Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Периодонтитис: Симптоми и третман

Периодонтитис - главните симптоми:

Периодонтитисот е честа болест која влијае на сврзното ткиво лоцирано помеѓу коската на дупката и цементот на коренот на забот. Медицинската литература исто така го користи терминот "апикален периодонтитис". Таквата болест може да почне да напредува и кај возрасното и кај детето.

Стимулот за неговиот развој може да послужи за многу причини, но најчесто се работи за различни повреди, земање на одредени потентни лекови, пенетрација на инфекции.

Апикалниот периодонтитис во ретки случаи првенствено се развива. Почесто, тоа е компликација на хроничниот пулпитис или напредува поради лош квалитет на коренскиот канал во забот.

Етиологија

Главната причина за прогресија на апикалниот пародонтитис кај пациентот е продирањето на инфекцијата во периодонталниот простор поради постоечкиот пулпит. Како резултат на тоа, под влијание на токсини и микроорганизми, се формира воспалителен процес кој опфаќа не само еден заболен заб, туку и пародонтозни ткива.

Исто така, доста често постојат такви ситуации кога периодонтитот се развива во позадината на инфективните патологии кои веќе се присутни во телото. Во овој случај, патогената микрофлора влегува во пародонталното ткиво со помош на хематогени. Развојот на апикалниот пародонтитис може да предизвика постојана траума на забот.

Лошите навики исто така може да предизвикаат прогресија на периодонтитисот. Овие навики вклучуваат:

 • отпивајќи ги забите;
 • пушете цевка. Додека пушењето, лицето го нагризува писката;
 • пукнати ореви;
 • молници или пенкала.

Главната причина за развојот на медицински периодонтити е ингестија на одредени хемикалии во пародонтовите ткива:

 • формалин;
 • фенол;
 • арсенска паста;
 • еугенол;
 • јод.

Класификација

Знаци на периодонтитис

Во медицината се користи класификација на периодонтити, која се базира на локализација на воспалителниот процес, неговото потекло, клиничкиот тек на болеста, како и промените во апикалните ткива.

Класификацијата на периодонтитот поради прогресија:

 • заразен;
 • лекови;
 • трауматски.

Со тек на американскиот патент. процес:

 • акутен периодонтитис;
 • хроничен периодонтитис;
 • влошена хронична периодонтитис.

Со локализација:

 • апикален периодонтитис;
 • регионален периодонтитис.

Од природата на промените во апикалните ткива:

 • хроничен влакнести периодонтити;
 • хроничен гранулиран периодонтитис;
 • хроничен грануломатозен периодонтитис.

Особено вреди да се обрне внимание на грануломатозниот периодонтитис. Со развојот на оваа форма на патологија, се забележува формирање на лезија, која е ограничена на ткивото со капсула на сврзното ткиво. Оваа формација се нарекува гранулом, па оттука терминот - "грануломатозен пародонтитис". Формирањето на оваа формација е бавно. Вреди да се напомене дека грануломот може да достигне големи димензии. Тоа може лесно да се види на Х-зракот, бидејќи изгледа како темна точка зад корнениот врв со јасни граници. Во зависност од структурата, грануломот е цистичен, едноставен и епителен.

Симптоматологија

Симптомите на периодонтити директно зависат од формата на патологијата што се развивала кај една личност, како и од неговиот имунолошки систем и карактеристиките на организмот. Кај некои пациенти симптомите се поизразени, додека други може да бидат целосно отсутни.

Акутна форма

Главниот и најзначајниот симптом на акутен пародонтитис е спонтана силна болка. Нејзиниот лик е остра и болните чувства се зголемуваат. Различни температурни стимули во акутниот периодонтитис не влијаат врз забниот заб. Но, некои пациенти сепак забележуваат дека кога јадат топла храна или пиење, болката може малку да се зголеми, а кога пие ладни пијалаци, болката се намалува. Болка во акутен периодонтит се должи на ексудат на акумулиран во периодонталниот простор.

Заболениот заб е мобилен и малку променет во боја. Во неа кариозната празнина е локализирана, но има случаи кога не постои таква празнина. Кога сондирање не се јавува болка. За време на ударните инструменти беше забележано појава на остра болка. Исто така, се случуваат промени во слузницата. Во областа на преодниот предел, едемот и хиперемија се забележани. На палпација, слузницата е болна.

Дополнителни симптоми:

 • летаргија;
 • зголемување на температурата;
 • општа слабост;
 • зголемување на регионалните лимфни јазли.

Хронична форма

Симптомите на хроничен периодонтитис се благи. Болката е речиси отсутна. Само повремено, кога гризе на заб, пациентот може да забележи појава на непријатни чувства, како и чувство на пукање во областа на локализација на погодениот заб. Целните симптоми се исти како и кај акутниот периодонтитис. На гуми за џвакање во близина на забот може да се појави патолошка фистула, од која пустошиот ексудат излегува - ова е карактеристичен знак на хроничен периодонтитис. Но, исто така често постојат случаи кога лигавицата во забот воопшто не се менува.

Дополнителни симптоми:

 • замор;
 • малаксаност;
 • симптоми на општа интоксикација;
 • зголемување на лимфните јазли, исто така, е забележано кај хроничен периодонтитис.

Акутен апикален серозен пародонтитис

Со овој апикален периодонтит, пациентот почнува да се жали на чувство на полнота во забот, болка кога гризе за неа. Понекогаш можат да се појават и болки со лесен карактер. Како по правило, тие се локализирани само во еден заб. Често пациентите забележуваат дека сите овие непријатни симптоми се манифестираат во нив откако ќе полнат заб или го покриваат со круна. Сите овие симптоми имаат тенденција да се зголемуваат.

Зафатениот заб ја менува својата боја. Кога визуелно се проверува во него може да се забележи широка кариес празнина. Кога зрачи пациентот не чувствува болка. Непцата може да бидат целосно непроменети или има мала хиперемија и нежност.

Акутен супуративен периодонтитис

Во оваа форма на апикален периодонтит, патолошкиот процес влијае на сите делови на периодонталната болест. Пациентот се жали на болка, која е локализирана само во еден заб. Обично тие се тресат, кинење или пулсирачки. Постепено, синдромот на болка се зголемува. До најмал допир до забот постои зголемување на болката. Исто така, таков апикален периодонтит е придружен со главоболки.

Главните симптоми на апикалниот периодонтит на гноен природата:

 • заб промени во боја;
 • лице асиметрија. Како по правило, има отекување на образите во областа на погодениот заб;
 • зголемени субмандибуларни лимфни јазли;
 • забот има кариес празнина, која комуницира со празнината на самиот заб;
 • мукозни хиперимични, болни и едематозни.

Хроничен фиброзен периодонтитис

Видови на периодонтитис

Со прогресија на хроничниот влакнести периодонтити, пациентот нема поплаки. Некои може да имаат мала чувствителност при гризење.

 • забот има кариес празнина;
 • бојата на заботното ткиво се менува;
 • за време на сензори на канали не се забележуваат болни сензации;
 • нема реакција на температурни стимули;
 • негативни перкусии, или може да има слаба болка;
 • гума за џвакање не се менува;
 • лимфните јазли не се зголемени;
 • Нема симптоми на интоксикација со таков хроничен периодонтитис.

Хроничен гранулиран периодонтитис

Хроничниот грануломатозен пародонтитис најчесто се јавува без сериозни симптоми. Но, вреди да се напомене дека зголемувањето на симптомите може да се забележи со хипотермија или зголемување на оптоварувањето на забот.

 • болка кога гризе;
 • понекогаш има и спонтани болки во болка;
 • забот е малку подвижен и има празнина во него;
 • во каналите е можно да се открие присуството на гноен ексудат со непријатен мирис;
 • нема реакција на температурни стимули;
 • има означено отекување на слузницата во областа на погодениот заб. Исто така, или една или неколку фистули се локализирани на неа, од кои пустошиот ексудат исчезнува;
 • летаргија;
 • слабост;
 • тешка главоболка;
 • лимфните јазли се зголемени.

Хроничен грануломатозен периодонтитис

Во случај на грануломатозен пародонтитис, пациентот се жали на промена на забот во боја, зголемување на неговата чувствителност, како и чувство на дистензија во самата вилица. Како по правило, тој претходно доживеа акутна болка, која постепено се смири. Понекогаш симптомите на грануломатозна болест може да бидат целосно отсутни.

Кога се забележува грануломатозна форма на патологија:

 • кариозен процес целосно го уништил заботното ткиво;
 • карисовата шуплина комуницира со празнината на забот;
 • гуми за џвакање не се менува во боја;
 • негативни перкусии;
 • главоболка;
 • летаргија и слабост;
 • лимфните јазли не се зголемени.

Егзацербација на хроничен периодонтитис

Егзацербацијата на хроничниот периодонтитис кај симптоматологијата е слична на гнојната форма на патологија. Како по правило, во историјата на пациентот веќе постојат индикации дека процесот е веќе отежнат. Општата состојба на пациентот се влошува. Главоболки и болки во регионот на заболениот заб интензивираат. Непцата се хиперемични и едематозни. Тука се појавуваат траги од фистули. Температурата на телото се зголемува.

Периодонтитис кај деца

Периодонтитис кај деца исто така може да се развие. Тече во акутна и хронична форма. Ако се развие акутната форма, детето почнува да се жали на појавата на болка при притискање на зашеметен заб. Непцата се издуват и има влошување во општата состојба. Во некои случаи, дури и температурата на телото се зголемува.

Знаци на периодонтити кај деца:

 • забот е мобилен;
 • непцата и соседните ткива се издува;
 • отечени лимфни јазли;
 • лице асиметрично поради отекување на ткивата.

Хроничната форма се развива откако пулпата целосно се распадна и инфекцијата се пресели во пародонтот. Нема болка, како и реакција на температурни стимули. Единствениот вистински начин на лекување во овој случај е отстранување на привремен заб.

Третман

Периодитис третман

Третманот на периодонтити е прилично комплициран процес и бара висок професионализам од стоматологот. Типично, третманот со периодонтити вклучува конзервативен, кој ви овозможува да зачувате заб.

Процесот на третман на периодонтити се состои во целосно отстранување на воспалените пулпа ткива од коренот канали, нивното целосно чистење и потоа пополнување.

Лекувањето на акутната форма е потешко. Прво треба да ја отворите шуплината на забот. Потребно е да се излезе целата течност од воспалените ткива. Само после тоа можете да почнете да го лекувате периодонтитисот. Каналите се исчистени од остатоци од пулпа, а во нив е поставен посебен анти-воспалителен агенс. Ако по ова состојбата на забот се подобрува, тогаш се става постојано полнење.

Најдобро е да се третира периодонтитот само со квалификуван стоматолог, бидејќи несоодветната терапија не само што може да го влоши текот на патолошкиот процес, туку и да доведе до губење на забите.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате периодонтитис и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот стоматолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Циста на заби (појавување симптоми: 6 од 18)

Циста на заби е тумор кој личи на капсула во облик и е локализиран во коскеното ткиво на вилицата, главно во регионот на врвот на коренскиот канал на погодениот заб. Циста на заб, чии симптоми во повеќето случаи се манифестираат само во рамките на доцната фаза на оваа патологија, како што е наведено со одредени класификации, е неразделно поврзана со грануломот, што, пак, дејствува како претходен процес.

...
Фистула на гума за џвакање (појавување симптоми: 6 од 18)

Фистулата на гума за џвакање е патолошка форма, или поточно мал удар кој минува низ гума и се поврзува со непосредната лезија, која главно е локализирана во коренот на заболениот заб. Како по правило, таква дупка може да се види на местото на проекцијата на врвот на забот. Всушност, постојат многу причини за формирање на фистула на гума за џвакање. Исто така вреди да се напомене фактот дека може да се формира со апсолутно некое лице, без оглед на неговата возраст и пол. Често може да се идентификува фистула на непцата на дете. Оваа патологија бара навремена дијагноза и соодветен третман.

...
Периодонтален апсцес (симптоми на појавување: 6 од 18)

Периодонталниот апсцес е воспалителен процес во гума, наспроти позадината на која се формира формација со големини кои се движат од мал грашок до орев и пурулентна течност внатре во фокусот. Мажите и жените се подеднакво погодени од патологијата.

...
Апсцес на заб (појавување симптоми: 6 од 18)

Заб апсцес - акутно гноен воспаление, кое е локализирано во коренот на забот. Оваа болест често се нарекува флукс. Причините за патологијата се сите видови на бактерии, кои, продирајќи во коренот, се размножуваат и предизвикуваат воспаление, кое понатаму може да доведе до супурација. Во напредни случаи, сепса се развива.

...
Туларемија (појавување симптоми: 5 од 18)

Туларемијата е болест од природна фокална природа, манифестирана во форма на акутна инфекција. Туларемија, чии симптоми вклучуваат лезии на лимфните јазли и кожата, а во некои случаи и мукозните мембрани на фаринксот, очите и белите дробови, се разликуваат и од симптомите на општа интоксикација.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте совет за стоматолог онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
стоматолог зема
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .