Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Периодонтитис: Симптоми и третман

Периодонтитис - главни симптоми:

Периодонтитисот е една од најчестите болести пронајдени во областа на стоматологијата. Периодонтитисот, чии симптоми се карактеризираат со воспаление на непцата, поминувајќи до останатите ткива, фиксирање на забите и нивното опкружување, во крајна линија доведува до уништување на периодонталниот спој, како и уништување на интервалеларната септа и, како резултат на тоа, губење на забите.

Занемарената состојба на болеста предизвикува појава на проблеми од посериозна природа, изразени со зголемување на нивото на шеќер во крвта и во можноста за мозочен удар и срцев удар , периодонтитот влијае дури и на текот на бременоста, при што може да предизвика предвремено раѓање.

Главните причини за периодонтитис

При разгледување на причините кои придонесуваат за појава на периодонтитис, неопходно е да се одреди главната од нив, што е стагнација во периодонталните ткива на крвта. Тоа произлегува од внесот на рафинирана и мека храна, која не врши притисок потребен за вилицата. Поради стагнација на крв, се формира средина погодна за инфекцијата, спречувајќи ја инфекцијата на имуните клетки што се пренесуваат од телото на местата на инфекција.

Како фактори за отстранување кои придонесуваат за формирање на периодонтити, исто така, треба да се истакне несоодветното ниво на орална хигиена и грешки од страна на стоматолозите кои се јавуваат во процесот на полнење и протетична стоматологија. Таквите фактори како што се атеросклероза и гастроинтестинални заболувања, пушење и бременост, дијабетес мелитус и активна употреба на лекови, болести поврзани со плунковните жлезди и негативни услови за живеење (недостаток на витамини, екологија итн.) Не се најмалку важни. Некои случаи исто така се идентификуваат како наследен предиспозициски фактор кој влијае на формирањето на периодонтитис. Периодонтитисот може да се презентира во две клинички форми, од кои секоја се определува врз основа на степенот на нејзината распространетост. Значи, периодонтитисот може да биде локализиран или генерализиран.

Локализиран периодонтитис: симптоми

Оваа форма на болеста има локален карактер на локализација, односно не влијае целосно на дентификацијата, но се наоѓа само во рамките на неколку заби. Развојот на болеста се јавува поради активирање на локалните фактори од секундарна скала, односно со патологија на залак и повреди, со слабоквалитетни пломби и протези, кога на мастиката се полни материјал за полнење или паста од арсен.

Оваа форма најчесто се однесува само на дупките на еден заб, додека причината за болеста е апроксимален кариес, кој се развива од делот на забот кој е во непосредна близина на гума за џвакање. Исто така, причината за локализиран периодонтитис може да биде траума. Може да формира парчиња храна заглавена меѓу забите, може да биде траума од забниот конец или од работ на отцепеното полнење.

Симптомите на локализиран периодонтити се како што следува:

 • Чест хит помеѓу забите на храната во одреден интервал, придружен со силна болка;
 • Непријатност во гужвата;
 • Чувство на "несигурни" заби;
 • Карактеристично чистење или задебелување во погодената област, што придонесува за појава на маса на непријатни сензации;
 • Формирање на џебови за џвакање со појава на болка во нив кога се проголта со вода, храна. Третманот вклучува задолжително отстранување на таквите џебови.
 • Акутна форма на болеста со значително уништување на забната дупка, како и со формирање на апсцеси;
 • Значителното уништување на ткивата во близина на забот може да доведе до негово отстранување.

Генерализиран периодонтитис: симптоми

За оваа форма на периодонтитис се карактеризира со хроничен тек. Лезијата влијае на два dentitions одеднаш, односно, претставува проблем посериозен од претходната форма на болеста. Главни симптоми:

 • Површински гингивитис (воспаление на непцата) што доведува до постепено уништување на ткивата околу забот;
 • Уништување на пародонтални зглобови и лигаменти на забите;
 • Ресорпција на коските;
 • Мобилност на заби;
 • Болка, крварење, локализирана во вратот на забот (заби);
 • Формирање на забни плочи и забен камен;
 • Испуштање на гној од под непцата;
 • Формирањето на периодонски џебови (патолошки празнини формирани помеѓу периодонталниот и забот), кој делува како главна карактеристика на оваа болест.

Периодонтитис: симптоми со различни степени на болеста

За дадена болест, како, случајно, за голем број на болести од друга природа, тоа е својствено да биде конзистентна со различни степени на сериозност. Степенот на сериозноста директно зависи од степенот на развој на симптомите на периодонтити, имено на длабочината на формираниот пародонтозен џеб, на степенот на ресорпција својствена на коскеното ткиво и на целокупната мобилност на забите. Така, сериозноста на периодонтитот ги одредува соодветните методи кои се користат во третманот.

 • Лесен степен Во овој случај, периодонтитисот се определува со умерена тежина на симптомите. Периодонталните џебови имаат длабочина од околу 3,5 мм, ресорпцијата на ткивата е во почетната фаза и е локализирана во рамките на интерденталната септа. Крваречките непцата се забележуваат само во случај на механички ефекти врз нив, исто така е можно и чешање. Како по правило, оваа состојба не доведува до страдање на пациентот.
 • Среден степен. Во овој случај, периодонталниот џеб достигнува длабочина од 5 мм, интерденталните партиции се раствораат за половина. Забите се карактеризираат со патолошка подвижност, што одговара на I-II степен. Може да има празнини меѓу забите, како и трауматска артикулација. Вреди да се напомене дека I степен на мобилност го одредува неверојатни заби, што се појавува напред и назад. За II степен се карактеризира со поместување на забите во две насоки, односно, напред и назад, како и на страните. И, конечно, степен III се карактеризира со поместување на забите во насока нанапред и назад, како и на страните и надолу. Просечниот степен е исто така обележан со општи промени во појавата на непцата со непријатен мирис од устата.
 • Тежок степен. Овде, како што станува јасно, процесот веќе помина доволно далеку, соодветно, постои зголемување на периодонталниот џеб (повеќе од 5 mm), зголемување на мобилноста до степени II-III, ресорпција на интерденталниот септум за повеќе од половина (во некои случаи и целосно). Видливи празнини се формираат помеѓу забите, а исто така се појавуваат и други дефекти кои директно влијаат на дентицијата. Овие степени на периодонтити често се манифестираат во формирањето на апсцеси и празнење на гној.

Периодонтитисот, чии симптоми се состојат од појава на остра болка во непцата и појава на проблеми за време на џвакањето, при егзацербација се манифестира и во кршењето на општата состојба, при зголемување на температурата.

За процесот на воспаление на пародонталните ткива, нејзиниот поинаков тек е карактеристичен, што може да се појави во три главни варијанти на неговиот развој:

 • Уништувањето на надворешното (кортикално) воспаление на плоча се шири до плевралната коска;
 • Ширењето на процесот се јавува по должината на периодонталниот јаз (т.е., по должината на просторот помеѓу коската и коренот на забот). Во овој случај, се забележува формирање на апсцеси и длабоки коскени џебови;
 • Процесот се протега до перистоумот, формирајќи такви периодонски џебови кои емитираат гној за време на последователна ресорпција на коскеното ткиво.

Овие опции, што укажуваат на ширење на воспалителниот процес, често се појавуваат не само во изолирана форма, но кога се комбинираат еден со друг.

Периодонтитис: симптоми поврзани со други болести

Болеста како што е периодонтитисот не може да продолжи во изолирана форма, односно без да го допира телото како целина со своите манифестации. Така, покрај влијанието врз општата состојба, периодонтитисот може да предизвика и други болести, кои првенствено влијаат врз другите органи и ткива во стоматолошкиот систем. Ако, на пример, инфекцијата која се јавува од пародонтитисот се влегува во пулпата преку гранка во заботниот канал, може да предизвика соодветно воспаление, односно пулпитис . Дијагнозата во овој случај е комплицирана поради отсуството на оштетување на забот. Со чести повторливи периодонтити, може да се појават и лезии во коскеното ткиво, изразени како воспаление на коските ( остеомиелитис ). Во некои случаи, болеста е комплицирана од воспалителни заболувања во меките ткива (целулитис и апсцеси).

Периодитис третман

Третманот на периодонтитисот се определува индивидуално врз основа на неговата целокупна слика. Видови на третман може да бидат како што следува:

 • Локален третман. Остатоците од забите се отстрануваат, се спроведува антивоспалителна терапија, чија цел е директно влијание врз причината што ја предизвикала оваа болест. Без таква терапија, остатокот од третманот не може да биде ефективен. Ова е проследено со професионално чистење на забите со отстранување на забен камен. Антисептиците и антиинфламаторните лекови се широко применливи.
 • Општ третман. Вклучува употреба на стимуланси од разни видови кои промовираат регенерација на ткивата. Апликацијата се спроведува на локален начин, честопати покрај нив, се применува и антимикробен и аналгетски ефект.
 • Хируршка интервенција. Се манифестира на различни начини, утврдени од страна на лекарот, нивната употреба е одредена од специфичната ситуација.
 • Физички методи. Фокусиран на намалување на инфламаторниот одговор кој се појави по операцијата. Тоа се електрофореза, флуктуација, ласерско зрачење, дарсонвализација.
 • Ортопедски третман. Тоа подразбира разни дејства (селективно пречистување, шиење, ортодонтски третман, рационална протетика).

Ако имате некој од симптомите на периодонтити, итно треба да се обратите кај стоматолог кој ќе ја одреди фазата на болеста и ќе го избере соодветниот метод за третман во согласност со општата слика за болеста.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате периодонтитис и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот стоматолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Гингивитис (појавување симптоми: 4 од 7)

Гингивитис е воспалителен процес кој се концентрира на површината со гуми за џвакање и е придружен со црвенило и систематско крварење. Гингивитис, чиишто симптоми се прилично чести, може да бидат хронични или рекурентни, исто така, текот на болеста е исто така можно во акутна форма.

...
Рак на јазикот (појавување симптоми: 4 од 7)

Рак на јазикот - малигна неоплазма формирана од епителните клетки лоцирани на јазикот. Овој тип на онкологија е исклучително редок и влијае главно на машкиот. Просечната возраст на жртвите е шеесет години. На местото на локализација, најчесто се формира на латералната површина или на средниот дел на јазикот, е поретко на коренот, грбот и врвот на јазикот. Откривањето на туморот е доста лесно, бидејќи се формира на видливите делови на органот.

...
Генерализиран периодонтитис (појавување на симптоми: 4 од 7)

Генерализиран периодонтитис - влегува во категоријата на најкомплицираните стоматолошки проблеми, во кои постои широко распространета пародонтална лезија. И покрај фактот дека болеста влијае на забите, нејзините компликации се однесуваат на внатрешните органи.

...
Халитоза (појавување симптоми: 4 од 7)

Халитозата се карактеризира со постојан непријатен мирис од устата, што не е елиминирано со традиционални средства за хигиена или превенција. Постои нарушување кај возрасни и деца, без оглед на возрасната група.

...
Пародоontална болест (појавување симптоми: 3 од 7)

Периодонталната болест е не-воспалителна болест во која се јавува ресорпција околу забите на коскеното ткиво. Поради оваа причина, забите на коската како да се туркаат, стекнувајќи, со тоа, мобилност. Текот на болеста, пародонтална болест, чии симптоми се, всушност, невидливи, е безболна. Главниот сигнал за вознемиреност е зголемената реакција која се јавува кога хемиските и топлотните стимули дејствуваат на површината на вратот на забите, што е важно при јадење.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте совет за стоматолог онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
стоматолог зема
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .