дете може да се дијагностицира веќе за време на примарниот преглед од страна на стоматолог, ќе бидат потребни неколку инструментални испитувања за да се идентификуваат причините и да се утврди видот на болеста.

Сепак, пред сè, лекарот мора самостојно да изврши неколку манипулации, имено:

 • да ја проучува историјата на болеста и историјата на животот на не само пациентот, туку и неговото потесно семејство - ова е потребно за да се идентификува најверојатниот етиолошки фактор;
 • да спроведе темелно испитување со употреба на специјални стоматолошки инструменти;
 • прашајте го пациентот детално за дополнителни симптоми и степена на непријатност - ако јазот на забот е голем и достигнува еден сантиметар.

Меѓу инструменталните испити вредни за истакнување:

 • насочени х-зраци;
 • определување на залак со впечаток;
 • ортопантомографија;
 • правејќи дијагностички модели на вилицата на секој пациент - ова исто така се постигнува со помош на фрлања.
Ортопантомографија

Лабораториските тестови за дијастома на забите немаат дијагностичка вредност.

Третман

Откако клиничарот ги проучи резултатите од сите дијагностички процедури, ќе се направи индивидуална тактика за враќање на интегритетот на дентицијата. При определување на режимот на лекување, стоматологот привлекува внимание на неколку фактори:

 • во каква состојба е уздата;
 • обликот и положбата на двата секачи и корења;
 • касн карактер;
 • големината на просторот помеѓу забите;
 • симетрија или асиметрија на дијастемата;
 • карактер на развој на секачи одделени со пукнатина;
 • фаза на формирање на коренот.

Елиминацијата на дијастемата е прашање кое се решава колективно, со совет од стоматолог-терапевт, хирург, ортодонт и ортопед хирург.

За третман, изберете еден од следниве методи, како да го отстраните дефектот:

 • терапевтски - се карактеризира со елиминација на расцеп со зголемување на коскеното ткиво. За да го направите ова, се применуваат најновите запечатување материјали веднаш зацврстување;
 • ортопедски - вклучува затворање на јазот со помош на фурнири или луминери, кои ќе се совпаѓаат со бојата на забната емајл на пациентот;
 • ортодонтски - најчесто се користи за лекување на дијастема кај деца, бидејќи се состои од носење специјализирани ортодонски системи. Ако пациентот е постар од дванаесет години, тогаш се препорачува употреба на загради во терапијата;
 • хируршки - овој метод на корекција се однесува само во случаи кога е неопходно да се укине френулумот на горната усна. Во некои случаи, потребна е пластична хирургија на јазикот, како и отстранување на зафатените стоматолошки единици.

Ако пациентот има недостатоци во изговорот на звуците, ќе биде неопходно да се консултира логопед, и кога ќе се формираат психолошки комплекси во врска со нивниот изглед - психолог.

Доколку дијастамот не се отстрани со текот на времето, веројатноста за развој на периодонтитис во зоната на фронтот лоцирани заби е значително зголемена кај пациентите.

Превенција

Со цел да се избегне формирање на таков дефект во стоматологијата, се препорачува да се следат следниве општи превентивни мерки:

 • родителска контрола врз тоа како детето се појавува како трајни заби и паѓа од полицата;
 • целосна елиминација на такви лоши навики како користење на брадавица или гризење на разни предмети;
 • навремена елиминација на максилофацијални аномалии;
 • Редовни посети на забар - најмалку еднаш на секои три месеци. Особено, ова се однесува на оние луѓе кои ја оптоваруваат наследството.

Широк спектар на клинички сорти на дијастема и начини за елиминирање на патологијата ја одредуваат можноста за избор на индивидуални тактики на терапија за одреден пациент. Ова е причината поради фактот што голем број луѓе се ослободуваат од дијастема без проблеми и засекогаш. Сепак, мора да се запомни дека, без оглед на формата на болеста, третманот ќе трае долго време.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате дијастема и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот стоматолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Сигматизам (појавување симптоми: 3 од 9)

Сигматизмот (лизнување) е патологија кај деца од помлада предучилишна возраст, на која изговорот на звуците на свирење е искривен. Најчесто, ова говорно пореметување се јавува кај деца при формирање на говорни вештини. Особено, детето е тешко да ги изговори звуците на "p" и "c".

...
Потомство (појавување симптоми: 3 од 9)

Потомството е максилофацијална аномалија, која се карактеризира со неприродно проширување на долниот дел од забната вилица. Болеста може да се стекне (мината болест) и вродена - генетска предиспозиција.

...
Аденција (симптоми на појавување: 2 од 9)

Аденција е болест која е дефект во стоматолошките единици, што резултира со нивно делумно или целосно отсуство. Оваа болест може да се дијагностицира кај возрасни и деца. Бидејќи таквото отстапување е примарно и секундарно, природно е причините во секој конкретен случај да се разликуваат. Постојат многу предиспонирачки фактори, кои се движат од смртта на забите на забите и завршуваат со широк спектар на стоматолошки патологии.

...
Микрогнатија (појавување симптоми: 2 од 9)

Микрогнатијата е аномалија, која се карактеризира со фактот дека едно лице има неразвиена долна вилица. Во ретки случаи, патолошкиот процес се протега на долната вилица или двете половини на дентицијата.

...
Алцхајмерова болест (појавување симптоми: 1 од 9)

Алцхајмеровата болест е дегенеративна болест на мозокот, која се манифестира во форма на прогресивен пад на интелигенцијата. Алцхајмеровата болест, чии симптоми за прв пат се изолирани од страна на Алојз Алцхајмер, германски психијатар, е една од најчестите форми на деменција (стекната деменција).

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте совет за стоматолог онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
стоматолог зема
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .