Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Пародонтална болест: симптоми и третман

Пародонтална болест - главните симптоми:

Периодонталната болест е не-воспалителна болест во која се јавува ресорпција околу забите на коскеното ткиво. Поради оваа причина, забите на коската како да се туркаат, стекнувајќи, со тоа, мобилност. Текот на болеста, пародонтална болест, чии симптоми се, всушност, невидливи, е безболна. Главниот сигнал за вознемиреност е зголемената реакција која се јавува кога хемиските и топлотните стимули дејствуваат на површината на вратот на забите, што е важно при јадење.

Пародонтална болест: главните причини за болеста

Ако ги земеме предвид главните причини кои влијаат на развојот на пародонталната болест, тогаш примарната меѓу нив е формирање на плака. Во меѓувреме, исто така има и голем број на дополнителни фактори кои можат да имаат соодветно влијание, давајќи поттик за развојот на пародонтот. Меѓу нив се следниве:

 • Промени во хормоналните нивоа. Ова првенствено ги вклучува промените предизвикани од бременоста, менопаузата, пубертетот и месечната менструација. Секој од овие периоди придонесува за влошување на чувствителноста на непцата, што ги прави повеќе подложни на развојот на деструктивни процеси.
 • Болест. Присуството на одредени болести, особено ХИВ , рак (болести поврзани со имунолошкиот систем) може да придонесе за воспаление на непцата. Дијабетесот , во кој способноста на телото за употреба на шеќер во крвта е изложена на повреди, исто така, станува причина за паѓање во ризичната група во однос на развојот на одредени инфекции. Парадоontалната болест е исто така вклучена тука, соодветно.
 • Употреба на лекови. Некои од нив особено можат да влијаат на здравјето на усната шуплина, на пример, намалување на протокот на плунка, која има заштитен ефект врз непцата и забите. Одредени антиконвулзивни лекови, како што се дилантин и други, предизвикуваат абнормален раст на ткивото на непцата.
 • Присуството на лоши навики. Пушењето, кое за многумина не е тајна, го прави целиот процес на заздравување со гума многу потежок.
 • Наследство. Овој фактор, исто така, не е исклучен кога се разгледуваат факторите кои предизвикуваат развој на болеста.

Како честа причина за појава и развој на пародонтална болест, вообичаено е да се забележи и недостатокот на снабдување со крв, што е важно за ткивото на непцата. Течните и тешки случаи придонесуваат за атрофија, чиј резултат е губењето на забите.

Што се случува со пародонтот

Манифестацијата на болеста е претставена во формирањето на клеточна атрофија формирана во денталните клетки (алвеоларен процес). Благодарение на студиите на Х-зраци, се одредуваат склеротичните промени кои се формираат во коскеното ткиво, односно просторите на коскената срцевина се намалуваат, коскениот модел станува фино клеточен. Поради атрофичните процеси во коскеното ткиво, висината на интерденталната септа е рамномерно намалена, додека кортикалните плочи се сочувани. Исто така, испитувањето на Х-зраци овозможува да се одреди загубата на интерденталните септи на коскеното ткиво, присуството на остеопороза, фината коскена клетка на коската и неговата склероза.

Пародонтална болест: симптоми на болеста

Пародонталната болест се карактеризира, пред се, со сопствено времетраење, меѓутоа, откако ќе дојде до развој, постои брза прогресија на оваа болест. Ова, пак, доведува до одредени потешкотии поврзани со џвакање на храната, што дополнително е поврзано со појавата на болни сензации.

Експертите го одредуваат сегашниот степен на развој базиран на длабочината на карактеристиките на периодонталните џебови. Во некои ситуации, патем, може да достигне околу 9-9,5 мм. Покрај тоа, индексот на крварење, специфичен за одредена состојба на непцата, исто така е земен во предвид, резултатот е направен во поени. На пример, ако палпацијата на интерденталните папили е придружена со формирање на точка на крварење, се назначува 1 точка. За две точки, карактеристичната особина на папилата е крварење по линијата на нејзиниот контакт со забот. Кога се полни со крвавата содржина на интерденталниот јаз, резултатот одговара на три точки. 4 поени се придружени со крварење кое се јавува во гингивалната папила, што е дефинирано како изобилство - во овој случај, 2 или 3 интервали, како и работ на непцата се полни со крв.

Изразените фази на пародонталната болест се карактеризираат со компликации во форма на воспаление на непцата, кое е дефинирано како периодонтитис . Што се однесува до клиничките симптоми на самата пародонтална болест, таа е исклучително неприродна во природата, развојот се случува полека, без продолжени манифестации. Пациентите кои страдаат од пародонтална болест испуштаат карактеристичен непријатност што се јавува во нивните непца, но одење во лекар во оваа ситуација е редок феномен поради зголемена чувствителност во забните ткива.

Значи, пародонталната болест, симптомите на кои го истакнуваме подолу, се карактеризираат со следните манифестации:

 • Бледило со бледило на непцата, знаци на воспалителни процеси се отсутни;
 • Се случува ретракција, односно изложеност на дел од коренот на забот, како и нејзиниот врат, кој се јавува како резултат на намалување на нивото на гума за џвакање - нанадвор, ова се манифестира во продолжувањето на забот;
 • Во овој случај не постојат крвавечки непца;
 • Болеста може да ги комбинира лезиите на заботното ткиво поврзани со не-кариозни лезии. Соодветно на тоа, ова се изразува во ерозијата на емајлот, манифестирањето на ефектот во облик на клин, формира замор на забите;
 • Сензации на чешање на непцата;
 • Не постои таков знак како олабавување на забите, нивната силна позиција во дупката се одржува;
 • Формирана микробна плоча (некарактеристично е формирање на мека плоча);
 • Недостаток на пародонтални и џвакање на џвакање;
 • Често, пародонталната болест е поврзана со болести поврзани со кардиоваскуларниот систем, како и метаболни и ендокрини пореметувања.

Развој на пародонтална болест

Почетната фаза, како што веќе забележавме, нема видливи промени (како што се таложење на забен камен, крварење итн.). Директно напад врз забот се јавува под гума за џвакање - тука, без воспаление, се јавува коскено уништување. Со оглед на тоа, непцата се разредуваат и нивното решавање, соодветно, е изложено коренот на забот, создавајќи ефект поради тоа во вид на "клиновидни заби". Дополнително, тоа предизвикува појава на зголемена чувствителност на забите, што се манифестира со дејство на хемиски и температурни стимули.

Следниот чекор е развојот на емаличната ерозија, при што можна промена во бојата на забите станува. Понатаму, забите се бришат со нивната истовремена стабилност, дури и со намалување на висината формирана во интерденталната септа. Развојот на пародонталната болест на крајот може да доведе до воспалителни процеси во ткивата на непцата, како и во областа на голите заби. Ова, пак, предизвикува целосна загуба на еден или повеќе заби.

Третман на пародонтална болест

Во моментов не е достапен ефективен третман, пародонтална болест, чии симптоми делумно може да се утврди од страна на пациентот, а делумно, од специјалист за споредување на радиолошки и клинички податоци. Во меѓувреме, модерните технологии се уште ја одредуваат можноста за делумно обновување на непцата. Со цел да се подобри протокот на крв, се спроведува посебна масажа за непцата, што е релевантно во присуство на жалби на пациентот за појава на карактеристична чувствителност на забите, болка и чешање. Третманот исто така се изведува, што овозможува да се отстранат овие симптоми. Физиотерапијата е ефикасно решение, но најчесто прибегнуваат кон хируршка интервенција.

За да се дијагностицира периодонталната болест, како и да се одреди неговата фаза за последователна елиминација на симптомите и општ третман, пациентот треба да оди на закажување со стоматолог.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Пародонтоза и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот стоматолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Гингивитис (појавување симптоми: 4 од 7)

Гингивитис е воспалителен процес кој се концентрира на површината со гуми за џвакање и е придружен со црвенило и систематско крварење. Гингивитис, чиишто симптоми се прилично чести, може да бидат хронични или рекурентни, исто така, текот на болеста е исто така можно во акутна форма.

...
Периодонтитис (појавување симптоми: 3 од 7)

Периодонтитисот е една од најчестите болести пронајдени во областа на стоматологијата. Периодонтитисот, чии симптоми се карактеризираат со воспаление на непцата, поминувајќи до останатите ткива, фиксирање на забите и нивното опкружување, во крајна линија доведува до уништување на периодонталниот спој, како и уништување на интервалеларната септа и, како резултат на тоа, губење на забите.

...
Генерализиран периодонтитис (појавување симптоми: 3 од 7)

Генерализиран периодонтитис - влегува во категоријата на најкомплицираните стоматолошки проблеми, во кои постои широко распространета пародонтална лезија. И покрај фактот дека болеста влијае на забите, нејзините компликации се однесуваат на внатрешните органи.

...
Гингивитис кај деца (појавување симптоми: 3 од 7)

Гингивитис кај деца е воспалителна повреда на маргиналната зона на гума за џвакање, која е во директен контакт со вратот на забот и гингивалните папили, лоцирани помеѓу стоматолошките единици. Во повеќето случаи, оваа пародонтозна патологија е дијагностицирана во возрасната група постаро од 4 години.

...
Рак на јазикот (појавување симптоми: 2 од 7)

Рак на јазикот - малигна неоплазма формирана од епителните клетки лоцирани на јазикот. Овој тип на онкологија е исклучително редок и влијае главно на машкиот. Просечната возраст на жртвите е шеесет години. На местото на локализација, најчесто се формира на латералната површина или на средниот дел на јазикот, е поретко на коренот, грбот и врвот на јазикот. Откривањето на туморот е доста лесно, бидејќи се формира на видливите делови на органот.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте совет за стоматолог онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
стоматолог зема
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .