Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Длабоки кариеси: симптоми и третман

Длабоки кариес - главните симптоми:

Длабокиот кариес е честа болест на забите која се развива како резултат на емајл деминерализација предизвикана од активноста на патогени микроорганизми. Овој патолошки процес влијае на сите тврди структури на забите. Околу 90% од луѓето се соочуваат со болеста. Тоа може да влијае на пациенти од различни возрасни категории.

Со длабоки кариеси кај возрасни и деца, дното на шуплината и пулпата се одделени само со мал слој на здраво ткиво (дентин). Ако во овој момент на пациентот не му е обезбедена квалификувана медицинска нега, кариесот ќе почне да напредува и целосно ќе го уништи преостанатиот дентин. Како резултат на тоа, во пулпата се јавува воспалителен процес, наведен во медицината како пулпит . Таа, исто така може да се прошири и до подлабоките пародонтозни ткива, предизвикувајќи периодонтитис.

Класификација

Длабоките кариеси се класифицираат во зависност од локализацијата на кариозната празнина, природата на патолошкиот процес, како и степенот на интензитетот на нејзината прогресија.

Локацијата на шуплината се определува во согласност со постојната класификација на Црното:

 • Степен 1 ​​- патолошкиот процес погоди само анатомски депресии наречени фисури;
 • 2 класа-шуплини се локализирани на контактните (приближно) површини на групата за џвакање на забите;
 • Степен 3 - длабоки кариеси ги погодија контактните површини на кучести и ициктори;
 • Степен 4 - уништувањето влијае и на површините за контакт и на ридовите на забите;
 • Степен 5 - шуплината е локализирана во вратот на забот;
 • Степен 6 - се уништуваат рабовите и сечилата на забите.

Со природата на протокот на овој тип на кариес е:

 • брзо;
 • бавно;
 • останувајќи во фазата на стабилизација.

Според степенот на активност на кариесот се делат на:

 • активен;
 • неактивен;
 • суспендирани

Причини

Факторите кои влијаат врз прогресијата на болеста кај децата и возрасните се поделени во две големи групи - општи и локални.

Чести причини:

 • негативни ефекти врз телото на возрасните и децата на животната средина;
 • јадење храна која содржи недоволно количество на минерали, како и витамини;
 • предиспозиција за прогресија на кариесните процеси на генетско ниво;
 • недоволно количество флуорид во потрошената вода;
 • намалување на имунитет на телото за време на формирањето на стоматолошки структури.

Локални причини:

 • депозити на површината на забите;
 • парчиња храна што остануваат во устата по секој оброк;
 • промени во биохемискиот состав на плунката. Оваа состојба може да се развие како резултат на прогресијата на некои хронични заболувања во човечкото тело;
 • несоодветна орална хигиена. Токму оваа причина се нарекува главна во развојот на кариесот кај возрасните и децата.

Механизам за развој

Длабокиот кариес е процес кој не се развива преку ноќ. Механизмот на неговиот развој е многу комплициран. Шуплината се формира постепено. Овој процес може да се подели во неколку главни фази:

 • несоодветна орална хигиена (корелација);
 • остатоците од храна почнуваат да гниеат и ферментираат;
 • на површината на забите се акумулира многу мека плакета;
 • зглобната плоча од мека дегенерирана во хард, и се формира забен камен;
 • патогените микроорганизми активно се размножуваат под формираниот забен камен, произведуваат маса на органски киселини, кои ја уништуваат структурата на забот;
 • формирање на кариес празнина. Ако тоа не е елиминирано во првата фаза на развој, тогаш постепено ќе се зголемува и ќе се оштети се повеќе и повеќе забни ткива.

Форми

Длабокиот кариес има две главни форми:

 • акутна форма. Се карактеризира со појава на силна болка кога се изложени на забот на различни стимули. Најчесто топло, студено или слатко. Вреди да се напомене дека болката не може да исчезне дури и по елиминирање на причината, што предизвика нејзина манифестација. Симптомите на прогресијата на патолошкиот процес се многу изразени. Кариозната празнина има тесен и прилично длабок влез, како и проширена база. Во форма тоа наликува на обичен шише - тесен "вратот" и широка "база". Стини на шуплината се состојат од засегнатиот дентин, кој може да се излупи;
 • хронична форма. Симптом како краткотрајна болка е исто така карактеристичен за хроничните длабоки кариеси. Се случува под влијание на одредени стимули (кисело, топло, итн.). Во овој случај, кариесната празнина е длабока и широка. Неговите ѕидови имаат густа структура и, по правило, се пигментирани. Омекнат дентин може да се види само на дното. Хроничната длабока кариес е најопасната форма на оваа патологија, како и во повеќето клинички ситуации води кон развој на пулпитис.

Симптоматологија

Со длабоки кариеси кај деца и возрасни, тешко ткиво на круната на забот, како и на длабоките слоеви на дентин, се уништуваат. Ова е основа за понатамошни жалби на пациентот. Како по правило, тие се вознемирени од непостојана, но многу интензивна болка, која се јавува по механички, температурни или хемиски надразнувачи. На пример, болката често се јавува после јадење топла или ладна, како и од изборот на чепкалка за заби во забите. По отстранувањето на непосредната причина што предизвикала болка, сите непријатни чувства исчезнуваат.

Визуелна инспекција лесно може да открие присуство на длабока празнина исполнета со остатоците од погодениот дентин, како и со парчиња храна. Звучивото може да предизвика болка што ќе помине веднаш по сондата.

Ако се уште има тенок слој на здраво ткиво помеѓу пулпата и формираната празнина, тогаш може да се појават симптоми на пулпитис:

 • спонтано болна болка;
 • неможност нормално да џвака храна.

Главните поплаки на пациентот, исто така, може да бидат придружени со сериозни главоболки, како и чувството дека болката зрачи на вратот, окото или во друга област.

Длабоки кариес

Длабоко кариес кај деца

Длабоките кариеси кај децата можат да влијаат и на млечни и на трајни заби. Симптомите се исти како и во развојот на овој процес кај возрасните. Главната причина за прогресија кај децата од овој патолошки процес е несоодветната орална хигиена. Исто така, кариесот влијае на забите кај децата поради фактот што тие јадат премногу слатки. Имено, јаглехидратите се главната "храна" за патогените кои се наоѓаат во устата.

Ако се пронајдени длабоки кариеси кај децата, тие најчесто не се третираат, туку едноставно се отстранат, за да обезбедат простор за нормална ерупција на трајни заби. Исто така, прибегнуваат кон формулирање медицински влошки. Но, пред тоа, неопходно е целосно да се исчисти празнината на погодените ткива. Но, во тој процес, комората за пулпа може да се отвори. Во овој случај, единствената правилна одлука е да се отстрани забот. Ако по подготовката се уште се оставени здрави ткива, на нив се става медицинска рампа и прво се става привремено пополнување.

Дијагностика

Дијагнозата на длабоките кариеси вклучува неколку чекори:

 • инспекција Како по правило, во оваа фаза, докторот ги разјаснува симптомите на болеста на пациентот (кога се појавила болката, колку е интензивна, итн.). Исто така се спроведува визуелна инспекција на усната шуплина, во која може да се детектира присуство на кариес празнина и неговата длабочина. Кога чувствителна болка може да биде нешто полоша;
 • радиографија. Најмногу информативна техника, бидејќи дава можност да се разјасни локализацијата на шуплината, неговата близина до комората за пулпа. На панорамската слика можете да ги видите сите заби кои се наоѓаат во вилицата. Доколку е потребно, исто така направете цел кадар. Оваа техника се користи за дијагностицирање на кариес кај возрасни и деца.

Третман

Третманот на длабоките кариеси е прилично комплициран процес и бара висок професионализам од лекарот. Целата оваа постапка се состои од неколку последователни фази:

 • спроведување на инфилтрација или спроведување на анестезија. За третман на деца, тие понекогаш прибегнуваат кон седација - третманот на длабоките кариеси под општа анестезија;
 • подготовка на кариозна празнина. Мора да биде целосно чист од некротичното ткиво и форма. По третманот, не треба да има пигментирани области, како и остатоци од засегнатиот дентин;
 • Шуплината се третира со антисептици и во него се вметнува специјална медицинска рампа, која ќе ги засите ткивата на забите со минерали. Оваа техника е задолжителна во третманот на длабоките кариеси;
 • Можете да ја запечатите празнината на два начина - со инсталирање на едноставен запечаток и со користење на таб. Лекарот може да го инсталира печат директно во неговата канцеларија и во исто време. На јазичето го прави техничар од издржливи материјали во неговата лабораторија. За да го направите ова, по инсталирањето на заптивката, отстранете го впечатокот, кој ќе се користи за производство на моделот за заби. Техничар ќе направи табулатор на неа. Готовиот производ е фиксиран со посебен цемент. Целосно ја враќа и естетиката и функционалноста на забите.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате длабоки кариеси и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот стоматолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Тендонитис (појавување симптоми: 3 од 6)

Тендонитисот е акутна инфламаторна лезија на тетивните или мускулните структури. Патолошкиот процес може да влијае на било која тетива или мускул. Но, најчесто болеста се дијагностицира во областа на големи зглобови. Според статистичките податоци, болеста е поподложна на мажите. Најчесто, болеста е резултат на редовна прекумерна физичка активност или спортска повреда. Ограничувања, во поглед на возраста, бр. Тендонитисот може да предизвика други покомплексни заболувања.

...
Кариес (појавување симптоми: 3 од 6)

Кариесот е патолошки процес кој води до уништување на емајлираниот слој на дентин, што резултира со "дупка". Ако не започнете третман навремено, овој патолошки процес може да доведе до целосно губење на заб.

...
Рак на јазикот (појавување симптоми: 3 од 6)

Рак на јазикот - малигна неоплазма формирана од епителните клетки лоцирани на јазикот. Овој тип на онкологија е исклучително редок и влијае главно на машкиот. Просечната возраст на жртвите е шеесет години. На местото на локализација, најчесто се формира на латералната површина или на средниот дел на јазикот, е поретко на коренот, грбот и врвот на јазикот. Откривањето на туморот е доста лесно, бидејќи се формира на видливите делови на органот.

...
Орален рак (појавување симптоми: 3 од 6)

Оралниот рак се карактеризира со формирање на малигнен тумор, кој се наоѓа на мукозната мембрана. Групата на можни заболувања вклучува рак на јазикот, дното на устата, образите, непцата, тврдото непце, палатално-јазичниот лак, плунковните жлезди. Патологиите се манифестираат во чиреви, кои се обраснати долго време, и во растот на ткивата.

...
Акутен периотит (појавување симптоми: 3 од 6)

Акутен периотит е акутен воспалителен процес кој може да се активира со стрептококи и стафилококи. Патологијата може да влијае на дијафизата на долгите тубуларни коски и ребра, но најчест е акутниот периотит на вилицата (горен или долен).

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте совет за стоматолог онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
стоматолог зема
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .