Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Рак на јазикот: симптоми и третман

Рак на јазикот - главните симптоми:

Рак на јазикот - малигна неоплазма формирана од епителните клетки лоцирани на јазикот. Овој тип на онкологија е исклучително редок и влијае главно на машкиот. Просечната возраст на жртвите е шеесет години. На местото на локализација, најчесто се формира на латералната површина или на средниот дел на јазикот, е поретко на коренот, грбот и врвот на јазикот. Откривањето на туморот е доста лесно, бидејќи се формира на видливите делови на органот.

Опасноста од онкологија на јазикот е дека туморот се наоѓа во близина на важни органи, како што се лимфните јазли или мозокот, и за време на ширењето на метастази, тоа може да влијае само на нив. Главните причини се зависноста од тутун, невнимание и проблеми со забите во усната шуплина.

Дијагнозата на таквото нарушување е сосема лесно да се спроведе, бидејќи туморот се формира на видно место. Покрај тоа, се спроведува целосен преглед на пациентот и се закажани дополнителни испитувања - ултразвук и МРИ. Третманот на канцер на јазикот се состои од цела комплексна мерка, вклучувајќи терапија со лекови, хирургија, употреба на хемотерапија, специјално дизајнирана постоперативна исхрана.

Етиологија

Не е познато зошто се јавува рак на јазикот. Ова може да придонесе за автоимуни болести, стимули кои се заедно со храна, било какво нарушување на структурата на површината на јазикот. Но, најчестите фактори кои придонесуваат за појава на малигнен тумор се:

 • генетска предиспозиција;
 • прекумерна зависност од никотин, а не само пушењето на тутунот, туку и нивното директно џвакање;
 • зависност од алкохолни пијалоци;
 • возрасна категорија - најчесто оваа патологија се наоѓа кај луѓе постари од педесет години, кај лица помлади од триесет години се наоѓа ретко;
 • херпес инфекција;
 • лупус еритематозус ;
 • ХИВ инфекција ;
 • улцеративна форма на лихен планус ;
 • нарушување на интегритетот на мукозната мембрана на остриот раб на забот на нејзината фрактура;
 • случајно, но постојано гризење на истиот јазик;
 • лошо совпадна протеза;
 • хуман папиломавирус ;
 • земање одредени лекови;
 • работните услови во производството, кога едно лице е принудено редовно да контактира со испарувања или соли на тешки метали, како и нафта;
 • ненавремено лекување на воспалителни процеси во непцата. Често ова станува причина за овој тип на рак, како рак на коренот на јазикот.

Покрај тоа, бенигните неоплазми може да предизвикаат преканцерозна состојба, но ако не започнете да ги лекувате со текот на времето, можна е трансформација во малигнен тумор.

Рак на јазикот

Видови

Како и сите онколошки болести, ракот на јазикот има свои фази:

 • почетната фаза е мал тумор, помалку од еден сантиметар, лицето не чувствува никакви знаци на болест. Туморот не се шири со метастази и ретко е можно да се постави дијагноза во оваа фаза;
 • втора фаза - се зголемува големината на неоплазмата, не само во ширина, туку и во длабочина. Постои можност за метастази во областа под брадата или вилицата. Лицето ги забележува првите знаци на болеста, како што е појавата на мали чиреви или нодули на јазикот;
 • третата фаза се карактеризира со ширење на малигниот тумор во повеќе од половина од јазикот и некои области под него. Заедно со големината, ширењето на метастазите се зголемува, влијае на лимфните јазли на подземната зона, зад увото и заливот. Експлицитни симптоми се изразени - вкочанетост и неподвижност на јазикот;
 • четвртата фаза - се изразува со ширење на метастази на внатрешните органи како што се мозокот, белите дробови и црниот дроб, а потоа влијае на структурата на коскеното ткиво.

Според местото на локализација, ракот на јазикот може да се изрази во области како што се:

 • јазикот на телото - повеќе од 50% од случаите;
 • рак на коренот на јазикот - петтина од туморите паѓаат на ова место;
 • дното површина - десетина од сите случаи.

Во зависност од тоа како напредува болеста, постојат неколку фази на сериозноста на симптомите на рак на јазикот:

 • првиот е дека комплексноста на текот на оваа фаза лежи во фактот дека знаците на онкологија не се изразуваат на кој било начин, па затоа е прилично тешко да се дијагностицира, па дури и да се третира;
 • развиени - симптомите почнуваат да се појавуваат. Тие се изразени со различен интензитет и даваат силен непријатност кон лицето;
 • запоставени - текот на таквата фаза е многу агресивен. Патолошкиот процес брзо влијае на ткивата и на лимфните јазли.

Во скоро сите случаи преовладува сквамозен карцином на јазикот, односно се развива од клетките на површинскиот слој. Други форми како базелиома и аденокарцином се исклучително ретки.

На анатомската структура на ракот на јазикот е:

 • улцеративни или ерозивни форми;
 • нодал;
 • папиларна форма.

Симптоми

Симптомите на рак на јазикот ќе се разликуваат во зависност од која фаза на болеста. Асимптоматскиот курс е карактеристичен за почетниот степен, меѓутоа може да се појават некои знаци кои не предизвикуваат непријатност кај пациентот. Тие вклучуваат:

Сквомозен карцином на јазикот
 • појавата на мали точки на бела нијанса. Често тие се земаат за вообичаените рации на јазикот по спиење;
 • мали пломби на страната на јазикот;
 • промена на бојата на телото - може да се претвори малку црвено;
 • зголемување на големината на лимфните јазли под вилицата, но таков симптом во оваа фаза е исклучително редок;
 • болка на јазикот, која често се меша со други нарушувања на усната шуплина, бидејќи нема јасна локација и е малку изразена.

Следната фаза се манифестира со прилично широк симптоматологија:

 • изречена болка на јазикот, чиј интензитет варира. Болката може да се прошири и на други делови од устата, како и на храмовите и ушите;
 • зголемена секреција на плунка;
 • рекурентен воспалено грло;
 • изречен непријатен мирис од устата;
 • непријатност при голтање во форма на болка и горење во јазикот и грлото;
 • појава на крварење што не е поврзано со повреди на јазикот;
 • тешкотии во изговарање на одредени звуци;
 • изглед, во зависност од анатомската структура, рани или папиломи . На почетокот на нивната појава тие не носат болка, но додека растат, болката се зголемува и се случува крварење;
 • нарушувањата во мобилноста на овој орган се забележани со растот на улкусите.

Овие симптоми се придружени со трет степен на рак - туморот, во големина, може да достигне повеќе од два сантиметри. Инфицираните неоплазми може значително да ја комплицираат дијагнозата и третманот на ракот на јазикот.

Знаците за рак на јазикот за напредната фаза се речиси слични на претходниот, но се изразени со поголем интензитет и им даваат потешки непријатности на пациентот. Во оваа фаза се забележани метастази на белите дробови, мозокот, црниот дроб и коските, како и на лимфните јазли во областа под вилицата, брадата и задниот дел.

Покрај тоа, може да има и дополнителни симптоми, како што се:

 • крварење не само од јазикот, туку и од непцата;
 • значително губење на тежината на пациентот;
 • целосна неподвижност на јазикот;
 • губење на апетитот поради непријатност во текот на овој процес;
 • болка во забите и нивно олабавување;
 • зголемен ароматичен мирис од устата;
 • појава на воспаление во органите на респираторниот систем.

За разлика од првите фази, ракот на четвртиот степен продолжува брзо и агресивно, па затоа има неповолна прогноза.

Дијагностика

Во повеќето случаи, не е тешко да се дијагностицира ракот на јазикот, бидејќи искусен специјалист ќе ја идентификува оваа болест врз основа на надворешни карактеристики. Исклучок е почетната фаза, во која никакви знаци не можат да се појават воопшто. Во повеќето случаи, можете да направите точна дијагноза само во потешките фази на развојот на оваа болест. Дијагностичките мерки вклучуваат:

 • собирање на целосни информации за текот на болеста и интензитетот на симптомите. Ова ќе ви помогне вашиот лекар да го одреди степенот на болеста;
 • општ преглед на пациентот и палпација на лимфните јазли;
 • внатрешно испитување на јазикот, устата и крајниците;
 • лабораториско истражување на мала честичка од неоплазма земена со биопсија;
 • Ултразвук и КТ се изведуваат за да се утврди преваленцата на метастази и длабочината на туморот;
 • Х-зраци - што ви овозможува да видите на сликата поразот на коските;
 • комплетен рендген на заби, непцата и виличното ткиво.

Ширењето на метастази може да се определи со:

 • биопсија - собирање на мал дел од лимфниот јазол за понатамошно лабораториско испитување;
 • хардверско истражување на оддалечени внатрешни органи. Во вакви случаи се користат КТ, МРИ и ултразвук.

Покрај тоа, лекарот мора да спроведе диференцијална дијагноза со цел да се исклучат други болести на усната шуплина, меѓу кои се бенигни неоплазми, сифилис и туберкулозен чир.

Третман

Третманот на канцер на јазикот целосно зависи од неговата фаза и форма, но во речиси сите случаи, терапијата се состои од комплекс на средства, вклучувајќи:

 • медицинската интервенција е најсигурен метод на терапија;
 • терапија со зрачење - во повеќето случаи, спроведена во комбинација со хемотерапија;
 • хемотерапија - во ретки случаи тоа е независен метод на лекување, главно во комбинација со терапија со радијација или хирургија;
 • специјална храна по операцијата.
Радиотерапија

Хируршката интервенција се изведува кога ракот на јазикот се шири длабоко во меките ткива на усната шуплина или го наруши интегритетот на коската. За време на овој метод на лекување, туморот и дел од внатрешните органи кои биле метастазирани се отстранети. Покрај тоа, лимфните јазли се целосно отстранети. Доколку е потребно, се врши пластична хирургија.

За големи малигни неоплазми и ширење на метастази на оддалечените внатрешни органи, како и ако пациентот има рак на коренот на јазикот, операцијата се комбинира со зрачење и хемотерапија. Ако текот на болеста е во трета или четврта фаза, третманот без операција е невозможен. По оваа или таа операција, на пациентот му се препишува посебна диета, која има за цел да ја балансира и рационализира исхраната. Оваа диета е насочена кон:

 • отстранување на токсични материи од телото;
 • балансирање на содржината на витамини и минерали во телото;
 • реставрација на дигестивниот систем.

Веднаш по операцијата, на пациентот му се дава течна исхрана, која не треба да надминува две лажици одеднаш, но честотата на пристапите не е ограничена. Покрај тоа, можете да јадете морков или сок од репка. Во втората фаза од прилагодувањето на постоперативната исхрана, на пациентот му е дозволено да јадат варен или парен зеленчук како додаток на првите курсеви. Се препорачува да се збогати исхраната со мала количина овошје, мед и лук. Големината на порцијата се зголемува на двесте грама истовремено. Во третата фаза од исхраната можете да јадете овошје, зеленчук, ореви, посно варено месо или риба, млечни производи. Но, може да ги земете само како што е наведено од лекарот што посетува.

Во исхраната во онкологија од овој тип не треба да се вклучени:

 • масни бушотини;
 • пушено месо;
 • тврди сирења;
 • маса сол;
 • мешунки;
 • кафе и безалкохолни пијалоци;
 • сите јадења со сода;
 • алкохолни пијалоци;
 • компири во било каква форма.

Исхраната за рак на јазикот подразбира прием во сите количини:

 • течни кадри;
 • првите курсеви;
 • свежи;
 • варено посно месо и риба;
 • ферментирани млечни производи.

Превенција

За да се избегне појавата на рак на јазикот, потребно е:

 • води здрав начин на живот. Ова значи целосно напуштање на тутунот и алкохолот;
 • елиминирање на факторите кои влијаат врз кршењето на мукозната мембрана на јазикот;
 • на секои три месеци да се прегледа на забар;
 • се држи до правилна исхрана.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате рак на јазикот и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: стоматолог , онколог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Глоситис (појавување симптоми: 6 од 21)

Глоситис е акутна инфламаторна болест на јазикот. Патолошкиот процес е предизвикан од габични организми или вирусна микрофлора. Во повеќето случаи, глоситисот е позадинска болест на стоматитис или се јавува истовремено со него. Ограничувања во однос на полот и возраста, бр. Болеста влијае и на возрасните и на децата.

...
Рак на коренот на јазикот (појавување симптоми: 6 од 21)

Рак на коренот на јазикот - формирање на овој орган на малигната неоплазма од епителните клетки на нејзината мукоза. Кај болеста, карактеристично е постепено локално или дифузно набивање на ткивата на јазикот, а на него често се формираат и чирови и патолошки процеси со различни големини. Поради фактот што болеста е брзо, со метастази во голем број на локализирани лимфни јазли, дишни патишта, мозок и црн дроб, тој има многу лоша прогноза. Исклучок е неговиот навремен третман во првата или втората фаза, кога симптомите се уште не се изречени и ширењето на метастази не се почитува. Но, во оваа фаза, ракот ретко се дијагностицира.

...
Катарски болно грло (појавување симптоми: 5 од 21)

Катарална болки во грлото (акутен тонзилофарингитис) е патолошки процес предизвикан од патогената микрофлора и влијае на горните слоеви на мукозната мембрана на грлото. Оваа форма, според медицинска терминологија, се нарекува и еритематозна. Од сите форми на воспалено грло, ова се смета за најлесно, но тоа не значи дека не е потребно да се третира. Како правилно да се третираат катарална ангина, може да се каже само квалификуван лекар по сеопфатна дијагноза. Исто така вреди да се напомене дека третманот на болеста не е секогаш потребен за употреба на антибактериски лекови.

...
Хроничен стоматитис (појавување симптоми: 5 од 21)

Хроничен стоматитис - е прилично непријатно заболување, во кое постои тек на рекурентно воспаление кое ја зафаќа оралната мембрана. Причините за болеста ќе се разликуваат во зависност од видот. Во некои случаи, автоимуните процеси стануваат извор, во други, патолошкото влијание на патогените бактерии, а во третите - алергиски реакции.

...
Периодонтитис (појавување симптоми: 4 од 21)

Периодонтитисот е една од најчестите болести пронајдени во областа на стоматологијата. Периодонтитисот, чии симптоми се карактеризираат со воспаление на непцата, поминувајќи до останатите ткива, фиксирање на забите и нивното опкружување, во крајна линија доведува до уништување на периодонталниот спој, како и уништување на интервалеларната септа и, како резултат на тоа, губење на забите.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте совет за стоматолог онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
стоматолог зема
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
онколог зема
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .