Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Рак на коренот на јазикот: симптоми и третман

Рак на коренот на јазикот - главните симптоми:

Рак на коренот на јазикот - формирање на овој орган на малигната неоплазма од епителните клетки на нејзината мукоза. Кај болеста, карактеристично е постепено локално или дифузно набивање на ткивата на јазикот, а на него често се формираат и чирови и патолошки процеси со различни големини. Поради фактот што болеста е брзо, со метастази во голем број на локализирани лимфни јазли, дишни патишта, мозок и црн дроб, тој има многу лоша прогноза. Исклучок е неговиот навремен третман во првата или втората фаза, кога симптомите се уште не се изречени и ширењето на метастази не се почитува. Но, во оваа фаза, ракот ретко се дијагностицира.

Најчесто симптомите на рак на коренот на јазикот се манифестираат кај луѓе кои достигнале 40 години. Просечната возраст на пациенти дијагностицирани со таква болест е 60 години. Претставниците на силната половина од патологијата на човештвото се дијагностицираат многу почесто од жените. Исто така вреди да се напомене е фактот дека оваа болест е најраспространета во земјите од Азија и Индија. Научниците го припишуваат ова на фактот дека во овие региони луѓето се премногу зависници од џвакање на наша, што може да биде фактор што предизвикува прогресија на ракот на коренот на јазикот.

Дијагнозата на рак на коренот на јазикот ја врши онколог. И лабораториска и инструментална дијагностика се изведуваат, кои вклучуваат радиографија, биопсија, ултразвук, сцинтиграфија, МРИ и други техники. Третманот на болеста е ефикасен само во раните фази на прогресијата (со навремен третман, прогнозата е доста поволна). Терапијата се базира на комбинација на хемотерапија, радиотерапија и оперативна интервенција. Прогнозата директно зависи од фазата на болеста, како и од степенот на сериозноста на нејзините симптоми, навременоста на лекувањето на лекар и општата состојба на пациентот. Многу пациенти се загрижени за прашањето - колку луѓе живеат со оваа болест? Медицинската статистика е таква што со навремено комбинирано лекување, петгодишната стапка на преживување се движи од 65 на 80%.

Причини

Вистинските причини за рак на коренот на јазикот кај луѓето денес остануваат непознати. Но, научниците ги идентификуваа главните предиспонирачки фактори за прогресијата на оваа патологија. Тие вклучуваат:

 • зависност од пушење;
 • редовна потрошувачка во големи количини на алкохолни пијалаци;
 • термички или хемиски изгореници на површината на јазикот;
 • траума на коренот на јазикот;
 • џвакање наркотични мешавини;
 • дефектна орална хигиена.

Исто така вреди да се напомене дека постојат некои болести на усната шуплина и јазикот, особено што лекарите сметаат дека се преканцерозни. Тие вклучуваат глоситис , ерозија, леукоплакија , хронични чиреви и други. Ако нивниот третман не се спроведе навремено, прогнозата ќе биде неповолна - во повеќето случаи, тие се дегенерираат во рак.

Класификација

До денес, постојат неколку класификации на рак на коренот на јазикот. Во зависност од структурата, постојат следниве видови на тумори:

 • аденокарцином. Во овој случај, жлездите на човечкото тело се вклучени во патолошкиот процес;
 • сквамозен карцином на клетките. Во овој случај, епителиумот е засегнат. Можно е ртење на туморот во мускулната структура. Карциномот на сквамозните клетки е најчест.

Во зависност од насоката на раст, тумор е:

 • ендофит. Во овој случај, туморот расте во длабоките ткива на засегнатиот орган;
 • егзофит. Туморот се шири директно до усната шуплина.

Класификација во зависност од видот на манифестацијата на патологијата:

 • улцеративен рак. Формирана е во позадина на прогресија на ерозиите во усната шуплина и е придружена со крварење од местото на повреда;
 • папиларен. Растението има појава на конус со мала папила;
 • инфилтративно. На површината на органот, формирана е туберозна задебелена формација.

Фази

Вкупно, постојат 4 фази на рак, од кои секоја има свои симптоми. Првата и втората фаза имаат најповолна прогноза. Исто така, вреди да се напомене дека одделение 4 е поделено на три подвидови.

 • Фаза 1 - во овој случај, не се забележани симптоми на прогресија на онкологијата. Големината на туморот не надминува 2 см. Со соодветен третман, прогнозата е поволна;
 • фаза 2 - нема клинички манифестации. Големината на излезот не е поголема од 4 см. Прогнозата за сложениот третман е поволна;
 • Фаза 3 - во овој случај, постојат два можни начини на појава - присуство на голема лезија во отсуство на метастази и присуство на онкологија со метастази во областа на лезијата. Отсуство на метастази на виталните органи;
 • Фаза 4A - формирање на повеќе од 6 сантиметри со присуство на метастази. Постои можност за ртење на туморот во ткивото на оралниот регион. Фаза 4B се карактеризира со ширење на метастази во голем број локализирани органи. Исто така, патолошката неоплазма продира во ткивата на фаринксот. Фаза 4C - метастази на виталните органи. Прогнозата е неповолна.

Симптоматологија

Симптоми на рак на коренот на јазикот

Како и многу други онколошки болести, карциномот на сквамозните клетки на коренот на јазикот воопшто не се манифестира во почетните фази. За да се утврди присуството на лице на оваа болест е можно само за време на закажаната инспекција. Симптомите, како и интензитетот на нивната манифестација, ќе зависат од стадиумот на ракот.

Чести симптоми на сквамозен карцином на јазикот:

 • зголемена плунка;
 • болка при голтање;
 • појавата во коренот на јазикот дамки од различни нијанси;
 • регионален лимфаденитис.

Во почетната фаза на прогресијата на болеста, болните сензации се отсутни, но лицето забележува дека на мукозната мембрана е формирана мала компактност. Како што напредува патологијата, следниве симптоми се додаваат на горенаведените симптоми:

 • чувство на горење;
 • болка во погодената област;
 • непријатен мирис од устата;
 • формирање на чиста неоплазма;
 • папиларен раст;
 • мобилноста на јазикот е оштетена;
 • постојат метастази на виталните органи, што доведува до нарушување на нивното функционирање.

Во последните фази на болеста, лицето и вратот на пациентот излегуваат, забите се олабавуваат и паѓаат, телесната тежина се намалува, а дикцијата е исто така нарушена. Севкупната клиничка слика е надополнета со знаци на оштетување на други органи.

Дијагноза и третман

Со цел да се разјасни колку долго лице ќе живее со овој тип на рак, неопходно е да се спроведе темелна дијагноза и да се пропише соодветен сеопфатен третман. Присуството на рак кај квалификуван специјалист ќе биде во можност визуелно да се утврди, по темелно испитување на усната шуплина. Но, со цел да се утврди степенот и формата на патологијата, се прикажани следните дијагностички мерки:

 • клинички тест за крв;
 • биопсија, по што добиениот примерок е испратен за цитолошка и хистолошка анализа;
 • МНР и КТ;
 • Ултразвук;
 • лабораториски испитувања на брисеви;
 • ендоскопија.

За третман на рак на коренот на јазикот прибегнаа кон следниве традиционални методи:

 • оперативна интервенција. Радикална техника. Се врши ексцизија на погоденото ткиво. Исто така, може да биде неопходно да се отстранат лимфните јазли, ако тие имаат метастази;
 • терапија со зрачење. Метод кој активно се користи за лекување на онкологија. Докажување како во преоперативниот и постоперативниот период;
 • хемотерапија. Исто така ефикасен третман на рак. Нејзината употреба во раните фази на болеста може целосно да спаси лице од онкологија. Колку ќе трае курсот, и кои лекови ќе се користат - само лекарот што ќе го посети ќе може да каже. Обично се користат лекови платина и цитостатици.

Третманот се изведува во болница, така што докторите можат постојано да ја следат состојбата на пациентот. Употребата на народни лекови за лекување на патологија не е ефикасна.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате рак на коренот на јазикот и симптомите кои се карактеристични за оваа болест, тогаш онкологот може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Рак на јазикот (појавување симптоми: 6 од 16)

Рак на јазикот - малигна неоплазма формирана од епителните клетки лоцирани на јазикот. Овој тип на онкологија е исклучително редок и влијае главно на машкиот. Просечната возраст на жртвите е шеесет години. На местото на локализација, најчесто се формира на латералната површина или на средниот дел на јазикот, е поретко на коренот, грбот и врвот на јазикот. Откривањето на туморот е доста лесно, бидејќи се формира на видливите делови на органот.

...
Глоситис (појавување симптоми: 4 од 16)

Глоситис е акутна инфламаторна болест на јазикот. Патолошкиот процес е предизвикан од габични организми или вирусна микрофлора. Во повеќето случаи, глоситисот е позадинска болест на стоматитис или се јавува истовремено со него. Ограничувања во однос на полот и возраста, бр. Болеста влијае и на возрасните и на децата.

...
Скорбут (појавување симптоми: 3 од 16)

Цинга е болест која напредува поради недоволната содржина на витамин Ц (аскорбинска киселина) во човечкото тело. Ова, пак, води кон нарушување на производството на таков протеин како колаген, кој е одговорен за сигурноста на ѕидовите на крвните садови и еластичноста на сврзните ткива. Како резултат на тоа, постои постепено уништување на 'рскавицата и коските, намалување на функционалноста на коскената срцевина.

...
Афтозен стоматитис (појавување симптоми: 3 од 16)

Афтозен стоматитис е вид на обична воспаление на мукозната мембрана на усната шуплина, придружена со појава на назад, односно мали чирчиња во бело-обоени бои со црвена граница, кои имаат облик на кружница или овална (може да се појават сами или да се појавуваат во голем број). Главните симптоми на болеста се - непријатност во форма на болка и горење, отежнато за време на оброкот. Неоплазмите заздрават за околу десет дена, оставајќи никаква трага зад нив, само некои видови на заболувања можат да предизвикаат лузни.

...
Орален рак (појавување симптоми: 3 од 16)

Оралниот рак се карактеризира со формирање на малигнен тумор, кој се наоѓа на мукозната мембрана. Групата на можни заболувања вклучува рак на јазикот, дното на устата, образите, непцата, тврдото непце, палатално-јазичниот лак, плунковните жлезди. Патологиите се манифестираат во чиреви, кои се обраснати долго време, и во растот на ткивата.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте совет за стоматолог онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
онколог зема
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .